Előfizetés

Több BKK-járat útvonala módosul, olvasson!

Publikálás dátuma
2015.12.16. 18:52
Forrás: BKK
Módosul a 12-es és a 14-es villamospótló busz, valamint több autóbuszjárat útvonala, mert szombaton átadják a IV. kerületi Görgey Artúr utca egy szakaszát a közösségi közlekedés járműveinek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Megszűnik a 12-es és a 14-es villamos, így a villamospótló autóbusz Corvin utca megállóhelye, amely helyett az újonnan létrejött Kiss Ernő utca (korábban Deák Ferenc utca) megállóban szállhatnak fel az utasok.

A 12-es villamos nem jár a Görgey Artúr út február végéig tartó felújítása idején, helyette hétköznap késő estig a 12-es villamospótló autóbusz közlekedik, munkanapokon késő este és hétvégén a rákospalotai szakasz és a vasútállomás a 270-es autóbusszal, míg a Görgey Artúr úti megállók a 14-es villamospótló autóbusszal érhetők el. A 14-es villamos a felújítás végéig a Lehel tér és a Szent István tér-Újpesti piac közötti szakaszon közlekedik.

Ezalatt a Káposztásmegyer, Megyeri út felé közlekedő villamos nem érinti a Kiss Ernő utca (korábban Deák Ferenc utca) és a Káposztásmegyer, Megyeri út közötti megállókat, valamint a Lehel tér felé közlekedő villamos nem érinti a Káposztásmegyer, Megyeri út és a Szent István tér-Újpesti piac közötti megállókat.

Szombattól a Dél-pesti autóbuszgarázs felé, valamint a Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak felé közlekedő 914-es autóbusz a Kiss Ernő utcánál a 220-as autóbusz megállója helyett a 12-es és a 14-es villamosok megállóhelyén áll meg.
Februárban kezdte el a BKK a Görgey Artúr út teljes felújítását a Rózsa utca és a Szilágyi utca közötti szakaszon, aminek keretében a 12-es és 14-es villamos pályája is megújul.

Lemondott Németh András

Zsukk János Károly
Publikálás dátuma
2015.12.16. 18:39
FOTÓ: Szalmás Péter
Nem folytatja a munkáját Németh András a magyar női kézilabda-válogatottnál, miután a csapat a csalódást keltő 11. helyen végzett a dániai világbajnokságon. Lapunk a lányok hullámzó teljesítményének, illetve a szövetségi kapitány sikertelenségének okairól Nagy Sándor sportpszichológust kérdezte.

Mióta kikapott a magyar női kézilabda-válogatott a dániai világbajnokság nyolcaddöntőjében Lengyelországtól 24-23-ra, rezgett a kispad Németh András szövetségi kapitány alatt, szerdán pedig hivatalossá vált: lemondott a posztjáról. "Nem vagyok jó ebben a szerepkörben, edzőként túl sokat várok el a csapattól, a játékosoktól, ehhez viszont túl keveset dolgozunk együtt. Pályafutásom nagy részét klubedzőként töltöttem, ott más metódus szerint tevékenykedhettem" – jelentette ki a 62 éves szakember.

Az idei a 22. női kézilabda-vb, Magyarország kétszer nem kvalifikálta magát a viadalra, de amikor kijutott, akkor sosem végzett annyira rossz helyen (11.), mint most. Ráadásul a kieséssel minimálisra csökkent az esélye a 2016-os olimpiai kvóta megszerzésének. Az ötkarikás játékok történetében 1976 óta van jelen egyszerre a férfi és a női kézilabda szakág. Leszámítva az 1984-es Los Angeles-i olimpia bojkottját mindig indult legalább az egyik magyar válogatott, de jelenleg Nagy Lászlóék is nehéz helyzetben vannak a kvalifikációt nézve.

"Olyan körülmények között dolgozhat a mindenkori magyar női kézilabda-válogatott, mint a világon sehol máshol. Viszont a felkészülési idő túl rövid. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a mindenkori kapitány többet dolgozhasson a kiválasztottjaival" – fogalmazott meg kritikát Németh, akit a norvég Karl Erik Böhn halálát követően, 2014. február 14-én neveztek ki posztjára. – Nem tudtuk eldönteni, hogy a csapat éppen melyik arcát mutatja. Amelyikkel pillanatok alatt képesek vagyunk megnyerni egy meccset, vagy elveszíteni azt."

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnöke, Kocsis Máté már közvetlenül a hétfői vb-nyolcaddöntő után lemondásra szólította fel a szövetségi kapitányt. Lapunk Nagy Sándor sportpszichológust kérdezte arról, hogy mik lehettek a kézis lányok sikertelenségének okai. "Felkészülési és edzésmódszertani szempontból is különféle lehetőségek, igények merülnek fel válogatott-, illetve klubszinten. A csapatépítés szempontjából speciális problémát jelent, hogy nem készülhet együtt rendszeresen a válogatott. Kondicionális szempontból pedig egy olyan sorozatterhelésre kell felkészülni, ahol két-három naponta meccs van, így kevesebb idő jut a regenerálódásra" – kezdte a sportszakember, aki úgy vélte, szabályszerű hullámzást mutatott a válogatott teljesítménye.

– "Ez mindig valamilyen labilitást mutat. Akkor szokott jelentkezni, ha nincsen elég hatékony csapatmunka, illetve a játékosok, leginkább a főszereplők labilisak. Ha egy csapat túl sokat vár a kulcsjátékosaitól, akkor az egyénektől függnek a meccsek." Kézilabdacsapatunk nem csak a lengyelek elleni mérkőzést, de két sztárját is elveszítette. Az orvosi diagnózis szerint Tomori Zsuzsanna teljes, míg Görbicz Anita részleges térdszalagszakadást szenvedett. "A tehetetlenség érzése felerősödhet egy-egy kulcsjátékos elvesztésénél. Nem szabad túl sokat várni a legjobbaktól, mert ha a többieké a felelősség, akkor nem tudnak vele mit kezdeni" – fejtette ki a Népszavának Nagy. – "A csapatnak kétféle kohéziója van: kapcsolati és sportszakmai. Akkor mutat az együttes gyengeséget, ha a kettő közül valamelyik nincsen meg."

Kocsis a MKSZ szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, akár külföldi szakember is érkezhet a magyar kispadra. Németh nyugdíjas életre készül, a jövőben nem kíván a sportág kirakatában tevékenykedni.

Kiderült, miért mondott le Németh András

Publikálás dátuma
2015.12.16. 12:10
A női kézilabda-válogatott legutóbbi mérkőzése Lengyelország ellen december 14-én. (Lengyelország - Magyarország 24-23.) MTI Fot
Lemondott posztjáról Németh András, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya azok után, hogy csapata csak a 11. helyen végzett a dániai világbajnokságon - jelentette be szerdai sajtótájékoztatón Kocsis Máté, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke. Németh utódját januárban jelölik ki. 

Noha van még esély arra, hogy az együttes ott legyen a március 17-20-i olimpiai selejtezőben, a 2014 februárjában kinevezett szakember nem folytatja a munkát. Németh András elmondta: már a kiesés után elköszönt a csapatától. Azért akkor, mert most volt rá alkalma, most volt együtt utoljára a keret, a stáb. A leköszönő kapitány szerint a női válogatott a világ legjobb feltételei között készülhet, ám gond, hogy a felkészülésre nincs elegendő idő. Szerinte a következő kapitánynak úgy lehetne segíteni, hogy a keret tagjaival több időt tölthessen együtt, mint ami neki megadatott. 

"Hibámnak tartom, hogy nem harcoltam jobban azért, hogy többet dolgozhassunk együtt. Ezen kívül túl sokat akartam taktikailag a társaságtól. Klubedzőként volt rá időm, hogy +beleverjem+ a játékosokba, amit szeretnék, kapitányként azonban nem. Abban is kétségem volt, hogy a csapat az adott mérkőzés első tíz percében melyik arcát mutatja, jól kezd vagy rosszul" - tette hozzá Németh.

Megjegyezte: a lengyelek ellen rosszul kezdtek, de volt a csapatban tartás, és sikerült fordítani. Aztán Tomori Zsuzsanna és Görbicz Anita sérülése "elvitte a tartalékokat", és ez is okozta a búcsút. Németh András még elmondta: 63 esztendős, nyugdíjas lesz, és a stresszes munka után most pihenésre vágyik. Kocsis Máté jelezte: januárban döntenek az új kapitány személyéről: "Sok név van a kalapban már most, magyar és külföldi szakember egyaránt."

A női válogatott a vasárnapig tartó vb-re azzal a céllal utazott ki, hogy harcolja ki egyenes ágon a riói olimpiai kijutást vagy pedig olyan helyet érjen el, amivel ott lehet a kvalifikációs tornán tavasszal. A játékosok még a vb előtt úgy fogalmaztak, hogy nekik a "belső mércéjük" magasabban van, szeretnének legalább elődöntőt vívni.

Ehhez képest a csoportküzdelmek során a válogatott történelmének legnagyobb vereségét szenvedték el Montenegrótól (32-15), majd - a házigazda dánok elleni sikert követően - az olimpiai kvóta szempontjából kulcsfontosságú hétfői nyolcaddöntőben kikaptak a lengyelektől. Így most már csak akkor vehet részt az együttes az olimpiai selejtezőben, ha Norvégia megnyeri a vb-t, Franciaország és Montenegró pedig a legjobb hét között zár.

Németh András szerződése eredetileg addig szólt, amíg van remény a riói kijutásra, a hétfői vereség után azonban Kocsis Máté úgy nyilatkozott, hogy sportszerű a szövetségi kapitánytól, ha lemond. "Szó sincs arról, hogy üzentem volna a kapitánynak vagy felszólítottam volna a távozásra. A személyes kapcsolatunk jó, sokat beszéltünk egymással. A kapitány maga döntött úgy, hogy lemond, ezt először a csapatnak mondta el a lengyelek elleni meccs után egyből, és én ezt a lépését sportszerűnek tartom" - jegyezte meg az MKSZ elnöke. "Jó csapatunk van, Németh András mögött pedig komoly eredmények állnak. A kiesésünk szerencsétlen volt, szoros meccs után, két kulcsjátékosunk kidőlése után" - tette hozzá.

A magyar válogatott világbajnokságon még soha nem ért el ilyen rossz helyezést, mint most Dániában. A női válogatott legközelebb március közepén vív tétmérkőzést, akkor kétszer is találkozik éppen a lengyelekkel Eb-selejtezőben (9-én vagy 10-én idegenben, illetve 12-én vagy 13-án). Az új szövetségi kapitány akkor mutatkozhat be. 

Az MKSZ elnöksége korábban azt a célt tűzte ki, hogy a női és a férfi válogatott is vegyen részt a riói olimpián. A nőknek erre minimális esélye van, de a férfiaknak is bravúrosan kellene szerepelnie a januári lengyelországi Európa-bajnokságon, mivel lemaradtak az idén januári katari világbajnokságról. Az olimpiák történetében 1976 óta van jelen egyszerre a férfi és a női kézilabda szakág. Leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékok bojkottját mindig indult legalább az egyik magyar válogatott. Előtte pedig 1936-ban és 1972-ben rendeztek férfi tornát nyári olimpián, és azokon ott voltak a magyarok. Így ha Rióban nem szerepelhet egyik magyar csapat sem, akkor megszakadt a magyarok ötkarikás jelenléti sorozata.

A válogatottak kudarca azért is fájó, mert a sportág nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, ráadásul klubszinten nem maradnak el a nemzetközi sikerek. A Veszprém most már sorozatban jut el a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, a Szeged is a földrész legjobbjai közé tartozik. A női vonalon a Győr tavaly és tavaly előtt BL-t nyert, az FTC pedig ugyancsak komoly erőt képvisel, és idén a Győr előtt megnyerte a magyar bajnokságot, és a BL-ben is menetel.

A társasági nyereségadó (TAO) és nagy szponzorok (például a négy nagy klubot névadóként is támogató MVM, MOL, Pick, Audi, Rail Cargo-Hungaria) révén soha nem látott összegek jutnak a kézilabdába, és az utánpótlásbázis is egyre nagyobb. Kocsis Máté elmondta: a szövetség a korábbiaknál sokkal több pénzt tud szétosztani a klubok között, így aztán kérhet is tőlük (eredményeket). Arról még nem született elnökségi döntés, hogy például külön támogatják-e majd, ha a csapatok az eddiginél több magyar játékost foglalkoztatnának, illetve több időre engedjék el a válogatott részére a kerettagokat összetartásra. Hangsúlyozta, az erős magyar bajnokságba a külföldiek is szívesen jönnek, ám ezáltal magyarokat szorítanak ki a keretből.

Pálinger Katalin alelnök, korábbi kiváló kapus - aki Németh András segítője is volt - elmondta: ha a csapat nem jut ki az olimpiára, akkor új válogatottat kell építeni, erre lesz négy év, és ehhez vannak tehetségek.