Előfizetés

Lezárták Catania repülőterét az Etna kitörése miatt

Leállították a légi forgalmat a Fontanarossa cataniai repülőtéren az Etna kitörése, a pályákat belepő vulkáni hamu miatt - jelentette be pénteken a szicíliai légikikötőt működtető társaság.

A repülőtér szombat reggel hat óráig zárva marad, utána döntenek esetleges újranyitásáról. A cataniai légikikötő forgalmát pénteken néhány órára felfüggesztették, később újranyitották, végül teljesen leállították. 

Csütörtökön a calabriai Reggio Calabria repülőterét zárták le, amelyet azóta újranyitottak. Az Etna, Európa legnagyobb aktív vulkánja október 19. óta folyamatosan "ébren van", de a csütörtökre virradó éjszaka erősödött a kitörés: az Etna középső kráteréből szökőkútszerűen tört fel több száz méter magasba a tűzpiros láva, amely a sötétben csodálatos látványt nyújtott.
A szintén szicíliai Messinát is befedte az Etnából alászálló hamuréteg. Az épületek teraszait, az ablakpárkányokat, a gépkocsikat, robogókat és az utcákat is sötét színű hamu takarja. A cataniai Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet bejelentése szerint ez az utóbbi húsz év "legenergikusabb" kitörése.

Kapcsolódó
A haragvó Etna - Lezárták a repülőteret

Egyre kevesebb a menedékkérő Németországban

Tovább csökkent a Németországba érkező menedékkérők száma a pénteken megjelent hivatalos adatok szerint. A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség csütörtökön 3169 illegális határátlépést regisztrált, ami alig a fele az egy héttel korábbi 6561-nek.

Szerdán 3567 ember lépett be jogcím nélkül Németországba. Így szerdán és csütörtökön együttvéve is jóval kevesebben érkeztek, mint szeptember eleje és november eleje között átlagosan egy nap alatt. Abban az időszakban 10 ezer körül volt a naponta feljegyzett határsértések száma.

A naponta érkezők száma november 5-én haladta meg legutóbb a 10 ezres határt (akkor 10 485 illegális határátlépést jegyeztek fel), és november 8-án haladta meg legutóbb a 8 ezres határt (amikor 8381 illegális határátlépést regisztráltak), azután pedig két héten keresztül rendre 7-8 ezer ember lépett be az országba jogcím nélkül, majd a napi átlag fokozatosan a 3500 körüli szintre süllyedt.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy csütörtöki nyilatkozatában kedvező fejleménynek nevezte a csökkenést, de úgy vélte, az elsősorban az időjárás változásának tulajdonítható, és korai lenne trendfordulóról beszélni. A miniszter hangsúlyozta: tovább kell dolgozni azért, hogy folytatódjék az újonnan érkező menedékkérők számának csökkenése akkor is, "amikor nem viharos az idő a Földközi-tengeren".

Németországban drámaian fölerősödött a menekülthullám a Magyarországról induló menedékkérők beengedéséről szeptember 5-ére virradóra hozott döntés óta, az időközben eltelt negyedévben több mint 500 ezer menedékkérő érkezett az országba. Ekkora tömeg érkezésére nem volt példa a modern menekültügy 1953-ban kezdődött németországi történetében.

Schengen marad - Fontos az egység

A belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni övezet egységének feltétlen megőrzése mellett érveltek a pénteki brüsszeli európai uniós belügyminiszteri tanácskozás résztvevői - hangsúlyozta újságíróknak Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, aki Magyarországot képviselte az ülésen.

Elmondta, hogy egy úgynevezett mini Schengen lehetősége nem vetődött fel az európai külső és belső határok védelméről, a határátlépés szigorításáról folytatott vitán. Az egység megőrzésének és az ellenőrzések bevezetésének a módjáról az egyes országok eltérően vélekednek ugyan, de mind az Európai Bizottság, mind a tagállamok a schengeni szabályozás megtartása mellett képzelik el Európa egységét - jelentette ki az államtitkár.