Illegális taxis feketelistát működtet a BKK?

Publikálás dátuma
2015.12.02. 12:21
Karsai Katalin, a Magyar Taxisok Szakszervezetének kommunikációs vezetője Dabóczi Kálmánnal, a BKK vezérigazgatójával a Városház
Az érdekképviselet azt állítja, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megtiltja az ügyintézőknek, hogy egyes, pontosan megnevezett vállalkozók autóit szemlére bocsássák, így tartva őket távol a megélhetési lehetőségüktől. A szakszervezet szerint a BKK "illegális feketelistája" huszonhét céget, körülbelül ezer munkavállalót érint hátrányosan, és másfél-két hónapja létezik.

Karsai Katalin, a Magyar Taxisok Szakszervezetének kommunikációs vezetője szerint ez akkor derült ki, amikor elkísérték a BKK-hoz egy kollégájukat, akinek már öt autója szemlézését tagadták meg. Állítása szerint az ügyintézés során a Budapesti Közlekedési Központ egy munkatársa említette meg a feketelistát, amit a taxisok – akik jogi képviselőjükkel érkeztek – jegyzőkönyvbe vettek. Ezt a jegyzőkönyvet Karsai Katalin a sajtótájékoztatón bemutatta.

A szemle azt jelenti, hogy az autókat évente egyszer át kell vizsgálnia a BKK-nak, hogy teljesítik-e a taxirendeletben foglalt feltételeket. Ezt BKK senkitől sem tagadhatná meg. Karsai Katalin súlyos problémaként értékelte, hogy erre nincs jogszabályban előírt határidő, így van olyan taxis is, aki két és fél hónapja nem tud dolgozni, mert az autóját nem bocsátották szemlére. A kommunikációs vezető azt is mondta, hogy a BKK nem hajlandó tárgyalni velük.

Emlékeztetett arra, hogy október 28-án módosította a budapesti taxirendeletet a Fővárosi Közgyűlés. Egyebek mellett emelték a taxidroszt használati díját: 2016 januárjától évi nettó 40 ezer forintról 65 ezerre. Az előterjesztés vitájában szót kapott Karsai Katalin, aki azt kérte, hogy halasszák el a döntést, és hatszáz tagú szervezetük véleményét is hallgassák meg. Súlyos problémának nevezte a drosztdíj emelését, valamint azt, hogy a javaslat a BKK-nak lehetővé teszi akár egy évre is megvonni a taxisok engedélyét. Tarlós István főpolgármester akkor megígérte a szakszervezetnek, hogy az új rendelet elfogadása után egy hónapon belül meghallgatják álláspontjukat, és észrevételeiket figyelembe veszik a rendelet következő módosításakor. A szerdai sajtótájékoztatón Karsai Katalin azt mondta, hogy a BKK bujkált az egyeztetés elől, legutóbb például "alibiből rossz címre küldött" meghívóval próbálta fedezni magát.

A szakszervezet lassan úgy érzi, hogy a "taxishelyzet rendezése" szlogen olyan, mint a szocializmusban az "árrendezés", vagyis egyet jelent az áremeléssel - fogalmazott. Ott lesznek a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén is, de nem akarnak botrányt csinálni, mert a törvényes megoldások hívei - jelentette ki Karsai Katalin.

Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezetője - Tarlós István főpolgármester felkérésére - egy jövő csütörtöki időpontot javasolt az egyeztetésre a taxis szakszervezetnek, amely azt elfogadta.

Reagált a BKK

A központ reagálásában azt írta, mint közlekedésszervező a minősítést mindig a törvényi előírásoknak és a taxirendeletnek megfelelően végzi, és egyetlen vállalkozás minősítését sem utasította el.  Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója úgy reagált Karsai Katalin állítására, miszerint a BKK bujkált az egyeztetés elől, hogy megpróbálták felvenni a kapcsolatot a szakszervezettel, de ez nem volt sikeres, majd eljutottak egy képviselőjükhöz, aki azt közölte, hogy nem tud részt venni a megbeszélésen.

Szerző
Frissítve: 2015.12.02. 19:45

Nincs orosz-ukrán megállapodás

Nem született megállapodás az Európai Unió, Ukrajna és Oroszország közötti kereskedelmi tárgyalásokon kedden Brüsszelben, az egyeztetések azonban folytatódnak.

Az Európai Unió azért próbál egyeztetni a felek között, mert jövőtől életbe lép az EU-Ukrajna szabadkereskedelmi egyezmény. Moszkva január elsejétől szankciókat kíván életbe léptetni, úgynevezett önvédelmi embargót kezdeményez az ukrán termékekkel szemben miután Ukrajna november közepén csatlakozott az Oroszországgal szembeni gazdasági és pénzügyi szankciókhoz. Oroszország korábban az ukrán bevitel korlátozására vonatkozó terveit azzal indokolta, hogy félti piacát az Ukrajnán keresztül Nyugatról beáramló ellenőrizetlen származású és minőségű termékektől.

Szerző

Az iraki kormányzat elutasítja a szárazföldi katonai segítséget

Haider Al-Abadi iraki kormányfő elutasította az Egyesült Államok által megígért szárazföldi katonai segítséget, az iraki síita milíciák pedig jelezték, támadni fogják az amerikai különleges erőket, ha azok iraki földre lépnek, jelentette a Reuters hírügynökség. 

Abadi közleményben szögezte le, hogy Iraknak nincs szüksége külföldi szárazföldi erőkre. Egy későbbi közleményben pontosított a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy bármiféle katonai hadművelet, vagy külföldi speciális erők iraki földre lépése csakis az iraki kormányzat jóváhagyásával és koordinálásával, az ország szuverenitásának teljes körű tiszteletben tartásával történhet. Az amerikai és iráni támogatással mintegy egy éve hivatalba lépett Abadi fenntartása annak köszönhető, hogy elsősorban a síita milíciákra támaszkodhat, amelyek azonban még mindig ellenségesen viszonyulnak az amerikai hadsereghez.

Washington kedden jelentette be, hogy kész erősítést küldeni a Szíria északi részén szolgáló különleges erőinek, a tanácsadói feladatokkal megbízott mintegy ötven katonájának, ezenkívül különleges kiképzésű egységet tervez Irakba telepíteni, hogy segítse az iraki erőket és a kurd önvédelmi erőket az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Szerző