Legyen a neve KSHH

A KSH szerint csökkent a szegények száma (beleértve a mélyszegénységben élőket is), és erősödött a középosztály. Mielőtt megvizsgálnánk az állítás igazságtartalmát, vegyük sorra a tényeket:

1. A statisztika olyan, mint a bikini: csak a lényeget takarja el. Vagyis mindenki úgy értelmezi az adatokat, ahogy neki jó. Ha úgy akarom, a pohár félig tele van, ha úgy, félig üres.

2. A növekedés akkor is növekedés, ha történetesen negatív. A tétel megfordítása: a csökkenés akkor is csökkenés, ha történetesen pozitív.

3. Hofi Géza is megmondta: "Józsi bácsi, a disznó mennyit fog fialni? Sebaj, mi itt beírunk tizennégyet! 14 beírva, megvan a terv, papíron, határidő előtt "

4. Két teljesen eltérő módszerrel készített statisztikát is össze lehet hasonlítani úgy, mintha azonos módszerrel készültek volna. Olyan ez, mintha a "Kopogd le a fán" című filmet hasonlítanánk össze az Ördögűzővel, aztán mind a kettőre azt mondanánk, hogy vígjáték. Vagy horror. Vagy zöldborsópüré.

A fenti tényeket figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy a KSH igazat mondott. A szegények száma csökkent. Csak nem tették hozzá, hogy a csökkenés pozitív előjelű. Hogy ezt máshol növekedésnek nevezik? Illiberális államban élünk, vagy mifene. Ha a Kedves Vezető úgy akarja, hamarosan egész Magyarország a felső tízezerbe (tízmillióba) fog tartozni.
A KSH-nak pedig javasolnám, hogy változtassa meg a nevét KSHH-ra, azaz Központi Statisztika Hamisító Hivatalra.

Témák
KSH Szerintem