Előfizetés

Náci karlendítés miatt ítélték el

Tizenöt hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy férfit Salzburgban, mivel katonai szolgálata alatt többször is náci karlendítést használt.

A vád szerint a 43 éves felső-ausztriai férfi a salzburgi Schwarzenberg laktanyában töltött hivatásos katonai szolgálata alatt és egy stájerországi katasztrófaelhárítási bevetés alkalmával követte el tetteit. 2008 és 2010 között több alkalommal is karlendítéssel köszöntötte kollegáit, valamint 2002 és 2006 között katonatársai előtt többször is elénekelte a Horst Wessel című dalt, a  német nemzetiszocialista párt (NSDAP) indulóját.

Az ítélet szerint a férfi vétett az osztrák tilalmi törvény (Verbotsgesetz) ellen, amely a náci jelképek használatát, nyilvános megjelenítését tiltja és amely alapján az elkövető egytől tíz évig, súlyos esetekben akár húsz évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható. A férfi magát nem vallotta bűnösnek, a vádakat csupán néhány kollégája bosszújának nevezte. A bíró az ítélethirdetés során eltekintett attól, hogy a szakaszvezetőt eltávolítsák tisztségéből és a náci pártinduló éneklésének vádja alól is felmentették. Az ítélet nem jogerős.

Elődje bírálja a japán kormányfőt

Koidzumi Dzsunicsiro volt japán miniszterelnök egy mai lapinterjúban a jelenlegi kormányfőt, Abe Sinzót bírálja. 

„Abe mindig erőből cselekszik. Úgy tűnik, mintha rohanna valahová” – mondta az egykori népszerű miniszterelnök, aki rekordhosszú ideig, 2001-től 2006-ig irányította a távol-keleti szigetországot. Koizumi világossá tette, hogy egyáltalán nem értett egyet azzal a módszerrel, ahogy Abe – az ellenzék tiltakozása ellenére – idén szeptemberben áterőltette a törvényhozáson a vitatott nemzetbiztonsági törvényt. „Az ő helyében én inkább vártam volna a parlament következő ülésszakáig, s megpróbáltam volna addigra megszerezni az (ellenzéki) Japán Demokrata Párt támogatását” – mondta az exkormányfő, aki ugyanúgy a konzervatív Liberális Demokrata Párt képviseletében állt a tokiói kabinet élén, mint Abe.

A veterán politikus szerint Abe azzal is nagy lehetőséget mulasztott el, hogy nem mondott le végleg a nukleáris energiáról, hanem további atomerőművek újraindítását szorgalmazza. Koizumi szóvá tette azt is, hogy míg korábban az LDP-n belül a képviselők nyíltan megmondták a véleményüket, jelenleg azonban nemigen mer senki ellentmondani a miniszterelnöknek. „Ez nagyon szokatlan” – jegyezte meg Koizumi.

A 73 éves volt kormányfő leköszönése óta ritkán szerepelt a nyilvánosság előtt, így különösen figyelemreméltó, hogy most megszólalt, s egykori protezsáltja tevékenységét nyíltan bírálta. Abe Sinzo annak idején kabinetfőnökként szolgált Koizumi kormányában, majd 2006-ban ő követte a miniszterelnöki poszton. Első nekifutásra alig egy évig maradt hivatalban, majd lemondásra kényszerült, 2012 decemberében került újra az LDP, illetve a kormány élére, fő célja, hogy Japánt a világpolitika hangsúlyosabb szereplőjévé tegye. Abe fokozatosan módosítaná a szigetország történelmi békealkotmányát is. A róla elnevezett új gazdaságpolitika, az úgynevezett „abenomics” eddig ellentmondásos eredményeket hozott.

Koizumit az interjúban második fiáról is kérdezték, aki az LDP színeiben bekerült a képviselőházba. Azt tudakolták, vajon Koizumi Sindzsiróból lesz-e miniszterelnök. Apja azt mondta, jelen pillanatban úgy tűnik, fiában megvan a képesség, hogy kormányfő legyen. „Szorgalmas és jóval óvatosabb, mint én voltam” – jegyezte meg önmagát is bírálva a még mindig dús, ősz, hullámos hajkoronát viselő egykori kormányfő.

Sydney: terrorakcióra készülő fiatalok őrizetben

Egy 15 és egy 20 éves fiút vett őrizetbe a terrorelhárítás csütörtökön Sydneyben, a radikalizálódott iszlamista fiatalokat azzal vádolják, hogy részt vettek egy összeesküvésben és terrortámadást akartak elkövetni kormányzati és rendőrségi épületek ellen.

A letartóztatások egy 2014 szeptemberi leleplezéssel hozhatók összefüggésbe. Akkor az Iszlám Állam követőinek egy csoportját leplezték le, a dzsihadista szélsőségesek véletlenszerű „látványgyilkosságokat”, demonstratív lefejezéseket akartak elkövetni Ausztráliában. Az ausztrál rendőrség bejelentése szerint a mostani letartóztatásokat az akkor elkobzott dokumentumokból szerzett információkra támaszkodva, széleskörű nyomozómunka, internetes és tényleges megfigyelés alapján hajtották végre.

A két őrizetbe vett fiatal kapcsolatban állt azokkal, akik tavaly októberben lelőttek egy rendőrségi dolgozót. Az 58 éves Curtis Cheng a rendőrség főhadiszállásáról lépett ki, amikor végeztek vele. Az ügyet terrortámadásként kezelték.

Összesen öt embert vádoltak most meg, jelentette be a nemzetbiztonsági helyettes vezető, Michael Phelan, a csütörtökön őrizetbe vettek mellett egy 21 éves, és két 22 éves fiatalt, akik szintén a radikális iszlám hívei lettek. A 2014 szeptemberi terrorizmusellenes rendőri akcióban legalább 800 kommandós vett részt, s 16 embert vettek őrizetbe, közülük 11-et már korábban vád alá helyeztek.

Az ausztrál fegyveres erők F-18-as harci gépei részt vesznek az Iszlám Állam iraki és szíriai visszaszorítását célzó nemzetközi koalícióban, s azóta megnövekedett a terrorveszély.