Kaczynski mindenkinél jobban megosztja a lengyeleket

Kaczynski szinte mindenkinél jobban megosztja a lengyeleket, ám az erősen megkérdőjelezhető, hogy a nép akar-e ilyen radikális fordulatot. A támadás most az Alkotmánybíróság ellen irányul, az elfogadott törvény folytán a testület nagy valószínűséggel szinte teljesen működésképtelen lesz, így kiesik, mint a Jog és Igazságosság által ellenőrzött törvényhozói és végrehajtó hatalom legfőbb ellensúlya - írja a 168 óra.

PiS nem fárad azzal, hogy leplezze: pontosan ez a célja, jóllehet a választási kampányban még egészen más törekvéseket hirdetett. Az viszont biztos, hogy a lakosság egyértelműen változást szorgalmazott, mert a példátlan gazdasági sikerekért sokan túl nagy árat fizettek. És a Polgári Platform túl arrogánsnak bizonyult. Ám semmi sem támasztja alá, hogy a nép ilyen mélyreható átalakulásra voksolt volna.

Amikor Kaczynski példaképe, Orbán Viktor 2010-ben először szerzett kétharmadot, Magyarország erkölcsileg és gazdaságilag a padlón volt. lyesmiről a lengyeleknél nem lehet beszélni. Ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy egy hónap után máris zuhan a Jog és Igazságosság népszerűsége. Az emberek többsége aggódik a demokráciáért és a jogállamért. Azon kívül, hogy az Alkotmánybíróság célkeresztbe került, az igencsak aggasztja az unió Bizottságát is.

Szerző

Kína a húszas évek végén megelőzi Amerikát

Publikálás dátuma
2015.12.26. 12:45
Fotó: Getty Images
A korábban vártnál évekkel később, valószínűleg csak a 2020-as évtized végére lesz Kína a világ legnagyobb gazdasága a dollárban számolt nominális hazai össztermék (GDP) alapján - jósolták szombaton ismertetett távlati előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja a következő 15 évre szóló prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről (CEBR World Economic League Table). Idei elemzésében a ház közölte: 2029-re várja az Egyesült Államok és Kína helycseréjét a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén.

A CEBR londoni elemzői egy évvel ezelőtti előrejelzésükben még 2025-re valószínűsítették ugyanezt. A korrekciót a cég szerint a kínai gazdaság növekedésének váratlan mértékű lassulása, a kínai valuta gyengülése, illetve a kínai adósságdinamika fenntarthatóságával kapcsolatos kockázatok indokolták. A ház becslése szerint a nominális kínai GDP-érték 2015 egészében 11 385 milliárd dollár, az amerikai gazdaság által megtermelt hazai össztermék 17 968 milliárd dollár lesz.

A CEBR londoni szakelemzőinek prognózisa szerint azonban másfél évtized múlva már a kínai gazdaság összteljesítménye lesz a legnagyobb a világon. A ház közgazdászainak jelenlegi számítási modellje alapján a kínai GDP-érték 2030-ban 34 338 milliárd dollár, az amerikai hazai össztermék 32 996 milliárd dollár lesz. A CEBR mindazonáltal - amellett, hogy kínai-amerikai helycserét a tavalyi prognózisban valószínűsítettnél több évvel későbbre várja - alaposan lefaragta az akkori nominális kínai GDP-értékre adott előrejelzését is. A cég egy éve még 43 637 milliárd dolláros kínai GDP-t jósolt 2030-ra.
A kínai gazdaság növekedési kilátásait terhelő kockázatokra más nagy londoni intézetek is felhívták már a figyelmet.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays negyedik negyedéves felmérésében a cég globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők a kínai gazdaság megtorpanását nevezték az első számú világgazdasági kockázatnak. A Barclays körkérdésébe bevont 651 befektetési társaság közül a legtöbben - 45 százaléknyian - alapeseti előrejelzésként 6-6,5 százalékos növekedéssel számolnak a kínai gazdaságban a következő egy évben, de egy szignifikáns kisebbség - csaknem 25 százalék - 5-6 százalékos, a válaszadók 5 százaléka pedig 5 százaléknál is lassabb kínai GDP-bővülést valószínűsített jövőre.

Arra a kérdésre, hogy a világgazdaság legnagyobb erőközpontjai közül hol várható a legnagyobb eséllyel negatív növekedési meglepetés, a Barclays-felmérés résztvevőinek relatív többsége - 35 százalék - szintén Kínát jelölte meg. A CEBR szombaton ismertetett távlati előrejelzése szerint a világgazdaság leggyorsabban növekvő térsége a következő 15 évben valószínűleg Közép-Ázsia lesz. A ház várakozása szerint a régió részesedése a világgazdaság összteljesítményén belül 2030-ra 9,9 százalékra nő, vagyis több mint a háromszorosára a 2000-ben mért 2,8 százaléknak.

A CEBR londoni elemzői szerint a világ leglassabban növekvő gazdasági térsége a következő másfél évtizedben Nyugat-Európa lesz, amelynek több országa várhatóan kiesik a felső nyolcas, illetve a felső húszas mezőnyből, amelynek jelenlegi tagjai alkotják a világ legnagyobb gazdaságainak G8-as, illetve G20-as csoportját. A ház távlati alapeseti prognózisa szerint a 2030-as világranglista legnagyobb gazdaságainak felső tízes mezőnyét Kína, az Egyesült Államok és a harmadik helyre felzárkózó India után Japán, Németország, Nagy-Britannia, Dél-Korea, Brazília, Franciaország és Kanada alkotja majd.

Szerző

Felgyújthatták Clinton szülőházát

Publikálás dátuma
2015.12.26. 09:36
Illusztráció: Getty Images
Az Arkansas államban lévő Hope városka egyik negyedében karácsony első ünnepének hajnalán tűzoltók riasztására  ébredtek az egyik negyed lakói.

Lángokban állt a a South Hervey utca egyik kétszintes háza, amelyet védett emlékműként tartanak számon, ugyanis Bill Clinton szülőháza. A volt elnök itt élte életének első négy esztendejét. A kétemeletes, klasszicista stílusú házban ma múzeum van, de az ünnepek miatt zárva tartott, december 26-án, szombaton tervezték újra kinyitni. Péntek hajnalban azonban kigyulladt, egyelőre nem tudni milyen okból.

A kisváros tűzoltóságának vezetője, Dale Glanton szerint szándékos gyújtogatás ügyében indítottak nyomozást. "Jelek, illetve bizonyítékok is utalnak arra, hogy a házat szándékosan gyújtották fel" - nyilatkozta Glanton a helyi televíziós csatorna híradójában. Több, mint két méter magas lángok fogadták őket, amikor a házhoz érkeztek. Egy motoros elkövetőt gyanúsítanak és keresnek. 

"Ez Hope városka egyik nagyon fontos épülete, nagy történelmi jelentőséget tulajdonítunk neki" - mondta - szintén a helyi televízió riportereinek -  J. R. Wilson, a város rendőrfőnöke.

Szerző