Ritkábban cserélik a fűtőanyagot Pakson

Publikálás dátuma
2015.12.08. 18:59
FOTÓ: Népszava
A jelenlegi 12 hónapról 15 hónapos üzemeltetési ciklusra (üzemanyagcserére) térhet át az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 1-4. blokkja az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) most megadott engedélye alapján.

Az OAH egy új típusú, az atomerőműben kifejlesztett 4,7 százalékos átlagdúsítású üzemanyag-kazetta alkalmazásához is zöld utat adott. A 15 hónapos ciklus bevezetése számos előnnyel jár, ezek közül a legfontosabbak a biztonsági szempontú pozitívumok - írta az MVM. Átlagosan évente 2 százalékkal nő a rendelkezésre állás és ezáltal a megtermelt villamos energia mennyisége, ami mintegy 80 000 háztartás – közel negyedmillió ember – szükségletét fedezi. A megtermelt többlet villamos energiával arányosan, 1 százalékkal csökkenthető Magyarország villamosenergiaimport-függősége, erősítve ezáltal az ellátásbiztonságot. A hosszabbított üzemanyagcserére átállás 2016 végéig mind a négy blokknál megvalósul.

Szerző

Visszatart az unió 600 milliárdot Magyarországtól

Több mint 600 milliárd forint uniós támogatásról van még egyeztetés az Európai Bizottsággal (EB) az idén záruló pénzügyi elszámolási ciklust érintően - erről Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára beszélt a köztévén kedden reggel.

Hozzátette: jelentős, a GDP arányában a 2 százalékot is meghaladó összegről van szó, amit a magyar államnak kell előfinanszírozni. Az év végéig a kedvezményezett vállalatok, önkormányzatok felé minden olyan támogatást ki kell fizetni, amelyet az európai unió társfinanszíroz. Mivel a kapcsolódó uniós támogatást az EU sok esetben nem utalja át, a kifizetéseket hazai forrásokból, plusz állampapír kibocsátásból kell finanszírozni, ez azonban nem befolyásolja a GDP-arányos 2,4 százalékos hiánycélt - mondta az államtitkár.

Szerző

Ön mennyi költ a karácsonyra? Az "átlag" 100 ezer fölött van

Publikálás dátuma
2015.12.08. 17:40
Illusztráció/Thinkstock
Egy magyar háztartás átlagosan 132 ezer forintot költ a karácsonyra: 90 ezer forintot fordít ajándékokra, és további, 42 ezer forintnyi kiadás kapcsolódik még az ünnephez - derült ki a CIB Bank megbízásából készített reprezentatív kutatásból.

A közlemény szerint egy ajándékra átlagosan valamivel kevesebb mint 7500 forintot szánnak, de jelentős a szórás a legolcsóbb és a legdrágább meglepetés között: a legalacsonyabb értékű ajándék átlagosan 4300 forintba kerül, míg a legdrágább közel 27 000 forint. A válaszadók 42 százaléka számára azért stresszes a karácsony, mert kérdés számára, hogy miből tudja fedezni a szükséges kiadásokat. 48 százalék nyilatkozta azt, hogy az év anyagilag legmegterhelőbb hónapja a december.

A válaszadók közel fele előre készül az ünnepi költségek fedezésére, de sokan nyúlnak általános tartalékaikhoz (32 százalék) is, illetve költenek aktuális fizetésükből a karácsonyra (58 százalék). A hiteltermékek közül a hitelkártya a legnépszerűbb: 10 százalék használja ezt is a karácsonyi vásárlás során, míg folyószámlahitelét 7 százalék veszi igénybe ilyenkor. Áruhitelt, gyorskölcsönt vagy személyi kölcsönt kevesebb, mint a válaszadók 1 százaléka igényel az ünnepekhez kapcsolódóan. Az ajándékok terén a könyv, a kozmetikum, valamint a ruha és cipő áll a népszerűségi lista élén, ezeket az édesség, a játék, és az alkoholos ital követi - derült ki a felmérésből.

Szerző
Frissítve: 2015.12.08. 18:00