Már a rendőrnek sem lehet önvédelmi fegyvere?

Publikálás dátuma
2015.12.13. 16:54
A szabadnapos rendőr önvédelmi fegyver nélkül helyezi szolgálatba magát, ha arra szükség van? FOTÓ: THINKSTOCK
Nem hosszabbítják meg a rendőrök önvédelmi fegyver tartására szolgáló engedélyét – értesült a Népszava. Ez állítólag a kormány szándéka, azaz a legálisan tartott fegyverek számának csökkentése érdekében történik. Ezzel kapcsolatban jogszabály-módosítást nem találtunk. Kérdéseinkre az ORFK egy hete semmiféle választ nem ad.

Több rendőr is elcsodálkozott mostanában azon, hogy lejáró fegyverengedélyével kapcsolatban az illetékesektől azt a nem hivatalos szóbeli tájékoztatást kapta: nem hosszabbítják azt meg. Mint lapunknak elmondták, azt javasolták nekik, ne is kérjék, mert nem kapják meg.

A kormány állítólag azt szeretné, ha jelentősen csökkenne a magánkézben lévő éles lőfegyverek száma, ám erről jogszabályi intézkedést nem hoztak. Az engedély elbírálásakor, a kötelező mérlegelés alapján azonban könnyen elutasítható a kérelem.

A rendőrök esetében ez furcsa anomáliákhoz is vezethet. A hivatásos állomány számára ugyanis – egészen ritka kivételektől eltekintve - nem megengedett a szolgálati fegyver hazavitele. Szabadidejében a rendőr ugyan köteles „szolgálatba helyezni magát”, ha jogsértést, bűncselekményt észlel, azonban erőteljes szavakon, esetleg testi erőszakon kívül más eszköze éppúgy nincs több, mint bármely más állampolgárnak. (Bilincset, könnygázszórót, gumibotot sem tarthat magánál „civilben”.)

Természetesen nem minden rendőr tart önvédelmi fegyvert, de elmondható, hogy éppen azok kértek, és kaptak erre engedélyt, akik a bűnüldözés „sűrűjében” dolgoznak a mindennapokban.

A rendőr személye elleni esetleges támadás – épp hivatásával összefüggésben – is az állomány ezen részét fenyegetheti elsősorban. A bűnözők eddig nem tudhatták, van-e fegyver a magát szolgálatba helyező rendőr zsebében, ezért óvatosabbak lehettek. Most azonban biztosak lehetnek benne, hogy nincs, ami meglehetősen veszélyes – véli rendőri forrásunk. Az pedig kissé komikus lenne, ha egy szabadnapos rendőr riasztópisztollyal az oldalán képviselné az állami erőszakszervezetet, ha arra szükség adódik - vagy éppen, ha megtámadják.

Egy idén nyári statisztika alapján 5683 magánszemélynek volt engedélye önvédelmi maroklőfegyver tartására, összesen 6650 darabra. 2010-ben ez a szám meghaladta a 8500-at. (Arról nem találtunk külön statisztikát, hogy hány rendvédelmi dolgozó rendelkezik ilyen engedéllyel.)

Természetesen feltettük kérdéseinket az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtószolgálatának is – még december 8-án. Egyebek mellett azon információink megerősítését vagy cáfolatát kértük, mely szerint megvonják az önvédelmi fegyvertartási engedélyt a hivatásosoktól. Szigorodtak-e az ezzel kapcsolatos szabályok, minden hasonló engedélyt felülbírálnak-e? Ha pedig igen, mi az ezzel elérhető cél? Egy hét alatt azonban az ORFK semmiféle választ nem adott a Népszava érdeklődésére.

Külföldön más a helyzet…
Németországban nem akadályozzák azt, hogy egy rendőr hazavigye szolgálati fegyverét. Csak nagyon kevés esetben tilos fegyverét magánál tartania. A kivételek közé tartozik például, ha magánszemélyként vesz részt egy tömeggyűlésen. Az erről szóló, 2008. szeptember 9-én született rendelkezés alapelve, hogy egy rendőr bármikor dönthet úgy: visszahelyezi magát a szolgálatba. Ha ugyanis nincs szolgálatban, mégis olyat tapasztal, ami közbelépést igényel, akkor ezt minden további nélkül meg is teheti.
Ugyanez a rendelkezés van érvényben Franciaországban is, de csak a párizsi terrortámadások óta. A 130 ember halálát követelő merényletsorozat után ugyanis a kormány olyan törvényt fogadtatott el a parlamenttel, amely lehetővé teszi a rendőrök és csendőrök számára, hogy szolgálati idejükön kívül is viselhessék fegyverüket. Ezt megelőzően a szolgálati idő lejártakor le kellett adni pisztolyukat. Az új rendelkezés decemberben lépett érvénybe.
Olaszországban a rendőrök szolgálaton kívül is maguknál tarthatják szolgálati fegyverüket, de akkor rejtve kell viselni. Puskát szolgálaton kívül nem tarthatnak maguknál.
Az Egyesült Királyságban a rendőrök többsége szolgálatban sem visel fegyvert, kivételt képez Észak-Írország. Minden rendőrőrsön vannak azonban fegyveres szolgálatot ellátó rendőrök, ők rejtve is viselhetnek fegyvert. Nagy-Britannián kívül Írországban, Norvégiában, Izlandon és Új-Zélandon is ez a gyakorlat.
Az Egyesült Államokban a rendőrök szolgálatban mindig viselnek fegyvert, az 1990-es évek óta félautomata pisztolyt használnak, emellett több államban puskát is tartanak a rendőrautójukban. A rendőrök szolgálaton kívül is maguknál hordhatnak egy nem látható, rejtett kézifegyvert, (szabadságuk idején is), saját fegyvert is tarthatnak. Államonként és rendőrőrsönként különböző a szabályozás.
E.É.-R.T.

Szerző

Fidesz-kongresszus: Erős Magyarországot!

Publikálás dátuma
2015.12.13. 11:57
MTI Fotó: Kovács Tamás
A bevándorláspárti politika elleni nyilatkozatot fogadtak el a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusán a küldöttek. 

Megkezdődött a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusa vasárnap délelőtt Budapesten, a Hungexpón. A vásárközpont G pavilonjában rendezett egész napos tanácskozásra - amelyen várhatóan mintegy húsz kormánypárti politikus szólal majd fel, köztük délután Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök - az ország minden részéből érkeztek küldöttek.

Tarlós István főpolgármester köszöntőjében elsősorban az illegális bevándorlásról beszélt, amellyel kapcsolatban azt mondta, a polgári politikai közösség és a kormány a hagyományos magyar és európai értékek érvényesüléséért dolgozik.   Kiemelte, az Európai Unió vezető politikusainak meghatározó része az önvédelmi reflexek figyelmen kívül hagyásával reagált az eseményekre, a magyarokat pedig az ördög ruhájával próbálták felöltöztetni, holott Magyarország kormánya volt az első, amelyik életszerűen, a realitásoknak megfelelő intézkedésekkel sarkalt a probléma újragondolására.  "Ébredezik a nyugat-európai népek óvatossága" - fogalmazott Tarlós István, aki szerint a kontinens kormányai egyre inkább szembekerülnek országaik társadalmaival, ugyanis hátat fordítottak az európai kultúra és civiláció erős felépítményét tartó kereszténységnek. A főpolgármester azonban azt is hangsúlyozta, nemcsak a vallásról van szó, hanem arról is, hogy az ideológiáját vesztett közösségek jövője kérdésessé válhat. A Fidesz pedig éppen ez, vagyis a nemzetállamiság elsorvadása ellen, a kereszténység és a biztonság védelme érdekében fejt ki, a jövő nemzedékeit is szolgáló tevékenységet - fejtette ki.  

Semjén Zsolt beszédében úgy vélekedett: nagy dolgokat tettek, és ezért nagy erők mozdulnak meg ellenük. Hozzátette: itthoni ellenfeleiknek frusztráltságukban csak a gyűlölködés maradt, de nem lebecsülendő internacionalista segítségnyújtásra számíthatnak a brüsszeli bürokratáktól, akik számára elviselhetetlen, hogy a kis Magyarország meg tudja védeni határait, a nemzetállam életképes és természetes.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a külhoni magyarság nevében háláját fejezte ki a kormánynak azért, amit tettek és tesznek a kárpátaljai magyarságért és a magyar nemzetért. Olyan intézkedéseket hoztak, amelyek nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Kárpát-medencei magyarság fennmaradjon, újra teremtették a nemzeti gondolatot - mondta.

Nagy Gábor Tamás, a Fidesz mandátumvizsgáló bizottságának elnöke közölte, a kongresszusra összesen 1590 küldött szerzett mandátumot, 1495-en választáson, 85-en a partnerszervezetek révén, tizen pedig a párt alapítóiként.   Tájékoztatása alapján a megnyitóra 1185 küldött érkezett meg, így a kongresszus határozatképes. A küldöttek a mandátumigazolást követően döntöttek arról is, hogy az esemény levezető elnökei Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő és Kocsis Máté budapesti elnök legyenek.

Kitiltották a Hócipőt
Szokás szerint akkreditált a Hócipő fotósa a Fidesz-kongresszusra, ám részvételi szándékukat jelző levelükre nemleges válasz érkezett - tájékoztatta lapunkat a lap szerkesztősége. Mivel az elutasítás nem tartalmazott indoklást, telefonon megkeresték a Fidesz regisztrációt intéző munkatársát, aki közölte a lap fotósával, hogy a kérelmeket „egyedileg bírálják el”, s a Hócipő esetében „felsőbb utasításra”, indoklás nélkül nem fogadhatták be ezt. Farkasházy Tivadar, a lap alapítója és fotós kollégája nem nyugodott bele a dologba, emailben hivatalos indoklást kért, ám erre nem érkezett válasz. Farkasházy emlékeztetett: amikor tavasszal Orbán Viktor kormányzása elmúlt öt évét értékelte, több médium munkatársát és fotósát azért nem engedték be a helyszínül szolgáló Budapesti Történeti Múzeumba, mert helyhiánnyal küzdöttek. „Mivel a kőbányai BNV területe 9500 négyzetméter, ülve 9 ezren, állva pedig 12 ezren férnek el, én ezúttal is csak a helyhiányt tudom feltételezni az elutasításunk hátterében” - fogalmazott Farkasházy, hozzátéve: „most, amikor a rendszerváltás óta a legnépszerűbb a regnáló kormányzó párt, semmilyen más oka nem lehet egy ilyen intézkedésnek”. A Hócipő szerkesztősége egyébként az eseményre bejutó médiamunkások segítségében reménykedik, s mivel „nem szeretnék megfosztani Orbán Viktor és barátai látványától az olvasókat”, arra kérik a helyszínen dolgozó fotósokat, támogassák a lapot egy-egy jól sikerült felvétellel, a képeket a hocipo@hocipo.hu címre várják.
B.I.M.

A Fidesz kongresszusa eredetileg november 15-én lett volna, de elhalasztották, mert a november 13-i párizsi merényletek miatt a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el aznapra.

Politikai nyilatkozat a bevándorláspárti politika ellen 

A nyilatkozat elfogadása előtt Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter azt mondta: azért van szükség a dokumentumra, mert erős Európát akarnak és benne erős Magyarországot, olyan Európát, ahol a bevándorlók helyett munkát adnak a munkanélküli európai fiataloknak, olyat ahol erősítik a családokat, a felelős gyermekvállalást, olyat ahol nem mecseteket építenek, hanem templomokat. Szavai szerint nem véletlenül teszik ezt, hanem azért, mert olyan Európát szeretnének átadni gyermekeiknek és unokáiknak, amely hasonlít ahhoz, amelyet megismertek. Nem mi vagyunk Európa ellensége, hanem a felelőtlen brüsszeli politika maga - mondta.

Megjegyezte: nekünk Európa fontos, a tágabb hazánk, mi erős Európát szeretnénk, olyat, amilyet megismertünk, amilyenhez csatlakozni akartunk, amilyen volt, mielőtt a brüsszeliek elrontották - fogalmazott. Megjegyezte, Magyarország megvédte Európa határait, amikor Brüsszelben elárulták a keresztény Európát, és most is készen áll arra, hogy Európa megújításában részt vegyen, de nem brüsszeli, hanem nemzeti alapokon.

Rogán Antal hangsúlyozta, azok, akik mindig nekünk papolnak a demokráciáról, ne zsaroljanak az uniós támogatások megvonásával, mert ez nem fair és nem demokratikus. Hozzátette, hogy ez egyben felesleges is, mert ők nem szocialisták, nem megvásárolhatók. Megjegyezte: 1989-ben, amikor a magyarok megnyitották a határokat semmit nem kértek. 1956-ban pedig senkit nem árultunk el, minket árultak el - tette hozzá. Nyugaton azért fogadták be a magyarokat, mert rossz volt a lelkiismeretük - mutatott rá a miniszter, korábbi frakcióvezető.

Szájer József, EP-képviselő kiemelte: Európa ma nagy bajban van, ennek oka Európa és az uniós vezetők felelőtlensége. A képviselő szerint már békeidőben is felháborodással vegyes elképedéssel nézték, mit művelnek uniós politikusok egy-egy közös kérdés kapcsán, de most, amikor bajban vannak, alig lehet elhessegetni az önsors-rontás gondolatát.
Felelős magatartás és politikus-e, aki olyan mértékben rabja az ideológiai álomvilágnak, hogy a véres valóság sem képes felébreszteni - tette fel a kérdést utalva a párizsi merényletekre és az azt követő nyilatkozatokra. Azokat kezdték zaklatni, akik szóvá merték tenni, hogy változtatni kellene, a régi válaszok nem működnek - kifogásolta, és megjegyezte, hogy ennyire csalódott és felháborodott még sosem volt, bár 25 éve vesz részt az európai politika alakításában. Ma az európai döntéshozók jelentős részének kezét olyan ideológia szorítja le, amely csak a tagadást ismeri, tagadja, hogy a bevándorlás, a muzulmán vallás és a terrorizmus között összefüggés lehet, és a bűnözők jogait az áldozatok elé helyezi - mutatott rá, és kiállt a kerítésépítés mellett.

Szájer József hangsúlyozta, ugyanakkor a sok támadás ellenére jó magyarnak lenni Európában, az elmúlt hónapok cselekedetei sokak szemében kivívták a tiszteletet a magyarok iránt. Nem vagyunk egyedül, van remény, hogy a józan ész visszaszerzi befolyását az európai politikában. Orbán Viktornak igaza volt, a magyaroknak igaza van - zárta beszédét.
A szintén EP-képviselő Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke azt mondta: ma már egyre többen látják, hogy a brüsszeli kötelező betelepítési kvótás "álmegoldásból" sosem lesz igazi megoldás. Szavai szerint az a feladat, hogy "idegenek helyett elsősorban a magyar családoknak adjunk lehetőséget". Magyarország ma még "a biztonság szigete", de "éberségünk nem lankadhat", mert Brüsszel "nem értünk, hanem ellenünk dolgozik" - fogalmazott. A politikus azt is mondta, hogy mára a Fidesz vált a kontinens iránytűjévé, ma Magyarországról tér vissza a kontinens egykori nyugati gondolkodóinak hangja. Közölte azt is: elvárják a kontinens vezetőitől, hogy térjenek vissza a józan ész útjára, védjék meg Európát és polgárait.

A Pelczné Gáll Ildikó által ismertetett politikai nyilatkozat kimondja: az európai döntéshozók a tömeges illegális migráció elősegítésével a második világháború óta nem látott válság szélére sodorták Európát. A küldöttek által megszavazott dokumentum képmutatónak, felelőtlennek és veszélyesnek, a terrorveszélyt növelőnek tartja az EU bevándorláspárti politikáját, és elítéli a kötelező betelepítési kvótát. Az európai emberek erre az antidemokratikus politikára nem adtak felhatalmazást, ez a politika veszélyezteti az unió létét, és az egész európai civilizáció megrendülésével fenyeget. "A bevándorláspárti politika megbukott" - ismertette a nyilatkozatot Pelczné Gáll Ildikó, hangsúlyozva: Magyarország ennek minden eszközzel ellene fog szegülni, "Magyarországot meg fogjuk védeni". Európa vezetőinek meg kell hallaniuk az emberek hangját, "a gyenge Európa helyett ismét erős Európára van szükségünk" - rögzíti a dokumentum.

Szerző
Frissítve: 2015.12.13. 15:58

Fidesz-kongresszus: Erős Magyarországot!

Publikálás dátuma
2015.12.13. 11:57
MTI Fotó: Kovács Tamás
A bevándorláspárti politika elleni nyilatkozatot fogadtak el a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusán a küldöttek. 

Megkezdődött a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusa vasárnap délelőtt Budapesten, a Hungexpón. A vásárközpont G pavilonjában rendezett egész napos tanácskozásra - amelyen várhatóan mintegy húsz kormánypárti politikus szólal majd fel, köztük délután Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök - az ország minden részéből érkeztek küldöttek.

Tarlós István főpolgármester köszöntőjében elsősorban az illegális bevándorlásról beszélt, amellyel kapcsolatban azt mondta, a polgári politikai közösség és a kormány a hagyományos magyar és európai értékek érvényesüléséért dolgozik.   Kiemelte, az Európai Unió vezető politikusainak meghatározó része az önvédelmi reflexek figyelmen kívül hagyásával reagált az eseményekre, a magyarokat pedig az ördög ruhájával próbálták felöltöztetni, holott Magyarország kormánya volt az első, amelyik életszerűen, a realitásoknak megfelelő intézkedésekkel sarkalt a probléma újragondolására.  "Ébredezik a nyugat-európai népek óvatossága" - fogalmazott Tarlós István, aki szerint a kontinens kormányai egyre inkább szembekerülnek országaik társadalmaival, ugyanis hátat fordítottak az európai kultúra és civiláció erős felépítményét tartó kereszténységnek. A főpolgármester azonban azt is hangsúlyozta, nemcsak a vallásról van szó, hanem arról is, hogy az ideológiáját vesztett közösségek jövője kérdésessé válhat. A Fidesz pedig éppen ez, vagyis a nemzetállamiság elsorvadása ellen, a kereszténység és a biztonság védelme érdekében fejt ki, a jövő nemzedékeit is szolgáló tevékenységet - fejtette ki.  

Semjén Zsolt beszédében úgy vélekedett: nagy dolgokat tettek, és ezért nagy erők mozdulnak meg ellenük. Hozzátette: itthoni ellenfeleiknek frusztráltságukban csak a gyűlölködés maradt, de nem lebecsülendő internacionalista segítségnyújtásra számíthatnak a brüsszeli bürokratáktól, akik számára elviselhetetlen, hogy a kis Magyarország meg tudja védeni határait, a nemzetállam életképes és természetes.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a külhoni magyarság nevében háláját fejezte ki a kormánynak azért, amit tettek és tesznek a kárpátaljai magyarságért és a magyar nemzetért. Olyan intézkedéseket hoztak, amelyek nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Kárpát-medencei magyarság fennmaradjon, újra teremtették a nemzeti gondolatot - mondta.

Nagy Gábor Tamás, a Fidesz mandátumvizsgáló bizottságának elnöke közölte, a kongresszusra összesen 1590 küldött szerzett mandátumot, 1495-en választáson, 85-en a partnerszervezetek révén, tizen pedig a párt alapítóiként.   Tájékoztatása alapján a megnyitóra 1185 küldött érkezett meg, így a kongresszus határozatképes. A küldöttek a mandátumigazolást követően döntöttek arról is, hogy az esemény levezető elnökei Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő és Kocsis Máté budapesti elnök legyenek.

Kitiltották a Hócipőt
Szokás szerint akkreditált a Hócipő fotósa a Fidesz-kongresszusra, ám részvételi szándékukat jelző levelükre nemleges válasz érkezett - tájékoztatta lapunkat a lap szerkesztősége. Mivel az elutasítás nem tartalmazott indoklást, telefonon megkeresték a Fidesz regisztrációt intéző munkatársát, aki közölte a lap fotósával, hogy a kérelmeket „egyedileg bírálják el”, s a Hócipő esetében „felsőbb utasításra”, indoklás nélkül nem fogadhatták be ezt. Farkasházy Tivadar, a lap alapítója és fotós kollégája nem nyugodott bele a dologba, emailben hivatalos indoklást kért, ám erre nem érkezett válasz. Farkasházy emlékeztetett: amikor tavasszal Orbán Viktor kormányzása elmúlt öt évét értékelte, több médium munkatársát és fotósát azért nem engedték be a helyszínül szolgáló Budapesti Történeti Múzeumba, mert helyhiánnyal küzdöttek. „Mivel a kőbányai BNV területe 9500 négyzetméter, ülve 9 ezren, állva pedig 12 ezren férnek el, én ezúttal is csak a helyhiányt tudom feltételezni az elutasításunk hátterében” - fogalmazott Farkasházy, hozzátéve: „most, amikor a rendszerváltás óta a legnépszerűbb a regnáló kormányzó párt, semmilyen más oka nem lehet egy ilyen intézkedésnek”. A Hócipő szerkesztősége egyébként az eseményre bejutó médiamunkások segítségében reménykedik, s mivel „nem szeretnék megfosztani Orbán Viktor és barátai látványától az olvasókat”, arra kérik a helyszínen dolgozó fotósokat, támogassák a lapot egy-egy jól sikerült felvétellel, a képeket a hocipo@hocipo.hu címre várják.
B.I.M.

A Fidesz kongresszusa eredetileg november 15-én lett volna, de elhalasztották, mert a november 13-i párizsi merényletek miatt a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el aznapra.

Politikai nyilatkozat a bevándorláspárti politika ellen 

A nyilatkozat elfogadása előtt Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter azt mondta: azért van szükség a dokumentumra, mert erős Európát akarnak és benne erős Magyarországot, olyan Európát, ahol a bevándorlók helyett munkát adnak a munkanélküli európai fiataloknak, olyat ahol erősítik a családokat, a felelős gyermekvállalást, olyat ahol nem mecseteket építenek, hanem templomokat. Szavai szerint nem véletlenül teszik ezt, hanem azért, mert olyan Európát szeretnének átadni gyermekeiknek és unokáiknak, amely hasonlít ahhoz, amelyet megismertek. Nem mi vagyunk Európa ellensége, hanem a felelőtlen brüsszeli politika maga - mondta.

Megjegyezte: nekünk Európa fontos, a tágabb hazánk, mi erős Európát szeretnénk, olyat, amilyet megismertünk, amilyenhez csatlakozni akartunk, amilyen volt, mielőtt a brüsszeliek elrontották - fogalmazott. Megjegyezte, Magyarország megvédte Európa határait, amikor Brüsszelben elárulták a keresztény Európát, és most is készen áll arra, hogy Európa megújításában részt vegyen, de nem brüsszeli, hanem nemzeti alapokon.

Rogán Antal hangsúlyozta, azok, akik mindig nekünk papolnak a demokráciáról, ne zsaroljanak az uniós támogatások megvonásával, mert ez nem fair és nem demokratikus. Hozzátette, hogy ez egyben felesleges is, mert ők nem szocialisták, nem megvásárolhatók. Megjegyezte: 1989-ben, amikor a magyarok megnyitották a határokat semmit nem kértek. 1956-ban pedig senkit nem árultunk el, minket árultak el - tette hozzá. Nyugaton azért fogadták be a magyarokat, mert rossz volt a lelkiismeretük - mutatott rá a miniszter, korábbi frakcióvezető.

Szájer József, EP-képviselő kiemelte: Európa ma nagy bajban van, ennek oka Európa és az uniós vezetők felelőtlensége. A képviselő szerint már békeidőben is felháborodással vegyes elképedéssel nézték, mit művelnek uniós politikusok egy-egy közös kérdés kapcsán, de most, amikor bajban vannak, alig lehet elhessegetni az önsors-rontás gondolatát.
Felelős magatartás és politikus-e, aki olyan mértékben rabja az ideológiai álomvilágnak, hogy a véres valóság sem képes felébreszteni - tette fel a kérdést utalva a párizsi merényletekre és az azt követő nyilatkozatokra. Azokat kezdték zaklatni, akik szóvá merték tenni, hogy változtatni kellene, a régi válaszok nem működnek - kifogásolta, és megjegyezte, hogy ennyire csalódott és felháborodott még sosem volt, bár 25 éve vesz részt az európai politika alakításában. Ma az európai döntéshozók jelentős részének kezét olyan ideológia szorítja le, amely csak a tagadást ismeri, tagadja, hogy a bevándorlás, a muzulmán vallás és a terrorizmus között összefüggés lehet, és a bűnözők jogait az áldozatok elé helyezi - mutatott rá, és kiállt a kerítésépítés mellett.

Szájer József hangsúlyozta, ugyanakkor a sok támadás ellenére jó magyarnak lenni Európában, az elmúlt hónapok cselekedetei sokak szemében kivívták a tiszteletet a magyarok iránt. Nem vagyunk egyedül, van remény, hogy a józan ész visszaszerzi befolyását az európai politikában. Orbán Viktornak igaza volt, a magyaroknak igaza van - zárta beszédét.
A szintén EP-képviselő Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke azt mondta: ma már egyre többen látják, hogy a brüsszeli kötelező betelepítési kvótás "álmegoldásból" sosem lesz igazi megoldás. Szavai szerint az a feladat, hogy "idegenek helyett elsősorban a magyar családoknak adjunk lehetőséget". Magyarország ma még "a biztonság szigete", de "éberségünk nem lankadhat", mert Brüsszel "nem értünk, hanem ellenünk dolgozik" - fogalmazott. A politikus azt is mondta, hogy mára a Fidesz vált a kontinens iránytűjévé, ma Magyarországról tér vissza a kontinens egykori nyugati gondolkodóinak hangja. Közölte azt is: elvárják a kontinens vezetőitől, hogy térjenek vissza a józan ész útjára, védjék meg Európát és polgárait.

A Pelczné Gáll Ildikó által ismertetett politikai nyilatkozat kimondja: az európai döntéshozók a tömeges illegális migráció elősegítésével a második világháború óta nem látott válság szélére sodorták Európát. A küldöttek által megszavazott dokumentum képmutatónak, felelőtlennek és veszélyesnek, a terrorveszélyt növelőnek tartja az EU bevándorláspárti politikáját, és elítéli a kötelező betelepítési kvótát. Az európai emberek erre az antidemokratikus politikára nem adtak felhatalmazást, ez a politika veszélyezteti az unió létét, és az egész európai civilizáció megrendülésével fenyeget. "A bevándorláspárti politika megbukott" - ismertette a nyilatkozatot Pelczné Gáll Ildikó, hangsúlyozva: Magyarország ennek minden eszközzel ellene fog szegülni, "Magyarországot meg fogjuk védeni". Európa vezetőinek meg kell hallaniuk az emberek hangját, "a gyenge Európa helyett ismét erős Európára van szükségünk" - rögzíti a dokumentum.

Szerző
Frissítve: 2015.12.13. 15:58