Előfizetés

Milliárdokkal tartoznak a kórházak

Publikálás dátuma
2015.12.08. 18:22
FOTÓ: Thinkstock
Már 45 milliárd forinttal tartoznak a kórházak az orvostechnikai eszközöket beszállító vállalkozásoknak. A cégek az egészségbiztosítási kassza év végi maradványának szétosztásában bíznak.

A Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ) keddi közleményében azt írta: nem hozott végleges megoldást a kórházi tartozások nyár eleji, 60 milliárd forintos konszolidációja. Az akkor átutalt összeg csak részben enyhítette a helyzetet, mivel jelenleg is mintegy 45 milliárd forintnyi tartozást görgetnek maguk előtt az intézmények.

A szövetség úgy véli, a kórházi adósságrendezésre és konszolidációra június elejéig kifizetett 60 milliárd forint mindenképpen szükséges lépés volt a beszállítók - és így az egészségügyi ellátórendszer - életben tartására, de az egészségügyi rendszer finanszírozásának rendbetételét minél előbb meg kellene kezdeni, mert az adósság már most jelentős mértékben újratermelődött.

A MOBSZ továbbra is úgy látja, hogy kamatmentes állami hitellel, kezesség vállalásával vagy a tartozások ingyenes faktorálásával jelentősen javítható a rendszer stabilitása. Az orvostechnikai eszközök áfájának 5 százalékra mérséklése jelenthet megoldást a cégek ellehetetlenülésének megelőzésére, így az áfa előfinanszírozásának a rendkívüli terhe részben csökkenne - olvasható a közleményben.

Fél az öregedéstől? Vigyázzon, súlyos beteg lehet tőle!

Publikálás dátuma
2015.12.08. 17:24
Fotó: Thinkstock
Nagyobb valószínűséggel jelentkeznek Alzheimer-kórral összefüggő agyi elváltozások azoknál, akik negatívan viszonyulnak az öregedéshez - állapították meg a Yale Egyetem közegészségügyi tanszékének szakemberei.

A tanulmány szerint az öregedéssel kapcsolatos negatív gondolatok - például, hogy az idősek rozogák - leküzdése segíthet visszaszorítani az Alzheimer-kóros esetek számának gyors növekedését - olvasható a Yale Egyetem honlapján. A Becca Levy vezette vizsgálat az első, amely kulturális alapú lelki-társadalmi kockázati tényezővel hozza összefüggésbe az Alzheimer-kórral kapcsolatos agyi elváltozásokat. Az eredményeket a Psychology and Aging című folyóirat online kiadásában közölték. 

Levy szerint az öregedéssel kapcsolatos negatív gondolatok, amelyeket gyakran a társadalom sulykol az egyénbe, olyan stresszt okoznak, amely kóros agyi elváltozásokhoz vezethet. "Habár az eredmények aggasztóak, fontos megjegyezni, hogy az öregedéssel kapcsolatos negatív gondolatok mérsékelhetőek, a pozitívak erősíthetőek, tehát az ellenkező hatás sem kizárt" - húzta alá a szakember.

A kutatók az 1958-ban megkezdett és napjainkban is folytatódó baltimore-i öregedési felmérésre támaszkodva egészséges, demenciamentes alanyokat vizsgáltak kutatásokban. Az MRI-felvételek elemzésével arra jutottak, hogy azoknál a résztvevőknek, akik negatívabban viszonyultak az öregedéshez, nagyobb mértékben csökkent az emléknyomok elraktározásáért felelős agyi terület, a hippocampus térfogata. A csökkent hippocampus-térfogat az Alzheimer-kór előjele.

A kutatók azt is megállapították, hogy jóval magasabb volt az Alzheimer-kór további előjeleinek számító bétaamiloid-lerakódások és az úgynevezett neurofibrilláris kötegek száma a baltimore-i felmérés olyan, már elhunyt alanyainak agyában, akik negatívabban viszonyultak az öregedéshez.

Az Egyesült Államokban több mint öt millióan élnek Alzheimer-kórral. A betegség az időskori elbutulás leggyakoribb formája, amely a gondolkodási és megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, valamint gyors leépüléssel jár.

Nyolc évbe került a féltékenység

Jogerősen nyolc év fegyházbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a jászapáti férfit, aki 2013-ban féltékenységből benzinnel lelocsolta, és megpróbálta felgyújtani unokatestvérét.

A táblabíróság előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a 31 esztendős vádlottat.

A vádlott 2012 őszétől dolgozott konyhai kisegítőként Ausztriában, ahonnan általában havonta hazatért pár napra Jászapátiba. Távolléte alatt az élettársa és a férfi unokatestvére között érzelmi és szexuális kapcsolat alakult ki. A vádlottat ezt nagyon felzaklatta, kérdőre vonta élettársát, és unokatestvére feleségének is azt mondta, hogy meg fogja ölni a férfit.

A vádlottban egyre jobban elhatalmasodott a féltékenység, egyszer személyesen is megfenyegette unokatestvérét, majd elhatározta, megöli őt. Tudta, hogy a férfi hajnalban egyedül tartózkodik munkahelyén, ahol korábban ő is dolgozott, így a telephelyet őrző kutya megismeri. Alaposan eltervezte a gyilkosság minden részletét, úgy döntött, benzinnel leönti, majd meggyújtja a sértettet.

2013. október 16-án, amikor ausztriai munkahelyén szabadnapja volt, a férfi hazatért. Szolnokon vásárolt egy használt biciklit, egy liter benzint, egy mobiltelefont és hozzá egy SIM kártyát is, melyet unokatestvére nevére aktivált, maszkot készített, és váltóruháról is gondoskodott.

Hajnalban odament a telephelyre, és amikor a sértett kilépett az épületből, a benzinnel lelocsolta, elővett egy öngyújtót, és a védekezni próbáló férfinak azt suttogta elváltoztatott hangon: "Meghalsz." A sértett megijedt, kiszaladt a kapun, és azzal a kerékpárral el tudott hajtani, amelyet a vádlott letámasztott a bejáratnál.

A vádlott taxival és vonattal visszatért Ausztriába, ahol mondták neki, már nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, így másnap hazaindult, és a rendőrök Hegyeshalomnál elfogták. A vádlott védője több mint egyórás perbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a férfi csupán megijeszteni akarta a sértettet, az eljárás során nem került elő olyan bizonyíték, amely az egyenes ölési szándékot alátámasztaná.

A bíróság azonban azt állapította meg, csak a szerencsés véletlennek, a sértett lélekjelenlétének és sikeres menekülésének köszönhető, hogy a vádlott nem tudta befejezni a gyilkosságot.