Bréking! Magyarország megállapodott a Norvég Alappal

Publikálás dátuma
2015.12.09. 18:49
Az ügy két - a kormány részéről - kulcsfigurája Lázár János és Csepreghy Nándor
Magyarország megállapodott a Norvég Alappal, így folytatódhatnak a kifizetések - közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára azon a szerdai budapesti konferencián, amelyet a Transparency International Magyarország szervezett a korrupcióellenes világnap alkalmából. 

Az államtitkár ezt újságírói kérdésre válaszolta. Mint megjegyezte, a kérdező "lelőtte a másnapi kormányzati sajtótájékoztató poénját", mert a megállapodás hírét akkor tervezték bejelenteni. Csepreghy a magállapodás kapcsán Magyarország jogállami jellegét hangsúlyozta. Kifejtette: a kormánynak továbbra is az a véleménye, hogy egyes civil szervezetek szabálytalan módon részesülnek támogatásban az alap révén. A megállapodás ténye azonban azt tükrözi, hogy Magyarországon megfelelően működnek a jogérvényesítési mechanizmusok, és a kormány tiszteletben tartja a jogszerűség követelményét.

Forrás: Facebook /Ökotárs

Forrás: Facebook /Ökotárs

Ligeti Miklós, a  Transparency International Magyarország jogi igazgatója a "szabálytalan módot" visszautasította, és felrótta a kormánynak, hogy - később bebizonyosodott fals módon - a rendőrség, illetve a KEHI vizsgálatát kérte a kormány tevékenységét kritizálókkal szemben.

A szerdai rendezvény fő témája egyébként a közpénzek felhasználásának törvénytelen felhasználása elleni fellépés, a korrupció leleplezése, illetve létrejöttének megakadályozása volt. Szó volt egyebek mellett arról, hogy a szomszédos Románia élen jár a korrupció felszámolásában: vizsgálatot indítottak két miniszterelnök ellen, egyiküknek Victor Pontának ez a posztja elvesztésébe került, 9 miniszter, 34 képviselő, 8 szenátor, valamint 35 bíró és ügyész, összesen 1000-en vétettek a jogszabályok ellen, úgyhogy a román speciális, korrupcióellenes ügyészség fellépése nyomán csalás és a közbeszerzési szabályok megsértése miatt 90 százalékukat a bíróság elmarasztalta - erről beszélt Dana Manuela Ana, az ügyészség vezetője.

A lépés azért is példaértékű, mert mint arról Margarete Hofmann, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szakmapolitikai igazgatója erről beszámolt, az első helyen álló Románia után Magyarország ellen indította a legtöbb vizsgálatot az OLAF. Ennek jogosságát alátámasztotta Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is, aki hangsúlyozta: hazája vállalkozói beruházási döntéseiket nem szívesen hozzák meg egy olyan országban, ahol csalással, a döntéshozók és a helyi vállalkozók közötti családi összefonódással találkoznak. Könnyen elvesztheti az az ország a bizalmat, amelyben úgy érzik, hogy az állam részrehajlóan közreműködik abban, hogy hogyan használják fel a közpénzeket. Ugyanakkor biztatónak nevezte a nagykövetasszony, hogy az ukrán határ mentén tevékenykedő 15 magyar vámtiszt ellen eljárás indult, a korrupció gyanúja miatt. Sikernek tartja azt is, hogy az amerikai alapítású, budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémián már 1200-an végeztek, akiktől szakmailag meglapozott munka várható. Üdvözölte Colleen Bell az on-line pénztárgépek magyarországi bevezetését is.

(A hosszúra nyúlt "Norvég Alap-ügy" története itt olvasható) 

Szerző

Szijjártót meghallgatták - Mesterházy szerint "kocsmai" a stílus

Publikálás dátuma
2015.12.09. 18:15
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatása zajlott az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén. Szijjártó Péter ez alkalommal ismét kifejtette lesújtó véleményét "Európáról." Szerinte ugyanis az elmúlt évben bebizonyosodott, hogy Európa képtelen jó választ adni a kihívásokra. 

Az eddigi európai politika a rituális öngyilkosság politikája, mert látványos, de káros, veszélyezteti Európa biztonságát és jövőjét, és ma már nem szentségtörés erről beszélni - így a miniszter. 

Szijjártó szerint Európa jelenleg öt kihívással néz szembe: a keleti szomszédságában instabilitás, Ukrajnában háború van, soha nem látott mértékű az instabilitás a déli szomszédságában, ami rendkívüli bevándorlási hullámot indított el, az ellenőrizetlen beáramlás miatt a terrorfenyegetettség napi szinten jelen van az európaiak életében, az energiabiztonság esetében nincs előrelépés, és a gazdasági kihívások továbbra is fennállnak. Ezekre a kihívásokra Európa önsorsrontó választ ad - adott elégtelent az ifjú, ámde szigorú magyar külügyér az öreg kontinensnek.

Ám itt még nem értek véget a szidalmak 

Az elmúlt időben erősödött Európa lemaradása a gazdasági kihívások tekintetében, és az uniós intézmények folyamatosan blokkolják a bővítést, pedig több ország - így Magyarország - szerint csak így lehet megerősíteni uniót.

Végül a KO.

Az EU képmutató, önsorsrontó politikája a bevándorlás és a terrorfenyegetettség esetében csúcsosodik ki. Olyan potenciális megoldások merülnek fel, amelyek jogsértők, végrehajthatatlanok és nem visznek közelebb a megoldáshoz - közölte. Kijelentette: ostoba vita, hogy növeli-e a terrorfenyegetettséget, hogy rendkívül sok bevándorló jön ide, akikről nem tudni, kik ők és miért jönnek. Nem minden bevándorló terrorista, de a terrorszervezeteknek egyértelműen lehetőséget ad ez a migrációs hullám - tette hozzá. 

Ami pedig a Magyarországot - illetve annak kormányát, pláne külpolitikáját - érő bírálatokat illeti 

Ha tétlenül tudomásul vennék a kritikákat, bírálatokat, attól még nem szeretnének minket jobban, nem lennének jobbak a kapcsolatok, és a magyar nemzeti érdekekért, az ország tiszteletéért a jövőben is ki kell állni. A nemzeti érdekérvényesítésre épülő külpolitikára van szükség, és mivel a kihívások valószínűleg megmaradnak, hasonlóan kemény és határozott külpolitikát kell folytatni az érdekek érvényesítéséért a jövőben is - hangoztatta Szijjártó a meghallgatáson. 

A szocialista Mesterházy Attila szerint kocsmai stílus, összeférhetetlenség és eredménytelenség jellemzi a jelenlegi magyar külpolitikát, ami a nemzeti érdekérvényesítési képességet csökkenti. 

Szerző

Életbe lép az új Volán-menetrend, olvasson!

Publikálás dátuma
2015.12.09. 17:43
Népszava fotó
A Volán jövő évi menetrendje december 13-án lép hatályba, és 2016. december 10-ig marad érvényben, a társaságok 381 új járatot indítanak, 284-et leállítanak - közölte a Volán Egyesülés.

A tájékoztatás szerint a menetrend szerinti helyközi járatokkal Magyarország 3154 településéből 9 kivételével valamennyibe el lehet jutni, ebből 2364 település ráadásul csak ilyen módon érhető el közösségi közlekedéssel. Az új menetrenddel a közlekedési társaságok helyközi forgalomban munkanapokon 42 704 járatot, szabadnapokon 19 515, munkaszüneti napokon pedig 16 435 járatot közlekedtetnek.  A helyközi járatok száma a munkanapokon és szabadnapokon is minimálisan változik az eddigiekhez képest, ez átlagosan társaságonként 1 százalék körüli növekedést jelent.

A Volán Egyesülés közleményében hangsúlyozza: a helyközi autóbusz menetrend változásai megfelelnek a menetrendekkel kapcsolatban megfogalmazott kormányzati irányelveknek.  A vasúti csatlakozási helyek száma 246, ezeken a megállóhelyeken az autóbuszok előre meghatározott ideig várakoznak a késéssel érkező vonatokra.

A Volán Egyesülés tájékoztatása szerint a kiszámíthatóbb utazás érdekében a vasúti menetrendhez jobban alkalmazkodó vonal- és menetrend-módosításokat vezetnek be, illetve a vasúti közlekedést kiegészítő autóbuszjáratokat indítanak például Budapest-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged, a Szeged-Kiskunfélegyháza-Kecskemét-Liszt Ferenc repülőtér-Budapest útvonalon.

Kínálatbővítő és a vasúti menetrendhez jobban igazodó változások lesznek országszerte, például Budapest elővárosi közlekedésében Biatorbágy, Érd-Törökbálint, Ecser-Maglód-Gyömrő térségében. Az új menetrendben új vonalszámokat vezetnek be, egységesítik az autóbusz megállóhelyek elnevezését.

A Volán Egyesülés közleményében felidézi, hogy európai uniós pályázatok révén 2015-ben több regionális közlekedési központnál személyszállításhoz kapcsolódó infrastrukturális, illetve az utaskiszolgálási színvonalat emelő fejlesztéseket végeztek. Számos autóbusz-állomáson és megállóhelyen GPS-alapú utastájékoztatási és forgalomirányító rendszert vezettek be, több helyszínen az utazási színvonalat emelő technikai, utasbiztonságot vagy kényelmet fokozó felújítást hajtottak végre, és folyamatos az autóbuszos közlekedési társaságok kezelésében lévő 135 autóbusz-állomás fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése.

Több közlekedési központnál 2015-ben új, illetve használt, ám magas színvonalú autóbuszokat vásároltak, és helyeztek forgalomba. A szolgáltatás színvonalának javítását célozza az országos összeköttetéseket biztosító autóbuszjáratokon a vezeték nélküli, díjmentes wifi internet elérés fokozatos biztosítása az utasok részére - tájékoztatott a Volán Egyesülés.

Szerző
Témák
Volán menetrend