Előfizetés

Nyilatkozat - Követeljük a MET rehabilitációját!

Publikálás dátuma
2015.12.13. 09:28
Fotó: Molnár Ádám
A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nevében követeljük, hogy fejeződjék be egyházunk módszeres kivéreztetésének igyekezete, és felekezetünket helyezzék vissza az 1990. évi IV. törvény alapján fennállt egyházi jogállásába!

Ezt a rehabilitációt az Alkotmánybíróság a 6/2013 (III.1) számú határozatával, 2012. január 1-jével, elrendelte. Ugyanez a döntés orvosolná mindazon egyházak helyzetét is, melyekről az Emberi Jogok Európai Bírósága - egyházunkhoz hasonlóan - ugyancsak megállapította, hogy alkotmány- és nemzetközi egyezményt sértő módon fosztották meg egyházi státuszuktól. A
magyar kormány részleges kárpótlást fizetve a jogsértést elismerte.

Elfogadhatatlan viszont, hogy az egyházi törvény jelenlegi, végszavazásra bocsátott (5.) módosításával mindent elkövet azért, hogy a törvénysértő állapotot fenntartsa, és önkényesen korlátozza egyházunk és sorstársaink szabad közösségi vallásgyakorlását.

Követeljük, hogy státuszunkat azon egyházakéhoz hasonlóan rendezzék, melyek helyzete érintetlen maradt, vagy nem kényszerültek teljesíteni egyetlen olyan elvárást sem, melyet velünk szemben folyamatosan, és a jelenlegi törvénymódosítás alapján is támasztanának.

Követeljük, hogy a NAV azonnali hatállyal adja vissza a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 0444 technikai számát, amely a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásához szükséges.

Követeljük, hogy a Magyar Állam haladéktalanul térítse meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszának megvonásából származó, ezidáig meg nem térített kárát.

Kelt Budapesten, 2015. december 10-én, az Emberi Jogok Napján

Iványi Gábor

a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke

Könnygáz a Fradi-Újpest után

Két-háromszáz szurkoló próbált bejutni a Groupama Arénába a Fradi-Újpest meccs után - írja az Origo.

hangulat sokáig nyugodt volt. A találkozó után azonban pár százan a Groupama Arénához vonultak és be akartak jutni a stadionba. A rendőrök könnygázt is bevetettek, hogy megfékezzék a stadionhoz özönlött körülbelül két-háromszáz fős tömeget.

A rendőrök visszaszorították a Népligetbe szurkolókat, akik sörösüvegekkel dobálták az egyenruhásokat.

A teljes cikket itt olvashatja.

A sereghajtó ellen nyert a Diósgyőr

A Diósgyőr hazai pályán 2-0-ra legyőzte a sereghajtó Békéscsaba együttesét szombaton a labdarúgó OTP Bank Liga 19. fordulójában, ezzel megszakította hat mérkőzésből álló nyeretlenségi sorozatát.

OTP Bank Liga, 19. forduló:

Diósgyőri VTK-Békéscsaba 1912 Előre 2-0 (1-0)
Diósgyőr, 2661 néző, v.: Erdős
gólszerzők: Novothny (28.), Koman (61.)
kiállítva: Laczkó (65.)
sárga lap: Piermayr (41.), Laczkó (42., 65.)

Diósgyőr:
Rados - Okuka, Lipták, Kovács G., Németh M. - Bacsa (Grumic, 72.), Egerszegi, Kitl, Koman (Eperjesi, 90.) - Barczi (Takács T., 83.) - Novothny

Békéscsaba:
Mursits - Piermayr, Vaskó, Fehér Zs., Damjanovic - Birtalan (Vadász, 68.), Spitzmüller (Korudzsiev, 60.), Laczkó, Fabio - Punosevac (Szilágyi P., 73.), Calvente

A Diósgyőr az első perctől kezdve támadólag lépett fel, folyamatosan próbálta nyomás alatt tartani a Békéscsaba védelmét. A hazaiak ugyanakkor nagy helyzetig csak egyszer jutottak el, ezt Novothny értékesítette is. A vendégek kósza ellentámadásai után Calvente jelentett egyedül veszélyt a kapura.
Nem sokkal a szünet után Lipták növelhette volna könnyedén a Diósgyőr előnyét, de hatalmasat védett a békéscsabai hálóőr. A folytatásban is nyomasztó hazai fölény jellemezte a találkozót és Koman szép, távoli lövésével megérdemelten duplázta meg előnyét Bekő Balázs csapata. A 65. percben végleg eldőlt a találkozó, ugyanis a második sárga lapját begyűjtő Laczkót kiállította a játékvezető.