Rejtély: megölték a fogvatartottakat a rendőrőrsökön?

Napok óta az egyiptomi rendőrőrsökön történt halálesetek uralják a helyi napilapok címoldalait, miután egy hét alatt három ember halt meg rejtélyes körülmények között, röviddel letartóztatásuk után.

Az időközönként máskor is visszatérő témával kapcsolatban a lapok most arra figyelmeztetnek, hogy a Mubarak-rezsimnek véget vető, nagyrészt a rendőri erőszakkal szembeni fellázadásként értelmezhető 2011-es felkelés egyik fő kiváltó oka egy hasonló eset volt. A forradalmat megelőző mozgósítások jelképévé vált tragédia során a fiatal Háled Szaídot a nyílt színen verték halálra alexandriai rendőrtisztek.

A boncolás után kiadott jelentés szerint Szaíd megfulladt, mert megpróbált lenyelni egy kábítószeres zacskót. A brutális verésre utaló, később előkerült bizonyítékok azonban felülírták a hivatalos forgatókönyvet, amely teljes mértékben feledésbe merült, miután az interneten elterjedtek az áldozat eltorzított arcáról és holttestéről készült fényképek. 

Az al-Vafd című napilap keddi számában megszólaltatott egyes politikusok szerint "a január 25-ei forradalom óta semmi nem változott". A múlt héten kiszivárgott egy videofelvétel, amelyen az látszik, hogy Iszmáílíja városában egy rendőr erőszakkal őrizetbe vesz egy patikatulajdonost, akit - mint utólag kitudódott - később a rendőrőrsön is bántalmaztak. Afífi Hoszni - akit hivatalosan kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt tartóztattak le - nem élte túl az incidenst. 

Zavargásokat váltott ki Luxorban a 47 éves Talaat Sabíb halálhíre, akit az al-Maszri al-Jóm című napilap keddi száma szerint egy közte és több rendőr közt kirobbant összetűzés után hurcoltak el múlt szerdán. Az ügyészségi vizsgálatok során az érintett rendőrök ezúttal is drogokkal kapcsolatos vádakra hivatkoztak, és hangsúlyozták, hogy Sabíbot a kimerültség jeleivel kórházba szállították, mielőtt meghalt volna.

Sabíb felesége viszont azt állítja, hogy a férjét halálra verték, és a kórházba már a holttestét szállították. A múlt pénteki ima után több száz ember vonult az utcára rendőrellenes jelszavakat skandálva. A tüntetést a rendőrök feloszlatták, aminek során többen éles lövedékek okozta sérüléseket szenvedtek.

Több hétfői napilap címlapján egy, az orrából és szájából vérző férfi holttestéről készült fotót közölt. A fővárostól északra fekvő el-Kanáter városban röviddel letartóztatása után elhunyt férfit a helyi rendőrök tanúvallomása szerint lopás miatt vették őrizetbe. A rendvédelmi szervek szerint Amr Abu Sanab egy májbetegség által kiváltott kóma következtében halt meg az élete megmentéséért tett orvosi erőfeszítések ellenére.

A rendőrségért felelős belügyminiszter márciusi kinevezése óta most először adott ki közleményt a rendőrök által elkövetett kihágásokkal kapcsolatban, s ebben hangsúlyozta, hogy minisztériuma meg fogja torolni a vétkeket, amelyeket "néhány rendőr egyénileg követett el". Magdi Abdel-Gaffár szerint az érintettek semmilyen szinten nem azonosíthatóak a rendőrséggel, amelynek célja "a haza és az állampolgárok biztonságának védelme, (...) az emberi méltóság, valamint az emberi jogok őrzése, illetve a demokratikus értékek fenntartása".

Szerző
Frissítve: 2015.12.01 17:30

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22 22:02

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

„Kedveli Kim elnököt” – Észak-Korea elleni szankciókat vont vissza Trump

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok elnöke mely büntetőintézkedésekre célzott.
Donald Trump amerikai elnök pénteken elrendelte a kormánya által Észak-Korea ellen életbe léptetett legújabb szankciók visszavonását. Az elnök Twitter-bejegyzésben közölte:
„az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy további, széleskörű szankciókkal bővíti a már érvényben lévő szankciókat Észak-Korea ellen. Utasítást adtam az újabb szankciók visszavonására”.
A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott: Donald Trump
„kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek”.
Az amerikai kormány csütörtökön két kínai hajózási vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, azzal vádolva a cégeket, hogy segítenek Észak-Koreának kibújni az érvényben lévő szankciók alól. A döntést azzal indokolták, hogy fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un feladja atomfegyver-programját.
Szerző