Hóman-szobor: A Mazsihisz üdvözli a székesfehérvári változást

 A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) üdvözli a székesfehérvári városvezetés megváltozott álláspontját Hóman Bálint tervezett szobrának ügyében - olvasható a Mazsihisz közleményében.

Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere péntek délelőtt "az ország és a város érdekeit szem előtt tartva" sajtónyilatkozatában arra kérte a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át szoborállítási tervét. A Mazsihisz közleményében kiemelte: az érintettek hivatalosan még nem mondtak le tervükről, és a polgármester nyilatkozata sem zárta ki egyértelműen a szoborállítás lehetőségét.

Hozzátették: döntésüktől függetlenül a "Mazsihisz, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség, valamint a hozzájuk csatlakozó civil szervezetek megtartják a vasárnapra tervezett köztéri hanukai ünnepségüket a székesfehérvári Bartók Béla téren, ahová az egykori antiszemita politikusnak kíván emlékművet állítani a Hóman Bálint Alapítvány".

Szerző

Orbánnal egyeztet Tarlós

Publikálás dátuma
2015.12.11. 15:26
Fotó: Népszava
Tarlós István főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette: december 21-én egyeztet Orbán Viktor miniszterelnökkel a BKV hosszú távú finanszírozásáról, továbbá más fontos fővárosi kérdésekről.

A főpolgármester ezúttal is hangsúlyozta, hogy a fővárosi tömegközlekedés hatékonyságának javításával 2010 óta 10 milliárd forintos megtakarítást és ugyanekkora bevételnövekedést tudtak elérni a BKV-nál, amelynek költségvetéséből ennek ellenére is 30-31 milliárd forint hiányzik az állami díjkedvezmények és az agglomerációs közlekedés biztosítása miatt. Utóbbival kapcsolatban kiemelte, az agglomerációs közlekedés biztosítására nincs törvényi kötelezettsége a fővárosnak, ezért állami támogatást sem kapnak ezen kiadásaikra. A főpolgármester kérdésre válaszolva reális alternatívának nevezte, az agglomerációs közlekedés leállítását abban az esetben, ha annak finanszírozásáról nem születik megállapodás.  

Tarlós István szerint ennek tudatában az eddigi 24 milliárd forintos állami feladattámogatás is kevésnek bizonyult, a kabinet jelenlegi szándéka alapján pedig ez az összeg jövőre 6 milliárd forinttal, a következő két évben pedig további 3-3 milliárd forinttal csökkenne.  A főpolgármester a tárgyalások kimenetelére vonatkozó kérdésekre reagálva megjegyezte, soha nem folytatott teljesen eredménytelen "hosszabb egyeztetést" a kormányfővel. Tarlós István közölte, hivatalos levélben is eljuttatták a Miniszterelnökségre a BKV állami átadására vonatkozó, korábban ismertetett javaslatukat.   A főpolgármester kitért arra is, hogy a 4-es metró végleges használatbavételi engedélyének elkészültével, várhatóan január elejétől végleg megszüntetik a metróvonallal párhuzamosan közlekedő felszíni járatokat, ami 1,3 milliárd forintos megtakarítást jelent.

Tarlós István további kérdésekre válaszolva tehetséges politikusnak nevezte a Miniszternökséget vezető Lázár Jánost, akinek szerinte a "virgácsszerepkör" nagyon tetszik, míg a boxzsák szerepe már nem. "Pedig ha valaki szeret virgács lenni, kénytelen boxzsák is lenni" - fogalmazott a főpolgármester, aki szerint kettőjük között nem személyes vita van, hanem Budapest és a vidék küzdelme a költségvetési forrásokért. Tarlós István csütörtökön megjelent sajtóhírekre reagálva megerősítette, a városvezetés nem tervezi a Lánchíd egyirányúsítását, továbbá a pesti alsó rakpart közúti forgalmának lezárását.     A dugódíjról szólva kijelentette, legkorábban 2017-ben lehetséges a bevezetése, a főváros lehetséges bevételei pedig 2 milliár forinttól legfeljebb 10-15 milliárd forintig terjedhetnek. Ezúttal is aláhúzta, hogy a dugódíj bevezetésére az előző városvezetés tett ígéretet Brüsszelnek, jelenleg pedig még törvény tiltja a bevezetését.

Tarlós István közölte, a fővárosi önkormányzat többszöri értékbecslésnél is magasabb áron, 540 millió forintért értékesítette a Váci utca 36. szám alatt álló Klotild-palotában korábban meglévő 12 százalékos tulajdonrészét. A főpolgármester a Balázs Mór Terv részleges módosításának szándékát is bejelentette, miután a város 2030-ig szóló fejlesztési koncepcióját közlekedési szakértők "szélsőségesen tömegközlekedés orientáltként" jellemezték. Az erről szóló tanulmányból idézve Tarlós István példaként említette a nagykörút villamosainak elsőbbséget biztosító forgalomszervezési gyakorlatot. Tarlós István bejelentette továbbá, a ciklus végén kezdeményezni fogja a kerékpárosok kötelező KRESZ-vizsgáztatását abban az esetben, ha továbbra is következetesen figyelmen kívül hagyják a piros lámpákat. Tájékoztatása alapján ugyanis 10 kerékpárosból 8 nincs tekintettel a tilos jelzésre. Tarlós István kérdésekre válaszolva kijelentette, nem kívánja igazságtalanul háttérbe szorítani a kerékpáros közlekedést, ugyanakkor szerinte a kerékpáros kultúra az infrastruktúránál is nagyobb fejlesztésre szorul.     A főpolgármester által idézett tanulmány emellett több buszsáv esetében felülvizsgálni javasolja a kerékpáros közlekedést, mivel a készítők szerint az - elsősorban a belvárosban - jelentősen lassítja a tömegközlekedést.    

Tarlós István a fővárosi futóversenyeket érintő rendeletmódosítást is kilátásba helyezett. Ennek alapján a városvezetés későbbi mérlegelése szerint a Budapest centrumában megrendezett évenkénti hat nagy rendezvényből akár már jövőre is legfeljebb csak hármat rendezhetnek meg.

Szerző
Frissítve: 2015.12.11. 16:09

Fidesz: hiába Brüsszel bosszúja

Hiába a "brüsszeli bosszú", Magyarország továbbra is elutasítja az európai uniós betelepítési kvótát, mert az veszélyezteti a kultúránkat, veszélyes a biztonságunkra, szétterítené a terrorizmust - mondta a Fidesz-frakció szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Halász János arra reagált, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a menekültügyi szabályozás miatt. A szóvivő szerint ez Brüsszel bosszúja, mert Magyarország megtámadta a kötelező betelepítési kvótáról szóló EU-s döntést az Európai Bíróságon.

A magyar menekültügyi szabályok megfelelnek az alkotmányos és az emberi jogi követelményeknek - jelentette ki a politikus, úgy fogalmazva, hogy "ha már Brüsszel vizsgálódni akar, akkor vizsgálódhatna például Németországban". Jelezte ugyanis, hogy Németországban ma is körülbelül 300 ezer olyan menekült van, aki már legalább három éve beadta a menekültügyi kérelmét, ám azt máig nem bírálták el. Mintegy 800 ezer menekült ügyéhez pedig még hozzá sem kezdtek a német hatóságok - tette hozzá.
A Fidesz-frakció szóvivője közölte: folytatják a betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtésüket, sőt azért, hogy minél több emberhez eljussanak, mostantól online felületen is lehet csatlakozni a petícióhoz a peticio.fidesz.hu oldalon. "Minél többen aláírjuk, annál erősebbek leszünk, annál erősebb lesz a pozíciónk" - hangsúlyozta.

"Az álláspontunk tántoríthatatlan: sem beengedni, sem betelepíteni nem akarjuk a bevándorlókat" - mondta Halász János.

Szerző