Előfizetés

Fókuszban: magánélet, múlt

Vincenzo Basile írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2015.11.30. 06:47
Maggie Smith, aki maga is főnixként újjászületett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Torinóban szombaton ért véget a velencei után a második legrangosabb olasz nemzetközi filmfesztivál. A tavaly négy díjat is elhozott Reisz Gábor után ezúttal magyar részvétel nem volt. Az idei fődíjas Guillaume Senez “Keeper” serdülőkora című filmje lett.

A fesztivál igazgatója, Emanuela Martini a fesztivál előtt tartott sajtótájékoztatóján érdekes tendenciát fedezett fel a a mustrára jelölt filmek témáiban: munkáról egyre kevésbé esik szó és nemcsak az első filmesek körében, hanem általánosan, mivel a fiatalok számára is egyre csökken a lehetőség, hogy dolgozzanak. A magánélet, a múlt, a család, az életkori sajátosságok kerülnek előtérbe a alkotások témáiként.

A 15 000 eurót érő fődíjas Guillaume Senez “Keeper” serdülőkora című film bájos, de nem émelygős történetének szereplői, Maxime és Mélanie egy náluk is nagyobb kérdés eldöntése előtt állnak: vállalják-e, hogy szülők legyenek. A nézők vetítés utáni lelkesedése egybecsengett a Valerio Mastandrea vezette zsűri kitüntető ítéletével. Santiago Mitre La potata (A banda) című filmje a zsűri 7000 euróval járó különdíját érdemelte ki. Ebben a műben nyújtott alakításáért kapott díjat a női főszereplő Dolores Fonzi. A legjobb férfiszínész Karim Leklou lett a francia rendező Raphaël Jacoulot a Leégés (Coup de Chaud) című filmje főszerepéért. A rendező a közönség díját is elnyerte.

Két alkotó kapta a legjobb forgatókönyvnek járó díjat, a kínai Degena Yun Egy egyszerű búcsú (Simple Goodbye) című és Alejandro Iglesias Mendizabal Levélfújó (Sopladora de Hojas) című munkájáért. Utóbbi három jó barát lehetetlen vállalkozását mutatja be: egy elveszett kulcscsomót kell megtalálniuk a száraz avar tömegében. Különdíjban részesült a portugál Margarida Leitão. Cigányvonal (Gipsofila) című filmjét saját nagyanyjáról és a vele való szoros érzelmi kapcsolatról készítette, amely megérinti a nézőt. A humorral átszőtt történet az egymáshoz fűződő viszony ellentmondásos, olykor kalandos oldalait is megmutatja. A film érdeme a feltétlen őszinteség, és a már-már dokumentarista egyszerűség, amellyel a nők boldog és szomorú pillanatait empátiával ábrázolja a rendező.

A Fipresci által megnevezett legjobb film a kanadai francia Sophie Deraspenak jutott Farkasok (Les Loups) című filmjéért. A rendező ismeretlen területekre kalauzolja nézőit, ahol az emberi kapcsolatok és a környezet viszonyát tárja fel rendkívül drámaian. Úgy is jellemezhetjük az alkotást, mint egy jéghideg ökológiai metaforát egy égető családi drámába ágyazva. A szerző női érzékenységgel közelít a remekül kidolgozott témához. A csaknem 4000 cím közül kiválogatott alkotások nemcsak a vájt szemű kritikusok ízlését tartja szem előtt, hanem nyilvánvaló szándék a szélesebb közönségréteg igényeinek kielégítése is.

Kezdjük mindjárt a Brooklynnal, John Crowley filmjével, amelyben Saoirse Rosnan alakítása erősen Oscar gyanús. A fiatal ír Eilis az ötvenes években New Yorkba megy szerencsét próbálni, amelyre − úgy tűnik – hazájában hiába várna. Ezt követi egy úgynevezett food-komedy, A siker íze Bradley Cooper és Sienna Miller főszereplésével. A Ronda fiú (Nasty Baby) egy nem szokványos, meglepő meleg történet. A Cannes-i Arany Pálmás thaiföldi film, a Ragyogó temető (Cemetery of Splendour) Apichatpong Weerasethakul rendezőtől ugyancsak ide sorolható. A mandarin (Tangerine) az első magas színvonalú I-Phone 5S technikával forgatott film, amely két transzvesztita odüsszeája Los Angelesben ironikus helyzetek és dialógusok közepette. Rendezője: Sean Baker

Élet-halál kérdése annak a versenyen kívüli szekciónak a címe, amelyet Julien Temple, a fesztivál társigazgatója jegyez, aki valójában saját legújabb filmje promóciójára érkezett. A Wilko Johnson extázisa (The Ecstasy of Wilko Johnson) a Dr. Feelgood együttes gitárosát állítja a középpontba, aki miután hasnyálmirigy rákot diagnosztizáltak nála, elvetett minden terápiát és ehelyett egy utolsó, euforikus turnén búcsúzott a közönségtől és az élettől. A rendező Wilko korábbi felvételeiből és zenei részleteiből készített összeállítást, amelyben minden dalnak ugyanaz a témája: emberek érzései és érzelmei, akik valamilyen módon szembesülnek saját halálukkal.

A Speciális Effektek kategóriában kétségtelenül a legérdekesebb volt Miguel Gomes trilógiája, az Ezeregy éjszaka, amelyet először Cannes-ban lehetett látni májusban. A három epizód összesen 6 órát tesz ki, de az eredeti alapanyag egzotikumához semmi köze. Gomez egyike a leginnovatívabb európai rendezőknek, aki ezekben az alkotásokban saját országa legutóbbi években elszenvedett gazdasági válságát mutatja be elegyítve drámát, a dokumentarizmust és a komédiát.

Feltétlenül említésre méltó a Hölgy lakókocsiban (The Lady in the Van) című film Maggie Smith miatt, aki nyolcvan évesen szenzációsan alakít egy lakókocsiban élő öreg, különc csavargónőt. Az eredetileg nagy sikerű színpadi mű filmvásznon is elbűvöli a nézőket. Nicolas Hynter rendező filmjében az öregasszony egy villanegyedbe érkezik, s amint leparkol, konfiktusba keveredik szomszédaival. Egyiküket maga a szerző, Alan Bennett alakítja, akivel különös, szeretetteljes kapcsolata szövődik. Így válik lehetővé, hogy az öreg hölgy további 15 évét a szerző kertjében töltheti.

Az egyébként igaz történetet az író sok humorral írta meg, miközben nem kis kritikával illeti az angol középosztály londoni provincializmusát. Az idős színésznő remek bizonyítékát adja, hogy a Harry Potter és a Főnix Rendje című film forgatásán diagnosztizált rákjából felgyógyult, s maga is főnixként újjászületett. Alighanem a fesztivál legjobb alkotását láttuk.

Advent Budapesten - Téli fesztivál és karácsonyi vásár

Publikálás dátuma
2015.11.29. 20:08
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával megnyílt az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár vasárnap a Városháza parkban. Itt, valamint a Vörösmarty téren és a Szent István téren december 31-ig csaknem kétszáz programmal várják az érdeklődőket.

Bán Teodóra, a szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az adventi időszak négy pénteki napján neves fellépőkkel jótékonysági koncerteket tartanak. Ezeken kívül valamennyi program ingyenes, lesz falusi gasztronómiát bemutató látványkonyha pajtával, kovácsműhellyel és a Városháza park fénybe borul.

A vasárnapi eseményen közreműködött a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium kórusa, Papp Edit karvezető irányításával.

A Városháza téri programok között van hócsúszda és számos más attrakció. A karácsonyi vásár már november 21-től zajlik, a téren felállított Üvegház is várja a látogatókat. Érkeznek ide óvodás és iskolás csoportok, felvidéki és délvidéki tanulók is. A fesztiválon az óriási adventi koszorú mellett látható a budapesti óvodások és iskolások által feldíszített fenyőfa-kiállítás és Budapest legnagyobb karácsonyfája a Főkert Nonprofit Zrt. jóvoltából.

Az Advent Budapesten téli fesztivált és karácsonyi vásárt harmadik alkalommal szervezte meg a Szabad Tér Színház a fővárosi önkormányzat megbízásából a Városháza parkban, amely erre az időszakra Budapest fényligetévé változik. A tér központi részén felállított fűtött Üvegházban a hét minden napjára hirdettek programot, ahol immár hagyományosan bemutatkoznak a város legjobb művészei, együttesei és tehetséges fiataljai, de vidékről is érkeznek fellépők. Hétköznap esténként mintegy hatvan amatőr művészeti csoport: kórusok, színjátszók, hagyományőrzők, zeneiskolák és színi tanodák növendékei, együttesek, tánccsoportok mutatják be karácsonyi műsoraikat.

A négy adventi hétvégén egész napos rendezvényeket szerveznek. Péntek, szombat és vasárnap bábszínházi előadásokkal, mesékkel, gyerekkoncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, betlehemes játékkal várják a gyerekeket, koncertekkel a fiatalokat és a felnőtteket. Idén a fiatal együttesek mutatkoznak be, nemcsak dzsessz, komolyzene, világzene, hanem populárisabb, pop és crossover műfajokban is, és lesz kortárs irodalom zenével programsorozat.
Néhány név a fellépők közül: Fabula Bábszínház, Magyar Népmese Színház, Kabóca Bábszínház, Marica Bábszínháza, Eszme, Farkasházi Réka és a Tintanyúl Zenekar, Eszter-lánc Mesezenekar, Words Are Melodies, Szeder, Aurevoir Zene, Windsingers, Jónás Vera, Enyedi Sugárka Jazz Tett, Amoeba, Swing a la Django, Závada Péter és Rátkóczi Huba, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Bachstage, Eastwing Quartet, Butterfly Effect, Góbé és a Mirna.

A jótékonysági gyűjtések idén a gyerekek a gyerekekért mottóval zajlanak: olyan programokat is hirdettek, amelyekre hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyerekeket hívnak meg. Négy alapítvány megsegítésére négy jótékonysági gálaestet rendeznek: a Piros Orr Bohócdoktorok, a Salva Vita Alapítvány által működtetett Segítő Vásárlás, a Jótékonysági SütiGyár és az Őrzők Alapítvány javára szervezett pénteki gálaműsorokon fellépnek a Virtuózok ifjú tehetségei, a Belmondo zenekar, Berecz András mesemondó és fia, Berecz Mihály zongoraművész, Nagy Kristóf "Bozont" és a Lakatos Pecek Trió.

Saul fia - Az operatőr is díjat kapott

Publikálás dátuma
2015.11.28. 20:57
Fotó Népszava
Átadták a Xll. Aranyszem Fesztivál díjait. Idén négy kategória győztesei pénzdíjban is részesültek. Erdélyi Mátyás lett az Év Operatőre a Saul fia című film fényképezéséért, Törőcsik Mari színésznőt 80.születésnapja alkalmából a Magyar Operatőrök Társasága életműdíját vette át.

Dokumentumfilm kategóriában a díjat Natasha Pavlovszkaja nyerte a Seb című alkotás fényképezéséért. A természetfilmek közül Mosonyi Szabolcs Vad Kunság - A Puszta rejtett élete bizonyult a legjobbnak. TV-film kategóriában Dobos Tamás nyert a Hivatal operatőri munkálataiért, a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Reich Dániel és Szőke Dániel vitték el a Záridő fényképezéséért.

Fotó Népszava

Fotó Népszava

Játékfilm kategóriában Győri Márké a díj a Víkend című filmért, a kísérleti filmek közül Dimeth Balázs Ferencet díjazta a zsűri Hero's Journey című munkáért. Majoros Zsolt nyert a Bohemian Betyars: Összefúj a szél című zenés klipjének fényképezéséért, a legjobb mozi előzetes díját Szőke Dániel kapta az Aranyélet című promóért. A Zeneakadémia imázsklip reklámfilmjének fényképezésével Dobóczi Balázs bizonyult a legjobbnak a kategóriában, diák kategóriában pedig a Tolvaj fényképezéséért Táborosi András nyerte a Xll. Aranyszem Operatőr Fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját. Idén először meghirdetett Extra kategória díjat megosztva kapták a Körtési Béla által fényképezett Mikor szolgának telik esztendeje című alkotása és Zsigmond Attila Mindennapi kenyerünket című filmje.

Az Aranyszem Operatőr Fesztivált Novák Emil 2004-ben alapította és rendezte meg először, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából.