Módosul a szabálysértési törvény, olvasson!

Publikálás dátuma
2015.12.28. 09:17
Illusztráció/Thinkstock
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata által közzétett összegzés szerint a többi között új jogintézmény a szabálysértéseknél a megkeresés, amellyel a bíróság és a rendőrség arra kap felhatalmazást, hogy egy elzárással is sújtható szabálysértés miatt ismeretlen elkövető ellen indult eljárásban állami vagy önkormányzati szervet, hatóságot megkeressen, és tájékoztatást kérjen.

A jogintézmény a büntetőeljárásban már érvényesül, lényeges különbség azonban, hogy a szabálysértések esetében a megkereshető szervek köre lényegesen szűkebb lett. Az ORFK kiemelte, hogy a megkereső hatóság a megkeresés teljesítésére nyolcnapos határidőt állapít meg, és amennyiben a teljesítés elmarad, a megkeresett rendbírsággal sújtható. További fontos változás, hogy a helyszínen eljáró és intézkedő hatóságok lehetőséget kapnak arra, hogy a törvény alapján lefoglalható tárgyakat - átvételi elismervény ellenében - a helyszínen elvegyék.

Ezenkívül szélesedik a szabálysértési eljárásban alkalmazható körözések köre. A módosítás értelmében a szabálysértési hatóságoknak el kell rendelniük azoknak az elkövetőknek a körözését is, akiket a kiszabott és meg nem fizetett pénzbírság, helyszíni bírság, illetve nem teljesített közérdekű munka helyett szabálysértési elzárásra köteleztek, azonban a felhívásban megjelölt határnapon nem jelentek meg a büntetés-végrehajtási intézetben, és elővezetni sem tudták őket - olvasható a közleményben.

Szerző

Ilyen izgalmas látvány a köd a város felett (fotók)

Publikálás dátuma
2015.12.28. 09:07

Az MTI fotósa, Sóki Tamás fényképezte le, hogy az amúgy sok szempontból kellemetlen jelenség milyen festői látványt is képes nyújtani. A fő képen a Makártetőről fotózva az látható, amint a köd december 27-én megül Pécs felett, jobbra a háttérben a tévétorony. A második fotón ugyanaz a helyszín, egy másik látószögből. 

A harmadik felvétel Mohai Balázsé: (szintén MTI)  látkép a dobogókői kilátóból, a köd tetején a települések fényei látszódnak szintén december 27-én.

Szerző

Halálos gázolás az Árpád hídon

Egy férfit vesztette életét ma hajnalban a hídon. A police.hu-n közzétette információk szerint negyed kettőkor egy személygépkocsi – eddig tisztázatlan okok és körülmények között - elgázolta a gyalogosan közlekedő embert, a  64 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A rendőrök a forgalomkorlátozást már feloldották, a híd forgalma újra zavartalan. 

Szerző