Cameron bizakodó

Publikálás dátuma
2015.12.19 06:39
Cameron külön-külön is megpróbálja meggyőzni a tagállamok vezetőit FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Nem tudtak megállapodni az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői a brit reformjavaslatok kérdésében, de mindenki kompromisszumra törekedett. Tervek szerint februárban lesz a folytatás.

Először tárgyaltak az Európai Unió állam- és kormányfői a brit uniós tagság kapcsán megfogalmazott londoni reformjavaslatokról a csütörtök este kezdődött uniós csúcstalálkozón. Az éjszakába nyúló csütörtöki ülésen gyakorlatilag semmi sem oldódott meg, de az egyértelműen kiderült, hogy az Európai Tanács kompromisszumra törekszik.

Angela Merkel német kancellár a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a megbeszélésen világossá tették, hogy minden fél azt szeretné, ha Nagy-Britannia tagja maradna az Európai Uniónak. Leszögezte, nyilvánvalóan megvan az akarat arra, hogy minden fél számára kielégítő megegyezésre jussanak. Donald Tusk az Európai tanács elnöke szerint jelentős előrelépést sikerült elérni a brit reformjavaslatok kérdésében. “Bizakodóbb vagyok, mint a találkozó előtt voltam” – mondta Tusk.

David Cameron brit miniszterelnök is optimistán nyilatkozott, bár még több nyitott kérdés maradt. Miután Cameron ismertette London javaslatait az uniós vezetők többsége egyértelművé tette, hogy a munkaerő szabad áramlása uniós alapelv, tiszteletben tartásához ragaszkodnak. Erről a visegrádi négyek külön nyilatkozatot is kiadtak. A londoni kormányzat ugyanis azt kéri, hogy Nagy-Britanniára ne vonatkozzon az EU-integráció szorosabbra vonásának szerződéses kötelme, az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlást kössék a tagállamok gazdasági fejlettségéhez és a brit szociális ellátás szigorításával is korlátozná az uniós bevándorlást.

Cameron új kormányának vállalása szerint Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról. Addig London újratárgyalná az unióhoz fűződő viszonyát Brüsszellel, valamint a többi tagállammal. Az EU nyilván keresi a kompromisszumot, hiszen Nagy-Britannia a közösség második legnagyobb gazdasága és az egyik legnagyobb haderővel rendelkező tagállama. Ám London számára sem egyértelmű, hogy előnyös lenne a kiválás, Cameronék azonban már nem tudnak kihátrálni a referendumból. A legfrissebb felmérés szerint a brit lakosság 47 százaléka a "Brexitre", a kilépésre szavazna, csak 38 százalék maradna és 14 százalék még bizonytalan.

A brit uniós tagság kérdéséről a februári ET csúcstalálkozón folytatódik az egyeztetés. Cameron addig is külön-külön próbálja meggyőzni a tagországokat. Január 7-én e célból Budapestre látogat.

Szerző

Nem bizonyított, hogy Trump összejátszott az oroszokkal elnökké választásakor

Publikálás dátuma
2019.03.24 21:19
Trump fellélegezhet
Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
"A bizonyítékok nem támasztják alá, hogy az elnök részt vett egy orosz beavatkozással összefüggő választási csalásban" - ismertette a Mueller-jelentés eredményét az igazságügy-miniszter.
A régóta várt Mueller-jelentés tisztázta Donald Trump amerikai elnököt azok alól a vádak alól, amelyek szerint összejátszott Oroszországgal a 2016-os választás befolyásolása érdekében - tudósít William Barr igazságügy-miniszter vasárnapi bejelentéséről a Washington Times.

"A vizsgálat szerint a bizonyítékok nem támasztják alá, hogy az elnök részt vett egy orosz beavatkozással összefüggő választási csalásban"
- közölte Barr, majd hozzátette, azt sem derült ki, hogy Trump kampánycsapatából bárki együttműködött volna az oroszokkal, pedig, mint állítja, a másik fél nyitott lett volna erre. Robert Mueller pénteken fejezte be a csaknem kétéves vizsgálatot, majd az ebből készült jelentést átadta az igazságügy-miniszternek, aki most nyilvánosságra hozta a dokumentumnak azt a pontját, amelyre a legtöbben kíváncsiak voltak.

A különleges ügyész azt sem állítja, hogy Trump elkövette az igazságszolgáltatás akadályozása bűncselekményt, de nem is menti fel ez alól.

Meghallgatásra idézik be az amerikai igazságügyi minisztert

Meghallgatásra idézi be William Barr igazságügyi minisztert a Mueller-vizsgálattal kapcsolatban az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága - jelentette be Jerry Nadler. A bizottság demokrata párti elnöke rögtön azt követően nyilatkozott, hogy a tárcavezető levélben tájékoztatta a törvényhozókat a Mueller-jelentésben foglalt főbb megállapításokról. Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának ugyancsak demokrata párti vezetője már azután, hogy a Mueller-bizottság pénteken átadta a jelentést William Barr miniszternek, közölte: a törvényhozók a kongresszus elé idézhetik meghallgatásra Robert Muellert, a vizsgálóbizottság vezetőjét is.

Frissítve: 2019.03.24 22:05

Románia áthelyezi izraeli követségét Jeruzsálembe (vagy mégsem?)

Publikálás dátuma
2019.03.24 18:43
Egyre több követője lehet Trump lépésének
Fotó: AFP
Keleti szomszédunk első európai országként jelentette be, hogy - Donald Trump úttörő példáját követve - átköltözteti diplomáciai képviseletét Tel-Avivból.
Viorica Dancila román kormányfő vasárnap Washingtonban bejelentette, országa áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe - adta hírül az MTI. Dancila az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbija, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnap kezdődött három napos tanácskozásán vesz részt. A román politikus az elsők között mondott beszédet a zárt körű tanácskozáson vasárnap délután.

"Én, Románia miniszterelnöke és a kormány, amelyet irányítok, át fogjuk helyezni nagykövetségünket Jeruzsálembe, Izrael Állam fővárosába" -
fogalmazott a román kormányfő a beszéd sajtóhoz eljuttatott leirata szerint.
Dancila leszögezte azt is: Izrael Állam és a zsidó közösség támogatása Románia részéről "töretlen". "Eltökélt vagyok abban, hogy hozzájáruljak az Izrael és az egész Európai Unió közötti kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez" - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy Románia "Izrael Állam és a zsidó nép lojális barátja" és és leghűségesebb európai támogatója. Viorica Dancila beszéde előtt Juan Orlando Hernández hondurasi elnök szintén arról beszélt, hogy országa azonnal megnyitja diplomáciai misszióját Jeruzsálemban. Az AIPAC éves politikai konferenciája a lobbiszervezet legnagyobb szabású tanácskozása.
Az idei konferencián szokás szerint rész vesz az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu, akit a hét elején a Fehér Házban fogad Donald Trump elnök.
Beszédet mond a rendezvényen Mike Pence amerikai alelnök, Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója, akárcsak az amerikai kongresszus vezető politikusai, köztük Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője és Chuck Schumer, a felsőház demokrata párti frakciójának irányítója, valamint több befolyásos amerikai politikus. A Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsai bojkottálják a rendezvényt.

Donald Trump amerikai elnök még 2017 decemberében jelentette be, hogy az Egyesült Államok - a világon első országként - a konfliktusgócnak számító Jeruzsálembe viszi nagykövetségét. Erre végül 2018 májusában került sor, akkortájt pedig másodikként Guatemala jelentett be hasonló lépést.
Jelenleg a 88 ország közül, amelyik diplomáciai képviselettel jelen van Izraelben, 86-nak Tel-Avivban és az azt körülvevő metropoliszban van a nagykövetsége.
Románián kívül eddig Honduras és Brazília szánta el magát a közeljövőbeli költözésre.

Az elnöki hivatal szerint még nem született döntés a nagykövetség áthelyezéséről

Tagadta a román elnöki hivatal vasárnap, hogy Románia eldöntötte volna izraeli nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetését - hívja fel a figyelmet az MTI. Ahogy a fenti cikkünkben is írtuk, Viorica Dancila román miniszterelnök az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnapi rendezvényének vendégeként Washingtonban jelentette be, hogy Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

"Dancila miniszterelnök igyekezett úgy beállítani, mintha ez a döntés csak a kormányon múlna, és ezért olyasmit jelentett be, amiről nem született döntés" - idézte Klaus Iohannis államfőt az elnöki hivatal közleménye.

A dokumentum szerint a végső döntést a témáról készülő elemzés véglegesítését követően, a külpolitikában illetékes valamennyi intézmény jóváhagyásával - alkotmányos hatáskörének megfelelően - a román államfő fogja meghozni.

Frissítve: 2019.03.24 20:28