Előfizetés

Botrány! Lefoglalták az olaszok a magyar pavilont

A milánói világkiállítás magyar pavilonja körüli hullámok nem csitulnak, az olasz bíróság ugyanis lefoglalta az építményt, mert a kivitelező olasz cég szerint a magyar megrendelő állam nem fizette ki őket - hangzott el az RTL Klub Híradójában.

Szőcs Géza az RTL Klubnak elismerte, hogy lefoglalták a pavilont, mint mondta, valóban tartoznak, de az olaszok követeléseinek egy részét jogtalannak tartja. A megállapodás ugyanis 280 millió forintról szólt, amiből Szőcsék 46 milliót nem fizettek ki minőségi problémák miatt, az olaszok erre még 140 millió forintot követelnek pótmunkáért. A milánói bíróság a jövő csütörtökre írta ki a tárgyalást.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, a pavilon Magyarországra szállítását elszámolási vita nehezíti. Az olasz sajtó november közepén írta, hogy a magyar pavilon olasz kivitelezője, Redaelli Costruzioni S.p.A. lefoglalná az épület, mert állítása szerint a magyar fél nem fizette ki az egymillió eurós (több mint 300 millió forintos) munkadíjat. Horváth Erika, a magyar részvételt szervező Carpathia Kft. ügyvezetője korábban felidézte, hogy a cég és a Redaelli 2014. december 1-jén kötött kivitelezési szerződést. A magyar fél a közbeszerzési eljárás keretében megkötött alapszerződésben rögzített 915 ezer euró+áfa összeg kétharmadát, azaz 753 ezer eurót megfizette a Redaellinek, amiről a bankszámla-bizonylatok rendelkezésre állnak - hangsúlyozta.

Döntött a Főváros: ingyen parkolhatnak a "zöldautók"

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta azt a javaslatot, hogy a zöld rendszámos környezetkímélő gépkocsik Budapest teljes területén ingyenesen parkolhassanak.

Az I. kerületi önkormányzat közleményben emlékeztetett arra, hogy a parkolási szabályozásról szóló közgyűlési rendelet módosítását Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), az I. kerület polgármestere kezdeményezte. A módosítás célja, hogy a kormány által is jóváhagyott Jedlik Cselekvési Tervben foglaltakkal összhangban segítse az e-mobilitás terjedését, kedvezményeket biztosítson a zöld rendszámmal rendelkező elektromos autóknak - írták.

Felidézték azt is, hogy július elsejétől a magyar szabályozásban is megjelent a környezetkímélő gépjármű fogalma, az ilyen gépjárművek zöld alapszínnel ellátott forgalmi rendszámtáblát igényelhetnek. Az ingyenes parkolási szabályok mellett az egyhangúlag elfogadott előterjesztés arra is kitér, hogy a fővárosban elhelyezett elektromos töltőállomásokat a zöld rendszámos gépjárművek csak a töltés idejére és töltés céljára használhatják - közölte az önkormányzat. Jelezték: a budavári önkormányzat - az elsők között az országban - a zöld rendszámos gépjárművek számára a területén ingyenessé tette a parkolást és az elektromos töltést. A kezdeményezéshez azóta más kerület is csatlakozott.

Állóháború lett a TV2 ügye

Publikálás dátuma
2015.12.02. 20:24
FOTÓ: Népszava
"Jelenleg várunk az illetékes hatóságok döntésére, magam sem tudom megmondani, hogy mikor lesz előrelépés az ügyben" - mondta lapunknak Óvári Győző.

A Fonyó Károlyhoz köthető Megapolis Media Zrt. jogi képviselője nem érti, miért tart ennyi ideig a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), illetve a szakértőként bevont Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálata. A Megapolis november elején adta be kérelmét a GVH-hoz, hogy engedélyezzék a vállalatnak TV2 megvásárlását, a versenyhivatal hiánypótlásra szólította fel Simicska Lajos üzlettársának cégét, ennek a múlt héten tettek eleget. Egyébként a GVH korábban már megadta az engedélyt a csatornát szintén magáénak tekintő Andy Vajna Magyar Broadcasting Co. Kft.-jének a fúzióra. Eközben kiderült, hogy decembertől a Paprika Latino Kft. helyett a IKO Productions Kft. gyártja az Édes Élet című műsort, és vélhetően a jövőben a csatorna többi műsorát is a cég készítheti. Az IKO Rákosi Tamás tulajdona, aki Dirk Gerkens vezetése idején a legfontosabb műsorszállító volt RTL Klubnál - Vajna Gerkenst szánja a TV2 élére.