Irán átadta dúsított uránkészletét

Irán jelentős lépést tett a Hatokkal idén júliusban kötött nukleáris megállapodás teljesítésre felé: befejezte dúsított urániumkészlete átszállítását Oroszországba.

Az ISNA hírügynökség szerint Ali Akbar Szalehi, az iráni nukleáris főtárgyaló jelentette be, hogy több mint 11 tonna alacsonyan dúsított uránt szállítottak át Oroszországba. Ezért cserébe Moszkva 137 tonna „sárga pogácsát”, urániumtermelésre alkalmas, porított nyersanyagot szállít le Teheránnak. Irán ezzel eltávolodott a nukleáris küszöbtől, ami azt jelenti, a közeljövőben nem lesz képes atombomba előállítására. Teherán a megállapodásban vállalta, hogy csökkenti urándúsító centrifugáinak számát, s nem állít elő fegyverminőségűre dúsított uránt. John Kerry amerikai külügyminiszter az iráni lépés fontosságát méltatva közölte, a dúsított uránkészletek átszállítása nyomán Teheránnak háromszor annyi időre lenne szüksége, hogy atomfegyver készítésének közelébe jusson, hisz két-három hónap helyett kilenc hónapra tolták ki a küszöböt. A végső döntést arról, hogy Irán tartja-e magát a nemzetközi megállapodásban foglalt előírásokhoz, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) hozza majd meg.

Szerző

Páros vitára hívja Trumpot Bush

Mentőötlettel állt elő Jeb Bush: páros vitára hívta ki a republikánus elnökaspiránsok mezőnyét vezető Donald Trumpot. A volt floridai kormányzó az utolsók között kullog a mezőnyben, de nem akar beletörődni a vereségbe.

 A kevéssé karizmatikusnak ítélt Jeb Bushnak hiába sokkal több a támogatóktól kapott pénze, kampánya nem keltett komoly visszhangot, s a tévévitákban is gyengén szerepelt, nem igazán került reflektorfénybe a sok induló között. Bush stábja most azt találta ki, hogy talán ha szemtől szembe vitáznak, kiderül, hogy a 41. elnök fia, a 43. elnök öccse felkészültebb, tájékozottabb, az elnöki posztra alkalmasabb politikus, mint a New York-i milliárdos. Bush „hazai terepen”, a floridai Palm Beach egyik klubjában vetette fel az ötletet. Egy hónappal az előválasztások kezdete előtt Bush támogatottsága 4 százalékon áll, Trumpot viszont 28 százalék támogatja a Quinnipiac University friss felmérése szerint.

Szerző

Irak jövőre legyőzné az Iszlám Államot

Hajder al-Abadi iraki kormányfő közölte, hogy az iraki kormányerők jövőre legyőzik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetet. Az iraki fegyveres erők másfél év óta legnagyobb sikerüket érték el vasárnap, Ramadi kormányzati komplexumának visszafoglalásával, az egész város felett még nem nyerték vissza az ellenőrzést. Ramadi városát idén májusban foglalták el az IS alakulatai.

„2016 a nagy és végső győzelem éve lesz” – közölte Abadi kormányfő az állami televízióban mondott beszédében. Az IS-t arab rövidítésével, Daesh néven említette. „Felszabadítjuk Moszult is, s ezzel halálos csapást mérünk a dzsihadistákra” – mondta az iraki miniszterelnök. Az IS nyomása alatt 2014 nyarán összeomlott iraki hadseregnek ez volt az egyik legnagyobb sikere. Így érthető, hogy Ramadi bevételét Hawaii szigetén, vakációja közben kiadott közleményében üdvözölte Barack Obama amerikai elnök, akit tájékoztattak a harcok állásáról. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció az elmúlt fél évben 630 légicsapást hajtott végre az IS állásai ellen.

Szerző