Előfizetés

Rogán szomszédja megint nyert

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nettó 300 millió forint értékben szerződést kötött egy, "a migrációs helyzettel kapcsolatos belföldi tájékoztatási feladatok ellátását célzó online közösségi média és televíziós kommunikációs kampányra" a Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter Pasa parki szomszédjához köthető Network 360 Reklámügynökség Kft.-vel (amely október közepéig HG360 Reklámügynökség néven futott) - írta meg az Átlátszó. 

Csetényi Csaba cége már tapasztalt migránsügyben: júniusban a Miniszterelnökség bízta meg a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció médiavásárlási és call center szolgáltatási feladataival, majd szeptemberben a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) osztotta rájuk a migrációs helyzettel kapcsolatos újabb kampány hirdetési munkáit. A legutóbbi közbeszerzést az eddigiekéhez hasonlóan hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárással írták ki.

Átadták az Aase-díjakat

Publikálás dátuma
2015.12.14. 19:15
Az Aase-díjjal elismert Dengyel Iván és Egri Márta, valamint az Ivánka Csaba-díjjal elismert Rubold Ödön (b-j). MTI Fotó: Kallos
Egri Márta, Nyakó Júlia, Botár Endre és Dengyel Iván kapta idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjakat, az Ivánka Csaba-díjat pedig Rubold Ödön vehette át hétfőn a Bajor Gizi Színészmúzeumban rendezett ünnepségen.

"Amikor végrendeletében Gobbi Hilda díjat alapított a legjobb epizodisták elismerésére, a kitüntetés fedezetéül saját budai lakóházának árát ajánlotta fel. A színésznő ezzel a gesztusával valamennyi díjazottat rokonává tette, akik részesei örökségének minden tekintetben" - idézte fel Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár az átadón.

Az Aase-díjat magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják, minden évben két női és két férfi színésznek ítélik oda. A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról, Aase anyóról, Peer Gynt édesanyjáról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt.

Egri Márta pályája a hetvenes évek Vígszínházában indult. A méltatás szerint a színésznő ma az egyik legpotensebb, legkíváncsibb, szakmailag legambiciózusabb színésznője korosztályának. Alkalmanként szereplője az alternatív szcénának, ugyanakkor természetes eleganciával adja hozzá megbízható szaktudását Orlai Tibor szórakoztató színházához, miközben "alap-anyaszínésznő" a tatabányai Jászai Mari Színházban.

Nyakó Júliát a kuratórium ösztönös színésznőként jellemzi, akinek karrierje a filmes világból indult, és később a színpadon teljesedett ki. Vidéki évei után 1997-től a Stúdió K társulatának tagja. Jellegzetes hangja, tragikumot és derűt egyszerre sugárzó egyénisége a legkülönfélébb szerepel megformálására teszi alkalmassá. Gyermeki kedve a Stúdió K bábelőadásaiban teljesedik ki, de számos ottani előadásban, vagy vendégjátékokon nyilvánul meg karakterteremtő képessége.

Botár Endre a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán végzett 1965-ben. Néhány nagyváradi év után települt át Magyarországra. Korábban a Hevesi Sándor téri Színháznál játszott, jelenleg a József Attila Színház társulatát gazdagítja. Sokoldalú színész, aki korábban táncos-komikus és klasszikus hősszerelmes figurákat is kiemelkedően alakított, emellett remek karakterszínész, aki a Gobbi Hilda-i értelemben véve néhány mondatból is súlyos, élő alakítást tud nyújtani.

Dengyel Iván volt ellenállhatatlan komédiás az öreg Mahon szerepében főiskolás fiatalok között, A nyugati világ bajnokában, volt a görög királyfi megrendült nevelője a Phaidrában, a parányi Pincében, vagy Bouton, a kutyahűségű szolga, és "vállán vitte a jeleneteket" az Álszentek összeesküvésében az Új Színházban. Dengyel Iván a Vígszínház tagja, mindig ott van a színen, amikor súlyos, erős férfiszínészre van szükség egy epizódban - olvasható az összegzésben.

Az Ivánka Csaba-díjat a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt Jászai Mari-, és Tamási Áron-díjas színész-rendezője emlékének ápolására, és a magyar színházművészet támogatására alapította a művész családja 2000-ben.

A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. Hámori Ildikó, a kuratórium vezetője úgy fogalmazott: "A kitüntetéssel olyan művészek munkáját igyekszünk díjazni, aki Csaba produkcióiban partnerei, alkotótársai voltak és akik művészi és emberi értékekben hasonlóak hozzá". Mint mondta, az idei kitüntetett Rubold Ödön élete során nem csak drámai szerepekben, de az operettekben, musicalben, rockoperákban, film és televíziós szerepeiben egyaránt kiváló alakításokat nyújtott, emellett színészmesterséget tanít, alapítója a Bánffy György Kulturális Szalonnak és évek óta szervez verstáborokat is. Mint mondta, ez az elismerés nem kizárólag a tehetséges és szakmai alázatáról híres színésznek, hanem a "kitűnő embernek is" szól.

Ők kapják idén a Szepes Mária-díjat

Idén Vásáry Tamás karmester, Paulinyi Tamás író, költő és Fürjes Katalin tanár veheti át a Szepes Mária-díjat hétfőn a Centrál Színházban Budapesten.

A díjakat a Szepes Mária műveiből készült Merre tartasz, Ember? című darab premierje után adják át az írónő születésének 107. évfordulóján. A premier bevételének 30 százalékát az alkotók a Bethesda Gyermekkórház Égési Centrumának ajánlották fel - közölte a teátrum hétfőn.

Az írónőről elnevezett alapítvány másodszor ítéli oda a díjat azoknak, "akik sokat tesznek embertársaikért, a kultúráért, a gyermekekért, a Föld-bolygó megbecsüléséért, s azért a szellemiségért, amelyet Szepes Mária képviselt, s egész életén át szolgált". Első alkalommal Venczel Vera érdemes művész, Bodor Böbe színész-rendező és Lőrinczy Attila író, dramaturg vehette át az elismerést. Idén Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas magyar zongoraművész és karmester - Szepes Mária közeli barátja és szellemi társa -, valamint Paulinyi Tamás író, költő és Fürjes Katalin tanár, a Szintézis Szabadegyetem alapítói érdemelték ki a kitüntetést.