Előfizetés

Forronganak az orvosok

G.E.
Publikálás dátuma
2015.12.24. 06:09
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Egyre több orvos csatlakozik azokhoz az akciókhoz, amelyekkel az egészségügy tarthatatlan helyzetére próbálják felhívni a kormány figyelmét. A kezdetben 64 orvost, főként szegedieket tömörítő „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport nyílt levelét már több mint 300 doktor írta alá és több százan csatlakoztak hozzájuk – számolt be Dénes Tamás. 

A Magyar Rezidens Szövetség is csatlakozott az aláírókhoz, a szervezet korábbi elnöke pedig a csoport honlapján megismételte, hogy a döntéshozóknak feltett kérdéseikkel a biztonságos betegellátást akarják elérni. Egységesen elutasítják ugyanakkor Balog Zoltán érvelését, hogy nincs szükség a tiltakozó akciókra, hiszen csökkentették az orvosok elvándorlását, a kórházak adósságát, a bérek rendezése pedig folyamatban van.

A MOK vezetői arra emlékeztetnek, hogy ők 15 éve figyelmeztetnek az egyre növekvő bajra, de senki nem vette komolyan a szavaikat. Mára aztán bebizonyosodott, hogy az ellátás sok helyen nemcsak bizonytalan, hanem működésképtelen. A testület elnöke több rádióinterjúban is megerősítette, hogy fokozatos és kiszámítható béremelést várnak, és támogatják a szakmai összefogást. Az aláírást gyűjtő orvosokhoz hasonlóan Éger István elnök is úgy látja, a minisztérium válaszai azt jelzik, a kormány nem érzékeli a helyzet komolyságát. A csatlakozók között a székesfehérvári Szent György Kórház orvosai is nyílt levélben hívták fel a figyelmet az ágazat tarthatatlan helyzetére.

A szakma sokak szerint feudális hierarchiája azonban felülírja a tiltakozók érvelését. A kórház igazgatója azzal állt ki a nyilvánosság elé, hogy nem az ő dolgozói fogalmazták meg a kifogásaikat, hanem a MOK Fejér megyei területi szervezete adta ki a felhívást, ők nem is tudtak a nyilatkozatról. Kommunikációs bakinak nevezte a történteket, nehogy rossz színben tűnjön fel a minisztérium vezetőinek szemében. Holott egyrészt valamennyi beosztottja és ő maga is kötelezően tagja a kamarának, másrészt épp a kedden az egészségügyi államtitkárságon lezajlott eredménytelen megbeszélés mutatja, hogy a tárgyalóasztalnál olyan lassan halad az egyeztetés, hogy annak eredményét sem a betegek, sem az orvosok, sem a szakápolók vagy mentősök nem lesznek képesek kivárni.

Távozik Matolcsy kulcsembere

Publikálás dátuma
2015.12.23. 22:04
Fotó: Népszava
Kirúgták az MNB egyik kulcspozíciójában lévő vezetőjét, Pellényi Gábort. Pontosabban hivatalosan közös megegyezéssel távozik a közgazdasági elemzési főosztály vezetője - írja az Index. 

A portál jegybankból származó információi szerint a többek közt a növekedési jelentésért is jelentős részben felelős Pellényi modelljei nem jeleztek előre elég jó növekedést, ez is közre játszhatott a vezetőség elégedetlenségében. Az eset a jegybankon belül nagy port vert fel, állománygyűlést is összehívott múlt pénteken Nagy Márton alelnök, hogy elsimítsa az ügyet a többi dolgozónál.

Az MNB közölte: szerintük igaz, hogy Nagy Márton kezdeményezte az eltávolítást, de ennek nincs köze a jegybanki előrejelzésekhez. Ugyanakkor szerintük "egyéb működésbeli és szakmai indokok miatt" rúgja ki a szakembert Nagy. A külön állománygyűlésen pedig "szóba került Pellényi Gábor távozása is", de másról is volt szó, az elhangzottakról pedig nem akarnak egyebet mondani, azok "belső ügyek".  

Pellényi közös megegyezéssel megy el, de semmit nem akart mondani az ügyről. Az Index egyik forrása szerint nyílt titok, hogy Nagy Márton azt ígérte Pellényinek, hogy majd segít neki hasonló munkát találni az államigazgatásban, azaz "kidobják az ajtón, az elnök úr örül, aztán majd visszaengedik az ablakon".

Bezárták az iskolákat a szmog miatt

A hetek óta tartó óriási füstköd és a levegőszennyezettség miatt szerdán bezárták a szarajevói iskolákat, önkéntesek pedig védőmaszkokat osztogattak azoknak, akik az utcára léptek.

A helyi sajtó beszámolói szerint az utóbbi évtizedekben nem volt ilyen hosszú füstös és ködös időszak. Szarajevóban a téli időszakban gyakoriak a szmogos napok, és mivel a várost öt nagyobb hegy veszi körbe, a köd nem tud feloszlani.

A légi forgalmat már néhány nappal ezelőtt leállították, az orvosok pedig azt javasolták, hogy aki teheti, maradjon otthon. A szarajevói városvezetés arra kérte a lakosságot, hogy lehetőleg ne üljenek autóba és ne tüzeljenek fával, szénnel.