Őrizetbe vették az embercsempész-maffia vezetőit

Három férfit vettek őrizetbe Szicíliában kedden, akik az olasz maffiaellenes ügyészség szerint a Líbia és Olaszország közötti embercsempészetet irányították. További tizenegy társuk ellen adtak ki körözést.

Az olasz hatóságok egyelőre annyit közöltek, hogy nem európai állampolgárokról van szó, akiket a szicíliai Palermo és Agrigento rendőrsége vette őrizetbe. Egy negyedik társukat Szicíliában keresik, és további tíz ember ellen adtak ki körözést, de ők az olasz ügyészség információi szerint Líbiában tartózkodnak. 

Embercsempész szervezet tagjairól van szó, akik Líbiából az olasz partokra tartó bevándorlást irányították a Szicíliai-szoroson keresztül. Hajókkal folyamatosan szállították a migránsokat a Földközi-tengeren keresztül. Fejenként 2400 dollárt (több mint hétszázezer forintot) kértek minden "utastól". 

A szervezet szálait felgöngyölítő olasz maffiaellenes ügyészség szerint ezek az embercsempészek indították útra azt a bevándorlókkal teli hajót is, amely február 9-én Líbia partjainál elsüllyedt mintegy háromszáz emberrel a fedélzetén. Közülük csak huszonkilenc embernek találták meg a holttestét. 

Az embercsempészeket telefonbeszélgetéseik lehallgatásával sikerült azonosítani. Az olasz hatóságok bevált gyakorlata, hogy a bevándorló-csoportokkal érkező, de azoktól leszakadó, Szicíliában maradó embereket ellenőrzés alatt tartják. Az embercsempészek azzal kérkedtek egymás közötti beszélgetéseikben, hogy fizetés nélkül senki nem szállhat fel hajóikra. 

Saját magukat üzletembernek nevezték. Az embercsempészek azt ígérték a bevándorlóknak, hogy miután megérkeztek Szicíliába, segítenek nekik továbbjutni más észak-európai államokba. Az olasz ügyészség feltételezései szerint a szervezet több embernek is segített megszökni a szicíliai befogadóállomásokról.  

Szerző

Bukaresti tűzvész - Újabb áldozat halt meg a kórházban

Csaknem nyolc héttel a tragédia után az október 30-i bukaresti tűzvész újabb sérültje halt meg egy angliai kórházban, és ezzel 63-ra emelkedett a halálos áldozatok száma - közölte kedden a román média.

Ez már a 12. haláleset a 40 sérült között, akit külföldre szállítottak kezelésre. A bukaresti Colectiv klubban kitört tűz miatt a tragédia éjszakáján 27-en haltak meg, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba. Azóta további 36 ember halt bele sérüléseibe, a mérgezés utóhatásaiba, illetve a fellépő szövődményekbe.

A román egészségügyi minisztérium szerint a sérültek közül 33-an még mindig kórházban vannak, közülük 12-en Bukarestben, egyikük állapota még mindig válságos. A bukaresti tűzvész sérültjei közül nyolcat Belgiumban, négyet Hollandiában, hármat Nagy-Britanniában ápolnak, míg ausztriai, izraeli és németországi kórházakban két-két sérültet kezelnek.

Közben a liberális hátterű Adevarul című lap kedden arról számolt be, hogy az egyházba vetett bizalom is csorbát szenvedett a tűzvész miatt. A lap az Inscop közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérésére alapozva azt írta, hogy a román ortodox egyházba vetett bizalom két hónap alatt a korábbi 61-ről 56 százalékra esett amiatt, hogy a tragédia után Daniel pátriárka kétértelmű nyilatkozatokat tett, és késve fejezte ki együttérzését az áldozatok családtagjainak, egyes vallástanárok pedig arról beszéltek diákjaiknak, hogy az áldozatok megérdemelték sorsukat, mert a rockzene valójában a sátánizmus egy formája.

Szerző

Az IS terroristáit fogták el Szarajevóban?

Feltételezett terroristákat fogtak el Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban kedden - jelentette internetes oldalán a Nezavisne Novine című napilap.

A rendőrség 15 ember után kutat, akik a bizonyítékok és a rendelkezésre álló információk szerint kapcsolatban állnak szélsőséges szervezetekkel, az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, illetve olyan csoportokkal, amelyek a Szíriában és Irakban harcolókhoz köthetők. Eddig tizenegy férfit fogtak el az összehangolt akció keretében. A házkutatásokat abban a szarajevói városrészben kezdték, ahol egy hónappal ezelőtt egy támadás során két katonát gyilkolt meg az elkövető, aki később magával is végzett. 

A boszniai ügyészség közleménye szerint a gyanúsítottak terrorcselekményekre bujtottak fel és toboroztak embereket. A házkutatások során megtalálták az Iszlám Állam zászlaját, illetve olyan tárgyi bizonyítékokat, amelyek az Iszlám Állammal való kapcsolatra utalnak. 

Nem hivatalos információk szerint az elfogottak között van a boszniai feltételezett terroristacsoport egyik vezetője is.  Bosznia-Hercegovina tavaly fogadta el azt a törvényt, amely tiltja a részvételt külföldi harcokban. A jogszabály értelmében a külföldön harcoló boszniai zsoldosokat tíz évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják. Öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők azok, akik katonai vagy félkatonai alakulatokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan, vagy a médián keresztül népszerűsítik a részvételt a külföldi harcokban.

A 3,8 milliós balkáni országban a lakosság mintegy 40 százaléka muszlim, de nem tartozik annak szélsőséges ágához. A szíriai harcokban azonban több száz bosznia-hercegovinai állampolgár harcol a szélsőséges iszlamista szervezetek soraiban.

Szerző
Témák
Szarajevó