Tizenkét év után fogták el a csecsemőgyilkos anyát - Videó

Publikálás dátuma
2015.12.02. 11:12
Thinkstock
Elfogtak egy 38 éves nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2003-ban megölte, és egy parkban elrejtette újszülött gyerekét Tatabányán - adja hírül az ORFK kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján.

Az asszony a nyomozati adatok szerint 2003. október 13-án megszületett életképes fiúgyermekét megölte, a holttestet ruhába csavarva Tatabányán, egy parkos részen elrejtette. A csecsemőre másnap reggel találtak rá. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai széleskörű adatgyűjtést, tanúkutatást végeztek, azonban erőfeszítésük akkor nem hozott eredményt, a nyomozást 2004. február 13-án felfüggesztették.

Az ORFK Bűnügyi Főosztálya által folytatott értékelő-elemző munka eredményeként az ügyet a főosztály 2015. novemberében hatáskörébe vonta és a beszerzett adatok alapján annak továbbfolytatását rendelte el. A 38 éves gyanúsított kihallgatására 2015. november 25-én került sor, amely során a nő részleges beismerő vallomást tett. Vele szemben a további eljárást a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.

Fontos tudni

A Rendészeti Továbbképző és Kutatóintézet szakértője egyik tanulmányában 18 év alatt történt 268 magyarországi csecsemőgyilkosságot  elemzett, a társadalmi körülményeket és a megelőzés lehetőségeit vizsgálva. Ezeknek a rosszkor, rossz helyre született gyerekeknek az élete tragikusan hamar ellobbant, sokszor csak néhány percben mérhető. A világra jött újszülötteknek közel fele az ellátatlanság, anyja passzivitása miatt hal meg. A tettleges újszülött-bántalmazás csak az anyák egyharmadánál bizonyosodott be.

A gyermeküket megölő anyák többnyire rendkívüli krízishelyzetben vannak terhességük teljes ideje alatt. A vizsgált esetekben a végzetes cselekedet kulcsmozzanata a terhesség mindenáron való titokban tartása volt: kivétel nélkül már a fogamzás pillanatától kezdve titkolták terhességüket. Az eltitkolt terhességet általában a nő környezete által tiltottnak minősített kapcsolat előzi meg - túl korán elkezdett nemi élet, házasságon kívüli kapcsolat, egyéjszakás, diszkókaland stb., ami fölött azonban legtöbb esetben szemet hunynak, kivéve, ha "következménye" is van, ha terhesen marad a nő, amiért viszont kizárólag őt hibáztatják. Különösen a kisebb településeken fordul ilyenkor az emberek haragja az úgymond megesett lány, kikapós asszony ellen, akit azután stigmatizálnak, a család szégyeneként emlegetnek. (forrás: Házipatika.com

Szerző

Orbánhoz: mindent vihetnek a fideszes politikusgyerekek?

Az Együtt kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, valamint minden állami vezetőhöz: nyilatkozzanak, vannak-e olyan rokonaik, akik az előző szabályozás szerint összeférhetetlenek voltak, ám indultak közbeszerzésen, most pedig az új szabályozással visszamenőlegesen mentesültek a tilalom alól?

Tegnap az Országgyűlésben a közbeszerzési szabályok vezető politikusi gyerekekre vonatkozó részét fideszes kezdeményezésre úgy módosították, hogy a november elsején hatályba lépetteket visszamenőlegesen nem kell alkalmazni, tehát a pár hétig érvényes, szigorúbb összeférhetetlenségi szabályoknak még a nyomát is eltörlik. Visszamenőleg. Ez rendkívül gyanús, hiszen ilyen szabályozást teljesen fölösleges meghozni, hacsak nincsen valaki, akire kifejezetten szabták - írja párt közleményében. 

Ezért Együtt levélben szólítja nyilatkozásra:

- a miniszterelnököt és a kormány minden tagját,
- az Országgyűlés elnökét és alelnökeit,
- a Kúria elnökét és az Országos Bírósági Hivatal elnökét,
- a Legfőbb Ügyészt,
- az Alkotmánybíróság elnökét,
- az Állami Számvevőszék elnökét,
- a Közbeszerzési Hatóság, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a Nemzeti Választási Iroda, a Központi Statisztikai Hivatal, az Országos Atomenergia Hivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetőjét és a Magyar Nemzeti Bank elnökét,

van-e olyan – a törvény által szabályozottan közeli hozzátartozónak tekinthető – rokonuk, akik az előző szabályozás szerint összeférhetetlenek voltak, mégis indultak közbeszerzésen, és most az új szabályozással mentesültek a tilalom alól? Az Együtt szerint a közbeszerzési szabályok megváltoztatása csak törvényesíti a lopást, és a korrupciót szolgálja, a jövőre nézve is, de most már visszamenőleges hatállyal. 

lásd még: Trükkös fiúk Orbán csapatában

Szerző

Hatvannégy vármegyés előzetesben - Terrorizmus a vád

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezte a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) azt a kézdivásárhelyi magyar férfit, aki a vád szerint házi készítésű bombát akart robbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen december elsején.

A gyanúsított Beke István Attila a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik helyi vezetője. A HVIM elutasítja a kézdivásárhelyi merényletvádat és állítja, játékbombát foglalt le a román terrorizmus ellenes ügyészség, a szervezetet székelyföldi fiókja pedig "elképesztő zaklatásnak és titkosszolgálati rágalmaknak" volt kitéve az elmúlt huszonnégy órában. A HVIM magyarországi központja állítja, "semmiféle robbanóanyagot nem találtak a házkutatások során, és semmilyen olyan eszközt, ami egy, a SRI – Román Hírszerző Szolgálat- által képzelt merénylethez felhasználható lenne". Hozzátették: "zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, airsoft használt optikai segédeszközt, egy airsofthoz használt szirénát" és a szülinapi tortáról a csillagszórót" foglalták le.

A DIICOT közleménye szerint a letartóztatott férfit az alkotmányos rend megsértésének és a robbanóanyagokra vonatkozó előírások megszegésének gyanújával vették őrizetbe. Azt gyanítják, hogy a HVIM „revizionista-szeparatista” céljai elérése érdekében Beke egy improvizált bombát akart robbantani Kézdivásárhelyen, közterületen a román nemzeti ünnepen.

Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke közleményben ítélt el mindenféle erőszakos cselekedetet és a romániai magyarság parlamenti képviselete nevében elhatárolódott minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami feszültséget kelt a közösségek között. Közölte: bízik abban, hogy a hatóságok korrekt módon végzik a munkájukat, ugyanakkor nyugalomra és higgadtságra intett minden közszereplőt. Megszólalt az ügyben a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) is. Illetékese szerint a titkosszolgálat régóta figyelte a kézdivásárhelyi vádlottat.

A Digi 24 hírtelevízió arról számolt be, hogy a házi készítésű bombát több mint 400 petárdából állították össze, és olyan szerkezettel látták el, amellyel távolról is működésbe lehetett hozni. A hírtelevízió közlése szerint a nyomozók katonai használatra szánt éjszakai látókészülékeket is lefoglaltak a gyanúsítottnál.

Szerző