Milliárdokkal tartoznak a kórházak

Publikálás dátuma
2015.12.08. 18:22
FOTÓ: Thinkstock
Már 45 milliárd forinttal tartoznak a kórházak az orvostechnikai eszközöket beszállító vállalkozásoknak. A cégek az egészségbiztosítási kassza év végi maradványának szétosztásában bíznak.

A Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ) keddi közleményében azt írta: nem hozott végleges megoldást a kórházi tartozások nyár eleji, 60 milliárd forintos konszolidációja. Az akkor átutalt összeg csak részben enyhítette a helyzetet, mivel jelenleg is mintegy 45 milliárd forintnyi tartozást görgetnek maguk előtt az intézmények.

A szövetség úgy véli, a kórházi adósságrendezésre és konszolidációra június elejéig kifizetett 60 milliárd forint mindenképpen szükséges lépés volt a beszállítók - és így az egészségügyi ellátórendszer - életben tartására, de az egészségügyi rendszer finanszírozásának rendbetételét minél előbb meg kellene kezdeni, mert az adósság már most jelentős mértékben újratermelődött.

A MOBSZ továbbra is úgy látja, hogy kamatmentes állami hitellel, kezesség vállalásával vagy a tartozások ingyenes faktorálásával jelentősen javítható a rendszer stabilitása. Az orvostechnikai eszközök áfájának 5 százalékra mérséklése jelenthet megoldást a cégek ellehetetlenülésének megelőzésére, így az áfa előfinanszírozásának a rendkívüli terhe részben csökkenne - olvasható a közleményben.

Szerző

Lövöldözött-e részegen Áder? Megvan az ítélet

Publikálás dátuma
2015.12.08. 18:16
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A Fővárosi Ítélőtábla határozata szerint az Index valótlan tényként állította, hogy Áder János a sorkatonai szolgálat alatt elhagyta az őrhelyét és részegen lövöldözött. A portálnak 600 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie. 

A bíróság első fokon még elutasította az államfő Index elleni keresetét, mert a bíró szerint a cikk "nem tekinthető valótlan tény rosszhiszemű közlésének. Amennyire lehetett, az újságíró a tényeknek utánajárt, a cikk megjelenését megelőzően a felperest (Ádert) megkereste. A cikk végén a kételyeit is kifejezi". Vágvölgyi B. András újságírót első fokon 50 ezer forintra büntették, az általa fizetendő sérelemdíjat most 600 ezerre emelte a bíróság. Kifejezetten az Indexnek címezve Kizmanné Oszkó Marianne bíró közölte, hogy ez az ítélet nem a sajtószabadság ellen irányul. Az Index a Kúriához fordul az ítélet miatt, és ha szükséges a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elé viszi majd az ügyet. Vágvölgyi szintén a Kúriához fordul.

Szerző

Bezárták az újságíró kiállítását - Kiderült, hogy besúgó volt

Azonnali hatállyal lebontotta és bezárta a Kutasi Kovács Lajos életútját bemutató kiállítást a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum – közölte a Magyar Nemzet. 

Még a múzeum sem tudott arról, hogy az író 1945 előtt nyilas újságíró, majd a Kádár-rendszerben fizetett ügynök volt, és mások mellett Mindszenty József hercegprímásról és Konrád György íróról is jelentett. Korábban azt hitték róla, hogy a nyugati magyar emigráns irodalom jelentős alakja volt; a múltját a PestiSrácok.hu internetes oldal tárta fel.

Szerző