Előfizetés

Kit érdekel egy hajléktalan? - Kósa nem engedte felszólalni

Publikálás dátuma
2015.12.09. 15:58
Népszava fotó/Illusztráció
Az Országgyűlés rendészeti bizottsága elutasította szerdán annak az LMP-s javaslatnak a tárgysorozatba vételét, amely megszüntetné a közterületen való életvitelszerű tartózkodás büntethetőségét.

Az előterjesztő Szél Bernadett LMP-s képviselő - aki indulatosan érvelt javaslata mellett, és akit a Város Mindenkié Csoport több tagja és hajléktalanok is elkísértek a testület ülésére - kezdeményezte, hogy Sándor Ferenc hajléktalan is felszólalhasson, ehhez azonban a Kósa Lajos vezette bizottság nem járult hozzá.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista alelnöke azt mondta: a parlamentnek elsők között kellene foglalkoznia a szabálysértési törvény módosítását célzó javaslattal. Kiderült például, hogy az elmúlt két évben 76 esetben használták azokat a hajléktalan-előállítókat, amelyek fenntartása havonta kétmillió forintba kerül - jelezte.

Kósa Lajos, a testület Fideszes elnöke azt mondta: nem igaz, hogy kriminalizálva van a hajléktalan lét. A szabálysértési törvény a közterületek rendjét rögzíti, ami mindenkire vonatkozik társadalmi státusztól, szociális helyzettől függetlenül - közölte a fideszes képviselő, hozzátéve: a kormány az elmúlt években nagyon sok pénzt fordított arra, hogy mindenkinek, akinek nincs fedél a feje felett, átmeneti szállást tudjon adni. 

Szél Bernadett a fentieket gyakorlatilag megcáfolva elmondta: miközben 2014-ben összesen mintegy 40 ezer ember tapasztalta meg a hajléktalanságot, és egy időben 20 ezer ember él hajléktalanként, országosan csak 11 ezer férőhely van a menedékszállókon. Vagyis a kapacitások is elégtelenek. Az LMP szerint a megoldást a szociális bérlakás-rendszer kialakítása és egy tudatos kormányzati lakáspolitika jelentené, aminek jelenleg nyoma sincs. 

Macedón határzár - A V4-ek is besegíthetnek

Publikálás dátuma
2015.12.09. 15:37
Görög-macedón határ Fotó: Milos Bicanski/Getty Images
Folynak arról tárgyalások, hogy a V4-ek határőrizeti alakulatokkal részt vehetnének a macedón-görög külső schengeni határ megfelelő kiépítésében - ezt a honvédelmi miniszter jelentette be Hódmezővásárhelyen.

Simicskó István előzőleg cseh védelmi miniszter kollégájával megtekintette a Balaton 2015 közös kiképzésen a cseh és a magyar katonák statikus és dinamikus bemutatóját. A miniszter hangsúlyozta, hogy döntés még nem született a kérdésben, erről a visegrádi országok - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - kormányfőinek kell megállapodniuk. Reményét fejezte ki, hogy erről a V4-ek védelmi miniszterei jövő csütörtökön, Prágában tárgyalnak majd. Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter a téma kapcsán arról beszélt, hogy valószínűleg nem katonai, hanem rendőri egységeket küldenének ki a macedón határra. Fontos rögzíteni, - tette hozzá -  hogy a schengeni vívmányokat, az emberek szabad áramlását fenn kell tartani, a határzár pedig nem egy átjárhatatlan akadály, a hivatalos határátkelők és bizonyos távolságonként a gyalogosátkelők megmaradtak.

A közös gyakorlatról szólva a tárcavezetők hangsúlyozták, a V4-ek együttműködésében új fejezetet nyitott a migrációs válság kezelése, a gyakorlat során fontos tapasztalatokat szereztek. Simicskó István közölte: december 15-én lejár a két hónapos felhatalmazás a közös gyakorlatra, de elképzelhető, hogy cseh és szlovák összekötő tisztek ezt követően is maradnak a hódmezővásárhelyi laktanyában.  A miniszter kiemelte: Magyarország a jövőben is keresi a V4-ek között a katonai együttműködés még szélesebb lehetőségeit.

Antikorrupciós programot készített az Együtt

Az Együtt négypontos antikorrupciós programot készített és hozott nyilvánosságra szerdán. Ez a párt- és kampányfinanszírozással, az önkormányzatok átláthatóságával, a közpénzekkel és a nemzeti vagyon kezelésével foglalkozik - közölte a párt alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Juhász Péter a korrupcióellenes világnap alkalmából tartott eseményen azt mondta, nyomon követhetővé kell tenni a párt- és kampányfinanszírozás során elköltött pénzek útját. Az Együtt azt javasolja, hogy a pártok folyamatosan, a kampányidőszakon túl is számoljanak el a közpénzek elköltéséről. Emellett minden, parlamenti és önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozatát egy központi honlapra kellene feltölteni, ahol azt még évekig vissza lehetne keresni és az adatok valódiságát a NAV vizsgálná - tette hozzá az ellenzéki politikus.

A közpénzek felhasználásáról szóló szerződések a párt elképzelése szerint csak azután lépnének hatályba, miután az iratok felkerültek egy nyilvános honlapra. Juhász Péter annak garantálása mellett is érvelt, hogy a nemzeti vagyont ne lehessen "elkótyavetyélni".

Az esemény alatt a politikus mögött a párt aktivistái álltak egy transzparenssel, amelynek felirata dudálásra kérte azokat az autósokat, akiknek elegük van a korrupcióból.

Juhász Péter arról is beszélt, hogy aláírásgyűjtésbe kezdtek a Várkert Bazár "korrupciójának megállítására". Hangsúlyozta, hogy a beruházást eredetileg kilenc milliárd forintra tervezték, de az összeg már húszmilliárd forint fölé nőtt, miközben "nem is tudjuk számolni", hogy hányszor adták át és kezdték újra a felújítást. Hozzátette, hogy a párt Facebook-oldalán egész nap a korrupciós ügyekkel foglalkoznak.