Előfizetés

Nehéz kihívás előtt Angela Merkel

Publikálás dátuma
2015.12.14. 09:35
FOTÓ: David Hecker/Getty Images
Ma kezdődik meg a német kereszténydemokrata CDU kongresszusa, amit feszült béke jellemez majd. Angela Merkelnek ugyanis sikerült elérnie, hogy menekültpolitikájának bírálói levegyék a napirendről a menekültek számának korlátozását célzó javaslatot. 

Bár tisztújítás nem lesz a kétnapos karlsruhei találkozón, emiatt tehát nem kell aggódnia a német kancellárnak, ugyanakkor a menekültpolitikájáról való szavazás mégis egyfajta bizalmi voksolással ér majd fel.

A CDU elnöksége kompromisszumos formulát talált a menekültkérdésről szóló passzusra, amelyet komoly egyeztetések előztek meg a hétvége folyamán. A CDU ifjúsági szervezete, az Ifjú Unió vezetője, Paul Ziemiak jelezte, eltekintenek arról, hogy a párt kemény javaslatáról voksoljanak majd. Ez szintén tartalmazta volna a menekültek számáról szóló felső határ meghatározását. Ezt a javaslatot azonban elutasította Merkel és közvetlen környezete.

A kompromisszumos javaslat végül úgy hangzik: a CDU eltökélt abban, hogy csökkentse a menedékkéről és menekültek áradatát. A jelenlegi menekülthullám folytatása ugyanis tartósan túlzott terheket róna a társadalomra és az államra. Ziemiak azt közölte, hogy a pártnak a kancellár mögött kell felsorakoznia. Hozzátette azt is, Németország egymaga nem képes kezelni a menekültválságot. Angela Merkel úgy fogalmazott, hogy s menekültek felső határáról szóló javaslat „csak megnehezítené mindannak elérését, amire törekszünk”.

A mai kongresszus a kancellár beszédével veszi kezdetét. Ezt követően kezdődik tanácskozás a menekültpolitikáról.

Történelmi megegyezés Rómában

Publikálás dátuma
2015.12.14. 09:29
John Kerry. FOTÓ: Thierry Chesnot/Getty Images
Történelmi megegyezés született a líbiai rendezésről szóló római konferencián. A résztvevő felek között ugyanis megállapodás született egy nemzeti egységkormány megalakításáról. Ezt jelentette be John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap olasz kollégájával, Paoloi Gentilonival megtartott sajtóértekezletén.

A római külügyminisztériumban megtartott konferencián 18 európai és arab állam képviselői is jelen voltak. „Rómában egy sosem látott támogatást sikerült elérnünk a nemzeti egyégkormány számára” – közölte Gentiloni. Úgy vélte, hogy az olasz fővárosban elért eredmények történelminek nevezhetőek.

A szemben álló líbiai felek az ENSZ közvetítésével akarnak békemegállapodást kötni, hogy aztán létrehozhassák a nemzeti egységkormányt. Gentiloni azt közölte, fokozatosan próbálják életbe léptetni az elért eredményeket.

Négy nap alatt három pénzügyminiszter

Mindössze négy napig lehetett hivatalban Dél-Afrika új pénzügyminisztere. Jacob Zuma, az ország elnöke ennyi idő után menesztette a tárcavezetőt, David Van Rooyent. Azt követően ugyanis, hogy ő került a tárca élére, a piacok nagyon hektikusan reagáltak – indokolta döntését Zuma. 

Hozzátette, kormánya számára „rendkívül fontos, hogy odafigyeljen kritikusaira, s meghallgassa véleményét”. Van Rooyen utódja Pravin Gordhan lett, aki már 2009-2014 között pénzügyi tárcavezetőként tevékenykedett.

Mostaanság elég gyakran adják egymás kezébe a kilincset Dél-Afrikában a pénzügyi tárcavezetők, hiszen Zuma még múlt szerdán menesztette Nhlanhla Nene minisztert, aki az elnök által szorgalmazott több beruházást is bírált. Van Rooyent Zuma pártja, az ANC kevésbé ismert személyisége volt. Kinevezése azonban pánikot okozott a tőzsdén, s zuhanni kezdett a dél-afrikai valuta, a rand értéke. Ez egy olyan időszakban következett be, amikor a dél-afrikai gazdaság amúgy is mélyrepülésben van. A munkanélküliség ráadásul 25 százalékos.