Milliókkal bírságolták a Porsche és az Erste Bankot

Publikálás dátuma
2015.12.28. 16:24
FOTÓ: Vajda József/Népszava
A Porsche Bankot és az Erste Bankot a fogyasztóvédelmi szabályok megsértéséért összesen 7 millió forintra bírságolta meg a felügyeleti jogkörben eljáró Magyar Nemzeti Bank (MNB), a határozatok hétfőn jelentek meg a jegybank honlapján.

Mindkét határozat végén októberi dátum szerepel, de azokat a felügyelet csak most tette közzé.  A Porsche Bank Hungary Zrt.-t három szabály megszegéséért összesen 2,5 millió forintra bírságolta a felügyelet. Egymillió forint bírság járt azért, hogy a bank a fogyasztónak nyújtott hitelre vonatkozó kereskedelmi kommunikációjában a teljeshiteldíj-mutatót (THM) nem a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően tüntette fel. Ugyanennyi volt a bírság az előtörlesztési díj felszámításával kapcsolatos szabályok megszegése miatt is. A panaszok megválaszolására előírt jogszabályi határidő túllépéséért pedig 500 ezer forint bírságot szabott ki az MNB a Porsche Bankra.

Az Erste Bank Hungary Zrt.-t két szabályszegésért 4,5 millió forintra bírságolt a felügyelet. Az előtörlesztési díj felszámításával kapcsolatos kötelezettség megszegéséért 3,5 millió, míg a fogyasztóknak nyújtott hitelre vonatkozó kereskedelmi kommunikációjában a THM-érték jogszabályi rendelkezéseknek nem megfelelően történő feltüntetésének elmaradása miatt 1 millió forint lett a bírság.

Szerző

Mélypontjára zuhant az orosz rubel

Publikálás dátuma
2015.12.28. 16:20
FOTÓ: Thinkstock
A kőolaj világpiaci árának csökkenésével párhuzamosan gyengült a rubel a dollárhoz képest: hétfőn idei mélypontjára, tavaly decemberi szintjére csúszott az orosz fizetőeszköz árfolyama a moszkvai tőzsde devizakereskedésében. 

Az utóbbi egy évben először egy dollárért ismét több mint 72 rubelt kértek, miközben az euró rubelhez viszonyított árfolyama is négyhavi csúcsra emelkedett. Moszkvai idő szerint délután egy órakor a dollár 72,25 rubelen, az euró pedig 79,3 rubelen forgott. A moszkvai értéktőzsde irányadó mutatói közül a dollárban számított RTS-index 2,05 százalékkal 757,08 pontra csökkent, míg a rubelben számított MICEX-index 0,33 százalékkal 1728,51 pontra esett.

Elemzők szerint a rubel gyengülése mögött az olajárak csökkenését kell keresni, ráadásul a hó végén esedékes adófizetési kötelezettségek időszakának lezárultával visszaesett az orosz fizetőeszköz iránti kereslet. A kőolaj világpiaci ára jelentősen esett annak nyomán, hogy iráni vezetők a kitermelés növelését helyezték kilátásba. 

A túlkínálat és az alacsony kereslet eredményeként az északi-tengeri Brent könnyűolaj februári szállításra hordónként (159 liter) 36,99 dollárba került hétfő délután három óra körül, 91 centtel, 2,39 százalékkal csökkent az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Ugyanakkor a New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ugyancsak februári szállításra hordónként 37,08 dolláron forgott, 1 dollár 2 centtel, 2,68 százalékkal esett az ára.

Szerző

Remekül vizsgáztak a pezsgők

Publikálás dátuma
2015.12.28. 15:11
Illusztráció/Thinkstock
Élelmiszerbiztonsági és tartalmi szempontból megfeleltek az előírásoknak a pezsgők, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgált, csak kisebb jelölési hiányosságok miatt kellett figyelmeztetnie a hatóságnak.

A hivatal tájékoztatása szerint a legújabb termékteszten az ünnepi időszak slágertermékeit, a pezsgőket vizsgálták. A szakemberek a piaci kínálatból 30 terméket választottak ki, fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi termékeket, minőségi száraz, 0,75 literes pezsgőket. Számos vizsgálatnak vetették alá az italokat, amelyek beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden esetben megfeleltek az előírásoknak.Jelölési hiányosságot ugyanakkor a vizsgált 30 ital közül 17-nél találtak a hivatal munkatársai. A külföldi pezsgőknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék-, illetve a cukor kategóriát. A hiányosságok miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat a hatóság figyelmeztette.

Szerző
Témák
pezsgők NÉBIH