Előfizetés

Több százan tiltakoztak a Hóman-szobor ellen

Publikálás dátuma
2015.12.13. 20:39
MTI FOTÓ: Szigetváry Zsolt
 Több százan gyűltek össze a székesfehérvári Bartók Béla téren rendezett rendhagyó hanuka ünnepségen vasárnap délután, hogy tiltakozzanak a térre tervezett Hóman Bálint-szobor felállítása ellen.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az eseményen úgy fogalmazott: náci eszmék mellett végsőkig kitartó, vállaltan rasszista, antiszemita politikus ne kaphasson szobrot soha és sehol hazánkban. A Mazsihisz elnöke azt mondta, a hanuka fényeivel kívánják eltüntetni a térről a "hómani sötétséget". Kifejtette: a gyertyák meggyújtásával és világos beszéddel azt üzenik, nem akarnak antiszemita, náci politikusokról szobrokat, sem népirtással, holokauszttal kapcsolatos kettős beszédet, sem gyűlöletet szítani, vagy elviselni azt.

A Mazsihisz elnöke az "első, pislákoló gyertyafénynek" nevezte Cser-Palkovics András fideszes polgármester pénteki közleményét, melyben a szobor felállításának átgondolását kérte a Hóman Bálint Alapítványtól.

A beszéd után meggyújtották a hanuka gyertyáit. A Mazsihisz által szervezett eseményen jelen volt többek között Ira Forman, az Amerikai Egyesült Államok kormányának antiszemitizmus elleni megbízottja, Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, valamint Michael Horler, Kanada nagykövetének helyettese. A résztvevők közt volt Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, Lebovics Imre holokauszt-túlélő, Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány képviselője, továbbá Grósz István és Keresztes Zoltán, a székesfehérvári Hit Gyülekezete lelkészei.

A gyertyagyújtást követően Izrael magyarországi nagykövete is a szobor elutasítása mellett foglalt állást. Ilan Mor azt mondta, zsidók és nem zsidók egységesen álljanak ki amellett, hogy "elutasítsák a fasizmust, az antiszemitizmust és minden borzalmas eszmét", illetve "támogassák a magyar kormányt a zéró toleranciában, amit az antiszemitizmus ellen hirdetett".

Kardos Péter főrabbi a holokauszt székesfehérvári áldozataira utalva úgy fogalmazott: "Hirschler Pál főrabbi és háromezer hívének emlékét most egy szoborral szentségtelenítenék meg". Ezt nem lehet, ezt nem tűrhetjük - mondta. Szavaira a tömeg tapssal és hosszas "tiltakozunk" skandálással válaszolt.

Orbán 30 évre bejelentkezett

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.12.13. 19:58
Nem volt riválisa Orbán Viktornak a pártelnöki posztra, így könnyen nyert, s ő lehet a Fidesz 2018-as miniszterelnök-jelöltje FO
Orbán Viktor készen áll a folytatásra. A pártelnök-miniszterelnök a Fidesz tegnapi kongresszusán bejelentette, ha két év múlva megbízzák, a következő kormányt is szívesen vezeti. Ismét elmondta, hogy a liberális politika mára elvesztette vonzerejét, "kifulladt, lemerült", szembefordult a szabadsággal, ezért szembekerült az emberekkel, a demokráciával. Bejelentette, a következő négy évben a lakásépítés áfája 27-ről 5 százalékra csökken. Bírálta az uniós vezetőket, ahogy az előtte felszólalók is, nagyobb izgalom azonban nem volt a tét nélküli eseményen.

Igazuk lett azoknak, akik a Fidesz tisztújító kongresszusa előtt erődemonstrációról beszéltek. A Hungexpo "G" pavilonjában minden papírforma szerint történt vasárnap. Orbán Viktor újraválasztása után azonnal a kvóta ellen és a saját petíciójuk mellett kampányolt, illetve az unió vezetőit bírálta. Úgy fogalmazott: "Tudjuk, hogy Európa sorsát az európai nagyhatalmak döntései határozzák meg akkor is, ha ezek most uniós köpönyegben jelennek meg, de nyíltan meg kell mondanunk, hogy a kényszerbetelepítés nem tetszik a magyar embereknek, ezért gyűlt össze másfél millió aláírás a kvóta ellen". Az értelmetlen és jogtalan diktátumot csak összefogással lehet megállítani, ezért mindenkinek, "aki szabad és biztonságos Európában akar élni, aki felelősséget érez a gyermekeiért és utódaiért, aki azt akarja, hogy a következő nemzedéknek is legyen munkája, legyen saját európai kultúrája, saját magyar élete" azt üzente, írja alá, és írassa alá másokkal is a kötelező betelepítési kvótaellenes petíciót.

Az általa már olyan sokszor említett Konrad Adenauer-idézettel - miszerint a tízparancsolat azért olyan egyszerű és érvényes, mert nem konferencián döntöttek róla - ismét beszólt az uniós politikai vezetőknek. Megint elmondta, hogy a népvándorlás növeli a bűnözést, veszélyezteti a kultúránkat, mert párhuzamos társadalmak épülnek, és ha így megy tovább, "el fogjuk veszíteni Európát". A "bizarr nagykoalíciózást" sem hagyta ki, amelynek az embercsempészek mellett az uniós bürokraták, illetve a civil szervezetek a tagjai. Európát azzal vádolta, hogy nem hisz a kereszténységben, nem hisz a józan észben, a nemzeti büszkeségben.

Le kell zárni a liberális politika korszakot, és vissza kell térni a demokratikus Európához - adta ki a jelszót a miniszterelnök. Az elmúlt 25 év egy nagy liberális korszak volt Európában, mára azonban ez a politika elvesztette vonzerejét, "kifulladt, lemerült", szembefordult a szabadsággal, ezért szembekerült az emberekkel, a demokráciával. Korholta a baloldalt, amelyik szerinte azt gondolja, hogy "Európa attól lesz boldog, ha eltüntetjük belőle a lelkét adó nemzeteket és helyébe egy európai szuperállamot állítunk".

Méltatta a Fideszt, Európa legsikeresebb pártjának nevezte. Szerinte mindenki "csak les, mint ponty a szatyorban", amikor igazuk lesz, holott mások először csak gúnyolódnak rajtuk. Megköszönte a töretlen bizalmat, felemelő és megtisztelő szerinte egy ilyen politikai közösségben elől lenni. Méltatta kormánya teljesítményét, és közölte, készen áll arra, hogy két év múlva - ha meglesz a bizalom - vezesse a Fideszt és szövetségeseit a választási kampányban, és győzelem esetén folytassa a munkát a kormány élén. A Fidesz csaknem 30 éves történetére visszautalva kijelentette: "30 éve itt vagyunk (...), és a következő 30 évben is itt leszünk", mint olyan közösség, amely egy vérbőé való,s amelyet egy rejtélyes gravitációs erő tart össze. Teljes foglalkoztatottságról, iparfejlesztésről beszélt, majd bejelentette, hogy hétfőn a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely alapján a következő négy évben a lakásépítés áfája 27-ről 5 százalékra csökken.

Nem elég ha fideszes vagy, jónak is kell lenned - figyelmeztette hallgatóságát kora délután Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője szerint a kormánypártnak nincs kormányzóképes alternatívája Magyarországon, de ez nem jelenti, hogy mindenki szereti a Fideszt, vagy mindenki elégedett lenne a kormánnyal. Pusztán annyit, hogy az ellenzék gödörben van, ami viszont nem valamiféle "lottóötös" a számukra. Ha nincs is alternatíva, akkor is úgy kell politizálni, mintha lenne, az alternatíva nélküliség ugyanis nagy veszély, "tompítja a reflexeket, homályosítja az éleslátást, és nincs jó hatással a polgári erkölcsökre sem". A miniszter szerint a magyar kormány legnagyobb érdeme, hogy a szervilis, kishitű magyar politikát meg tudta változtatni. Arról beszélt, hogy minőségi, hatékony, keményen dolgozó emberekre, profikra van szüksége a pártnak. A szaktudást, és a teljesítményt semmilyen kapcsolat nem pótolhatja, jelenleg hiányzik ugyanis a minőségi utánpótlás a Fideszből, ezért újra meg kell nyitni a fiatalok előtt a pártot, de nem a törtetők, hanem a törekvők előtt, nem a haverok és barátok előtt, hanem a tehetséges, jól képzett, és különösképpen a vidéki fiatalok előtt.

Az unió vezető politikusainak meghatározó része az önvédelmi reflexek figyelmen kívül hagyásával reagált a menekültválságra, a magyarokat pedig az "ördög ruhájával" próbálták felöltöztetni, holott Magyarország kormánya volt az első, amelyik életszerűen, a realitásoknak megfelelő intézkedésekkel sarkalt a probléma újragondolására. Erről Tarlós István beszélt, aki résztvevőket Budapest nevében köszöntötte. A főpolgármester örömmel jelentette, hogy "ébredezik a nyugat-európai népek óvatossága", kormányaik szembekerülnek velük. A Fidesz viszont tesz a nemzeti elsorvadás ellen. A budapesti ügyekről beszélve kifejtette, szerinte a kormánypárti szereplők közt vannak "tusák", de úgy vélte, ez az érdekérvényesítés "természetes" útja. Ideológiai kérdésekben ennek ellenére egység van.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

Erődemonstráció fémkereső kutyával
Fémkereső detektorral, kutyával vizsgálták át a kongresszusra érkező újságírók autóit a Hungexpo "G" pavilonja előtt. A tudósítók a csarnok közepén leválasztott területen mozoghattak, leginkább képernyőkön követve az eseményeket. A sajtó képviselői, nyilván szigorúan biztonsági okokból, még a küldöttek és a vendégek által használt WC-t sem látogathatták, számukra mobil toalettet béreltek, amit a csarnok előtt, a szabadban állítottak fel. Vegyülni nem lehetett, beszélgetni viszont igen, hiszen az elválasztó paraván derékig sem ért.
Orbán Viktor közvetlenül a Himnusz elhangzása előtt Kósa Lajos, néhány testőr és ünneplő küldött társaságában érkezett a csarnokba, ahol leginkább az idősebb korosztály képviseltette magát. Forrásaink szerint vita volt arról a párt elnökségében, szabad-e ezüstvasárnap kongresszust tartani, ilyenkor ugyanis a harmincas, negyvenes vidéki küldöttek biztosan otthon maradnak. Végül megrendezték a tét nélküli, inkább erődemonstrációnak szánt eseményt, amelyre az 1590 küldöttből 1185 érkezett meg.
Az ellenfél nélkül induló Orbán Viktor ismét a Fidesz elnöke lett, alelnök pedig a szintén ellenfél nélküli Pelczné Gáll Ildikó, Gulyás Gergely, Kubatov Gábor és Németh Szilárd lett. Orbánra narancs színű, az alelnökökre citromsárga lapokon lehetett voksolni. A kongresszust fehér nadrágkosztümben, fejmikrofonnal Selmeczi Gabriella és elegáns öltönyében Kocsis Máté úgy vezette, hogy a jelenlévő valamelyik rangos nemzetközi díjkiosztó gálán érezhette magát. Józsefváros polgármestere azzal viccelődött, milyen jó, hogy a kongresszusok vasárnap nyitva vannak.

MLP: a Fidesz vesztette el a kapcsolatát a valósággal

A Fidesz elvesztette a kapcsolatát a valósággal - reagálta a Magyar Liberális Párt (MLP) a kormányfő vasárnap, a Fidesz kongresszusán elmondott beszédére.

A párt a közleményben felidézte: Orbán Viktor szerint a liberális politika mára szembefordul a szólás, gondolat- és sajtószabadsággal, lezárult a liberalizmus kora.

Az a miniszterelnök mondta mindezt, akinek kormányzása alatt korlátozták a sajtószabadságot, miként a kormányzás ellensúlyaként funkcionáló intézmények jogköreit is - tették hozzá.

Mint írták: az elmúlt öt évben Orbán Viktor és a Fidesz egy önkényuralmi rendszert épített ki, ahol az emberek félnek és nem merik hallatni a hangjukat. "Mi, liberálisok azonban továbbra is itt vagyunk és nem kérünk Orbán Viktor illiberális államából" - hangsúlyozták.