Előfizetés

Börtönben ült a kamasz Kupa Mihály

A volt pénzügyminiszter vállalta, hogy életének állomásait parodizálják az Impro színpadon - írja a Bors.

Kupa Mihály évek óta eltűnt a reflektorfényből, a Momentán Társulat színpadán azonban kitárulkozott. Korábban soha nem hallott történeteket osztott meg a közönséggel a gyerekkoráról, a börtönéveiről, a családjáról. Azt is vállalta, hogy a színészek az interjút megszakítva apró paródiákat adjanak elő az életéből.

Őszintén beszélt arról, hogy kicsapták a középiskolából szervezkedés vádjával, majd kilenc hónapot töltött börtönben. „Tizennyolcan voltunk egy hatfős cellában, egyetlen helyen volt csak víz, a vécében, onnan kellett innunk” – emlékezett vissza.

Elárulta: egy iskolába járt Schmitt Pállal, akit csak futásban tudott legyőzni. A biológia nehezen ment neki, de a csinos tanárnő hatására sikerült bemagolnia a gombákat. „Megbuktam gazdasági statisztikából, később mégis a Központi Statisztikai Hivatalban kaptam állást” – mondta nevetve.

A teljes cikket itt olvashatja.

Már itthon gyártják a pengés drótkerítést

Tíz napja, hogy a márianosztrai börtönben beindult a NATO-drót üzemszerű gyártása, így vélhetően nem szorulunk többé a kínai importra - írja a Népszabadság.

Az üzemben – kínai gépen – két műszakban 35 elítélt napi 1500 méternyi pengés drótot állít elő. Ha tízmillió helyett legalább ötvenmilliót költenek berendezésekre, a kapacitás jóval nagyobb lett volna, de kérdéses, meddig tart a kerítés­építési konjunktúra, mert a megtérülési idő még az olcsó munkaerő mellett is legalább két-három év. Valószínűleg ezért is nem látnak üzletet élelmes befektetők a drótbizniszben.

Ugyanakkor – ha be is fejezték volna a műszaki határzár telepítését –, a lap forrásai szerint az üzemre akkor is szükség lenne, mert a több száz kilométernyi gyoda és a számos őrzött létesítmény, így a börtönök körüli védművek állandó karbantartásra szorulnak. Ráadásul a déli határon kiépített kerítés magában is sok munkát ad. A határsértők száma nagyjából nulla, a vadak viszont tetemes károkat okoznak, egy nagy testű állat ugyanis könnyen a földbe döngölheti a gyodát.

Számolni lehet azzal is, hogy a migrációs útvonalak megváltozhatnak, és ha Ausztria lezárná a határait, a menekültek Bulgária, Románia, sőt akár Ukrajna felé is vehetnék az irányt. Arra pedig a kormány az eddigi gyakorlata alapján csak egy választ adhatna: legyen kerítés a román és az ukrán határ mentén is! Akkor jöhetne újabb öt-hatszáz kilométernyi gyoda, és csúcsra járathatnák a márianosztrai börtönüzemet.

A teljes cikket itt olvashatja.

Idén is sikeres az "Adni öröm!" akció

Három nap alatt százhúsz tonna tartós élelmiszer gyűlt össze a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Adni öröm! akciójában országszerte - közölte a szervezet kommunikációs vezetője.

Romhányi Tamás hozzátette: az akció még három napig folytatódik, addig várják országszerte 162 áruházban önkéntesek a vásárlókat, arra kérve őket, hogy vegyenek tartós élelmiszert - konzervet, tésztát, cukrot - a rászorulóknak.

Az összegyűjtött adományokból nagyjából négyezer forint értékű csomagokat készítenek, amelyeket hétfőtől osztanak szét rászorulóknak, hajléktalanoknak - mondta a szóvivő. Tavaly 262 tonna élelmiszer gyűlt össze a hasonló akcióban.