Előfizetés

Újabb milliókat oszt az NKA

A Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma 115 millió forintot oszt szét, ismételten nem nyílt, hanem meghívásos pályázatokkal. Visszatetsző tény, hogy Bodrogai László, a kollégium vezetője meghívta az általa irányított Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpontot, hogy a Haydn Fesztiválra pályázzon 5 millió forintos támogatásért. 

Mindez különösen elgondolkodtató annak fényében, hogy a Haydn Fesztivált is magába foglaló Eszterházy Vigasságok idén negyedmilliárd forint állami támogatásban részesült. Kálomista Gábor filmproducernek, a Thália Színház menedzserigazgatójának 10 millió forintot ítéltek meg a Thália Humorfesztiválért. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. a Zsolnay Fesztivál tető alá hozására 5 milliós támogatást kapott, írja a Magyar Narancs. A szétosztott állami támogatás jelentős része dunántúli fesztiválokhoz került, Magyarország kulturális infrastruktúráját tekintve hátrányos helyzetű térségeire viszont ezúttal sem jut számottevő figyelem, csupán a Miskolci Operafesztivál támogatásáról döntöttek.

Meghalt Vidákovics Antal

Elhunyt Vidákovics Antal, a Pécsi Horvát Színház alapítója, aki mintegy 20 évig vezette a színházat. A Harangozó Gyula-díjas táncművész-koreográfust hosszú, súlyos betegség után 68 éves korában szerdán érte a halál - tudatta a színház.

Vidákovics Antal 1947. november 28-án született Felsőszentivánon, horvát családban. Általános és középiskolai tanulmányait Budapesten végezte, 1973-ban kapott diplomát a Pécsi Tanárképző Főiskolán. A Baranya Táncegyüttes művészeti vezetője és koreográfusa volt 1970-től 25 évig. Gyűjtötte és színpadra állította szinte valamennyi magyarországi délszláv etnikai csoport táncait, Pécsett elsőként indította be a táncházat. A koreográfus 1973-tól 26 évig a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tánctagozatának művésztanára, 1980-tól a Pécsi Nyári Színházban (később Pécsi Kisszínház) dolgozott vezető beosztásban.

Vidákovics Antal intézményesítette a magyarországi horvát nyelvű színjátszást: 1992-ben megalapította és vezette a Pécsi Kisszínház Horvát Tagozatát. Igazgatásával a színház 1995-től Pécsi Horvát Színház néven már önálló intézményként működött, a művész 2009-ig vezette az intézményt. 2003-tól az általa létrehozott Pécsi Szabadtéri Játékok igazgatója, a Pécsi Művészeti Gimnázium tanára, 2006-2007-ben a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatója volt.

A Pécsi Horvát Színház és a Pécsi Szabadtéri Játékok vezetését 2010-ben a művész fia, Vidákovics Szláven vette át.
Vidákovics Antal színházi munkásságára az úgynevezett komplex színház jellemző. Koreográfusként több mint 20 rendezővel 40 színházi produkciót jegyez Budapesten és számos nagyvárosban, valamint dolgozott Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Hollandia, Németország színházaiban. A Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójában kisfilmeket és portréfilmeket rendezett (Hazulról hazáig, Rekviem egy faluért, Passió).

A Magyar Táncművészek Szövetségének 1973-tól volt tagja. Munkásságáért 1983-ban Janus Pannonius-, 1996-ban Marko Marulic-díjat kapott, 1997-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2013-ban Harangozó Gyula-díjat kapott.

Gárdos Péter a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2015.12.09. 06:51
Gárdos Péter film- és színházi rendező
A kiváló film- és színházi rendező, Gárdos Péter a Bóta Café vendége december 9-én, szerda este 9 órától a FIX Tévében.

Hajnali láz című, a földi poklon túl kibontakozó gyönyörű szerelemről mesélő könyvének fordítási jogát 28 ország vette meg. Még ebben a hónapban bemutatják a filmváltozatát. Bóta Gábor élő, online is nézhető műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon, vagy a tv.fixhd skype címen szintén hozzászólhatnak az adáshoz.