Életbiztosítás - Változnak a megkötés feltételei

Publikálás dátuma
2015.12.23. 09:34
Illusztráció/Thinkstock
Igényfelmérő lapot köteles kitöltetni márciustól a biztosító és a biztosításközvetítő azokkal a személyekkel, akik életbiztosítást kívánnak kötni az általa forgalmazott életbiztosítási termékekre - az igényfelmérés tartalmi elemeit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének a keddi Magyar Közlönyben  megjelent rendelete tartalmazza.

Az igényfelmérő elsőként az iránt érdeklődik, hogy az ügyfél csak biztosítási védelem céljából, vagy pedig - a biztosítási védelem mellett - megtakarítási célból kíván-e életbiztosítást kötni. Ha megtakarítási célból (is) kíván életbiztosítást kötni, választania kell, hogy a nem befektetési egységhez kötött megtakarítási célú életbiztosítást, vagy pedig a befektetési egységhez kötött (unit linked) megtakarítási célú életbiztosítást részesíti előnyben.    

Amennyiben a megtakarítást is elvárja az életbiztosítástól, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy részt kíván-e venni a befektetési döntések meghozatalában, illetve mekkora kockázatot vállal a befektetéseire.  A kérdések között szerepel az is, hogy az ügyfél, belátható időn belül mekkora összegű díj megfizetését tudja vállalni. Fontos az életbiztosítás futamidejének a megválasztása is.   A biztosító - illetve az alkusz - az MNB által megadott szempontok mellett más olyan kérdéseket is feltüntethet, amelyek a termékismertető megalapozott elkészítéséhez szükségesek.  

Az igényfelmérő kérdőívhez egy tájékoztatót kell mellékelni. Ebben - egyebek mellett - szerepelnie kell a következőnek: "Az igényfelmérés célja, hogy az Ön elvárásaihoz legjobban igazodó életbiztosítás megkötésére tehessünk javaslatot, tehát segítsük Önt abban, hogy az igényeinek, lehetőségeinek legmegfelelőbb szerződést köthesse meg."

Szerző

Figyelem! Boltzár már csütörtök déltől

Publikálás dátuma
2015.12.23. 06:14
Illusztráció/Thinkstock
A kormány által korábban megváltoztatott nyitvatartási szabályok értelmében szenteste napján csak legkésőbb délig, az ezt követő három napon pedig egyáltalán nem nyithatnak ki a boltok és áruházak. Így legkorábban csak december 28-án, hétfőn az ajándékcserék rohamának kezdetekor vásárolhatunk.

Megváltozott a korábban megszokott karácsonyi vásárlás rendje, így december 24-én legkésőbb délben kötelesek bezárni a boltok, áruházak. Az élelmiszerboltok többsége nyitva lesz, sok iparcikk üzlet erre a rövid időre viszont már nem nyit ki. Az ünnepek alatt ezután teljes üzletzár várható, az általános szabályozás szerint december 27-én, vasárnap sem nyit ki semmi.

A kötelező zárva tartás alól kivételt jelentenek azonban benzinkutak, ügyeleti rendben a gyógyszertárak, a piacok, a helyi termelői piacok, a vásárok, a vasúti és autóbusz pályaudvarok, repülőterek üzletei, illetve a 200 négyzetméternél kisebb boltok. Utóbbiak csak akkor, ha a tulajdonos, vagy annak segítő családtagja áll a pult mögött. Hajnali fél öt és 12 óra között nyitva tarthatnak még a kizárólag pékárut és tejterméket árusító üzletek, az 50 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel rendelkező újságárusok, és a 150 négyzetméternél kisebb virágüzletek. A különböző szolgáltatók (fodrászok, kozmetikusok), vendéglátó-, és szórakozóhelyek 24-én szabadon dönthetnek arról, meddig fogadják vendégeiket.

Lapunk megkereste az ügyben Vámos Györgyöt az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát, hogy megtudjuk, pontosan mi indokolta az eddig jól megszokott (24-e hajnalától legkésőbb 14 óráig) tartó nyitva tartás megváltoztatását. A szakember szűkszavúan csak annyit közölt: a majd négy napos boltzárról a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzést szabályozó törvény rendelkezik. Hogy szerinte rendben van-e az, hogy a karácsonyi időszakban szinte alig lehet majd vásárolni, nem válaszolt.

Így legkorábban december 28-án, hétfőn nyithatnak ki az üzletek, amikor is elkezdődik a nem megfelelő ajándékok cseréjének rohama. Jogszabály ezt a cserét nem írja elő a kereskedőknek, de kialakult az a gyakorlat, hogy az ünnepek után néhány napig kicserélik az ajándékokat, illetve megengedik az áru értékének levásárlását – hívta fel a figyelmet az OKSZ. A cseréhez szükséges a nyugta, a terméknek sértetlennek kell maradnia. A minőségi reklamációkat változatlanul a szavatosság, jótállás szabályai szerint kell a boltoknak intézniük. A jogszabályok alapján az online áruházban vásárolt termékeket a vásárlást követő 14 napon belül akkor is kötelező kicserélni, ha a vásárló egyszerűen csak meggondolta magát. Ebben az esetben 14 naptári napról van szó, így a munkaszüneti napok is beleszámítanak. A 14 napos elállási jog az Európai Unió bármely webáruházára egységesen kötelező.

Patikák nyitva tartása
A karácsonyi ünnepek idején az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is ügyeleti rend szerint működnek majd. December 24-én a gyógyszertárak rövidített szombati munkarend szerint tartanak nyitva. December 25-én és 26-án az ünnepnapnak, 27-én a vasárnapnak megfelelő ügyeleti, illetve készenléti szolgálatot látnak el. A gyógyszertárak bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a nyitva tartási rendet, elérhetőséget, valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó, vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, illetve a készenlét kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát. Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni.
Az ügyeletes gyógyszertárak listáját itt találja 
A készenléti ellátást garantáló patikákét pedig itt.  


Nem kell fizetni a parkolásért

A fővárosban a legtöbb helyen december 23-án este 20 órától 2016. január 4-én reggel 8 óráig díjmentesen lehet parkolni. Vannak azonban kivételek, ahol az ünnepek alatt és után is a szokásos rend szerint kell fizetni. Ezek a:

* az I. kerület, a Várban és a Citadella alatti,

* a III. kerület, Flórián üzletközpont melletti,

* a XIII. kerület, Margitsziget északi részén található parkoló.

Fizetősek lesznek továbbá az őrzött, fizetős P+R parkolók és garázsok:

* a II. kerület, Hűvösvölgy végállomásnál,

* a VIII. kerület, Rákóczi tér alatti mélygarázsban,

* a XIII. kerület, Újpest-Városkapu metróállomásnál,

* a XIX. kerület, Kőbánya-Kispest metróvégállomás mellett, és a KÖKI Terminálnál.

A Google keresési toplistája 2015-ben

Publikálás dátuma
2015.12.23. 06:14
FORRÁS: WARNER BROS
A Google minden év végén bemutatja a keresési toplistákat. A keresőbe világszerte évente beírt több ezer milliárd kifejezést összegzi, az így születő keresési toplisták pedig minden évben tükröt tartanak az egyes országoknak és az egész világnak. A világ figyelmét leginkább felkeltő embereket, eseményeket, híreket a google.com/trends/2015 oldalon mutatják be.

A népszerű kereséseket kétféle módon mérik. A legtöbbször keresett kifejezések mellett a Google egy összetett statisztikai módszerrel az év új kedvenceit érdekességeit és feltörekvő sztárjait azonosítja. Ehhez az év “felkapott” kereséseit szűrik ki, melyeknél az előző évhez képest a legnagyobb mértékben ugrott meg a keresések száma, úgy hogy ez a fokozott érdeklődés huzamosabb ideig fent is maradt. A keresési toplisták elkészítéséhez anonim, statisztikailag összesített keresési információkat használnak. Az internet eltejedésével együtt alapvetően változott meg az információszerzés módja is. Ezt jól jellemzi, hogy ma már havonta több 100 milliárd keresést indítanak a Google keresőben. Azonban még így is 100 Google keresésből átlagosab 15 olyan van, melyre korábban még soha senki nem keresett.

Idén 15. alkalommal összesítették az év legnépszerűbb kereséseit bemutató listákat, melyekből kiderül kik és mik keltették fel leginkább az emberek érdeklődését, milyen ügyek és botrányok, mindennapi problémák foglalkoztatták leginkább Magyarországot és a világot 2015-ben. A legfelkapottabb magyarországi netes keresések között feltűnik többek között Vágó István, a Madách Színház, a Charlie Hebdo és Szíria de az is hogy vajon ki lehet az igazi lelkitárs és az is hogy a legtöbb netező fogyni akar. Eközben a világ legfelkapottabb kereséseinek idei toplistáját Lamar Odom amerikai kosárlabdázó, a Charlie Hebdo és az Agar.io nevű játék vezette.

Hazai topok
Hírek 1. Charlie Hebdo 2. napfogyatkozás 3. Szíria 4. Oscar 2015 5. László Petra 6. migránsok 7. Simicska Lajos 8. menekültek 9. Quaestor 10. Je suis Charlie
Személyek: 1.Vágó István 2. Simicska Lajos 3. Csobot Adél 4. Rékasi Károly 5. Göncz Árpád6. Hajós András 7. Király Viktor 8. VV Fanni 9. Lagzi Lajcsi 10. Fülöp Márton
Keresések 1.Éden Hotel 2. Pixwords megoldások 3. Való Világ 7 4. Ötös lottó 5. A szürke ötven árnyalata 6. Eurovision 2015 7. Jurassic World 8. Windows 10 9. Rising star 10. EuroJackpot


Érdekességek a keresőről

 

* 60 billió, azaz 60 000 milliárd webhely. Ekkora az internet. Ennyi webhelyet talált a mai napig a Google keresője az interneten. 2008-ban ez a szám még csak 1 trillió, azaz ezer milliárd volt.

* Több mint 2000 km-t utazik átlagosan egy keresés egynegyed másodperc alatt, mielőtt megjelennek a találatok a képernyőn. Összehasonlításképp, egy pislogás nagyjából egy tized másodperc.

* 1000 évig tartana: annyit dolgoztak eddig a Google kereső algoritmusán, hogy ha egy embernek kellene ezt a munkát elvégeznie.

*  Megtanult magyarul: a Google keresője 2012 nyara óta már magyarul is ért. Beszélhet a telefonjához, és a kereső épp úgy kidobja a találatokat, mintha bepötyögné a szavakat a keresődobozba. Kitalált szavakon gyakorolt a Google kereső, mikor magyarul tanították. Erre azért volt szükség, hogy a szokatlan magyar mássalhangzó-torlódásokat is megértse, ilyen kitalált szavak voltak pl. kalapdzsem, pontybár, kukaczseb.

Globális topok
Hírek: 1. Charlie Hebdo 2. Párizsio terrortámadás 3. Patricia hurrikán 4. Isis- iszlám állam5. Nepali földrengés 6. El Chapo - drogkartell-vezér, aki megfeneyegette az ISIS-t (kamu)7. Görög - válság 8. Baltimore-i vérengzés 9. San Bernardino - terrortámadás 10. Joaquin hurrikán
Személyek: 1. Lamar Odom 2. Ronda Rousey 3. Caitlyn Jenner 4. Adele 5. Charlie Sheen6. Ruby Rose 7. Donald Trump 8. Sia 9. Dakota Johnson 10. Jeremy Clarkson
Sportesemények:1. Copa America 2. Wimbledon 3. Tour de France 4. Rugby World Cup 5. Super Bowl 6. Mayweather vs Pacquiao 7. Indian Premier League 8. US Open 9. ICC Cricket World Cup 10. Australian Open


A világ toplistája

1. Lamar Odom

FOTÓ: EP/GETTYIMAGES/LISA MAREE WILLIAMS

FOTÓ: EP/GETTYIMAGES/LISA MAREE WILLIAMS

Eszméletlenül találták Lamar Odom kosárlabdázót egy Las Vegas-i bordélyházban, ahol az orvosok szerint ajzószerek túladagolása miatt ájult el. Az első hírek szerint Odomot helikopterrel szállították kórházba, de a helyi rendőrségi szóvivő később pontosított: a kosaras nem fért bele a mentőhelikopterbe, ezért végül rohammentővel vitték a Las Vegas-i Sunrise kórházba. Miközben Amerikában egyre-másra jelennek meg hírek arról, hogy Odom az életéért küzd (sőt, itt-ott a halálhíre is megjelent), a család közleményben kérte a 35 éves kosarasért aggódókat, hogy ne higgyenek a pletykáknak, majd ők adnak ki hivatalos közleményt. A Los Angeles Lakersszel 2009-ben és 2010-ben is bajnokságot

nyerő Odom 2013-ig játszott az NBA-ben, majd miután alkoholelvonóra kellett mennie, tavaly a spanyol Laboral Kutxához szerződött, míg jelenleg nincs klubja.

2. Charlie Hebdo

FOTÓ: EP/GETTYIMAGES/ CARSTEN KOALL

FOTÓ: EP/GETTYIMAGES/ CARSTEN KOALL

A Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap, amely jellemzően karikatúrákat, riportokat, vitákat, tréfákat közöl. A lap tiszteletlen és nonkonformista stílusáról ismert, erősen valláskritikus és baloldali hangvételű publikációinak célkeresztjében gyakran a szélsőjobboldal, a kereszténység, a judaizmus, az iszlám, illetve a francia politikai és kulturális

élet áll. 2015. január 7-én két fegyveres behatolt a heti értekezletet tartó szerkesztőségbe, és Allah nevében Mohamed próféta megsértéséért bosszút kiáltva tucatnyi embert (köztük a Mohamed-karikatúrák rajzolóját, Jean Cabut és két rendőrt) megölt és még két tucatnyit megsebesített. A merénylet után egy héttel a lap ötmillió példányban, 16 nyelven jelent meg, címlapján Mohamed prófétát ábrázolva, amint egy „Je suis Charlie” (Charlie vagyok) feliratú táblát tart. A támadás óta a lap meghússzorozta az előfizetői számát, amely elérte a 200 ezret. 2015 szeptemberében az újság a török partoknál vízbe fulladt 3 éves szír menekült kisfiú, Aylan al-Kurdi holttestét ábrázoló karikatúrát mutatott be, „Köszöntjük a migránsokat” és „Két gyerekmenü egy áráért” felirattal. A lap egy másik rajzot is közöl a tragédiával kapcsolatban „A keresztények a vízen járnak – a muszlim gyerekek elsüllyednek.” szöveggel.


3. Agar.io

Az agar.io egy túlélőjáték. Lényege: legyél minél nagyobb, éld túl a többieket. De ezt hogyan tudod megcsinálni? Nos, a legegyszerűbb módon: el kell fogyasztanod a többieket. Minél kisebb vagy, annál többen fognak rád vadászni (konkrétan mindenki), de ahogy egyre nagyobb leszel, te is elkezdhetsz vadászni. Mi ez, ha nem túlélés?

4. Jurassic World

FORRÁS: UNIVERSAL PICTURES

FORRÁS: UNIVERSAL PICTURES

Steven Spielberg producerként tért vissza nagy sikerű, úttörő sorozatának legújabb részével, a Jurassic World rendkívül látványos, torokszorítóan izgalmas, nagyszabású kalandjával, melyben újra megnyílik a híres sziget őslény parkja.

Ez a negyedik része a Jurassic Park filmsorozatnak. A filmet a 2001-ben bemutatott Jurassic Park III megjelenése óta, több mint egy évtizede tervezték.

5. Paris

FOTÓ: EP/GETTYIMAGES/ BY:THIERRY CHESNOT

FOTÓ: EP/GETTYIMAGES/ BY:THIERRY CHESNOT

2015. november 13-án este terrortámadás-sorozatot követtek el előre megtervezett akció keretében Párizs különböző pontjain géppisztollyal felfegyverkezett terroristák, akik ártatlanokra lövöldöztek, és több robbantást hajtottak végre forgalmas helyeken. A legtöbb halálos áldozatot a Bataclan színház elleni támadás követelte, ahol a terroristák túszokat

ejtettek, majd a kivonuló rendőrséggel tűzharcba keveredtek. Nyolc támadót megöltek. A beszámolók szerint legalább 120 embert öltek meg, ebből a legtöbbet, 89-et a Bataclan színházban. Ezen kívül több mint kétszázan sérültek meg a támadás során, közülük nyolcvanan súlyosan. Válaszként François Hollande elnök rendkívüli állapotot hirdetett egész Franciaországra, és ideiglenesen határellenőrzést vezetett be.

6. Furious 7

ORRÁS UNIVERSAL PICTURES

ORRÁS UNIVERSAL PICTURES

Halálos iramban 7. egy 2015-ös amerikai akciófilm, melyet James Wan rendezett és Chris Morgan írt. Ez a hetedik része a Halálos iramban filmsorozatnak.

7. Fallout 4

FORRÁS: UNIVERSAL PICTURES

FORRÁS: UNIVERSAL PICTURES

A Fallout 4 egy 2015-ben megjelent akció-szerepjáték, melyet a Bethesda Game Studios fejlesztett, és a Bethesda Softworks adott ki. A játék az ötödik szerepjáték a Fallout-sorozatban, mely 210 évvel a Nagy Háború után, 2287-ben játszódik a posztapokaliptikus Bostonban, főhőse pedig a 111-es Menedék egykori lakója. A játékmenet során a játékos elsőszemélyű vagy harmadik személyű nézetet is használhat, emellett megmaradt a korábbi epizódokból is ismert körökre osztott harc lehetősége is. Lehetőségünk van csapattársak toborzására is, akik aztán segítenek a harcban. Lényeges újítás az építkezés bevezetése, melynek során különféle nyersanyagok felhasználásával új dolgokat lehet építeni, mely odavonzza a környékbeli, biztonságos helyet kereső lakosokat is, egyfajta új települést alapítva így. Ez az első Fallout-epizód, ahol mindenki, beleértve a főhőst is, teljes mértékben le lett szinkronizálva.

8. Ronda Rousey

FOTÓ: EP/GETTYIMAGES/QUINN ROONEY

FOTÓ: EP/GETTYIMAGES/QUINN ROONEY

Ronda Jean Rousey amerikai származású vegyes harcművész és színész. A legjobb női harcművész és az az egyik legnagyobb amerikai sztár Ronda Rousey óriási meglepetésre kikapott a korábbi bokszvilágbajnok Holly Holmtól a Melbourne-ben rendezett UFC-címmeccsen. Rousey a mérkőzés előtt nagyon fogadkozott, hogy laposra veri majd ellenfelét, ehhez képest Holm már az első menetben is megsorozta néhány kemény ütéssel, ezek miatt több helyen vérezni kezdett Rousey arca. Aztán a második negyedben Rousey időnként már azt sem tudta hol van, ezután jött a rúgás Holmtól, amivel padlóztatta ellenfelét. Holm ünnepelt, viszont Rousey jó ideig felkelni

sem tudott, a meccs után nem sokkal kórházba kellett szállítani elővigyázatosság miatt, először ütötték ki karrierje során. Holmes végig dominált a meccsen, ráadásul ütéseinek 72 százaléka talált.

9. Caitlyn Jenner

FORRÁS: YOUTUBE

FORRÁS: YOUTUBE

Kim Kardashian mostohaapja a nyár elején debütált nőként a Vanity Fair címlapján egy szexi fehérneműben, majd alig egy hónapja hivatalosan is nemet váltott, amikor a kaliforniai bíróság a születési anyakönyvében szereplő William Bruce Jenner helyett Caitlyn Marie Jenner néven vette nyilvántartásba. A 65 éves hírességet megjutalmazta az amerikai Glamour magazin egy Woman of the Year (Az év

nője)elnevezésű díjjal.

10. Amerikai Mesterlövész

FORRÁS: WARNER BROS

FORRÁS: WARNER BROS

Chris Kyle 2003 és 2009 között négy menetben, csaknem ezer napot töltött el Irakban. Az Egyesült Államok haditengerészetének különleges egységében szolgálatot teljesítő Kyle ez idő alatt az amerikai fegyveres erők legsikeresebb mesterlövészévé vált; 160 igazolt találatával – egyes becslések 250 fölé is teszik áldozatainak számát. Ez a rövid háttértörténeti

felvezetése Clint Eastwood legújabb produkciójának. A film 300 millió dollárt is meghaladó bevételével minden idők legjobban jövedelmező háborús filmje és egyben Eastwood munkásságának toronymagasan legtöbb nézőt vonzó alkotása lett.

Szerző