Mire jó az Anonymous-videó?

Publikálás dátuma
2015.12.28. 18:30

Félelmetes dolgokra képes az Anonymous-csoport, de nagy kérdés, az adatnyilvánosságért és alapvetően pozitív célokért küzdő, számos kiberbűncselekményt elkövető csoport Fidesznek szánt üzenete értékelhető-e terrorfenyegetésként. A kormányoldal mindenesetre így címkézte be a demokratikus alapjogokat ért magyarországi csorbák kiküszöbölését követelő, állítólagos Anonymous-videót.

A hatóságok vizsgálják a kormányt és a Fideszt célpontként megnevező állítólagos Anonymous-videót - írta a Magyar Idők és a Népszabadság is. "Minden terrorfenyegetést komolyan kell venni, még az olyanokat is, amelyeket egyes hírek szerint az Anonymous-csoport tehetett közzé nemrég az interneten" - fogalmazott a kormánypárti lapnak Tuzson Bence. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hozzátette: amennyiben bebizonyosodik, hogy komoly a csoport szándéka, a kormány meghozza a szükséges óvintézkedéseket.

Jelen lehetnek?

Az Anonymous szervezetének évek óta van magyar Facebook-csoportja is, ahol ez áll: "Az Anonymous vagyunk. Felhívjuk a figyelmet a visszaélésekre. Igazságot, igazságosságot, egyenlőséget és szólásszabadságot akarunk. A cenzúra, a vállalati kapzsiság és a korrupció ellen vagyunk. Hatalomváltást akarunk! Rengetegen vagyunk. Nem felejtünk, Nem bocsátunk meg. Számíts ránk!" Mivel azonban az Anonymousról, annak tagjairól és szerveződéséről szinte semmit sem tudni, egyáltalán nem biztos, hogy ezt az oldalt valóban az Anonymous üzemelteti, lehet hogy csak egy szimpatizáns, de akár egy egyszerű tinédzser is lehet mögötte. A csoportnak ugyanakkor egyes feltételezések szerint magyar tagjai is vannak, például a magát pr0f_srs néven nevező cracker, aki magára vállalt egy houstoni vízműbe történt korábbi informatikai behatolást is - van, aki szerint egy Magyarországon élő főiskolai hallgató, és köze lehet az Anonymoushoz.

Közveszéllyel fenyegetés gyanújával nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda annak az emailnek a feladói ellen, amelyben az Anonymous nemzetközi számítógépes kalózszervezet ismert álarcát viselő férfi hadat üzent a Fidesznek és Magyarország kormányának. A Btk szerint: „Aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta."

A Népszabadságnak eközben Bencsik Balázs azt mondta, fenntartásokkal kezeli a támadást bejelentő videót. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője szerint már tudják, honnan küldték a Daily News Hungarynak írt levelet, erről azonban a rendőrségi nyomozás érdekében nem árult el részleteket. A lap szerint a Nemzeti Kibervédelmi Intézet eddig semmi jelét nem tapasztalta annak, hogy támadás készülne az állami informatikai rendszerek ellen. Bencsik szerint azonban komolyan veszik a fenyegetést és értékén kezelik, ezért a szükséges mértékig megerősítették a kormányzati rendszerek informatikai védelmét.

Eközben a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatok osztálya közölte: az úgynevezett Anonymous-csoportnak tulajdonított videóval kapcsolatban a TEK is lefolytatja az ilyenkor szükséges vizsgálatokat. Megírtuk: a feljelentéseiről ismert, fideszes Tényi István bejelentést tett a rendőrségen, amiben az áll, hogy a vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén - a TEK bevonásával - nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kéri. A ügyben tett intézkedésekről tájékoztatást is kért Tényi, aki levelét közvetlenül a TEK-nek is benyújtotta.

Mint ismert, a napokban egy videoüzenet tanúsága szerint az Anonymous-csoport megfenyegette a Fideszt. A Daily News Hungary című portál szerkesztőségi e-mail címére 2015. december 24-én étkezett meg az Anonymous levele, amelyet változatlan formában közölt az oldalán 2015. december 25-én. "A levélben nem csatolt videóüzenet volt, hanem a levélben található YouTube linket osztottuk meg az olvasóinkkal, amelyet december 23-án töltöttek fel a videómegosztó oldalra, és jelenleg is mindenki számára elérhető. Természetesen a magyar hatóságokkal mindenben együttműködünk, és a továbbiakban is arra törekszünk, hogy a legismertebb magyarországi angol nyelvű hírportálként Magyarországgal és a külföldön élő magyar közösségekkel kapcsolatos hírekről tájékoztassuk olvasóinkat" - közölte a Daily News Hungary.

A videón az Anonymous hackercsoport (legalábbis magukat így nevezték) "háborút hirdetett" a Fidesz és a kormány ellen, mert szerintük a kormány "diktatúrát épített ki", rosszul bánt a kisebbségekkel és a "déli határon épült kerítéssel kizárta a menekülteket". A két és fél perces kisfilmben a hackerszervezet egyik állítólagos tagja maszkban arról beszél, hogy már régóta figyelik a magyarországi történéseket és elégedetlenek az események menetével. Szerintük Magyarországon nincs sajtószabadság, tombol a cenzúra és a diktatúra, továbbá az ország "önjelölt királya" 175 kilométeres kerítéssel megállította a menekülteket. Ahogy fogalmaz, személyesen Orbán Viktor provokálja a homoszexuálisok és másféle kisebbségek, így kiemelten a cigány kisebbség közösségét. Mindezért együttesen az Anonymous háborút hirdet Orbán és a "Fájdesz" ellen - folytatja rossz kiejtéssel az ismeretlen, majd a magyar miniszterelnököt azzal fenyegeti meg: figyelik az autóját, de még a "mosógépét" is, és nem árt, ha tudja, hogy az Anonymous mindenhol ott van, láthatatlan, nem bocsát meg és nem felejt, miközben a magyarok között is számos sejtje van.

A videót ugyanakkor nem a csoport hivatalos YouTube-oldalára töltötték fel, hanem a csak néhány felvétellel rendelkező Anonymous Ops-ra. Az Anonymous hivatalos Facebook- vagy Twitter-oldalán sincs hír arról, hogy a csoport a Fidesz támadására készülne. Ugyanakkor, mivel az Anonymousnak feltételezhetően nincs központi irányítása, inkább egymástól távoli, azonos célokat a zászlajára tűző csoportokról van szó, nem kizárt, hogy mégis komoly fenyegetésről van szó. Ráadásul az Anonymous-csoport tagjai korábban már többször megtámadtak magyar kormányzati oldalakat, egyszer még az Alkotmánybíróság honlapját is, de az elkövetőket akkor feljelentés alapján elfogták. Eközben már 2011-ben is Twitter-üzenetben fenyegette meg Magyarországot az Anonymous finnországi csapata, de a nemzetközi csoport korábban a médiatörvény kapcsán is fenyegetőzött már hackertámadásokkal, azonban akkor nem került nyilvánosságra olyan incidens, amelyet bizonyítottan kapcsolatba lehetne hozni a szervezettel.

Az eddigi tevékenység, a kinyilvánított célok és a fenyegető üzenet alapján elképzelhető, hogy a csapat kormányzati, államigazgatási intézmények ellen indít majd támadást, de nem azért hogy megbénítsa őket, hanem inkább azért, hogy onnan a média és az emberek figyelmét felkeltő, érzékeny információkat tartalmazó dokumentumokat, adatokat szivárogtasson ki. Szakértők szerint, ha a közzétett fenyegetés hiteles, most is az állami, avagy kormányzati weboldalak lehetnek érintettek, kérdés, nemzetbiztonsági okokból titkos információk is nyilvánosságra kerülhetnek-e így, valamint hogy az adat-, illetve kiberbűnözés nevezhető-e terrorizmusnak, ahogyan most a kormányzati kommunikáció igyekszik beállítani. Az Anonymous ugyanis sokszor csak megkeresi a legvédtelenebb célpontokat és nyilvánosságra hoz érzékeny adatokat, majd Twitter-csatornáján elbüszkélkedik az esettel, ezzel úgymond alakítja a belpolitikai eseményeket, ám teszi mindezt az adatnyilvánosság érdekében.

Kérdéses az is, hogy amennyiben állami, illetve nemzetbiztonsági szempontból kiemelt adatbázisok szenvednének támadást, az más szempontból veszélyeztethetné-e - mondjuk egy ideiglenesen blokkolt hálózattal - az ország biztonságát. A legnagyobb kérdés mégis az: a magyar internetbiztonsági szakembereknek mennyi esélyük lenne egy esetleges támadás során, hiszen az Anonymous a világ legvédettebb számítógépes rendszereinek működését is képes volt már megbénítani. A csapat annak idején megszerezte például a Fox tévécsatornától az ottani X-Faktorra jelentkezők teljes névsorát és adatait, hozzáfért a Sony teljes belső infrastruktúrájához, feltörte az FBI egyik weboldalát, és egy hozzá köthető biztonsági céghez is behatolt, ráadásként pedig az amerikai szenátus webszerverét is kompromittálta, az arizonai rendőrséghez is bejutott, majd túlterheléses támadással megbénított több online játékot.

Maszkos támadások
- Az első vállaltan Anonymous-akcióra 2006-ban a Habbo nevű közösségi hálózat ellen került sor
- Az egyik legismertebb támadásuk 2008-ban a szcientológiai egyház ellen irányult, miután Tom Cruise emlékezetes, fekete garbós videója felkerült a YouTube-ra, majd pedig eltüntették az internetről. A szervezet válaszul ddos-támadásokkal, telefonos zaklatással és black faxokkal reagált
- A szervezet nevéhez fűződik minden idők legnagyobb adatlopási botránya is; a Sony Online ellen intézett támadás során 77 millió Playstation Network-felhasználó személyes adatait lopták el
- 2009-ben, miután a szavazathamisítással gyanúsított Ahmadinezsádot választották meg iráni elnöknek, az Anonymous aktivistái a Piratebay nevű torrentoldallal szövetkeztek; 22 ezer támogatót szereztek, és mindent megtettek, hogy az internetes cenzúra sújtotta Iránban információhoz juttassák a lakosságot
- 2010-ben, a WikiLeaks elleni támadások idején az Anonymous bejelentette, hogy támogatni fogja Julian Assangét, a WikiLeaks főszerkesztőjét. Ddos-támadásokat indítottak több szervezet ellen, amely az Anonymous szerint megpróbálta megakadályozni a WikiLeaks működését; az érintettek között volt a Mastercard, a Paypal, a Visa, az Amazon internetes áruház, és a svájci Postfinance is - az eseménysor Operation Avange Assange néven vált ismertté. A WikiLeaks alapítójának letartóztatása miatt az Anonymous több órára lebénította ezeknek a pénzügyi szerveknek a weboldalait
- 2011 augusztusában a csoport nevében a YouTube-on akciót hirdettek a Facebook ellen, de ettől ők később elhatárolódtak és közzétették az állítólagos felelős nevét és címét
- 2011 nyarán leállították a Kino.to nevű streamelő szolgáltatást - válaszul az Anonymous megtámadta a német jogvédő hivatal weboldalát
- A csoport 2011 októberében sikeresen lekapcsolta a világ legnagyobb gyerekpornó-hálózatát
- 2011-ben a szélsőjobbos aktivisták ellen fordultak. A náci témájú weboldalak és online boltokat és közzétevőiket összegyűjtötték és publikálták a nazi-leaks.net-en
- 2012-ben az FBI és a Scotland Yard zárt konferenciát tartott. A téma: hogyan lehetne az Anonymoust megsemmisíteni? Nem sokkal később az Anonymous bejelentette, hogy sikerült lehallgatnia a bizalmas konferenciahívást. Két évvel később az Anonymous aktivistái saját állításuk szerint sikeresen hatoltak be az FBI rendszerébe, és a szokásos tárhelyre, a Pastebinre fel is töltötték a megszerzett adatokat: 68 ügynök e-mail címét a hozzá tartozó jelszóval, illetve a Szövetségi Nyomozóiroda vezetőjének, James Brien Comey Jr.-nak a személyes adatait
- Az Anonymous beleszólt a politikába is. Az arab tavasz idején folyamatosan támadta a kormányhivatalok és kormányközeli szervezetek honlapjait, amikor Egyiptomban és Tunéziában zavargások, Líbiában pedig nemzetközi összecsapásokba torkolló polgárháború tört ki
- A szíriai elnök, Bassár el-Aszad és további 7-8 kormánytag e-mail fiókját is feltörték. A csapat Pastebin-en közzétette a jelszavakat
- 2015 januárjában, majd pedig februárjában a francia Charlie Hedbo hetilap ellen elkövetett terrorista támadás után háborút hirdettek az Iszlám Állam és az al-Kaida ellen. Először egy dzsihádista oldalt tettek elérhetetlenné néhány órára. Egy, az internetre felkerült videó tanúsága szerint az Anonymous célja, hogy "egyesítse az emberiséget" az Iszlám Állam ellen
- A csoport képviselői szerint ők a felelősek a legutóbbi, Törökországot érintő támadásért is, amelyben nagyjából 400 ezer website-ot bénítottak meg december 14-től, köztük banki, kormányzati és egyéb fontos oldalakat
- A párizsi terrortámadások után az Anonymous sem hallgatott. "Az Anonymous le fog titeket vadászni a világ bármely pontján. Tudjatok róla, hogy meg fogunk titeket találni és nem eresztünk. Az eddigi legnagyobb támadásunkat indítjuk ellenetek" - hangzott fenyegető üzenetükben. Az Anonymous egyébként folyamatosan hozza nyilvánosságra az olyan Twitter-felhasználók fiókjainak címét is, akik szerintük az Iszlám Állam propagandáját hirdetik
- December elején, miután az amerikai elnökválasztási kampányban versengő Donald Trump azt mondta, hogy minden muszlim számára megtiltaná a beutazást az Egyesült Államokba, az Anonymous hadat üzent neki is. Megtámadták a New York-i Trump Tower weboldalát, ami egy ideig nem volt elérhető
- Alig néhány hete, egy sor nagy horderejű, értelmes hackelés után az Anonymous néven ismertté vált nemzetközi hackercsoport az Európai Űrügynökség (ESA) adatbázisába tört be, és tisztviselők nevét, emailcímét, jelszavát tette elérhetővé az interneten

Modernkori "Robin Hoodok" lennének

Az Anonymous, bár van félhivatalos weboldala, valójában egy teljesen decentralizált, nevek és arcok nélküli szerveződés, amely 2003-ban a 4chan fórumoldal egyik csoportjából indult ki. A nemzetközi csoport több, egymástól független sejtből áll, és a világ számos országában vannak aktivistái. Elkülönültségük ellenére összehangolt akciókat hajtanak végre; ezek többnyire nagy port kavarnak, és több országban is a nyakukon vannak a titkosszolgálatok. Tevékenységüket leginkább az angol "hacktivism" kifejezéssel lehet körülírni: olyan emberekről lehet szó, akik képesek különféle, hackerek által használt módszerek alkalmazására, amelyekkel lebéníthatnak weboldalakat, megfertőzhetnek szervereket, de akár teljes szervezet működését is komolyan hátráltathatják.

Az Anonymous csapatát nem lehet egyszerűen jó fiúknak beállítani, ennél ugyanis sokkal árnyaltabb a helyzet. Kőbe vésett ideológiájuk nincs, de a tagok a szabad véleménynyilvánítás és az internet korlátozhatatlanságának hívei, politikai álláspontjuk kifejezésére pedig csoportok vagy országok webes megjelenéseit, kommunikációját teszik használhatatlanná. Legalábbis próbálkoznak vele, mert állításuk szerint képesek komoly zavarokat okozni, míg a másik oldal rendre ennek az ellenkezőjét bizonygatja. A szerveződésre jellemző, hogy afféle modern "Robin Hoodként" próbál meg fellépni, az állampolgárok vélt érdekeit képviselve. Elsősorban az elnyomó hatalmakat, s állami szerveket érintik fenyegetéseik, a másik lehetséges célpont lehet a pénzügyi szektor - a "bankellenes" tüntetéseket szervező Occupy mozgalommal az Anonymous egyértelműen szimpatizál. Jellegzetes szimbólumuk a fej nélküli embert ábrázoló logó, illetve a Guy Fawkes-t ábrázoló maszk, amelyet legtöbben a V, mint Vendetta (vagy Vérbosszú) című filmből ismernek. Guy Fawkes egy angol katolikus összeesküvő-csoport tagja volt, amely 1605-ben kitervelte a lőporos összeesküvés néven ismert merényletkísérletet I. Jakab király ellen, amiért kivégezték.

Szerző

Döbbenetes levélre bukkantak a párizsi terrorista feleségénél

Publikálás dátuma
2015.12.28. 18:04
A párizsi terrortámadás után. Illusztráció: Thierry Chesnot/Getty Images
A novemberi párizsi merényletek elkövetőinek két hozzátartozója is úgy nyilatkozott, hogy büszkék a támadókra, igaz teljesen ellentétes értelemben. Míg az egyik terrorista édesanyja arra büszke, hogy fia magán kívül senkivel nem végzett, addig egy másik merénylő felesége azt írta egy e-mailben, arra büszke, hogy a férje részt vett a terrortámadásban, sőt: bátorította is rá a férfit.

"Bátorítottam, hogy vágjon bele, hajtson végre terrortámadást a francia nép ellen, melynek annyi vér tapad a kezéhez" – írta a jelenleg Irakban lévő francia nő, hozzátéve, hogy míg a franciák támadják az iszlámot és a muszlimokat, addig bárki célponttá válhat, nemcsak a zsaruk és a zsidók, hanem mindenki. Férje, Samy Amimour egyike volt annak a három öngyilkos merénylőnek, akik a Bataclan koncertteremnél 90 emberrel végeztek. A 28 éves terrorista tavaly győzte meg az akkor még kiskorú, gimnazista, most 18 éves nőt, hogy szökjön utána Szíriába, akivel eleinte Rakkában, majd az iraki Moszulban éltek. A Le Parisien című francia lap szerint nemrég gyermekük is született.

A nő tavaly nyáron vette fel ismét a kapcsolatot korábbi ismerősével, akinek több e-mailt is írt, melyekben visszaköszön az Iszlám Állam nevű terrorszervezet propagandája. Korábban például arról írt, hogy bútorozott, felszerelt, két fürdőszobás lakásban él, és sem bérleti díjat, sem rezsit nem kell fizetnie. "Ez aztán a mesés élet!" – írta egyik levelében. Később egy másik üzenetben a terrortámadásokra is utalt: "Hamarosan megtudja majd Franciaország és az egész koalíció, milyen az, amikor saját területükön dúl a háború" – fogalmazott a terroristaözvegy.

Bilal Hadfi anyja viszont azt mondta a MaghrebTV belga csatornának, hogy fogalma sem volt arról, hogy fia a szélsőségesek hatása alá került, amíg nem telefonált Szíriából, jóllehet korábban azt mondta, hogy Marokkóba megy nyaralni. Úgy vélte, a terroristák kihasználták, hogy a fia kiábrándult Belgiumból, ahol folyamatos diszkrimináció érte. Fatima Bilal arról is beszámolt, hogy elment meglátogatni a helyet Párizsban, ahol fia öngyilkos lett - írja a hvg.hu.

Szerző

Döbbenetes levélre bukkantak a párizsi terrorista feleségénél

Publikálás dátuma
2015.12.28. 18:04
A párizsi terrortámadás után. Illusztráció: Thierry Chesnot/Getty Images
A novemberi párizsi merényletek elkövetőinek két hozzátartozója is úgy nyilatkozott, hogy büszkék a támadókra, igaz teljesen ellentétes értelemben. Míg az egyik terrorista édesanyja arra büszke, hogy fia magán kívül senkivel nem végzett, addig egy másik merénylő felesége azt írta egy e-mailben, arra büszke, hogy a férje részt vett a terrortámadásban, sőt: bátorította is rá a férfit.

"Bátorítottam, hogy vágjon bele, hajtson végre terrortámadást a francia nép ellen, melynek annyi vér tapad a kezéhez" – írta a jelenleg Irakban lévő francia nő, hozzátéve, hogy míg a franciák támadják az iszlámot és a muszlimokat, addig bárki célponttá válhat, nemcsak a zsaruk és a zsidók, hanem mindenki. Férje, Samy Amimour egyike volt annak a három öngyilkos merénylőnek, akik a Bataclan koncertteremnél 90 emberrel végeztek. A 28 éves terrorista tavaly győzte meg az akkor még kiskorú, gimnazista, most 18 éves nőt, hogy szökjön utána Szíriába, akivel eleinte Rakkában, majd az iraki Moszulban éltek. A Le Parisien című francia lap szerint nemrég gyermekük is született.

A nő tavaly nyáron vette fel ismét a kapcsolatot korábbi ismerősével, akinek több e-mailt is írt, melyekben visszaköszön az Iszlám Állam nevű terrorszervezet propagandája. Korábban például arról írt, hogy bútorozott, felszerelt, két fürdőszobás lakásban él, és sem bérleti díjat, sem rezsit nem kell fizetnie. "Ez aztán a mesés élet!" – írta egyik levelében. Később egy másik üzenetben a terrortámadásokra is utalt: "Hamarosan megtudja majd Franciaország és az egész koalíció, milyen az, amikor saját területükön dúl a háború" – fogalmazott a terroristaözvegy.

Bilal Hadfi anyja viszont azt mondta a MaghrebTV belga csatornának, hogy fogalma sem volt arról, hogy fia a szélsőségesek hatása alá került, amíg nem telefonált Szíriából, jóllehet korábban azt mondta, hogy Marokkóba megy nyaralni. Úgy vélte, a terroristák kihasználták, hogy a fia kiábrándult Belgiumból, ahol folyamatos diszkrimináció érte. Fatima Bilal arról is beszámolt, hogy elment meglátogatni a helyet Párizsban, ahol fia öngyilkos lett - írja a hvg.hu.

Szerző