Frontex: kiszolgáltatott az EU-s határvédelem?

Kizárólag a tagállami felajánlásoktól függ, s rendkívül szerény körülmények között működik az Európai Unió határvédelmi szervezete, a Frontex. Az ügynökségnek mindössze 300 dolgozója, és 12 - a tagállamok által felajánlott - hajója van, valamint ezidáig évi 90 millió eurós költségvetése volt - mondta el Ewa Moncure. 

A Frontex szóvivője Brüsszelben egy sajtószemináriumon beszélt arról, a Frontexet tíz éve alapították, méghozzá azzal a céllal, hogy a határrendészeti krízisekben segítséget nyújthasson a tagállamoknak. Igen ám, de amikor a tagállamok létrehozták, még nem gondolták, hogy 2015-re ilyen rendkívüli helyzettel kell majd megbirkózniuk.

A Frontex a menekültválság kulcsszereplője lett, hiszen az emberáradattal megküzdeni képtelen államok segítségére siet. Az ügynökség jelenleg két nagy műveletben vesz részt, az egyik Olaszországban, a másik Görögországban zajlik, ahol az idén már mintegy egymillió ember ért partot. Annak ellenére, hogy hatalmas partszakaszt kell felügyelnie, hiszen az EU határának döntő része tengeren van, a Frontex tökéletesen ki van szolgáltatva a tagállami felajánlásoknak.

Ugyanakkor, mint Moncure elmondta, a jövő évi költségvetésük - épp a menekültkrízis nyomán - jelentősen emelkedik, 2016-ban már 250 millió eurót fordíthatnak munkájukra. Hiába emelik azonban az összeget, az önmagában nem fogja megoldani a legégetőbb problémákat: a Frontex ugyanis nem képes újabb műveletekre mindaddig, amíg a tagállamok nem ajánlanak fel több embert, s több katonai eszközt. További 775 határőrre lenne szükség, de egyelőre csak 450-et kaptak az uniós tagállamoktól, miután már októberben jelezték; segítségre van szükségük.  

Szerző

Vajon miért költöznek arabok Komlóra?

Tíz hónap alatt 16 komlói lakást vásároltak meg arab országból érkezők. Az előző években egyetlen hasonló vétel sem volt. A vásárlók zöme kuvaiti, de akadtak vevők Egyiptomból, Szíriából és a perzsa Iránból is - írja a nol.hu.

A városban több mint ezer lakás üresen áll, a 2-3 szobás panelok így 2-3 millióért megvehetők. Az arabok lakásvásárlásait egy kuvaiti tulajdonú, pécsi bejegyzésű cég intézi. A tavaly létrehozott kft. is birtokol néhány lakást Komlón. Az ügyvezető későbbre ígért választ arra, hogy miért kedvelték meg az arabok a komlói lakásokat, de annyit elárult, hogy az olcsóság volt a vonzó, emellett a környék hegyei és erdői tetszettek meg nekik. Az arab tulajdonosok arra használják komlói lakásukat, hogy onnan utazzanak a közeli gyógyfürdőkbe, Budapestre, Bécsbe és az Adriára. Az arab lakástulajdonosokkal szomszédjaik alig találkoztak eddig, megfigyeléseik szerint az új lakók egy-két hetet töltöttek Komlón. A lakótársak is csak találgatják a közel-keletiek jövetelének okát.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

MSZP: Ehető ételeket az iskolákba!

Az MSZP továbbra is azt kezdeményezi, hogy a kormány függessze fel az iskolákban bevezetett menzarendeletet és biztosítson ehető ételeket a diákoknak.

Bangóné Borbély Ildikó és Heringes Anita szocialista parlamenti képviselők szerdán, az Országgyűlés népjóléti bizottsága ülését megelőző sajtótájékoztatójukon megerősítették, pártjuk továbbra is azt szeretné, ha az iskolai menzákon olyan ételeket szolgálnának fel, amilyeneket a képviselők is hajlandóak lennének megenni.    

Az ellenzéki politikusok közölték, a bizottság tagjainak szétosztanak egy-egy mikuláscsomagot, amelyekben egy dunakeszi iskola reggelijének példájára egy zsemle és egy szelet répa található. "Kíváncsiak vagyunk, hogy egy ilyen tízórai elég-e egy képviselőnek ahhoz, hogy egy egész napot végigdolgozzon" - fogalmazott Heringes Anita.    

Bangóné Borbély Ildikó ismételten felháborítónak nevezte, hogy a kabinet a változtatásokról nem kérdezte meg az érintetteket, majd egy hónap alatt 500 millió forintot költött a szakemberek menzarendeletre történő "látszatfelkészítésére".

Szerző