Meghalt Bősze György

Publikálás dátuma
2015.12.26. 14:18
Fotó: Facebook
Hetvennégy éves korában elhunyt Bősze György, a Miskolci Nemzeti Színház tagja, a Déryné- és Aase-díjas színművészt szombaton érte a halál - közölte a Miskolci Nemzeti Színház igazgatósága.

A Miskolci Nemzeti Színház igazgatósága fájdalommal tudatja, hogy december 26-án, életének 74. évében elhunyt Bősze György, a Miskolci Nemzeti Színház tagja, Déryné-díjas, Aase-díjas színművész.

Bősze György épp 50 éve kezdte pályáját, aranydiplomáját idén nyáron vette át a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Tagja volt a Pécsi Nemzeti Színháznak, a Vidám Színpadnak, budapesti Nemzeti Színháznak, a Veszprémi Petőfi Színháznak. A Miskolci Nemzeti Színháznak 2001-től tagja.

A Miskolci Nemzeti Színház Bősze György színművészt saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Szerző

Picasso, Modigliani képei Budapesten

Publikálás dátuma
2015.12.25. 12:14
Baán László FOTÓ: Tóth Gergő NÉPSZAVA
Többek között orosz avantgárd, Picasso-, Modigliani- és Ország Lili-kiállítások nyílnak jövőre a Magyar Nemzeti Galériában (MNG), melynek a Szépművészeti Múzeummal újraegyesített anyaga jelentős külföldi múzeumokban is bemutatkozhat - mondta el az intézményt vezető Baán László.

A Szépművészeti Múzeum február közepén zárta be kapuit a több mint negyedmilliós látogatottságú Rembrandt és a holland arany évszázad című kiállítással. Az épületben most az utóbbi évtizedek legnagyobb felújítása zajlik, melynek végeztével a közönség ismét láthatja a hetven éve bezárt Román csarnokot, új kiállítóterekkel bővül a múzeum és a közönségforgalmi terek egy része is megújul - számolt be a főigazgató.

Mint hozzátette, 2018 tavaszán a közönség egy funkciójában is megújult Szépművészetit fog visszakapni, mert visszaköltöznek oda a régi magyar mesterek, így az épület az ókori művészettől a 18. század végéig az egyetemes és magyar művészet bemutatását fogja szolgálni, míg a modern magyar és nemzetközi anyag a Liget Projekt keretében megépülő Új Nemzeti Galériában lesz majd látható.

Idén a Szépművészeti Múzeum stábja és kiállításai is felköltöztek a Nemzeti Galériába, ahol most az állandó kiállításon egy válogatás is látható a Szépművészeti főműveiből. A Szépművészeti és az MNG gyűjteményének legjelesebb alkotásai közben külföldön is bemutatkoznak: jelenleg Milánóban és Rómában, majd jövőre a párizsi Musée du Luxembourg-ban - mondta el Baán László.

Victor Vasarely születésének száztízedik évfordulójára Aix-en-Provence-ban 2016-ban nagy kiállítás-sorozatot terveznek, ehhez jelentős kölcsönzésekkel csatlakozik a Szépművészetihez tartozó budapesti Vasarely Múzeum is, közben az elaggott állapotú, óbudai intézményt is megújítják, hogy 2016 őszén egy Bortnyik-kiállítással nyithasson meg ismét.

Jövő év őszén a Magyar Nemzeti Galéria a Kogarttal közös szervezésben a krakkói Nemzeti Múzeumban is megjelenik egy klasszikus magyar művészeti kiállítással, ahogy a brüsszeli Királyi Szépművészeti Múzeumban is előkészítenek 2016 októberére egy jelentős bemutatkozást a budapesti múzeum itáliai és németalföldi reneszánsz anyagából. A haarlemi Frans Hals Múzeumban a Szépművészeti holland gyűjteményéből mutatkozik be egy jelentős válogatás jövő ősszel.

Baán László elmondása szerint a budapesti kiállítási naptár is izgalmasnak ígérkezik. Január végétől májusig a jekatyerinburgi Művészeti Múzeum nemzetközileg kevésbé ismert, de rendkívül fontos orosz avantgárd gyűjteménye érkezik az MNG-be, olyan alkotók munkáival, mint Kazimir Malevics, Vaszilij Kandinszkij, Alekszandr Rodcsenko, El Liszickij, Natalja Goncsarova vagy Mihail Larionov; ennek a gyűjteménynek a java így együtt még soha nem hagyta el Oroszországot.
Tavasszal Pablo Picasso, majd Amedeo Modigliani munkáiból nyílik az egész életművet áttekintő, retrospektív igényű tárlat. A Picasso-kiállítás fő partnere a párizsi Musée Picasso, de más nagy európai múzeumokból is érkeznek művek, így sikerül majd az életmű 77 évét átfogni. A tárlat a figurális ábrázolás változásaira fókuszál Picasso életművében - jegyezte meg a főigazgató, emlékeztetve: az utolsó jelentős Picasso-kiállítást több mint két évtizede láthatta a közönség Budapesten, átfogó Modigliani-tárlat pedig még sohasem volt Magyarországon.

Mint hozzátette, a nagy magyar mesterek retrospektív tárlatai is folytatódnak, a művész születésének 90. évfordulója alkalmából nyílik életmű-kiállítás Ország Lili alkotásaiból 2016 decemberében. Év közben számos kamaratárlatnak is otthont ad az MNG: a Picasso és Modigliani-kiállításokhoz kapcsolódva, a két művész egyik fontos inspirációs forrását bemutatva például afrikai törzsi maszkokból nyílik kiállítás, a Néprajzi Múzeummal együttműködésben.

Még decemberben kiírják a Néprajzi Múzeum új épületének építészeti pályázatát, melyre a tervek szerint tizenöt tervezőt hívnak meg - a világhírű nemzetközi irodák mellett az eddigi pályázatoknál több magyart is - számolt be a Liget Projektet miniszteri biztosként felügyelő Baán László, aki elárulta, hogy a kortárs építészet számos világsztárja is elfogadta a meghívást. A Néprajzi Múzeummal, a Magyar Zene Házával és az Új Nemzeti Galériával egy 21. századi, világszínvonalú megfogalmazásban helyreáll a Városliget eredeti, Nebbien által kétszáz éve kigondolt, történeti tengelye - mondta el.
Baán László kitért az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központra (OMRRK) is, hangsúlyozva, hogy a Szabolcs utcai fejlesztés jól halad, a bontások már lezajlottak, így rövidesen kezdődhet az építkezés, melynek eredményeként a Liget Projekt keretében egy Magyarországon eddig példa nélküli, európai rangú restaurálási és raktárkapacitás fog jön létre. Az OMRRK 2018 tavaszára készül el a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciójával, a Magyar Zene Házával és a Közlekedési Múzeum eredeti tervek alapján helyreállított épületével együtt. A Liget Projekt második üteme 2019 nyarán zárul - fűzte hozzá.

Baán László elmondása szerint a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria jelentős kedvezményezettjei a Magyar Nemzeti Bank "idehaza történelmi léptékben is egyedülálló" műkincsvásárlási programjának, melynek köszönhetően 2015-ben kiemelkedő jelentőségű műtárgyakkal gyarapodott a gyűjtemény, többek között Tiziano, Vaszary, Gulácsy, Moholy-Nagy alkotásaival és az Artpool Művészetkutató Központ anyagával.

Az Értéktár Program keretében 2016 elején kerülhet sor a holland aranykor egyik kiemelkedő festője, Abraham van Beijeren egyik jelentős csendéletének megvásárlására egy külföldi gyűjteményből. A mű így visszatér Magyarországra, hiszen az a 20. század legjelentősebb magyar magángyűjtője, Nemes Marcell sajnálatosan szétszóródott kollekciójának jeles darabja volt - számolt be Baán László.

Szerző

A nők és a nemzeti gyűlölet

Publikálás dátuma
2015.12.25. 10:39

A nők még messzebbre sodortatták magukat az első lelkesedés hullámain, akarat nélkül és kábultan hurcolták őket a nemzeti gyűlöletig. Minden eltévelyedés között ez a legrosszabb.

Lelki területen a háború nagyon sok csalódást okozott. Nagy és kétségbeesett csalódásokat a kultúrerők csődje miatt, kis és egyéni csalódásokat azon borzasztó változások miatt, amelyek a háború kitörése óta sok barátunknál végbementek. Hozzánk közelálló emberek, akiket éveken keresztül alaposan ismertünk, hirtelen elidegenedtek, mintha gonosz szellemek hatalmába kerültek volna.

A csalódások között azonban a legrosszabb volt az, amelyet a nők, a polgári osztályhoz tartozó nők okoztak. Nem a cselekvésük volt az, amely olyan kijózanítólag hatott, nem pozitív tevékenységük, amelyek részben teljes elismerést, sőt csodálatot érdemelnek. De a háborúval szemben való benső állásfoglalás kezdettől fogva elhibázott volt. Bizonyára ebben a tekintetben is vannak kivételek. Általában azonban a nők teljesen és tartózkodás nélkül a háború hívei voltak. De elmulasztották azt a soha vissza nem térő, remélhetőleg soha vissza nem térő egyetlen alkalmat, hogy bebizonyítsák a speciálisan női szempont hangsúlyozását, hogy a nők meg-tanultak önállóan gondolkozni és cselekedni.

A nők, hivatalosan legalább, föltétlenül elfogadták a háború szükségességére vonatkozó férfifölfogást Egyáltalában annyira féltek attól, hogy szűk látókörűnek tartják majd őket, akiknek nincs politikai megértésük, hogy inkább erőszakot követtek el belső természetükön és belátták a háború szükségességét, semhogy becsületesen kifejezést adtak volna tanácstalan és tehetetlen kétségbeesésüknek. Az azonban bűn volt a nőiesség szent szelleme ellen, halálos bűn volt a fölszabadult emberiség ellen, mert valótlanság volt.

Az ellenség megsemmisítésére irányuló akarat férfi akarat és szemben áll a nő legbensőbb elvével, amely szerint: életet kell adni és az életet megóvni. Bizonyos, hogy minden kultúrembernek akadályokat kell legyőznie, mielőtt másoknak halált és pusztulást okoz. A férfi letudja győzni ezeket az akadályokat A saját és az idegen életnél nagyobb értéket is ismer. A nő nem ismer ilyesmit; az ő legbensőbb ösztöne szerint akaratának célja és határa, minden történésnek a mértéke az élet.

A nők azonban még messzebbre sodortatták magukat az első lelkesedés hullámain, akarat nélkül és kábultan hurcolták őket a nemzeti gyűlöletig. Minden eltévelyedés között ez a legrosszabb.

A háború talán szükséges volt, de a gyűlölet és az uszítás bizonyára nem. Hiszen ma alig tudjuk elképzelni, hogy miképpen fogunk valaha együtt élni és munkálkodni azokkal a népekkel, amelyek iránt napról-napra jobban elidegenedünk.

De hiszen nem csoda, ha a gyűlölet valamennyiünkben ennyire megerősödött. Gyűlölni könnyebb, mint szeretni. Gyűlölni még az a kis lélek is tud, amelyben nincsen helye a nagy érzéseknek. Kétségtelen, hogy gyűlölni kényelmesebb és, sajnos, az idők szellemének is megfelel. Ha azonban valaha, most ránk, nőkre nézve fontos ez a jelszó: Nem azért vagyok, hogy részt vegyek a gyűlöletben, hanem azért, hogy a szeretetben vegyek részt. Ezt nem hangoztathatjuk elég gyakran. És még egy másik jelszót kellene életre kelteni: Valakinek kezdenie kellene a megbocsátást

Népszava 1915. december 25.

Szerző