Klímacsúcs - Magyarország kevésbé sérülékeny

A klímaváltozás tekintetében Magyarország "kevésbé sérülékeny", ugyanakkor a jobban melegedő régiókhoz tartozik, a változás hatásait már most is érzékelni lehet az országban. Erről Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Hivatalosan hétfőn kezdődött meg Franciaországban a párizsi klímacsúcs, amelyen 195 ország vezetői és klímaszakértői vesznek részt - köztük Barack Obama amerikai, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, Angela Merkel német kancellár. A hétfői megnyitón Áder János magyar köztársasági elnök is felszólalt. A tanácskozás célja, hogy most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá a tagállamok annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. A remények szerint az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel.

Lakatos Mónika az M1 műsorában elmondta: az iparosodás kezdete óta már mostanáig 1 fokot emelkedett a globális hőmérséklet. A grönlandi jégtakaró évente átlagosan 250 milliárd tonnát veszít a tömegéből - emelte ki a szakértő, hozzátéve: ezek már beindult folyamatok, reális veszélyek, amelyek a 2 fok elérésével fokozódnak. Kiemelte továbbá, hogy a 2 fok globálisan értendő, vannak régiók - ilyen területen fekszik Magyarország is - amelyek jobban melegszenek.

Kifejtette továbbá, hogy ha még ennél is nagyobb lenne a globális földfelszín hőmérsékletemelkedése, akkor az igazán nagy gondot az jelentené, ha az antarktiszi kontinentális talapzaton nyugvó jég elkezd olvadni, mert ez többméteres, akár 5 méteres tengerszint emelkedést okozna - emelte ki a szakértő, aki szerint már egyméteres tengerszint emelkedés is a világ népességének több mint felét érintené, akik a partokon élnek. Mindez olyan éghajlati menekültáradatot indítana el, amelyet nagyon nehéz lenne kezelni - hívta fel a figyelmet az éghajlatkutató. Emellett vannak olyan területek - mint például a Közel-Keleten, Közép-Ázsia egyes régióiban, Észak-Afrikában - ahol az ivóvízhez való korlátozott hozzáférés már jelenleg is probléma - tette hozzá.

Lakatos Mónika azt mondta: bízik abban, hogy a mostani csúcson sikerül megállapodni a résztvevőknek. Ezzel együtt viszont meg kell kezdeni a felkészülést is, például alkalmazkodási stratégiák kidolgozásával - hangsúlyozta. Ebben a felkészülésben a szakértő szerint az Európai Unió és Magyarország is jól halad. Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója elmondta, hogy Magyarországnak már van éghajlatváltozási, azon belül egy alkalmazkodási stratégiája. Lakatos Mónika úgy tudja, a kormány ezzel kapcsolatos javaslata elkészült, és bíznak abban, hogy az mielőbb a parlament elé kerül.

Szerző

Gyurcsány: Orbánt könnyebb leváltani, mint utána kormányozni

Publikálás dátuma
2015.11.30. 21:22
Korábbi felvétel. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke vitaindító előadást tart a párt országos választókerületi eln
Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktort könnyebb lesz leváltani, mint utána kormányozni, mert annyi feszültség és jogos igény halmozódik fel, hogy bárki is kerül hatalomra, nehéz lesz eldöntenie, mire költsön.

A Demokratikus Koalíció elnöke országjárása hétfői székesfehérvári állomásán, mintegy háromszáz jelenlévő előtt kiemelte: ellenzékből egy kampányban bármit megígérhetne, de nem tenné, mert kormányzása tapasztalatait felhasználva nagyon visszafogott lenne. Mint mondta, az öregségi nyugdíjak "rendben lesznek", de a hosszú évekig minimálbérre bejelentettek nyugdíjba vonulása, a visszaminősített rokkantnyugdíjasok, a nyugdíj helyett járadékot kapó rendvédelmi dolgozók gondjának megoldása sok munkát adna.

A pártelnök egy, az interneten feltett kérdésre válaszolva elmondta: a baloldali kultúra "nem tüntetős", inkább megbeszélik egymás között a problémákat, de a balhét nem szeretik, a békés kormányváltás pártján állnak. Kijelentette, hogy "jövő hétvégén biztosan nem, és belátható közelségben sem biztos, hogy lesz országgyűlési választás, mert stabil a kormánypárt, stabil a többségük is".

Gyurcsány Ferenc szerint a jelenlegi hatalom a saját súlya alatt fog összetörni, mert "lopásra és gazemberségre nem lehet felépíteni egy országot". Úgy vélte, a jelenlegi kormány "ellopta Magyarországot, a törvényhozást és törvényesítették a lopást", ami ellen fel kell lázadni, de a hatalmat demokratikus eszközökkel kell megtörni.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy 2004 óta Magyarországról több orvos ment el, mint amennyit az ország azóta képezett. Az egészségügyi dolgozók maradásához a béreket két-háromszorosára kéne emelni - mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy már az ágazat 30 százalékos béremeléséhez is plusz 80 milliárd forint kellene évente. Kijelentette: az emberek ma már szívesen fizetnének vizitdíjat és kórházi napidíjat, hogy abból rendezzék az egészségügyi dolgozók bérét.

Gyurcsány Ferenc az MSZP béremelési törekvéseivel és az iránnyal egyetért, a mértékével és a "tempóval" azonban nem. Szerinte nem lehet nagy béremeléseket végrehajtani, hanem sok éven keresztül az infláció felett kell emelni, miután minden érintettel megállapodtak ebben.

Az MTI tájékoztatása szerint a fórum közben a pártelnök beszédét néhány fiatal zavarta meg, egyikük megafonba beszélve vonta kérdőre a politikust a nemzetről és Trianonról elmondott gondolataiért. A hallgatóság zúgolódása és tapsa azonban elnyomta beszédét, majd a biztonságiak kivezették őket.

Szerző
Frissítve: 2015.11.30. 22:02

Bezárt a debreceni menekülttábor

Hétfőn az utolsó őrizetes is elhagyta a debreceni menekülttábort - közölte a város polgármestere.

Papp László (Fidesz-KDNP) közleményében emlékeztetett rá: az Orbán Viktor miniszterelnök májusi debreceni látogatásakor aláírt megállapodásnak megfelelően fogadták el azt a kormányhatározat, amely alapján most bezárta kapuit a tábor.

A cívisváros polgármestere köszönetet mondott Magyarország kormányának az ügyben tanúsított következetességéért, és a debreceniek több hónapon át tartó türelméért.

Szerző