Előfizetés

Döbbenet: az IS híve volt a kaliforniai merénylőnő

Az Iszlám Álllam híve volt a kaliforniai mészárlás női elkövetője, a 27 éves Tashfeen Malik. A vizsgálat kiderítette, hogy a pakisztáni születésű, sokáig Szaúd-Arábiában élt nő egy közösségi honlapon hűséget esküdött Abu-Bakr al-Bagdadinak, az IS vezetőjének. Az FBI szerint terrorcselekmény történt - tudósított a CNN.

Az álnéven fenntartott Facebook-profilt időközben eltávolították. A helyi hatóságoktól az FBI vette át a nyomozást, de mindeddig nem jelentették ki egyértelműen, hogy a muszlim házaspár előre eltervezett terrortámadást hajtott végre a San Bernardino-i egészségügyi központban. A mészárlásban 14 ember életét veszítette, már 21-re nőtt a sebesültek száma.

A házaspár nem hagyott hátra búcsúlevelet, kompjuterük merevlemeze eltűnt, mobiltelefonjaikat összetörték. Syed Rizwan Farooknak biztos állása volt, jó környéken béreltek lakást a feleségével, hat hónapja kislányuk született. Tashfeen Maliknak pakisztáni útlevele volt, Szaúd-Arábiában házasodtak össze, a férje, Farook pakisztáni bevándorló család gyermeke. A pár lakásán hatalmas fegyverarzenált, 12 csőbombát, rengeteg lőszert találtak.

Szomszédaik megdöbbentek, Farook radikalizálásából semmit nem vettek észre, ahogy a mecsetben sem, ahová naponta kétszer járt. A családja tudta, hogy a férfinak voltak fegyverei, szeretett célba lőni. Bár kétszer járt Szaúd-Arábiában, mekkai zarándoklata nem keltett gyanút, nem volt rajta semmilyen tilalmi listán. Megszólalt Farook nővére, a CBS-nek nyilatkozva azt mondta, soha nem tudta volna elképzelni, hogy a testvére és felesége leadják a gyereküket és gyilkolni indulnak. A merénylő munkatársa a feleséget hibáztatta, mondván, Farook "terroristát vett el".

Jarrod Burguan, San Bernardino rendőrfőnöke úgy vélte, a lakásban talált fegyverek alapján arra lehet következtetni, a pár további merényletekre készülhetett. David Bowdich, az FBI Los Angeles-i irodájának helyettes vezetője szerint nem tudni, eredetileg is a központ lett volna a célpont, vagy valamilyen közelmúltbeli esemény volt a kiváltó ok.

A hatóságok közzétették, kik voltak a karácsonyi partin végrehajtott lövöldözés áldozatai, a legfiatalabb 26 éves, a legidősebb 60 éves volt, életét veszítette a merényletben egy hatgyerekes édesapa is. Egyikük, az 52 éves Nicolas Thalasinos, egy messiáshívő zsidó, nemrégiben vitába keveredett a munkahelyén az iszlámról a merénylővel, mondta el Thalasinos özvegye a CBS News-nak. Összesen 75-80 ember tartózkodhatott az ünnepségen, amikor a fekete katonai gyakorlóruhába öltözött házaspár lövöldözni kezdett (a rendőrség cáfolta, hogy golyóálló mellény lett volna rajtuk). Sajtóértekezletükön elképesztő vérontásról számoltak be a rendőrök, akik először érkeztek a lövöldözés helyszínére. Leírhatatlan állapotok tárultak a szemük elé, vérbe fagyott holttestek és sebesültek mellett hatoltak be a terembe, s nem tudhatták, hogy a merénylők a sérültek között rejtőznek-e. A rettegő emberek sem voltak biztosak benne, hogy a kiérkezett kommandósok ténylegesen rendőrök-e, s csak nagy nehezen lehetett rávenni őket, hogy hagyják el az épületet.

Brüsszel megtalálta Orbán gyenge pontját?

Publikálás dátuma
2015.12.04. 17:55
Felújítás a Széll Kálmán téren. MTI FOTÓ: Szigetváry Zyolt
Nem lesznek látványos politikai nyilatkozatok, jogsértéseket vizsgáló bizottságok, új „Tavares-jelentések”, ehelyett más módon megy neki az Európai Bizottság Orbán Viktornak, ha szükségesnek tartja –  a VS.hu-nak többen is így nyilatkoztak Brüsszelben. A tét több száz milliárdos is lehet, ráadásul a választások előtti évben kellene meghúzni a nadrágszíjat.

„Technikailag ki lehet pörgetni rövid idő alatt annyi pénzt, amennyit a magyar kormány próbál az idén, de hogy szabályosan teszik-e ezt meg, az azért kétséges. Mi pedig nagyon fogunk figyelni minden szabály betartására” – erről beszélt nemrég egy az EU regionális és kohéziós fejlesztési pénzeire rálátó tisztviselő egy informális találkozón egy uniós bizottsági forrásunk szerint.

Magyarország a 2007-2013-as időszakra nagyjából 8700 milliárd forint támogatást kapott Brüsszelből. Az EU-ban hétéves fejlesztési ciklusokat határoznak meg, a pénzek felhasználására ezen túl még két év áll rendelkezésre, ami most december 31-én zárul. Ezért fejezik be rohammunkában a budai fonódó villamost, ezért dolgoznak nagy erőkkel a budaörsi csomóponton, vagy a Széll Kálmán téren - olvasható a vs.hu portálon.

Az EU még két éven át - azaz 2017 végéig - ellenőrizheti a magyar állam által szétosztott uniós pénzek felhasználását. 2016-2017-ben az EU (akár szakosított szervezete, az OLAF révén) nagyítóval vizsgálja majd, hogy milyen magyar uniós pályázat esetében sérthettek jogot a kiírók, és ahol lehet, büntetni fognak, visszafizettetik a támogatást, vagy egy részét.

A teljes cikket itt olvashatja!

Biztosan győzött a Munkáspárt jelöltje

Publikálás dátuma
2015.12.04. 17:41
FOTÓ: Getty Images
Jeremy Corbyn elégedetten nyugtázta, hogy a Munkáspárt jelöltje biztosan nyert egy időközi választáson Oldham West and Royton választókerületben. 

Jim McMahon a voksok 62 százalékával nyert, majd 11 ezer szavazattal többet kapott, mint a második helyezett, az euroszkeptikus UKIP jelöltje, John Bickley. Nigel Farage, az UKIP pártvezére kétségbe vonta az eredményt, mondván, a Labour csalt a postai szavazásnál. Ez volt az első időközi választás az új munkáspárti vezető megválasztása óta, s így Corbyn sikerének is számít, hogy személye nem idegenítette el a választókat. Előzetesen azt jósolták, az UKIP megszoríthatja a Munkáspártot.

Jim McMahon Jeremy Corbynnal. FOTÓ: Richard Stonehouse/Getty Images

Jim McMahon Jeremy Corbynnal. FOTÓ: Richard Stonehouse/Getty Images