Cameron bizakodó

Publikálás dátuma
2015.12.19 06:39
Cameron külön-külön is megpróbálja meggyőzni a tagállamok vezetőit FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Fotó: /
Nem tudtak megállapodni az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői a brit reformjavaslatok kérdésében, de mindenki kompromisszumra törekedett. Tervek szerint februárban lesz a folytatás.

Először tárgyaltak az Európai Unió állam- és kormányfői a brit uniós tagság kapcsán megfogalmazott londoni reformjavaslatokról a csütörtök este kezdődött uniós csúcstalálkozón. Az éjszakába nyúló csütörtöki ülésen gyakorlatilag semmi sem oldódott meg, de az egyértelműen kiderült, hogy az Európai Tanács kompromisszumra törekszik.

Angela Merkel német kancellár a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a megbeszélésen világossá tették, hogy minden fél azt szeretné, ha Nagy-Britannia tagja maradna az Európai Uniónak. Leszögezte, nyilvánvalóan megvan az akarat arra, hogy minden fél számára kielégítő megegyezésre jussanak. Donald Tusk az Európai tanács elnöke szerint jelentős előrelépést sikerült elérni a brit reformjavaslatok kérdésében. “Bizakodóbb vagyok, mint a találkozó előtt voltam” – mondta Tusk.

David Cameron brit miniszterelnök is optimistán nyilatkozott, bár még több nyitott kérdés maradt. Miután Cameron ismertette London javaslatait az uniós vezetők többsége egyértelművé tette, hogy a munkaerő szabad áramlása uniós alapelv, tiszteletben tartásához ragaszkodnak. Erről a visegrádi négyek külön nyilatkozatot is kiadtak. A londoni kormányzat ugyanis azt kéri, hogy Nagy-Britanniára ne vonatkozzon az EU-integráció szorosabbra vonásának szerződéses kötelme, az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlást kössék a tagállamok gazdasági fejlettségéhez és a brit szociális ellátás szigorításával is korlátozná az uniós bevándorlást.

Cameron új kormányának vállalása szerint Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról. Addig London újratárgyalná az unióhoz fűződő viszonyát Brüsszellel, valamint a többi tagállammal. Az EU nyilván keresi a kompromisszumot, hiszen Nagy-Britannia a közösség második legnagyobb gazdasága és az egyik legnagyobb haderővel rendelkező tagállama. Ám London számára sem egyértelmű, hogy előnyös lenne a kiválás, Cameronék azonban már nem tudnak kihátrálni a referendumból. A legfrissebb felmérés szerint a brit lakosság 47 százaléka a "Brexitre", a kilépésre szavazna, csak 38 százalék maradna és 14 százalék még bizonytalan.

A brit uniós tagság kérdéséről a februári ET csúcstalálkozón folytatódik az egyeztetés. Cameron addig is külön-külön próbálja meggyőzni a tagországokat. Január 7-én e célból Budapestre látogat.

Szerző
2015.12.19 06:39

Fogadta Kim Dzsong Un jobbkezét Trump, megvan a csúcstalálkozó időpontja

Publikálás dátuma
2019.01.18 21:42
Mike Pompeo és Kim Jong-csol
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Másfél órán át tanácskoztak a Fehér Házban, majd bejelentette az amerikai elnöki hivatal: a két vezető február végén látja viszont egymást. Állítólag levelet is küldött az észak-koreai diktátor.
Február végén találkozik Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette be pénteken, helyi idő szerint a kora délutáni órákban a Fehér Ház. Az elnöki hivatal szóvivője, Sarah Huckabee Sanders közölte, hogy a csúcstalálkozón a felek célja az észak-koreai atomprogram megvitatása, illetve e program felszámolása lesz. A csúcstalálkozó helyszínét később jelentik be.
Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Kim Jong Csolt, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnökét, akit Kim Dzsong Un jobbkezeként tartanak számon. Mintegy másfél órán keresztül tanácskoztak, majd a delegációt ebédelni vitte el Mike Pompeo külügyminiszter.
A háromtagú delegáció csütörtökön éjjel érkezett az amerikai fővárosba.
A Yonhap dél-koreai hírügynökség - az amerikai sajtóban is idézett - értesülései szerint a küldöttség levelet is hozott Kim Dzsong Untól az amerikai elnöknek, erről azonban a Fehér Ház közleménye nem ejtett szót.
Donald Trump és Kim Dzsong Un tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először.
2019.01.18 21:42

Ezrek búcsúztatták Gdansk meggyilkolt polgármesterét (képek)

Publikálás dátuma
2019.01.18 21:21

Fotó: AFP/ Wojtek RADWANSKI
Szombaton temetik el Pawel Adamowiczot, tiszteletére nemzeti gyásznapot hirdetett a lengyel államfő.
Múlt vasárnap egy jótékonysági rendezvényen az 53 éves Pawel Adamowicz, Gdansk ellenzéki főpolgármesterének életére tört egy merénylő. Adamowicz hétfőn blehalt sérüléseibe.
Pawel Adamowiczot szombaton helyezik örök nyugalomra a gdanski Mária-székesegyházban. A búcsúztatás már csütörtök délután megkezdődött a gdanski Európai Szolidaritás Központban.
Péntek este vitték át a főpolgármester koporsóját a bazilikába. Több ezer ember vett részt a gyászmeneten. Péntek délutánra és szombatra a lengyel államfő nemzeti gyásznapot hirdetett.
A temetést a város és a család közösen rendezi. A gyászünnepséget több lengyel város közterein óriáskivetítőkön közvetítik.
2019.01.18 21:21
Frissítve: 2019.01.18 21:37