Eszményi ikerpáros

Bajban van Európa, igen nagy bajban! Így "sóhajtott föl" a Le Monde vezércikkében a múlt hét végén Thomas Pikkety, az igen fölkapott, mostanában mindenütt idézett párizsi közgazdász. De mit is fájlal? Azt, hogy Franciaországban a szélsőjobboldal az utóbbi néhány esztendő alatt 15 százalékkal, egyes helyeken harminccal is növelte szavazóinak a táborát. Elsősorban azért, mert gyarapodik a munkanélküliek száma, terjed az idegengyűlölet, mértéktelen a kiábrándulás a kormányzásból. Valami mással kellene kísérletezni, állítja. És hogy mindez ne legyen pusztába kiáltott szó, az újság korábban hosszabb elemzést is közölt, miből áll is össze a tagadás fő szelleme, Marine Le Pen gyűlöletlistája.

A Nemzeti Front nagyvonalúan kettéosztja a világot. A gyökértelen kozmopolitákra és a lelkesedő patriótákra, pontosan úgy, mint azt Orbán Viktor magyar Fidesze is teszi. És aki kétségbe vonja jó szándékukat, azt itt is, ott is hazaárulónak bélyegzik. A francia Nemzeti Front programja kendőzés nélkül azt hirdeti, hogy ma valamennyi balsikerünk forrása az európai gondolat. A gátlástalan, minden ellenőrzést nélkülöző bevándorlás elözönli a földrészt. A liberális Európa megöli a gazdaságot. Az elnéző, türelmes Európa paradicsoma a terroristáknak. Száműzni kell a kozmopolitizmus trójai falovát. Vagyis vissza kell vezetni közös otthonunkat a „dicsőséges harminc esztendőhöz”, amelyben virágzott a jólét. Minden országnak ismét oltalmaznia kell teljes gazdasági szuverenitását, amint azt az 1970-es években a Francia Kommunista Párt is hirdette, és annak idején ezzel a szavazatok 25 százalékát szerezte meg. Vagyis Marine Le Pen, amint azt a Le Monde elemzése rámutatott, olyan Európáért küzd, amilyet Georges Marchais a "nagytőke földrészének" nevezett.

A kommentár szerint nem Európa akadályozza meg, hogy az euró övezet tagjai összehangolt költségvetési politikát kövessenek. A tagállamok a maguk „nemzeti irányvonalukkal” szegik meg a közösen kialakított szabályokat. Nem Európa a felelős azért, hogy csupán részlegesen tartják be Schengen szellemében a szabad áramlást, hanem egyes tagállamok állják útját annak, hogy közös határrendőrség ügyeljen a betartására. És így tovább, ahogyan a Le Monde tételről tételre haladva zúzza szét Le Penék vádaskodásait. A francia szélsőjobboldal ma ugyanúgy kárhoztatja Európát, amint azt a maga idejében Georges Marchais tette. A nálunk kevésbé ismert Szajna-parti közmondás szerint „mentőautóra lövöldöznek ”.

Szomorú, önmagában is szomorú, hogy ez a nézetrendszer december elején a francia regionális választások első fordulójában rekord mennyiségű voksot kaphatott. Sőt, a másodikban is, de szerencse, hogy mindennek ellenére a demokratáknak sikerült megakadályozniuk a szélsőjobboldali térhódítást. A mi számunkra azonban a történteknek van egy ennél szomorúbb tanulságuk. Kétségtelen tény, amint Orbán Viktor mind gyakrabban és zajosabban kérkedik is vele, az Európa-ellenes szándék csöndes elfogadtatásában sikerült magával ragadnia az úgynevezett visegrádi négyek egy részét. Nem teljesen azonos hévvel, mert minden fönntartás nélkül ezt a vadságot, a mai magyar kormányzati utat egyelőre jószerivel csupán a varsói szövetségesek követik. Mégsem véletlen azonban, hogy az Uniónak a jelenlegi kritikus szakaszában az átfogó, Brüsszel ellen hangolt támadás, mondhatni percre azonos időzítésben, Budapest és a párizsi szélsőjobboldal szervezésében lett erőteljesebb. Marine Le Penék tirádái mondhatni azonosan gorombák, mint amilyenek a Fidesz kongresszus alaphangját határozták meg. Nem volt példa, legalábbis eddig nem, hogy egy uniós tagállam kormánypártja ilyen föltűnőn és ilyen energiával ezt a témát válassza vezető mondanivalójául, olyan mértékben, hogy az éppen regnáló kormányfő is, híveinek kellő fölkészítése után, maga is ezzel a nézettel kezdje meg újabb pártelnöki korszakát.

Aligha véletlen az sem, hogy a maga liberalizmusát olyan kényesen őrző európai újság, sőt világlap, mint amilyen a Le Monde, alig néhány hete közölt olyan véleményt, amely a Fidesz irányvonalát nem is annyira a magyar jobbikoshoz közelítette, inkább a francia Nemzeti Frontéhoz. Európa több országában működik szélsőjobboldali alakulat, néhány közülük akár kormány közelinek is tekinthető, de annyira neonácinak talán egyiket sem vélik, mint a franciát. Félreértés ne essék, a Fidesz egyelőre csak mintha egyes részletekben, és azokban is inkább kontinentális vonatkozásokban vallana a Le Penékéhez hasonló elméleteket. De mindez elegendő arra, hogy ebben az igencsak kényes témában Orbán Viktort és Marine Le Pent, mintegy szellemi ikerpárként tekintsék, ami a magyar kormánypártra nézve korántsem hízelgő.

És van még egy korántsem mellőzhető szempont. A honi belpolitikai viszonyok alakulása, amit a Fidesz-kongresszus hangvétele is igazolni látszott, függetlenül az Európa-ellenes indulatoktól is radikalizálódik. Föltehetően a párt kétharmados parlamenti többségének elvesztése miatt is, meg azért, mert nem egészen három éven belül új választás is esedékes, tehát mind durvább lesz a hangnem. Észlelhető ez Orbán személyes szóhasználatának a módosulásain is, noha tőle soha nem volt idegen a populista demagógia.

Nem könnyű időszak vár tehát reánk.

Szerző

Iron Lady uralja a világot - Az év legjobb női sportolói

Idén is „megválasztjuk” az év legjobb sportolóit, akik számtalan szép pillanatot szereztek nekünk a 2015-ös esztendőben. Jóllehet igyekszünk pártatlanok lenni, engedtessék meg nekünk, hogy bizonyos esetekben „hazahúzzon a szívünk”. Összeállításunkat a tíz legjobb női sportolójával folytatjuk.

Anna Fenninger

Az alpesisí osztrák királynője pozitív és tragikus hőse is volt az évnek. A Beaver Creekben februárban megrendezett világbajnokságon óriás- és szuperóriás-műlesiklásban is a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Egy hónappal később pedig, miután megnyerte az utolsó óriás-műlesikló világkupaversenyt Franciaországban, az összetettben is az élen végzett, ezzel ő lett a szakág legjobbja. Az éve mégsem sikeredett tökéletesre. Májusban összekülönbözött az Osztrák Síszövetséggel, októberben pedig, három nappal a szezon megkezdése előtt súlyos sérülést szenvedett, így az egész szezont ki kell hagynia. Öröm az ürömben, hogy így legalább hódolhat a szenvedélyének: Fenninger nagy állatvédő, támogatja a gepárdok megmentésére szakosodott alapítványt.

Gálfi Dalma

Gálfi Dalma a junior teniszezők„királynője”

Gálfi Dalma a junior teniszezők„királynője”

Ugyan Babos Tímea is jól szerepelt az idén, de 2015 legjobb hazai teniszezőnője nálunk Gálfi Dalma lett. A mindössze 17 éves sportoló első magyarként élen zárta az évet a junior teniszezők világranglistáján, melyen utoljára szerepelt. Gálfi idén az amerikai nyílt teniszbajnokság junior bajnoka lett, valamint Stollár Fanny párjaként Wimbledonban is győzni tudott a fiatalok között. A tehetséges magyar lány több ITF-tornán is diadalmaskodott, és országos bajnok lett a a felnőttek közt. Gálfi a WTA-ranglistán jelenleg a 333. helyen áll, az év egyetlen mélypontját augusztusban élte meg, ugyanis több társával együtt "pályán kívüli fegyelmezetlenség" miatt kizárták az

Európa-bajnokságon induló válogatott keretből.

Marie Dorin Habert

Az 1986-ban született francia sílövő, népszerűbb nevén biatlonista a finnországi Kontiolahtiban megrendezett világbajnokságon ért fel a csúcsra. Bár 2009 óta vesz részt vb-ken, most először állhatott a dobogó legmagasabb fokára, sőt, kétszer is eljátszották számára a Marseillaise-t: a 7,5 kilométeres sprint, valamint a 10 kilométeres üldözéses verseny után. Ez azért is volt nagy meglepetés, mert a 2014-es szocsi olimpián még a legjobb tízbe sem került be egyik számban sem. Férje 2011 óta Lois Habert, aki szintén tagja a francia biatloncsapatnak.

Hosszú Katinka

Kis túlzással idén is saját magával és az idővel versenyzett Hosszú Katinka. A tavaly az év női úszójának választott Iron Lady a kazanyi vizes világbajnokságon megismételte két évvel ezelőtti teljesítményét (2 arany, 1 bronz), ezzel ötszörös világbajnokként minden idők legeredményesebb magyar úszója lett. Az eddigi csúcstartó a négyszeres olimpiai- és világbajnok Darnyi Tamás volt. Emellett két másik rekordot is átadott a múltnak. 200 méter vegyesen világcsúccsal állhatott a dobogó legfelső fokára, míg 200 méter háton Egerszegi Krisztina majd’ 24 éve fennálló csúcsát döntötte meg. A decemberi a netanyai rövidpályás Európa-bajnokságon is káprázatosan teljesített. Két világcsúcs. Hét döntő. Hat arany- és egy ezüstérem. Ezzel pedig rekordot állított fel.

Korábban egy Eb-n hét érmet csak a német Sandra Völker tudott szerezni még 1996-ban (öt arany, két ezüst), de ő kétszer váltóban nyert, azaz a hét egyéni dobogós helyezés sosem látott produkció. Nem is csoda, hogy a kontinenstorna legjobbjának választották. Az Iron Lady emellett sorozatban negyedszer nyerte meg a világkupa-sorozatot. A 2015-ös esztendőben összesen 58-szor állt a dobogón, ebből 30 aranyérmet szerzett. Az elmúlt négy évben 152-szer volt első. Nem meglepő, hogy ismét harcban áll az év női úszója címért, melyet január 31-én Magyarországon adnak át. „Nem szeretném előre lelőni a poént. Egyelőre mindössze annyit árulhatok el, hogy az amerikai Katie Ledeckyvel vagyok versenyben a címért” – fogalmazott lapunknak a címvédő.

Therese Johaug

Itthon ugyan kevésbé ismerik a norvég szépséget, hazájában azonban óriási sztár, gyakorta bukkan fel különféle televíziós műsorokban. Az 1988-ban született sífutó a faluni világbajnokságon három aranyérmet szerzett, 15 kilométeres üldözésben, 30 kilométeres klasszikus stílusú versenyben, valamint 4x5 kilométeres üldözésben. Ez eddigi legjobb világbajnoki szereplése, hiszen 2011-ben hazai közönség előtt Oslóban, majd 2013-ban Val di Fiemmében is „csak” kétszer állhatott a dobogó legmagasabb fokára. A 162 centméter magas hölgy 2007 óta tartó pályafutása során hét egyéni győzelmet aratott világversenyeken és 34-szer állhatott fel a pódiumra. Manapság messze ő a sportág legnagyobb női csillaga.

Jana Kudrjavceva

A mosolygósnak éppen nem nevezhető, 18 éves szőke orosz lány idén lényegében mindent megnyert, amit egy tornász megnyerhetett. A stuttgarti olimpiai kvalifikációs ritmikusgimnasztika világbajnokságon nemcsak csapatban és egyéni összetettben állhatott a dobogó legmagasabb fokára, hanem szalagban, buzogányban. Élen végzett a labda szerenkénti döntőben is. Hatalmas kínok közepette versenyzett végig sérülése miatt, időközben meg is műtötték. Tizenhárom világbajnoki aranynál tart, ezzel megelőzte honfitársát, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel összeboronált Alina Kabajevát. Éremgyűjteményéből már csak az olimpiai elsőség hiányzik, ám alighanem jövőre Rióban ez is meglesz majd. Félelmetes tehetségéről mindent elárul, hogy utóbbi három vb-jén 15 számból indult, s csak kettőben nem tudott nyerni.

Katie Ledecky

Hosszú Katinka legnagyobb riválisa az év női úszója címért. A mindössze 18 esztendős hölgy olimpiai- és kilencszeres világbajnok, emellett ő tarja a 400, 800 és az 1500 méter gyors világcsúcsát. A kazanyi vizes vb-n ötször állhatott a dobogó legfelső fokára: 200, 400, 800 és 1500 méter gyorson diadalmaskodott, illetve a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként sem talált legyőzőre. Az amerikai klasszis a riói olimpián 100 méter gyorson is el szeretne indulni, ezzel ő lehetne a második olyan amerikai úszónő, aki mind a négy távon (100, 200, 400 és 800 méter) indul egy olimpián. Eddig erre egyszer akadt példa, Shirley Babashoff 1976-ban állt rajthoz. Brazíliában akár az is megeshet, hogy egy medencében láthatjuk Hosszú Katinkával, ugyanis Ledecky azt is tervezi, elindul 400 méter vegyesen is. Ehhez még fejlődnie kell a fiatal sportolónak, hiszen 4:41.70 perces legjobb ideje több mint tíz másodperccel rosszabb, mint az Iron Ladyé (4:30.39).

Márton Anita

Az év első magyar aranyérmét szerezte világversenyen a súlylökő. a Prágában megrendezett fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet. Utoljára 1985-ben állhatott magyar versenyző a dobogó legmagasabb fokára fedettpályás Eb-n. Márton Anita nagyszerű sorozatot produkált a döntőben: minden kísérlete 18 méter fölé szállt. Hatodik, azaz utolsó kísérletére 19,23 méteres országos csúcsot dobott, ezzel biztosan nyerte meg a versenyt. Régi rekordot adott át a múltnak Márton Anita, hiszen az eddigi fedettpályás magyar rekordot Horváth Viktória tartotta még 1989-ből. Márton Anita a pekingi atlétikai világbajnokságon is a finálig menetelt, itt hatalmas országos csúccsal a negyedik helyre dobta magát: 19,48 méterig jutott.

Dafne Schippers

Dafne Schippers remekelt a pekingiatlétikai vb-n

Dafne Schippers remekelt a pekingiatlétikai vb-n

Nem kétséges, az idei pekingi atlétikai világbajnokság egyik legnagyobb sztárja a holland sprinter, Dafne Schippers volt. Az eredetileg többpróbázó – de a sérülékeny térde miatt sportágat váltó – holland sportoló 2014-ben az Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet 100 és 200 méteren, de az idei vb-n mutatott teljesítményével a riói olimpia esélyesei között kell számon tartani. Pekingben előbb a 100-as távon nagyszerű idővel, 10,81 másodperccel végzett a versenyszám kétszeres olimpiai bajnoka, Shelly-Ann Fraser-Pryce mögött a 2. helyen. Az igazán nagy dobást viszont a 200 méter fináléjára tartogatta a 23 éves Schippers: 21.63

másodperces eredményével megdöntötte a keletnémet Marita Koch 36 éves Európa-csúcsát, és aranyérmet szerzett.

Serena Williams

Nemcsak lapunk választotta be a legjobb női sportolók közé a 34 éves amerikai teniszcsillagot: a patinás Sports Illustrated magazin szerint ő volt az év sportszemélyisége. Nem is csoda. A Grand Slam tornák közül diadalmaskodott az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, megnyerte a Roland Garrost, majd Wimbledont is. Csak hazai közönség előtt nem tudott nyerni az US Openen, itt az elődöntőig jutott. Itt azonban sérülése miatt kénytelen volt visszalépni. A szezon folyamán 53 győzelmet aratott, s mindössze három vereséget szenvedett, ami 94,64 százalékos teljesítménynek felel meg. Kiknek sikerült legyőzni őt? Ez a bravúr az olasz Roberta Vincinek, a svájci Belinda Bencicnek, valamint a cseh Petra Kvitovának jött össze.

Szerző

Iron Lady uralja a világot - Az év legjobb női sportolói

Idén is „megválasztjuk” az év legjobb sportolóit, akik számtalan szép pillanatot szereztek nekünk a 2015-ös esztendőben. Jóllehet igyekszünk pártatlanok lenni, engedtessék meg nekünk, hogy bizonyos esetekben „hazahúzzon a szívünk”. Összeállításunkat a tíz legjobb női sportolójával folytatjuk.

Anna Fenninger

Az alpesisí osztrák királynője pozitív és tragikus hőse is volt az évnek. A Beaver Creekben februárban megrendezett világbajnokságon óriás- és szuperóriás-műlesiklásban is a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Egy hónappal később pedig, miután megnyerte az utolsó óriás-műlesikló világkupaversenyt Franciaországban, az összetettben is az élen végzett, ezzel ő lett a szakág legjobbja. Az éve mégsem sikeredett tökéletesre. Májusban összekülönbözött az Osztrák Síszövetséggel, októberben pedig, három nappal a szezon megkezdése előtt súlyos sérülést szenvedett, így az egész szezont ki kell hagynia. Öröm az ürömben, hogy így legalább hódolhat a szenvedélyének: Fenninger nagy állatvédő, támogatja a gepárdok megmentésére szakosodott alapítványt.

Gálfi Dalma

Gálfi Dalma a junior teniszezők„királynője”

Gálfi Dalma a junior teniszezők„királynője”

Ugyan Babos Tímea is jól szerepelt az idén, de 2015 legjobb hazai teniszezőnője nálunk Gálfi Dalma lett. A mindössze 17 éves sportoló első magyarként élen zárta az évet a junior teniszezők világranglistáján, melyen utoljára szerepelt. Gálfi idén az amerikai nyílt teniszbajnokság junior bajnoka lett, valamint Stollár Fanny párjaként Wimbledonban is győzni tudott a fiatalok között. A tehetséges magyar lány több ITF-tornán is diadalmaskodott, és országos bajnok lett a a felnőttek közt. Gálfi a WTA-ranglistán jelenleg a 333. helyen áll, az év egyetlen mélypontját augusztusban élte meg, ugyanis több társával együtt "pályán kívüli fegyelmezetlenség" miatt kizárták az

Európa-bajnokságon induló válogatott keretből.

Marie Dorin Habert

Az 1986-ban született francia sílövő, népszerűbb nevén biatlonista a finnországi Kontiolahtiban megrendezett világbajnokságon ért fel a csúcsra. Bár 2009 óta vesz részt vb-ken, most először állhatott a dobogó legmagasabb fokára, sőt, kétszer is eljátszották számára a Marseillaise-t: a 7,5 kilométeres sprint, valamint a 10 kilométeres üldözéses verseny után. Ez azért is volt nagy meglepetés, mert a 2014-es szocsi olimpián még a legjobb tízbe sem került be egyik számban sem. Férje 2011 óta Lois Habert, aki szintén tagja a francia biatloncsapatnak.

Hosszú Katinka

Kis túlzással idén is saját magával és az idővel versenyzett Hosszú Katinka. A tavaly az év női úszójának választott Iron Lady a kazanyi vizes világbajnokságon megismételte két évvel ezelőtti teljesítményét (2 arany, 1 bronz), ezzel ötszörös világbajnokként minden idők legeredményesebb magyar úszója lett. Az eddigi csúcstartó a négyszeres olimpiai- és világbajnok Darnyi Tamás volt. Emellett két másik rekordot is átadott a múltnak. 200 méter vegyesen világcsúccsal állhatott a dobogó legfelső fokára, míg 200 méter háton Egerszegi Krisztina majd’ 24 éve fennálló csúcsát döntötte meg. A decemberi a netanyai rövidpályás Európa-bajnokságon is káprázatosan teljesített. Két világcsúcs. Hét döntő. Hat arany- és egy ezüstérem. Ezzel pedig rekordot állított fel.

Korábban egy Eb-n hét érmet csak a német Sandra Völker tudott szerezni még 1996-ban (öt arany, két ezüst), de ő kétszer váltóban nyert, azaz a hét egyéni dobogós helyezés sosem látott produkció. Nem is csoda, hogy a kontinenstorna legjobbjának választották. Az Iron Lady emellett sorozatban negyedszer nyerte meg a világkupa-sorozatot. A 2015-ös esztendőben összesen 58-szor állt a dobogón, ebből 30 aranyérmet szerzett. Az elmúlt négy évben 152-szer volt első. Nem meglepő, hogy ismét harcban áll az év női úszója címért, melyet január 31-én Magyarországon adnak át. „Nem szeretném előre lelőni a poént. Egyelőre mindössze annyit árulhatok el, hogy az amerikai Katie Ledeckyvel vagyok versenyben a címért” – fogalmazott lapunknak a címvédő.

Therese Johaug

Itthon ugyan kevésbé ismerik a norvég szépséget, hazájában azonban óriási sztár, gyakorta bukkan fel különféle televíziós műsorokban. Az 1988-ban született sífutó a faluni világbajnokságon három aranyérmet szerzett, 15 kilométeres üldözésben, 30 kilométeres klasszikus stílusú versenyben, valamint 4x5 kilométeres üldözésben. Ez eddigi legjobb világbajnoki szereplése, hiszen 2011-ben hazai közönség előtt Oslóban, majd 2013-ban Val di Fiemmében is „csak” kétszer állhatott a dobogó legmagasabb fokára. A 162 centméter magas hölgy 2007 óta tartó pályafutása során hét egyéni győzelmet aratott világversenyeken és 34-szer állhatott fel a pódiumra. Manapság messze ő a sportág legnagyobb női csillaga.

Jana Kudrjavceva

A mosolygósnak éppen nem nevezhető, 18 éves szőke orosz lány idén lényegében mindent megnyert, amit egy tornász megnyerhetett. A stuttgarti olimpiai kvalifikációs ritmikusgimnasztika világbajnokságon nemcsak csapatban és egyéni összetettben állhatott a dobogó legmagasabb fokára, hanem szalagban, buzogányban. Élen végzett a labda szerenkénti döntőben is. Hatalmas kínok közepette versenyzett végig sérülése miatt, időközben meg is műtötték. Tizenhárom világbajnoki aranynál tart, ezzel megelőzte honfitársát, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel összeboronált Alina Kabajevát. Éremgyűjteményéből már csak az olimpiai elsőség hiányzik, ám alighanem jövőre Rióban ez is meglesz majd. Félelmetes tehetségéről mindent elárul, hogy utóbbi három vb-jén 15 számból indult, s csak kettőben nem tudott nyerni.

Katie Ledecky

Hosszú Katinka legnagyobb riválisa az év női úszója címért. A mindössze 18 esztendős hölgy olimpiai- és kilencszeres világbajnok, emellett ő tarja a 400, 800 és az 1500 méter gyors világcsúcsát. A kazanyi vizes vb-n ötször állhatott a dobogó legfelső fokára: 200, 400, 800 és 1500 méter gyorson diadalmaskodott, illetve a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként sem talált legyőzőre. Az amerikai klasszis a riói olimpián 100 méter gyorson is el szeretne indulni, ezzel ő lehetne a második olyan amerikai úszónő, aki mind a négy távon (100, 200, 400 és 800 méter) indul egy olimpián. Eddig erre egyszer akadt példa, Shirley Babashoff 1976-ban állt rajthoz. Brazíliában akár az is megeshet, hogy egy medencében láthatjuk Hosszú Katinkával, ugyanis Ledecky azt is tervezi, elindul 400 méter vegyesen is. Ehhez még fejlődnie kell a fiatal sportolónak, hiszen 4:41.70 perces legjobb ideje több mint tíz másodperccel rosszabb, mint az Iron Ladyé (4:30.39).

Márton Anita

Az év első magyar aranyérmét szerezte világversenyen a súlylökő. a Prágában megrendezett fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet. Utoljára 1985-ben állhatott magyar versenyző a dobogó legmagasabb fokára fedettpályás Eb-n. Márton Anita nagyszerű sorozatot produkált a döntőben: minden kísérlete 18 méter fölé szállt. Hatodik, azaz utolsó kísérletére 19,23 méteres országos csúcsot dobott, ezzel biztosan nyerte meg a versenyt. Régi rekordot adott át a múltnak Márton Anita, hiszen az eddigi fedettpályás magyar rekordot Horváth Viktória tartotta még 1989-ből. Márton Anita a pekingi atlétikai világbajnokságon is a finálig menetelt, itt hatalmas országos csúccsal a negyedik helyre dobta magát: 19,48 méterig jutott.

Dafne Schippers

Dafne Schippers remekelt a pekingiatlétikai vb-n

Dafne Schippers remekelt a pekingiatlétikai vb-n

Nem kétséges, az idei pekingi atlétikai világbajnokság egyik legnagyobb sztárja a holland sprinter, Dafne Schippers volt. Az eredetileg többpróbázó – de a sérülékeny térde miatt sportágat váltó – holland sportoló 2014-ben az Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet 100 és 200 méteren, de az idei vb-n mutatott teljesítményével a riói olimpia esélyesei között kell számon tartani. Pekingben előbb a 100-as távon nagyszerű idővel, 10,81 másodperccel végzett a versenyszám kétszeres olimpiai bajnoka, Shelly-Ann Fraser-Pryce mögött a 2. helyen. Az igazán nagy dobást viszont a 200 méter fináléjára tartogatta a 23 éves Schippers: 21.63

másodperces eredményével megdöntötte a keletnémet Marita Koch 36 éves Európa-csúcsát, és aranyérmet szerzett.

Serena Williams

Nemcsak lapunk választotta be a legjobb női sportolók közé a 34 éves amerikai teniszcsillagot: a patinás Sports Illustrated magazin szerint ő volt az év sportszemélyisége. Nem is csoda. A Grand Slam tornák közül diadalmaskodott az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, megnyerte a Roland Garrost, majd Wimbledont is. Csak hazai közönség előtt nem tudott nyerni az US Openen, itt az elődöntőig jutott. Itt azonban sérülése miatt kénytelen volt visszalépni. A szezon folyamán 53 győzelmet aratott, s mindössze három vereséget szenvedett, ami 94,64 százalékos teljesítménynek felel meg. Kiknek sikerült legyőzni őt? Ez a bravúr az olasz Roberta Vincinek, a svájci Belinda Bencicnek, valamint a cseh Petra Kvitovának jött össze.

Szerző