Előfizetés

Csúcsdísz lett Katinka aranyérméből

Kövér Dávid
Publikálás dátuma
2015.12.24. 06:54
Nagyszerűen alakult az elmúlt három év Hosszú Katinka számára FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM PRETTY
Ismét remek idényt zárt Hosszú Katinka. A kiváló úszó a kazanyi vizes világbajnokságon két arany- és egy bronzérmet szerzett, ráadásul 200 méter vegyesen világcsúccsal diadalmaskodott. A decemberi rövid pályás Európa-bajnokságon pedig hatszor állhatott a dobogó legfelső fokára, s emellett egy ezüstérmet szerzett. A kontinenstornáról sem távozott világcsúcs nélkül: 100 és 400 méter vegyesen állított fel rekordot. Az „aranyos” hölgy lapunkat elárulta, hogyan tölti az ünnepeket.

- Decemberben is több versenyen vett részt. Netanjában rendezték meg a rövid pályás úszó Európa-bajnokságot, ám rögtön ezután továbbutazott Indianapolisba, ahol részt vett az Egyesült Államok-Európa úszóviadalon. Hogy volt így ideje készülni az ünnepekre?

- Sajnos valóban csak az utolsó pillanatban volt lehetőségem erre. Huszonkettedikén este utaztam haza Bajára. Ilyenkor szoktam igazán megérezni a karácsony hangulatát. Eddig a versenyekre koncentráltam. Az ajándékvásárlást is az utolsó pillanatra hagytam. Itt szeretném üzenni a családomnak, hogy ne haragudjanak rám, ha nem sikerül beszereznem minden meglepetést. Nekem a legnagyobb ajándék az, hogy a szeretteimmel lehetek, mert sajnos ez ritkán fordul elő.

- A férje amerikai, mindkét ország kultúrája ötvöződik az ünnepekben?

- Shane Tusuppal itthon töltjük a karácsonyt, így egyedül képviseli az amerikai hagyományokat, de magyar szokások szerint ünnepelünk, s természetesen bajai halászlé kerül az asztalra. Az Egyesült Államokban teljesen máshogy zajlik a karácsony. Ott a mikulás hozza az ajándékot 25-én reggel, s 26-a náluk már nem is ünnep. Shane mindig mondja: milyen hosszú nálunk a karácsony, és milyen sokat kell enni. Természetesen élvezi a magyaros virtust, már 2013-ban és tavaly is Baján töltötte az ünnepeket.

- Halászlé, bejgli, töltött káposzta. Ezek az ételek nem hiányozhatnak az asztalról. Karácsonykor belefér a bűnözés?

- Természetesen. Ám, létezik nálunk egy hagyomány: 25-én a családdal elmegyünk futni. Egyszerűen nem bírom ki mozgás nélkül, s az uszoda sajnos zárva tart az ünnepekkor, így egyéb sporttal próbálom kompenzálni a sok finom ételt.

- Fel sem lehet sorolni, hogy ebben az esztendőben összességében hány aranyérmet szerzett. Az lehet a benyomásunk, hogy akár a medálokkal is feldíszíthetné a fát…

- Ez is hagyomány nálunk. A csúcsdísz mindig az egyik aranyérmem. Anyukám felköti a fa tetejére, idén is már szólt, hogy el ne felejtsem elhozni.

- Bizony, jócskán lesz miből kiválasztani a csúcsdíszt. Idén melyik érem lesz a karácsonyfa ékköve?

- A kazanyi világbajnokságon 200 méter vegyesen szerzett aranyérmem. Legszívesebben a világcsúcs kerülne a fa tetejére, ám azt nem tudjuk felrakni.

- Idén sem pihenhetett túl sokat, hiszen már év elején vízbe kellett csobbannia. Az ünnepi időszakban mennyit tud lazítani?

- Január közepéig nincs verseny, addig biztosan Magyarországon leszek. December 27-ig Baján pihenek, majd Budapestre utazom, és folytatjuk a felkészülést Shane-nel.

- Január 31-én éppen Magyarországon adják át az év úszója díjat. Úgy érzi, meglehet a címvédés?

- Az több mint egy hónap múlva derül majd ki. Azt azonban tudom, hogy idén pontrendszer alapján választják ki a végső győztest, nem pedig szavazással.

- Lehet tudni, hogy áll jelenleg a rangsor?

- Nem szeretném előre lelőni a poént. Egyelőre mindössze annyit árulhatok el, hogy az amerikai Katie Ledecky-vel vagyok versenyben a címért. Bár meg kell jegyeznem, hogy a svéd Sarah Sjöström is remekül úszott az idén.

- Akárcsak tavaly, idén is káprázatosan teljesített. Hogyan értékeli ezt az évet?

- Remekül sikerült a 2015-ös esztendő. Ám itt nem állunk meg, ugyanúgy folytatjuk a felkészülést. Az elmúlt három év nagyszerűen alakult. Annak örülök nagyon, hogy ezáltal tudom: az a fajta edzésmódszer, amit Shane-nel kidolgoztunk, működik. Remélem, ezt tudjuk folytatni, s a jövő évet is hasonlóan eredményesen zárom.

- Jövőre következik a legfontosabb viadal: a riói olimpia. Eddig egyedül az ötkarikás játékokon nem szerzett érmet, s kis túlzással egész Magyarország öntől várja az aranyesőt Brazíliában. Mekkora a nyomás?

- Hazudnék, ha azt mondanám, nem rak rám nyomást az, hogy én is azt hallom az emberektől, Rióban egy biztos aranyérmesünk van: Hosszú Katinka. Ez viszont korán sem biztos. Hiszen, augusztus 5-ig még rengeteg minden történhet. Az ötkarikás játékokon pedig nem én leszek az egyetlen úszónő, aki aranyérmet szeretne nyerni. Nem egyszerű a feladat, ha esetleg mégsem leszek olimpiai bajnok, akkor sem török össze. Ez a tudat megnyugtat. Egyet ígérhetek: maximumot nyújtok majd, mint minden versenyen, és azon leszek, hogy a dobogó legfelső fokárra állhassak Brazíliában.

- Körvonalazódik már, hogy hány számban indul Rióban?

- Shane-nel még egyeztetünk. Szerencsés helyzetben vagyok, mert válogathatok, melyik számban szeretnék elindulni. Az is megnyugtató számomra, hogy nemcsak egy főszámom van, így ha egy úszásnemben esetleg nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy elterveztem, akkor is még van mihez nyúlnom. Erről azonban még korai beszélni. Nagyon sok múlik azon, hogyan sikerül a felkészülés, és melyik számban, hogy fejlődöm majd. Nincs még konkrét program a fejemben. Az utolsó pillanatban szeretném majd megosztani a nagyvilággal, hogy melyek lesznek azok a számok, amikben indulok majd Rióban.

- Szokott újévi fogadalmat tenni?

- Nem. Az a célom, ami évek óta: szeretném minél jobban feszegetni a határaimat.

Az idei év főbb eredményei
Kazanyi világbajnokság
Arany: 200 méter vegyes (világcsúcs), 400 méter vegyes
Bronz: 200 méter hát 
Netanyai rövidpályás Európa-bajnokság
Arany: 50 méter hát, 100 méter hát, 200 méter hát, 100 méter vegyes (világcsúcs), 200 méter vegyes, 400 méter vegyes (világcsúcs)
Ezüst: 400 méter gyors


Milliós támogatás a legjobb úszóknak

A Magyar Úszószövetség vezetőségének döntése alapján személyenként 2-től 12 millió forintig terjedő támogatás adható az éves teljesítményük alapján a sportág honi legjobbjainak. Gyárfás Tamás elnök bejelentette: a másfél hete előkészületben lévő szerződéstervezeteket karácsonyi ajándékként tegnap eljuttatták az érintett kiválóságoknak. A szövetség vezetésének döntése alapján az első körben Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel, Verrasztó Dávid, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Jakabos Zsuzsanna, Risztov Éva és Olasz Anna részesülhet a támogatásából.

Cseh nem érti

„Nem nagyon tudok mit hozzáfűzni, igazából nem is értem, mire gondol” – nyilatkozta a világ- és Európa-bajnok Cseh László kedden a Tények Este vendégeként, reagálva Hosszú Katinka kritikájára, melyet a MÚSZ-nak címzett. Cseh szerint a szövetség nagyon sok támogatást ad a sportolóknak. Ha bármikor problémája volt a felkészülésével, akkor azt mindig meg tudta beszélni a MÚSZ vezetőivel. „Vannak olyan vágyaink, amik mindenkinek a kényelmét fokoznák, de azt a támogatást, amire szükségem van, mindig megkaptam. Ez abból is látszik, hogy a jó világbajnoki szereplésem mögötti csapatot nagy részben a szövetség finanszírozta” – magyarázta az idei kazanyi vb-n egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szerző úszó. Arra a kérdésre, hogy Hosszú egyeztetett-e úszótársaival, Cseh azt mondta, őt nem kereste, de mások nevében nem kíván nyilatkozni.

Leépítik a demokráciát

A lengyel parlament elfogadta azt a törvényt, melynek révén csökken az alkotmánybíróság befolyása, illetve működésképtelenné teheti az alaptörvény felett őrködő testületet. A PiS 235 képviselője szavazott az előterjesztésre, 181-en voltak ellene.

A döntés értelmében a bírák a jövőben csak kétharmaddal fogadhatnak el határozatokat az eddigi egyszerű többség helyett. Ilyen többségre azonban nagyon ritkán van példa. Az egyes kérdésekben 13 alkotmánybírónak kell döntést hoznia a 15-ből, ami szintén megnehezíti a munkát. Annál is inkább, mert ez lehetetlen anélkül, hogy a hivatalban lévő 10 bíró mellett azok a PiS-többségű parlament által megválasztott bírák is munkába álljanak, akiknek a beiktatását jelenleg az alkotmánybíróság nem ismeri el, így nem is vesznek részt a tárgyalásokon.

A jogszabályt még a parlament felsőházának és az államfőnek is jóvá kell hagynia, de ez már csak formaság, hiszen a PiS-nek a szenátusban is többsége van, és az elnök is a kormánypárt táborából származik. Az ellenzéki Polgári Platform (PO) azonnal bejelentette, hogy panasszal fordul az alkotmánybírósághoz. Miután a PiS idén mind az elnök-, mind a parlamenti választást megnyerte, az alkotmánybíróság maradt az egyedüli ellenőrző szerv, ám a kormányzat ezt a kontrollt is megszünteti. Az utóbbi hetekben tízezrek tüntettek a kormány ellen, sokan azzal bírálták Beata Szydlo kabinetjét, hogy „orbáni útra” tévedt, mivel leépíti a demokráciát.

Stanislaw Piotrowicz, a PiS képviselője, a törvények egyik előterjesztője azzal vádolta a törvény kritikusait, akik a demokrácia védelmében léptek fel, hogy ezzel csak „ködösíteni” akarnak, „önök csak sötét érdekeket képviselnek” – hangoztatta. Nagyon keményen beolvasott Jerzy Duda lengyel elnöknek a Szolidaritás szakszervezet egykori vezéralakja, Lech Walesa volt államfő. Azzal vádolta Dudát, hogy megsérti az alkotmányt. Hozzátette, ha szükséges, ismét kész a szabadságért harcolni.

Leépítik a demokráciát

A lengyel parlament elfogadta azt a törvényt, melynek révén csökken az alkotmánybíróság befolyása, illetve működésképtelenné teheti az alaptörvény felett őrködő testületet. A PiS 235 képviselője szavazott az előterjesztésre, 181-en voltak ellene.

A döntés értelmében a bírák a jövőben csak kétharmaddal fogadhatnak el határozatokat az eddigi egyszerű többség helyett. Ilyen többségre azonban nagyon ritkán van példa. Az egyes kérdésekben 13 alkotmánybírónak kell döntést hoznia a 15-ből, ami szintén megnehezíti a munkát. Annál is inkább, mert ez lehetetlen anélkül, hogy a hivatalban lévő 10 bíró mellett azok a PiS-többségű parlament által megválasztott bírák is munkába álljanak, akiknek a beiktatását jelenleg az alkotmánybíróság nem ismeri el, így nem is vesznek részt a tárgyalásokon.

A jogszabályt még a parlament felsőházának és az államfőnek is jóvá kell hagynia, de ez már csak formaság, hiszen a PiS-nek a szenátusban is többsége van, és az elnök is a kormánypárt táborából származik. Az ellenzéki Polgári Platform (PO) azonnal bejelentette, hogy panasszal fordul az alkotmánybírósághoz. Miután a PiS idén mind az elnök-, mind a parlamenti választást megnyerte, az alkotmánybíróság maradt az egyedüli ellenőrző szerv, ám a kormányzat ezt a kontrollt is megszünteti. Az utóbbi hetekben tízezrek tüntettek a kormány ellen, sokan azzal bírálták Beata Szydlo kabinetjét, hogy „orbáni útra” tévedt, mivel leépíti a demokráciát.

Stanislaw Piotrowicz, a PiS képviselője, a törvények egyik előterjesztője azzal vádolta a törvény kritikusait, akik a demokrácia védelmében léptek fel, hogy ezzel csak „ködösíteni” akarnak, „önök csak sötét érdekeket képviselnek” – hangoztatta. Nagyon keményen beolvasott Jerzy Duda lengyel elnöknek a Szolidaritás szakszervezet egykori vezéralakja, Lech Walesa volt államfő. Azzal vádolta Dudát, hogy megsérti az alkotmányt. Hozzátette, ha szükséges, ismét kész a szabadságért harcolni.