Előfizetés

Győztes gólt rúgott Priskin

Publikálás dátuma
2015.12.06. 17:30
FOTÓ: Shaun Botterill/Getty Images
Priskin Tamás találatával a Slovan Bratislava 2-1-re legyőzte a Zilinát a szlovák labdarúgó-bajnokság 19. fordulójának vasárnapi játéknapján.

A magyar válogatott támadó az 58. percben, 1-1-es állásnál lépett pályára, majd a 77. percben megszerezte a házigazda pozsonyiak győztes gólját. A mostani bajnoki szezonban ez volt a nyolcadik találata. A Slovan szeptember közepe óta nem veszített tétmérkőzést, legutóbb éppen a zsolnaiak otthonában rendezett bajnoki meccsen kapott ki. A szlovák bajnokság február végén folytatódik, Priskin csapata a tabella második helyén tölti a téli szünetet, hét ponttal lemaradva a Trencin mögött.

Férfi kézi BL - Kikapott a Veszprém

Hét másodperccel a vége előtt kapott góllal az MVM Veszprém 25-24-es vereséget szenvedett a német THW Kiel otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája tizedik fordulójában.

 Férfi BL, 10. forduló:

A csoport:
THW Kiel (német) - MVM Veszprém 25-24 (11-12)

A 2007-ben, 2010-ben és 2012-ben BL-győztes Kiel az október 17-i, veszprémi fellépésén jól játszott, de ez csak 29-27-es vereséget ért akkor. Az előző kiírásban finalista magyar bajnok most nélkülözte a kéztőcsonttörést szenvedett gólkirályát, a szerb Momir Ilicet, míg a túloldalon eltiltás miatt hiányzott Domagoj Duvnjak.

Az első két gól a vendégeké volt, a Kiel csak az 5. percben talált be először, ám kisvártatva már nála volt az előny. Együtt haladt a két csapat, váltott vezetéssel. A 24. percben 11-7-re lépett meg a Veszprém, pedig 5-3-ra még a Kiel vezetett. Időt kértek a hazaiak, és a szünetig remek játékkal felzárkóztak minimális hátrányra.

Az ex-veszprémi Marko Vujin révén a fordulást követően egyenlített a THW, majd megint a magyar bajnok pillanatai következtek. A németek nem szakadtak le, így időt kért a Veszprém. Nagy László emberhátrányban is betalált (18-20), ugyanakkor folytatódott az idegőrlő izgalmas csata. A hajrá 22-22-ről indult, de rendre a kielieknek kellett egyenlíteniük. Az utolsó percben Nagy lövést hibázott, Dominik Klein viszont hét másodperccel a vége előtt a bal szélről betalált, így otthon tartotta a két pontot a Kiel. A BL februárban, a lengyelországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság után folytatódik.

Később:
PSG (francia)-Celje (szlovén) 17.00
Besiktas (török) - Flensburg-Handewitt (német), Isztambul 19.30

szombaton játszották:
Wisla Plock (lengyel)-HC Zagreb (horvát) 23-23 (11-12)

B csoport:

Szombaton játszották:
MOL-Pick Szeged - Rhein-Neckar Löwen (német) 30-24 (14-12)
Vardar Szkopje (macedón)-Kolding (dán) 34-24 (18-8)
Kristianstad (svéd)-Montpellier (francia) 29-30 (15-15)
Barcelona (spanyol)-Kielce (lengyel) 31-33 (19-16)

Az állás: 1. Barcelona 15 pont (305-280), 2. Kielce 14 (303-284), 3. RN Löwen 13 (270-252), 4. Szeged 13 (290-279), 5. Szkopje 12, 6. Montpellier 7, 7. Kristianstad 4, 8. Kolding 2

Az A és B csoportból az első helyezettek közvetlenül a negyeddöntőbe, a 2-6. helyezettek pedig a nyolcaddöntőbe kerülnek.

Meglepő, melyik országot választották a terrorellenes bizottság élére

Egyiptomot választotta az ENSZ Biztonsági Tanácsa a testület terrorizmus elleni bizottságának (Counter-Terrorism Commitee) élére - adták hírül egyiptomi lapok vasárnap.

A szombaton tartott szavazás során a BT öt állandó és tíz nem állandó tagállama közül egyik sem ellenezte, hogy Egyiptom kerüljön a bizottság élére, amely az egyik legfontosabb eszköznek számít az ENSZ terrorellenes küzdelmében. A 2001. szeptember 11-i New York-i merényletek után megalakult bizottság feladatai közé tartozik a terrorizmus elleni nemzetközi érvényű rendelkezések kidolgozása, illetve hogy felügyelje a BT ide vonatkozó határozatainak végrehajtását.

Az ENSZ 1373. számú határozata alapján 2001. szeptember 28-án létrejött bizottság egy sor intézkedés megtételére szólította fel a világszervezet tagállamait. Ezek közé tartozik a terrorizmus finanszírozásának bűncselekménnyé nyilvánítása, a merényletekkel kapcsolatba hozható személyek vagyonának befagyasztása, valamint a szélsőségeseknek való menedéknyújtás és bármifajta egyéb támogatás megszüntetése. 

Egyiptomot alig két hónapja választották a BT nem állandó tagállamai közé, 2016 januári hatállyal, és akkor kezdi meg tevékenységét a terrorizmus elleni bizottság élén is. Abdel-Fattáh esz-Síszi egyiptomi elnök országlásának kulcsfontosságú elemét alkotja az országban és a térségben egyaránt teret nyerő terrormilíciák elleni harc. 

Az al-Vatan című helyi napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Kairó fokozott aggodalommal fogadja azokat a jelentéseket, amelyek a szomszédos Líbia politikai és biztonsági helyzetéről szólnak. E források szerint fennáll a lehetősége annak, hogy a polgárháborús Líbiában tevékeny dzsihadisták jelentette veszély átterjed Egyiptomra is. A lap szerint példátlan mértékű az egyiptomi biztonsági készenlét a líbiai határ mentén, és a veszély megfékezése érdekében a katonai beavatkozás sincs kizárva.