Tévedésből felesel

Az amerikai nagykövet legutóbbi nyilatkozatában ismét kitért arra, hogy a magyarországi korrupció rombolja a már meglévő üzleti kapcsolatokat, a potenciális befektetőket pedig visszatartja attól, hogy az adott viszonyok között itt invesztáljanak. Mint Colleen Bell fogalmazott: nem volna helyes, ha az amerikai vállalatoknak a döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük – utalva ezzel arra a most elfogadott törvénymódosításra, amely lehetővé teszi a kormánypárti politikusok hozzátartozóinak, hogy amennyiben nem élnek közös háztartásban tisztségviselő családtagjaikkal, úgy részt vehessenek a közbeszerzési pályázatokon.

A Miniszterelnökség vezetője nem mulasztotta el az alkalmat, hogy az e hét csütörtökön soron következő kormányinfón – miután leszögezte, márpedig a magyar közbeszerzési törvény „fair és méltányos” – sértetten visszaszóljon Colleen Bell-nek. „Nem biztosítunk előnyt senkinek sem, mi nem vagyunk Amerika. Nálunk azzal, hogy valaki egy pártot támogat, még nem lesz nagykövet.”

Ez a Lázár Jánosra oly jellemzően karakán kijelentés arra utalt, hogy a nagykövet asszony tudvalevően egyik pénzgyűjtője volt Obama elnök kampányának, és az amerikai tradícióknak megfelelően, ebbéli tevékenysége elismeréséül került diplomáciai posztjára. Az ízetlen miniszteri riposzt tehát egyértelműen személyeskedő; noha Lázár is jól tudja, hogy a nagykövet állásfoglalása a legkevésbé sem magánjellegű – a magyarországi korrupcióról szólva a State Department üzenetét tolmácsolta. Amire pedig - hogy finoman fogalmazzunk – nem igazán szerencsés a régi Brezsnyev-viccből visszaköszönő, „Maguk meg üldözik a négereket!”- stílusú otrombasággal reagálni. Kivált akkor nem, amikor a közbeszerzési törvény mostani röhejes megbuherálása máris feliratkozott az Orbán-kormány nemzetközileg jegyzett képtelenségeinek hosszú listájára.

A kancelláriaminiszter azonban sajnos abban a tévedésben él, hogy amikor különféle közügyekben a kormány helyzetértékeléséről kellene tájékoztatnia a nyilvánosságot, akkor valamiféle frappánsnak vélt jópofáskodást, egyfajta egyéni show-műsort vár el tőle a sajtó. Ez a szereptévesztés pedig olyannyira elragadja, hogy a saját, egyes szám első személyben pertraktált véleményét rendre kormányzati rangra emeli; holott az nem egy esetben nyilvánvalóan nem felel meg a hivatalos álláspontnak. Ezúttal például Lázár egyebek között azt is bejelentette, hogy a kormány végtére megegyezett a Norvég Civil Támogatási Alap forrásainak – mintegy negyven milliárdnak(!) – a további felhasználásáról; és ezt konstruktív, korrekt egyezségnek nevezte. Majd rögtön hozzátette, hogy ennek ellenére sincs oka bocsánatot kérni a korábban épp általa megtámadott Ökotárs Alapítványtól. Noha emlékezhetünk: azt ígérte, hogy amennyiben a norvég pénzek felhasználása törvényesnek bizonyul, személyesen kér elnézést az alapítvány zaklatásáért. Nos, az Ökotárs valamennyi gyanúsítás alól tisztázta magát, az ellene felhozott vádakat minden hatóság ejtette. A norvég kormánnyal létrejött újabb megállapodás pedig rögzíti, hogy a Civil Alap támogatásainak odaítélésébe a magyar fél nem szólhat bele.

Ha ezt Lázár a magyar kormány képviseletében korrektnek ismeri el, akkor milyen alapon, miféle felhatalmazással fűzi hozzá, hogy szerinte az Ökotárs „alkalmatlan volt és most is alkalmatlan” a norvég támogatások kezelésére? Hogy szabálytalanul ítélt oda pénzeket civil szervezeteknek? Miként lehetséges, hogy egy minden vád alól jogszerűen felmentett alapítványról a kormányt képviselő miniszter különvéleményt fogalmaz meg? Úgy látszik, hogy Lázár János nemhogy a hazai törvények felett állónak képzeli magát, de még azt a jogot is fenntartja, hogy a norvégok nevében ítélkezzen – ugyanis azt mondja: az Ökotárs „visszaélt a norvégok bizalmával.” Amivel csak az a probléma, hogy a norvég kormány mindvégig legteljesebb bizalmáról biztosította az alapítványt, és csak akkor állapodott meg a magyar féllel, miután a hatóságok rehabilitálták az Ökotárs munkáját.

Amikor Lázár mindennek tudatában nagy garral kijelenti: „a magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy nála legyen a marsallbot”, akkor feleslegesen és kártékonyan hepciáskodik a több mint nagyvonalúan viselkedő norvég kormánnyal – csak azért, hogy leplezze az ügyben elszenvedett személyes vereségét. Azt a tényt, hogy alaptalanul, egy politikai hecckampány szolgálatában próbálta meghurcolni a civileket. Amikor aztán ennek a machinációnak nemcsak a világsajtóban, hanem a meghatározó nemzetközi színtereken is rendkívül rossz visszhangja lett, a rezsim kénytelen volt belátni, hogy saját jól felfogott érdekében mégsem követheti Putyin civilellenes politikai gyakorlatát, és bár kelletlenül, de keresni kezdte a helyzet konszolidálásának lehetőségét. Ám úgy tűnik, a korábbi botránykeltésben mindvégig hangadó Lázár személyes hiúsága nem engedi meg, hogy csendben kihátráljon az ügyből. Akkor is keménykedik, amikor a meccset már lefújták.

Vajon használ-e a kormánynak, mi több, Magyarországnak, hogy a hivatalos miniszterelnökségi tájékoztató mindinkább a kancelláriát vezető miniszter vehemens durcáskodásainak, modortalan, presztizsféltő önvédelmi csatározásainak színterévé válik? A kérdés költői – nem kétséges, hogy amilyen visszatetsző ez a hivalkodó arrogancia, legalább annyira kártékony is. Az immár intézményesített felelőtlen miniszteri feleselés olyan ügyeket sem enged nyugvópontra jutni, amelyekre pedig éppen a kormány érdeke volna fátylat borítani.

Derbi a szünet előtt

Publikálás dátuma
2015.12.12. 06:58
Hiába járunk már javában decemberben, a derbin várhatóan sokan lesznek majd FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Csúcsrangadóval zárul a labdarúgó NB I őszi idénye, hiszen a Ferencváros az Újpesttel játszik a Groupama Arénában. Az FTC szerb középpályása, Vladan Cukic lapunknak elmondta, hogy neki is ugyanazt jelenti a derbi, mint bármelyik magyar embernek, az újpesti Kabát Péter pedig nagyon sajnálja, hogy lemarad a párharcról.

A 19. forduló után téli szünetre vonul a labdarúgó NB I mezőnye, de zárásként a derbi még felhevíti a hangulatot. A Ferencváros és az Újpest vívta meg a magyar futball legtöbb bajnoki párharcát, ez a találkozó lesz a 216. élvonalbeli mérkőzésük. Az eddigi 215 bajnokin 60 Újpest-győzelem, 57 döntetlen, valamint 98 ferencvárosi siker született, a gólkülönbség 304-406 a Fradi javára. A leginkább várt párharc a két gólvágó, Mbaye Diagne és Böde Dániel küzdelme: előbbi a legutóbbi hat fordulóban hét alkalommal is eredményes volt a lila-fehérek mezében, míg a magyar válogatott támadó vezeti az NB I góllövőlistáját tizenkettő találatával.

NB I, 19. forduló
Debrecen-MTK 15.30 (Tv: M4 Sport)
Diósgyőr-Békéscsaba 15.30
Haladás-Puskás Akadémia 15.30
Vasas-Honvéd 15.30
Videoton-Paks 15.30
Ferencváros-Újpest 19.30 (Tv: M4 Sport)

Az idei szezonban szeptember 12-én rendezték az első derbit, melyen Diagne a 3. percben megszerezte a vezetést, azonban Böde a 78. és a 89. percben is beköszönt, így a vendégek nyertek.

Vladan Cukic, a Ferencváros középpályása lapunknak elmondta, hogy hiába nyertek az előző fordulóban 5-0-ra idegenben a bajnoki tabellán 2. helyezett Paks ellen, nem lehet következtetéseket levonni a derbi előtt. "A paksi meccsről már nem érdemes beszélni, csak az Újpest érdekel minket – kezdte a 35 éves szerb játékos, aki ebben a szezonban öt bajnokin lépett pályára, összesen 119 percet játszott. – Arra nincsen esély, hogy sok gólos győzelmet arassunk az újpestiek ellen is. Mindegy, hogy mennyivel, de nyernünk kell." Cukic elmondta, mindegyik FTC-játékos várja már a téli szünetet, de először még a mérkőzésre koncentrálnak. Ahogy Thomas Doll is kihangsúlyozta nekik: "a meccs után mindenki mehet haza a családjához, de most még előttünk áll egy küldetés." A rutinos futballista nem tart az ellenfél csatárától, a tízgólos Diagne-tól. "Nalepa, Leandro, Ramírez, Dibusz... Jó forma ott, jó forma itt, a védelmünkben" – adott tömör választ Cukic, aki kiemelte, a magyar válogatott játékosok figyelme az Európa-bajnoki csoportok sorolása miatt sem terelődik el. – Beszélnek róla az öltözőben, hogy mi lenne jó vagy rossz nekik, de a derbi előtt nem ez a fontos. Van három-négy rutinos válogatott játékosunk, ők tudják, mi a dolguk, és mutatják a helyes irányt a többieknek. Nekem is ugyanazt jelenti a derbi, mint bármelyik magyar embernek."

Sérülése miatt kénytelen kihagyni a szombati ütközetet az Újpest gólerős csatára, Kabát Péter, aki számos derbit döntött el az elmúlt esztendőkben. "Nagyon sajnálom, hogy a térdem miatt nem szerepelhetek, hiszen számomra a Fradi és a Honvéd elleni rangadó az év meccse – mondta a Népszavának a támadó. – Egész héten érezni lehetett az öltözőben, hogy ez a csata más, mint a többi. Jó sorozatban vagyunk, óriási lenne, ha az Üllői úton is kitartana a lendület, és véget vetnénk a zöld-fehérek félelmetes hazai menetelésének."

A Debrecen-MTK és a Videoton-Paks párharc tűnik még izgalmasnak a hétvégén, hiszen jelentősen átalakulhat a sorrend, hogy melyik csapatok vonulhatnak dobogós helyről a téli szünetre.

A tabella
    1. Ferencváros 18 16 1 1 41-7 49
    2. Paks 18 8 6 4 24-18 30
    3. MTK 18 8 5 5 23-17 29
    4. Újpest 18 7 7 4 26-19 28
    5. Videoton 18 9 0 9 21-19 27
    6. Haladás 18 6 8 4 15-18 26
    7. Debrecen 18 6 7 5 25-21 25
    8. Honvéd 18 6 6 6 23-22 24
    9. Diósgyőr 18 4 5 9 18-30 17
    10. Puskás A. 18 3 7 8 22-29 16
    11. Vasas 18 4 1 13 17-30 13
   12. Békéscsaba 18 3 3 12 17-42 12Európa, itt vagyunk!

Publikálás dátuma
2015.12.12. 06:57
Nem pofozógépnek megyünk az Eb-re, szeretnénk jól szerepelni” – mondja Gera Zoltán FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Furcsa, egyúttal felemelő érzés olyan rangos futballtorna sorsolását várni, melyen a magyar válogatott számára is kulcskérdés, melyik urnából melyik labda kerül elő. Ma délután Párizsban négy egykori csillag, Bierhoff, Trezeguet, Hariszteasz és Panenka kezében az Európa-bajnokságra több mint négy évtized után kijutó magyar csapat sorsa.

Ellenfelekre vár Bernd Storck szövetségi kapitány együttese, amely a sok szempontból zaklatott Eb-selejtező után a norvégok elleni novemberi pótvizsgán harcolta ki a kontinensbajnoki szereplést. A párizsi Kongresszusi Palotában ma sorra kerülő eseményen a csoportokat a tervek szerint 18.28 és 18.49 között sorsolják (tv: M4 Sport) úgy, hogy először az első kalapban lévő csapatokat húzzák ki, majd következik a 4-es, a 3-as - ebben kapott helyet Magyarország is - és végül a 2-es kalap. A 24 résztvevőből hat, egyenként négyes csoportot alakítanak ki, ezekből az első és második helyezettek, valamint a négy legjobb harmadik jut tovább a nyolcaddöntőbe. A meccsek 15, 18 és 21 órakor kezdődnek majd, összesen 51 találozót rendeznek a tornán.

A sorsoláson négy olyan korábbi játékos szerepel, akik egyaránt Eb-címet eldöntő gólt szerzett: a német Oliver Bierhoff 1996-ban, a francia David Trezeguet 2000-ben, a görög Angelosz Hariszteasz 2004-ben, Antonin Panenka pedig - a csehszlovák válogatott tagjaként - 1976-ban talált úgy a kapuba, hogy az hazája csapatának a végső győzelmet jelentette. Mivel a menetrend már készen van, a sorsolás után csak a csapatokat kell behelyettesíteni a megfelelő helyekre, így az is rögtön kiderül, hogy Storck együttese pontosan mikor és hol – az Eb-nek kilenc franciaországi város tíz stadionja ad otthont - találkozik majd a csoportriválisaival. A magyar szövetség tájékoztatása szerint a szombati eseményen a német szakvezető mellett jelen lesz többek között Csányi Sándor elnök és Vági Márton főtitkár is. A honi futballkedvelők nagy bánatára Magyarország az 1986-os világbajnokság óta nem szerepelt nagy nemzetközi tornán, a legutóbbi Eb-mecsét pedig 1972-ben játszotta. Alighanem a hosszú távollétnek is betudható, hogy az angol Guardian című lap erősorrendjében a piros-fehér-zöld együttes igencsak hátul szerepel az Európa-bajnokságon részt vevő válogatottak közt. Olyannyira, hogy a 22. pozíciónknál csak az albánoké és a románoké rosszabb… A dobogóra a francia, a spanyol és a német válogatott került, őket a belgák, az angolok, illetve az olaszok követik.

Az erősorrend
1. kalap: Franciaország, Spanyolország, Németország, Anglia, Portugália, Belgium
2. kalap: Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, Ukrajna
3. kalap: Csehország, Svédország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, MAGYARORSZÁG
4. kalap: Törökország, Írország, Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország

Annyi bizonyos, a mieink mindenképpen találkoznak majd egy-két topgárdával, akár alakulhat úgy is, hogy a torna nyitó meccsét vívják a házigazda ellen. „Szeretnénk sztárcsapatokat és verhető ellenfeleket is kapni a sorsoláson – árulta el lapunknak Gera Zoltán. - Szívesen játszanék Anglia ellen az ottani pályafutásom miatt. Hangsúlyozom, egyik kalapból sem lehet könnyű válogatottat húzni. A norvégok hibájából is tanulva, nem nevezünk meg csapatok, melyeket szívesen kapnánk. A miénk egy szerény válogatott. Nyilván nem pofozógépnek megyünk az Eb-re, szeretnénk jól szerepelni. A pályán nincs olyan, hogy idős vagy fiatal játékos: aki jól teljesít, annak helye lesz az utazó keretben.”

A szombati sorsolást követően hétfőn déltől igényelhetnek ismét belépőt a szurkolók a 2016-os, franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseire. Minden résztvevő nemzet szövetsége megkapja a jegyek húsz százalékát az adott stadion befogadóképességéhez képest, ez összesen körülbelül 800 ezer belépőt jelent. Ebben az időszakban a magyar szövetségnél lehet majd jelentkezni a magyar válogatott mérkőzéseinek belépőire. A szerencsés igénylőket február végéig e-mailben értesítik. Az Eb 51 mérkőzésére összesen 1,8 millió jegyet bocsátottak, bocsátanak áruba. A belépők árait négy kategóriába sorolták, a csoportszakaszra szóló legolcsóbb jegy 25 euróba (7750 forint), míg a döntőre a legdrágább 895 euróba kerül.

Marad Platini eltiltása
Helyben hagyta a Nemzetközi Sportbíróság (CAS) a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottságának Michel Platini felfüggesztéséről szóló döntését. A testület egyúttal elutasította az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökének fellebbezését, aki a 90 napos felfüggesztéséről szóló határozat megsemmisítését követelte.
Így valóságos csodának kellene történnie ahhoz, hogy Platini is indulhasson a FIFA jövő év február 26-án esedékes tisztújításán. A CAS ugyan azt is közölte, az ideiglenes, 90 napig tartó eltiltás nem hosszabbítható meg, ez azonban még nem jelenti azt, hogy a felfüggesztés lejárta, január 5 után Platini elláthatja hivatalát. Őt és Sepp Blattert, a nemzetközi szövetség még hivatalban lévő elnökét ugyanis december 16-18 között meghallgatja a FIFA etikai bizottsága, s akár életfogytiglani eltiltásra ítélhetik mindkettőjüket. A CAS ítélete azt is jelenti, hogy Platini nem lehet jelen a labdarúgó Európa-bajnoki döntő szombati sorsolásán sem. A FIFA október 7-én tiltotta el Platinit, miután 2 millió svájci frankot kapott Blattertől egy munkáért, ám az összeg nem szerepelt a nemzetközi szövetség könyvelésében.Szerző