Előfizetés

A NAV beleláthat a számlákba is

Nemrég nyilvánosságra került azon kormányzati szándék, hogy az adóalanyok közötti ügyletekről készített, 100 ezer forint áfa tartalmat meghaladó számlák esetében, a pénztárgépekhez hasonlóan, az adóhatóság azonnali online adatot fog kérni a számla kiállítójától. Az intézkedés bevezetésének pontos időpontja nem ismert, azonban egy-két éven belül sor kerülne rá. Az intézkedés minden magyar gazdálkodót érinteni fog.

Az adatkérést az indokolja, hogy a NAV véleménye szerint a rendszerből nyert operatív adatokkal sikeresebben lépne fel a fekete gazdaság szereplőivel szemben - írja a Piac és Profit.

Az elképzelések szerint a kisebb vállalkozások ingyenes számlázó programot kapnának. Fenntartanák viszont a kézzel kiállítható tömbös számlát is, de azokról utólag adatot kellene szolgáltatni a hatóság felé. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatta az elképzelést, sőt, mint állítja, a gazdasági tárcától függetlenül kezdeményezte az intézkedést.

Ha továbbgondoljuk az intézkedést, akkor a fenti terv megvalósítása után feleslegessé válhatnak az elektronikus számlával kapcsolatos szigorú szabályok, hiszen a NAV hitelesen fogja nyilvántartani az e-számlákat. Gyakorlatilag elősegítheti az intézkedés, hogy különösebb felkészülés nélkül elektronikus úton küldjék a számláikat egymásnak az adóalanyok, így akár még „zöld” intézkedésként is üdvözölhetjük a tervezetet (persze csak akkor, ha egy kicsit továbbgondolják) – figyelmeztet a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A NAV jövőre már beleláthat a számlázó programjainkba, aki elmulasztja a felkészülést, komoly bírságra számíthat. Az új jogszabályi rendelkezések alapján 2016. január 1-től biztosítani kell, hogy az adóhatóság egy önálló, de a számlázóprogramba integrált funkció által standardizált módon bármikor hozzájusson a kibocsátott számlák (ideértve a módosító és az érvénytelenítő számlákat is) adataihoz. A rendelet alapján minden számlázóprogramnak egy, az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval kell rendelkeznie, amelynek elindításával adatexport végezhető meghatározott időszakban kibocsátott, illetve a kijelölt sorszámtartományba tartozó számlákról.

Földprivatizáció - Erről sem lehet népszavazást tartani

Publikálás dátuma
2015.11.30. 18:11
FOTÓ: Népszava
Elutasította az állami termőföldek eladásának tilalmát célzó népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén; a kérdést Gőgös Zoltán szocialista politikus nyújtotta be magánszemélyként.

A kérdés hitelesítését a testület 6:4 arányban utasította el; kisebbségben maradt az MSZP és a Jobbik delegáltja, továbbá két, az Országgyűlés által választott tag. Az LMP delegáltja nem vett részt az ülésen.

Az NVB arra hivatkozva tagadta meg a benyújtott kérdés ívének hitelesítését, hogy a kezdeményezés a költségvetési törvényt érinti, megfogalmazása pedig nem teljesen egyértelmű. A kérdés hitelesítése mellett szavazók azzal érveltek, hogy szinte nincs olyan kezdeményezés, amely közvetve ne érintené az állami költségvetést. Patyi András elnök ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az esetben nem távoli, közvetett a kezdeményezés költségvetést érintő kapcsolata, hanem konkrét, mert a már kihirdetett jövő évi költségvetési törvényt, annak bevételi oldalát érinti.

A vita érintette azt is: egyértelmű-e, illetve elég "precíz-e" a kérdés, tehát az Országgyűlést arra kötelezné, hogy abszolút tilalomról alkosson törvényt, vagy "általában", ebben a témakörben. Az NVB által nem hitelesített kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?". Az NVB határozatával szemben 15 napon belül a Kúriához lehet jogorvoslattal fordulni.

Érdemes most tankolni

Publikálás dátuma
2015.11.30. 16:40
FOTÓ: Szalmás Péter
Emeli bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolajé nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.

Az emeléssel a 95-ös benzin átlagára 338-339 forintra nő, a gázolaj ára 341-342 forint marad. Legutóbb pénteken változtak az árak, akkor a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 2 forinttal nőtt.
A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.