Előfizetés

A "halálig hajszolt doktorok" és a valós orvosbérek

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2015.12.11. 06:00

A kedélyeket milliós orvosbérekkel hergelő államtitkári parlamenti kirohanás után érdemes kicsit higgadtabban megnézni a bérjegyzékeket. A több évtizedes múltú szakorvosok örülnek, ha 300 ezer fölött visznek haza, a mentőorvos 270 ezret, de a háziorvos jó, ha 150 ezret keres. Álomfizetések közelről.

A biztonságos megélhetésért és betegellátásért küzdő egészségügyi dolgozók harcának a humántárca parlamenti államtitkára egyetlen perc alatt többet ártott hétfői válaszával, mint az ágazat bajainak elkendőzését szolgáló összes kormányzati mesterkedés az utóbbi években. Rétvári Bence kijelentése ugyanis, hogy egy altatóorvos annyit keres, mint az egészségügyi államtitkár, vagyis csaknem egymillió forintot, a közvéleményben úgy cseng le: ha ilyen álomfizetések mellett is kiabálnak, másban sincs igazuk az orvosoknak, ápolóknak.

A bérjegyzékek és vállalkozói, közreműködői szerződések azonban nagyon ritkán rögzítenek ekkora összeget, még a hiányszakmákban dolgozó orvosoknál sem. Az évtizedek óta közalkalmazott szakorvosok bruttó alapbére – maradjunk az elmenekülő altatóorvosok miatt elhíresült Szent Imre Kórház példájánál -, 509 ezer, nettó 333 395 forint, amihez a túlóráknak megfelelően jön további minimum nettó 33 920 forint, ha csak 16 túlórát vállal az illető egy hónapban. Az átlag inkább havi 48-64 óra, amivel már 100 ezer fölé kerül a pluszbevételük. Cserében alig alszanak, alig látják a családjukat. Ezt a 4 ezer forintos túlóradíjjal számolt összegzést az Együtt egészségpolitikusa osztotta meg velünk, de Komáromi Zoltán kiszámolta a botrányos belső állapotairól elhíresült fővárosi kórházban épp novemberben 4800 forintra emelt díjakkal is a túlórák után megszerezhető béreket. Első esetben a minimális 16 ügyeleti óra után 363 475 forintra „ugrott” a szakorvos nettója, a megemelt óradíjjal számolva 369 491 forint lett. A Szent Imre vezetésének közlésére alapozva Rétvári államtitkár által emlegetett 957 ezer forintos összeg is létezik, csak nem nettóban, hanem bruttóban és akkor, ha az orvos 112 túlórát vállal az adott hónapban és így az alapóraszámával együtt 288 órát dolgozik!

Nézzünk szét az egészségügy más területein is, mielőtt elhisszük, hogy milyen jól élnek az orvosaink. Az Országos Mentőszolgálat lapzártánkig csak a bruttó adatokat tudta átküldeni, de így is érezhetőek a nagyságrendek. Győrfi Pál tájékoztatása szerint bruttó 413 ezer forint a mentőorvosok átlagbére, egy mentőtiszt már csak 279 600, a mentőápoló 195 600, míg a mentőgépkocsi-vezető 193 ezer forint nettóját viheti haza havonta. A családi adókedvezmények miatt nem egységesek a levonások, de nagy átlagban ezeknek az összegeknek a 65 százaléka kerül a dolgozó számlájára – egészíti ki a szóvivő.

A kép ennél is rosszabb, ha a háziorvosi jövedelmeket firtatjuk. Komáromi Zoltán - aki maga is háziorvos a főváros XII. kerületében – nettó 150 ezer forintra teszi a vállalkozásból havonta kivehető orvosi részt. A FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a vidéki praxisok esetében még ezt is sokallja. Selmeczi Kamill 120-130 ezer forintot tart átlagos nyereségnek, de nem ritka, hogy még ennél is kevesebbel kell beérnie az orvosnak, ha nem akarja veszteségesként elkönyveltetni a cégét, amire azonnal lecsap az adóhatóság. A zalai háziorvos szerint a jövőre beígért 10 milliárd forintos éves alapellátási kiegészítés épp csak arra lesz elegendő, hogy a gyógyszer, kötszer és energiaárak emelkedését kompenzálja.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnökének összegzése szerint középfokú végzettségű szakápoló kollégáik nettó 100-120 ezer forintot, míg a főiskolai diplomával dolgozók 150 ezret visznek haza.

Orvosok, ápolók egybehangzó állítása, hogy a hálapénz ugyan még létezik a magyar egészségügyben, de évről-évre kevesebb pénz lapul a borítékokban. Egyre jobban élünk.

Csoportelsők Bogdánék

Publikálás dátuma
2015.12.11. 00:16
A Nikolics Nemanjával felálló Legia Warszawa kikapott a Napolitól, így kiesett. Fotó: Francesco Pecoraro/Getty Images
Magyaros összecsapást rendeztek a labdarúgó Európa-liga csoportkörének utolsó fordulójában. A Vanczák Vilmost is foglalkoztató Sion a Bogdán Ádámot a soraiba tudó Liverpoolt fogadta. 

A találkozó gól nélküli döntetlennel ért véget, s mindkét együttes a legjobb 32 közé jutott. A mérkőzésen egyik magyar sem lépett pályára. A Nikolics Nemanjával felálló Legia Warszawa kikapott a Napolitól, így kiesett. A magyar csatárt a 60. percben lecserélték.

Európa Liga, csoportkör, 6. (utolsó) forduló
A csoport
Fenerbahce-Celtic 1-1
Ajax-Molde 1-1
Az állás: 1. Molde 11 pont, 2. Fenerbahce 9, 3. Ajax 7, 4. Celtic 3
B csoport
Bordeaux-Rubin Kazany 2-2
Sion-Liverpool 0-0
Az állás: 1. Liverpool 10 pont, 2. Sion 9, 3. Kazany 6, 4. Bordeaux 4
C csoport
Qabala-Krasznodar 0-3
Dortmund-PAOK 0-1
Az állás: 1. Krasznodar 13 pont, 2. Dortmund 10, 3. PAOK 7, Qabala 2
D csoport
Midtjylland-Bruges 1-1
Napoli-Legia Warszawa 5-2
Az állás: 1. Napoli 18 pont, 2. Midtjylland 7, 3. Bruges 5, 4. Legia 4
E csoport
Rapid Wien-Dinamo Minszk 2-1
Plzen-Villarreal 3-3
Az állás: 1. Rapid Wien 15 pont, 2. Villarreal 13, 3. Plzen 4, 4. Minszk 3
F csoport
Liberec-Marseille 2-4
Groningen-Braga 0-0
Az állás: 1. Braga 13 pont, 2. Marseille 12, 3. Liberec 7, 4. Groningen 2
G csoport
Dnyipro-Rosenborg 3-0
St. Etienne-Lazio 1-1
Az állás: 1. Lazio 14 pont, 2. St. Etienne 9, 3. Dnyipro 7, 4. Rosenborg 2
H csoport
Sporting-Besiktas 3-1
Skenderbeu-Lokomotiv Moszkva 0-3
Az állás: 1. Lokomotiv Moszkva 11 pont, 2. Sporting 10, 3. Besiktas 9, 4. Skenderbeu 3
I csoport
Fiorentina-Belenenses 1-0
Lech Poznan-Basel 0-1
Az állás: 1. Basel 13 pont, 2. Fiorentina 10, 3. Lech Poznan 5, 4. Belenenses 5
J csoport
Anderlecht-Qarabag 2-1
Tottenham-Monaco 4-1
Az állás: 1. Tottenham 13 pont, 2. Anderlecht 10, 3. Monaco 6, 4. Qarabag 4
K csoport
APOEL-Sparta Praha 1-3
Aszterasz-Schalke 04 0-4
Az állás: 1. Schalke 14 pont, 2. Sparta Praha 12, 3. Aszterasz 4, 4. APOEL 3
L csoport
Partizan Beograd-Augsburg 1-3
Athletic Bilbao-AZ Alkmaar 2-2
Az állás: 1. Athletic Bilbao 13 pont, 2. Augsburg 9 (12-11), 3. Partizan Beograd 9 (10-14), 4. AZ Alkmaar 4"Fészekrakós" ügy - Megvan az ítélet (fotó)

Publikálás dátuma
2015.12.10. 17:55
MTI Fotók: Vajda János
Ügyvédet, banki alkalmazottat, értékbecslőt ítélt többek között börtönbüntetésre a Miskolci Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen az úgynevezett fészekrakós ügyben, amelynek csaknem kétszáznyolcvan vádlottja volt. Az elsőrendű vádlott B. Marianna ügyvéd volt, akit bűnszövetségben, társtettesként, folytatólagosan elkövetett csalás, vesztegetés, okirat-hamisítás miatt 7 év letöltendő börtönbüntetésre és több mint 26 millió forint vagyonelkobzásra ítéltek. 

A maratoni hosszúságú perben, amely gazdálkodó szervezet önálló intézkedésére jogosult dolgozója által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult, még 2012 májusában volt az első tárgyalás, azóta a bíróság 161 tárgyalási napot tartott. Miskolc avasi lakótelepére 2005-től, főleg vidékről sokgyermekes családok költöztek be a Fészekrakó program keretében, amely használt ingatlanok vásárlása esetén jelentős állami támogatást biztosított számukra; ezt a lehetőséget használta ki egy ügyvédi iroda köré szerveződött csoport.

A vádirat szerint 132 ingatlanhoz jutottak hozzá olyanok, akik valótlan tartalmú munkáltatói igazolást mutattak be, így sem a felvett hitelt, sem a rezsit nem tudták fizetni. Az ingatlanokat megvásárlóknak csupán a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatás jelentette az önrészt. A lakásokra az OTP-től vettek fel 25 év futamidejű kölcsönt a fiktív papírokkal, majd a hitelt nem fizették vagy csak rövid ideig törlesztették. A valótlan igazolások segítségével megszerzett lakásokat az oda beköltözők jószerivel teljesen lelakták.

Az ügyben az ügyvédi iroda mellett érintett volt az OTP egy tisztviselője, az értékbecslő, és az is, aki fiktív munkahelyi igazolásokat adott ki ahhoz, hogy az érintettek hozzájuthassanak a lakáshoz. A jogszabályi lehetőségeket kihasználva az ügyvéd irányításával az elkövetők szervezetten, összehangoltan, együttműködve és rendszeres haszonszerzésre törekedve bonyolították le a hitelfelvételeket. Az adásvételi szerződések magasabb vételárról szóltak a ténylegesnél, az a feletti részen pedig osztoztak.

A Fészekrakó program keretében nyújtott banki jelzáloghitelek felvétele során történt visszaélésekkel kapcsolatban feljelentések, állampolgári bejelentések és a Miskolci Városi Ügyészség magánjogi és közigazgatási jogi szakága által indított büntetőeljárást követően kezdődött nyomozás. Az OTP-t 750 millió, az államot 170 millió forint kár érte.

Az elsőrendű vádlott B. Marianna ügyvéd volt, akit bűnszövetségben, társtettesként, folytatólagosan elkövetett csalás, vesztegetés, okirat-hamisítás miatt 7 év letöltendő börtönbüntetésre és több mint 26 millió forint vagyonelkobzásra ítéltek, hét évre eltiltottak a közügyek gyakorlásától és tíz évre az ügyvédi foglalkozástól. A másodrendű vádlott, H. Márta, az ügyvédnő titkárnője 6 év börtönt kapott, miként G. Sándor is, aki az "ügyfeleket" hajtotta fel, a másik felhajtót, K. Rolandot 7 év börtönre és 20 millió forint vagyonelkobzásra ítélték.

Százhatvanegy vádlottat - csalás, költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat folytatólagosan elkövetett felhasználása vétsége miatt - hat hónaptól egy évig terjedő felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtottak, míg több mint nyolcvan vádlott megrovásban részesült. A hamis munkáltatói igazolást kiállító húsz vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, illetve közérdekű munkára ítélték. A törvényszék 11 vádlottat bizonyítottság hiányában felmentett az ellenük felhozott vádak alól, valamint 6 vádlottal szemben megszüntette a büntetőeljárást az időközben bekövetkezett haláluk miatt.