Előfizetés

Újabb áldozatot követelt a bukaresti tűzvész

Másfél hónappal a tragédia után 61-re emelkedett az október 30-i bukaresti tűzvész halálos áldozatainak száma, miután egy németországi klinikán életét vesztette a baleset egy súlyos sérültje - közölte hétfőn a gandul.ro portál.

Ioana Raluca Panculescut egy hónapja súlyos égési sérülésekkel és mérgezéssel szállították Németországba. A 36 éves pszichológus néhány éve veszítette el szüleit, kórházi ápolása idején unokatestvérei voltak mellette, akiknek a németországi tartózkodásához az ott dolgozó román vendégmunkások gyűjtöttek adományokat.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án kitört tűz miatt 61 ember vesztette életét. A tragédia éjszakáján 27-en haltak meg, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba. Azóta további 34 ember halt bele sérüléseibe, a mérgezés utóhatásaiba, illetve a fellépő szövődményekbe. A sérültek közül legtöbben a tragédia utáni második héten haltak meg.

A román egészségügyi minisztérium tíz napja bejelentette, hogy minden orvosilag javallott esetben jóváhagyja a tűzvész romániai kórházakban ápolt sérültjeinek külföldi gyógykezelését, de a sérülteket végiglátogató független orvosi konzílium azóta egyetlen esetben sem látta indokoltnak a külföldi ápolást. A tűzvész 40 külföldi kezelésre küldött sérültje közül tizenegy meghalt. A bukaresti kórházakban jelenleg a klubtragédia 23 sérültjét ápolják, külföldön pedig 29-en vannak kórházban.

Cruz lekörözi Trumpot?

Mégiscsak megingathatja Donald Trump vezető helyét a muszlimok beutazási tilalmát sürgető, provokatív felvetése. Országosan ugyan továbbra is a milliárdos áll az élen, de változott az állás Iowa államban, ahol 2016-ban legkorábban nyilvánítanak véleményt az amerikaiak, s az iowai caucus eredménye az előválasztási folyamat további menetét nagyban befolyásolhatja.

A Monmouth Egyetem hétfőn közzétett közvélemény-kutatása szerint Ted Cruz texasi szenátor ugrott az élre Iowában, a megkérdezettek 24 százaléka rá voksolna, s csak 19 százalék szavazna arra, hogy Trump legyen a republikánus elnökjelölt. Marco Rubio floridai szenátor harmadik helyre jött fel 17 százalékkal, a korábbi második helyezett, Ben Carson volt idegsebész 13 százalékkal negyedik helyre esett vissza. Jeb Bush volt floridai kormányzónak Iowában sem terem sok babér, a felmérések szerint alig 6 százalék szavazna rá.

Már egy szombaton közzétett felmérés is Cruzt tette az első helyre, méghozzá még nagyobb fölénnyel. A Des Moines Register/Bloomberg mérései szerint Ted Cruz tíz százalékkal előzi meg Trumpot, 31 százalékot kapna, míg a milliárdos csupán 21-et. Iowában a jelek szerint Trump támogatottsága bizonytalan, októberben egy darabig Ben Carson is élen állt az államban. Cruz ázsiója azonban még tovább növekedhet, a választók első és második preferenciáját összeadva ugyanis a texasi szenátor 51 százalékkal áll az élen Iowában.

Trump persze egy percig sem habozott az ellentámadással, a FoxNews csatornán sugárzott vasárnapi interjújában már a texasi szenátorra zúdított össztüzet. Ted Cruz nem alkalmas az elnökjelöltségre, annak alapján, ahogy a szenátusban viselkedik – nyilatkoztatta ki Trump. „Cruz úgy viselkedik, mint egy mániákus” – mondta a milliárdos. Kétségtelen, a republikánusok Cruzzal sincsenek kisegítve, a radikális konzervatív politikus a teadélután mozgalom hullámán jutott a szenátusba, s állandó obstrukcióival vétette magát észre a 100 tagú testületben.

Szembement a republikánus pártvezetéssel, s a kormányzati leállással zsarolta a demokratákat a költségvetési vitákban. Se a vagdalkozó Trump, se a kompromisszumra képtelen Cruz nem lenne vonzó a közép szavazói számára, márpedig nélkülük aligha lehet nyerni az amerikai elnökválasztáson.

Koszovó: könnygáz a parlamentben

A koszovói ellenzék hétfőn ismét könnygázzal akadályozta meg a parlament munkáját, a Koha Ditore című pristinai napilap értesülése szerint az ügyészség azonnal elrendelte az elkövetők elfogását. 

A pristinai törvényhozás a jövő évi költségvetésről tárgyalt volna, ám amikor Kadri Veseli házelnök feltette a kérdést, hogy az ellenzék hajlandó-e részt venni a munkában, az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt képviselői könnygázpalackot dobtak a terembe. A házelnök ekkor kijelentette: az ellenzéki pártok ismét "saját magukat zárják ki a munkából", majd szünetet rendelt el. November végén egy hasonló incidens követően az ellenzéki képviselőket kitiltották az aznapi ülésről.

A kormányzó pártok korábban közölték, ha nem sikerül elfogadni időben a 2016. évi büdzsét, azzal veszélybe kerülhet a Nemzetközi Valutaalappal kötendő, 185 millió euróról szóló hitel-megállapodás. Az ellenzék szeptember óta akadályozza fütyüléssel, tojásdobálással, valamint könnygázzal a törvényhozás munkáját, azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról.