Előfizetés

Dönthetnek a lakásáfa csökkentéséről - Terítéken a Quaestor-törvény is

Publikálás dátuma
2015.12.14. 10:15
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Benyújtotta a kormány a lakásáfa csökkentéséről szóló javaslatát, amivel a jövő év első napjától 27 százalékról 5 százalékra csökkenne az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója. A képviselők az áfacsökkentésen túl az új Quaestor-törvényről szóló javaslatot is napirendre vehetik ma az Országgyűlésben.

A Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke és Varga Mihály  nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvényjavaslat általános indoklása szerint a rendelkezések lehetővé teszik az új építésű lakások esetén 2016-2019 között a kedvezményes 5 százalékos kulcs alkalmazását. A javaslat az olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter. 

Pár nap, és életbe léphet a csökkenés

A javaslat a 2016. január elsejei dátumot, mint a teljesítés idejét jelöli meg. Vagyis az ezt követően kiállított számla tartalmazhat 5 százalékos áfát. Az áfaszabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

300 négyzetméterig nem kell engedély

Ugyancsak ez a törvényjavaslat tartalmazza azt, hogy a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos összes alapterületű új lakóépület építése esetén nem kell építési engedélyt kérni, elegendő az építési hatóságnak tett bejelentés. A bejelentésért - tekintettel arra, hogy nem minősül közigazgatási hatósági ügynek - illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat nem kell fizetni.

Az építészeti tervezést és az építési kivitelezési tevékenységet az egyszerű bejelentés esetén is csak a jogszabályi előírásoknak megfelelően lehet végezni, és ezt a hatóság ellenőrizheti. Az  építéssel összefüggésben a helyi építési szabályzat rendelkezései közül kizárólag az építési telek megengedett legnagyobb beépítettségét, megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát, szabályozási vonalát és beépítési módját vagy építési helyét kell figyelembe venni.

Az építési tevékenység előkészítését, a tervezési tevékenységet segíti, hogy a közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadására nyolcnapos határidőt állapít meg a törvény, amelynek érdemi válasz nélküli eltelte esetén a szolgáltató hozzájárulását megadottnak kell tekinteni. A lakóházat a bejelentéstől számított 10 éven belül fel kell építeni, és a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt meg kell kérni.

Az indoklásban az előterjesztők felidézték, hogy az uniós szabályok szerint a szociálpolitika kereteibe beleférő lakásépítésre alkalmazható a kedvezményes áfa-kulcs, de csak meghatározott ideig. A szociális lakásépítés definícióját, illetve a kedvezményes kulcs használatának időtartamát viszont a tagállamok határozhatják meg. 

Varga nagyon optimista

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a remények szerint az áfa csökkentése révén a jelenlegi évenkénti 8-9 ezer új lakás építése 3-5 ezerrel nőhet, és ha legalább 3 ezerrel több lakás épül, akkor már nem kell adóbevétel kiesésével számolni.

Dönthetnek a Quaestor-törvényről is
Az ülésnap a házelnök előzetes napirendi javaslata alapján 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődött. Ezután a képviselőknek arról kell dönteniük, hogy a házszabálytól eltérve ma megtárgyalják, kedden pedig már szavazzanak is az új Quaestor-törvényről szóló javaslatról, amely tartalmazza a korábban alkotmányellenesnek nyilvánított pontok módosítását, így az igazságügyi miniszter szerint lehetővé teszi a károsultak gyorsabb és kiszámíthatóbb kárenyhítését. 
A Ház abban az esetben fogadhatja el kedden az indítványt, amennyiben a képviselők négyötöde hozzájárul a házszabálytól történő eltéréshez.  Az első ülésnap további részében a másnap elfogadni tervezett javaslatokat vitathatják utoljára a képviselők. Kedden, az őszi ülésszak utolsó ülésnapján így összesen immáron akár 26 előterjesztést is elfogadhatnak a képviselők, az említett két javaslat mellett például a bankadó csökkentését is.


Ahogy a Népszava már beszámolt róla, Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz kongresszusán vasárnap jelentette be, hogy a következő négy évben 27-ről 5 százalékra csökkentik a lakásépítés áfáját. A vasárnapi kongresszussal kapcsolatban igazuk lett azoknak, akik a Fidesz erődemonstrációjáról beszéltek. Miután újraválasztották Orbánt, azonnal a kvóta ellen és a saját petíciójuk mellett kampányolt, illetve az unió vezetőit is bírálta. 

A kormányfő azt is bejelentette, hogy ha két év múlva megbízzák, a következő kormányt is szívesen vezeti.  A Fidesz csaknem 30 éves történetére visszautalva kijelentette: "30 éve itt vagyunk (...), és a következő 30 évben is itt leszünk", mint olyan közösség, amely egy vérbőé való,s amelyet egy rejtélyes gravitációs erő tart össze. Teljes foglalkoztatottságról, iparfejlesztésről beszélt, majd elmondta, hogy hétfőn a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely alapján a következő négy évben a lakásépítés áfája 27-ről 5 százalékra csökken. 

Orbán az ellenzékről azt mondta, hogy a liberális politika mára elvesztette vonzerejét, "kifulladt, lemerült", szembefordult a szabadsággal, ezért szembekerült az emberekkel, a demokráciával. 

 A kormányfő vasárnapi kongresszusi beszédéről bővebben itt olvashat!

Megmarad a Csörsz park

A kormány által is támogatott kampuszfejlesztési tervek szerint a Csörsz utcai nyitott atlétikapálya részben belelógna a közparkba, amit azzal kompenzálnak majd, hogy a park zöldfelületeit jelentősen megújítják, valamint a mostani Testnevelési Egyetemnek és a Sportkórháznak helyet adó részen parkos, ligetes kialakítással növelik a zöldterület arányát - tudta meg a Magyar Idők a Hegyvidék önkormányzatától.

A lap hétfői száma szerint a zöldterület rekonstrukciója az egyetemi fejlesztés által érintett Csörsz parkban történik, a kampusz parkos kialakítása pedig 200-300 méterre a Csörsz utcai sportteleptől az Alkotás utca és a Győri út között valósul meg. 

A 2018-ra megújuló Csörsz parkban sporteszközöket is kiraknak majd, amelyeket bárki használhat. A lap felidézte, hogy az egyetem október közepén leégett atlétikai csarnoka helyén egy földbe süllyesztett uszodát terveznek üvegtetővel, felette emlékpark lesz. A Sportkórház épületeinek megújítása és befejezése mellett pedig a Csörsz utcai sporttelepen épül még egy multifunkcionális, nyolcszintes sportkomplexum is.

Fekete hétvége

Publikálás dátuma
2015.12.14. 06:15
FOTÓ: MTI/DONKA FERENC, MIHÁDÁK ZOLTÁN
Eddig tisztázatlan okból és körülmények között ütöttek el egy gyalogost szombaton Budapesten, a Raoul Wallenberg rakpart Szabadság híd alatti részénél, a gyalogátkelőn. Az elgázolt 25 éves nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az autóst - egy 30 éves esztergomi nőt -, aki fehér színű járművével a helyszínről segítségnyújtás nélkül távozott, elfogták. 

Szombathelyen délelőtt egy 39 éves helyi nő vesztette életét, amikor kerékpárjával az Öntő utcából a 11-es Huszár útra kanyarodott egy személyautó pedig elütötte. Nem sokkal később Szentlőrinc és Cserdi között egy kisteherautó két gyalogosan közlekedő férfit ütött el, egyikük, a 24 éves cserdi lakos, életét vesztette. Társát az elsődleges orvosi vélemény szerint nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

A vasárnap is bővelkedett halálos balesetekben. Reggel az M5-ös autópályán rohant bele egy kisteherautó az előtte haladó kamionba, az ütközés során egy ember annyira beszorult a két jármű közé, hogy a tűzoltók csak feszítővágó segítségével tudták kiszabadítani. A kiérkező mentők már csak a halálát tudták megállapítani. Délelőtt a fővárosi Üllői út összes sávját kellett lezárni egy ütközés miatt, ott a tűzoltók a felborult roncs alól szabadítottak ki egy embert, aki a helyszínen életét vesztette. Jánossomorján egy családi ház gyulladt ki vasárnapra virradó éjjel: egy ember bennégett a tetőtérben, a tűzoltók találták meg a holttestét.