Előfizetés

Milliárdokat érő drogra bukkantak a rendőrök

Százhetvennyolc kilogramm, nagy tisztaságú kolumbiai eredetű kokaint foglaltak le Lengyelországban, a kábítószer-szállítmányra egy több száz rendőr részvételével lebonyolított akció során bukkantak rá - jelentette az onet.pl lengyel hírportál hétfőn.

A drogot szombaton foglalták le egy Varsó melletti településen. A 90 százalékos kokaint egy banánszállító kamionban csempészték, a rakomány lefoglalásakor őrizetbe vették a kamion 40 éves, lengyel állampolgárságú vezetőjét.  A kábítószer - melynek értékét 105 millió zlotyra (mintegy 7,7 milliárd forint) becsülik - tengeri úton érkezett Európába, a kamion egy belgiumi kikötőből szállította tovább. A varsói körzeti ügyészség jelenleg vizsgálja, hogy mi lett volna a Lengyelország történetében rekordmennyiségű kokainszállítmány további rendeltetése.

Lelőtt vadászgép - Kibékül Oroszország és Törökország?

A Külügyi és Külgazdasági Intézet Oroszország-szakértője szerint mind az orosz, mind a török fél jelentősen megszenvedi az egymás ellen tett lépéseket, ezért "eljöhet egyszer az az idő, amikor kiegyenesítik a kapcsolatokat".

Póti László azt mondta, az orosz-török viszonyban a felek nagyon komolyan egymásnak feszülnek. Innen visszalépni "kellő mélységű és empátiájú" török elnézéskérés és kompenzáció hiányában nem lát esélyt a szakértő.

Oroszország és Törökország kapcsolata azután romlott meg, hogy a török légierő lelőtt egy szíriai célpontokat támadó orosz vadászbombázót november 24-én, miután a repülőgép Ankara állítása szerint megsértette a török légteret. Moszkva tagadja a légtérsértést, az eset óta pedig szankciókat jelentett be Törökországgal szemben, és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támogatásával vádolta Ankarát.

Iskola mellett gyújtogattak a menekültellenes tüntetők

Németországban a hét végén is több incidens történt a menekültválsággal kapcsolatban, tűz ütött ki két település menekültszállásán is, egy gimnázium mellett pedig kartondobozokat gyújtottak fel.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban két település menedékkérő-szállásán is tűz ütött ki vasárnapra virradó éjjel. A Tutow nevű faluban a szállás pincéjében keletkezett tűz, az Altenkirchen nevű kisvárosban pedig a befogadóállomás hulladéktárolójában csaptak fel lángok, és a tűz átterjedt az épület homlokzatára. Sérülés nem történt, a rendőrség mindkét esetben szándékos gyújtogatás gyanújával nyomoz.

Az Alsó-Szászország tartományi Lingenben kartondobozokat gyújtottak fel ismeretlenek a helyi menekültszállás - egy gimnázium tornacsarnoka - mellett, a tüzet hamar eloltották, sérülés nem történt.

A szászországi Freitalban - ahol nyáron zavargásba torkolltak a menedékkérők elszállásolása ellen szervezett tüntetések - szombaton ismeretlenek egyebek között a polgármester meggyilkolására szólító feliratokat mázoltak házak oldalára, a Szász-Anhalt tartományi Gräfenhainichenben pedig rendkívül kellemetlen szagú vajsavat locsoltak szét egy téren, ahol "A világra nyitott Gräfenhainichenért" címmel terveztek demonstrációt. A folyadékot még időben feltakarították, a rendezvényt megtartották, nagyjából 200-an vettek részt rajta. Mások ellentüntetést szerveztek, azon 150 ember jelent meg.