Brüsszelben csaptak volna le - Őrizetbe vették a terroristákat

Publikálás dátuma
2015.12.29. 10:16
Fokozott biztonsági intézkedések Brüsszelben. Illusztráció: Ben Pruchnie/Getty Images
Merényletekre készülő terroristákat fogtak el Belgiumban, a gyanúsítottak az ünnepek alatt terveztek lecsapni Brüsszel több jelképes helyszínén - közölte kedden a belga szövetségi ügyészség.

A Le Soir című francia nyelvű belga napilap arról számolt be keddi számában, hogy a rendőrség terrorizmussal kapcsolatos ügyekben december 27-én és 28-án több házkutatást tartott a brüsszeli régióban, illetve a flamand Brabant és a vallon Liége tartományban. A vádhatóság tájékoztatása szerint hat embert bevittek kihallgatásra, és közülük kettőt letartóztattak. Őket azzal gyanúsítják, hogy súlyos terrorcselekményeket készültek végrehajtani az év végén Brüsszelben.
A gyanúsítottak kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit tudni róluk, hogy egyikük állítólag egy terrorcsoport vezetője, és embereket toborzott terrorcselekmények végrehajtására, és a másik letartóztatott személy is fontos szerepet töltött be a szervezetben.

A szövetségi ügyészség szerint a házkutatások során katonai egyenruhákat és az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrormilíciától származó propagandaanyagokat találtak, fegyvereket vagy robbanószert azonban nem.A belga titkosszolgálatok hétfő este arra figyelmeztették a hatóságokat, hogy a "következő napokban, az ünnepek alatt" támadás érheti a brüsszeli főteret, a rendőrkapitányságokat és a biztonsági erők tagjait.

Ugyan a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget nem rendelték el, mert a szakhatóságok úgy látják, egyelőre nem áll fenn "közvetlen veszély", azonban fokozták a biztonsági intézkedéseket a rendőrőrsökön, és különleges óvintézkedéseket vezettek be az utcákon járőröző rendőrök és katonák védelmére - közölte a belga nemzeti válságközpont szóvivője.

Az eddigi információk szerint a most őrizetbe vett gyanúsítottaknak nincs köze a november 13-ai párizsi merényletekhez, amelyekben százharminc ember vesztette életét.

Az Euronews tudósítása itt megnézhető 

Szerző
Frissítve: 2015.12.29. 20:57

Belehalt sérüléseibe Fábián Pál

Elhunyt Fábián Pál, Magyarország jekatyerinburgi vezető konzulja Meszjagutovo város kórházában - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A diplomata december 25-én autóbalesetet szenvedett az Oroszországi Föderációhoz tartozó Baskír Köztársaságban, Meszjagutovóban. Fábián Pált a helyi megyei kórházba szállították, ahol megműtötték, életfunkcióit stabilizálták, de állapota továbbra is életveszélyes volt. Kezelését több, Ufából érkezett szakorvos is segítette. Szűcs Szergej főkonzul azonnal megszakította magyarországi szabadságát, és visszautazott állomáshelyére - tudatta a tárca. A baleset Duvan járásban történt, a Kropacsevo-Meszjagutovo-Acsit útvonalon. A magyar diplomata személygépkocsija egy teherautóval ütközött össze.

Szerző

Tömegeket evakuálnak az USA eddigi legdrámaibb gázömlése miatt

Publikálás dátuma
2015.12.29. 09:35
Illusztráció/Thinkstock
Talán jövő tavaszra sikerül megfékezni az Egyesült Államok történetének legnagyobb gázömlését, amely Los Angeles egyik külvárosát, Porter Ranch települést sújtja - közölték helyi idő szerint hétfőn az illetékes szolgáltató szakemberei.

A masszív metángázömlés - amelyet máris az amerikai történelem legnagyobb gázömlésének minősítenek - szakemberek szerint környezetvédelmi katasztrófával fenyeget. A Porter Ranch melletti gáztározóból október óta ömlik a metángáz de az illetékes gázszolgáltató vezetői szerint jövő áprilisig nem is sikerül megállítani a gázömlést.

"Nagy erővel tör fel és hihetetlen mennyiségben. S egyáltalán nem sikerül fékezni" - nyilatkozta a The Washington Post munkatársának Tim O'Connor, az amerikai Környezetvédelmi Alap kaliforniai direktora. Legalább kétezer lakást és a környező iskolákat kiürítették már, s még legalább ötezren várnak az evakuálásra. A Breitbart News jelentése szerint egy bíró éppen a napokban rendelte el, hogy a károsult családokat havi 8500 dolláros összeggel kompenzálják, egészen a gázömlés elhárításáig. A gáztározó vezetői ugyan azzal nyugtatják az ott élőket, hogy a szivárgó gáz nem jelent halálos veszedelmet, de a környéken élők máris mérgezéses tünetekkel kínlódnak, például fejfájással, szívproblémákkal, szédüléssel, a szervezet motorikus rendszerének működési zavaraival.

A gáztározó vezetői nem tudják pontosan meghatározni, hogy mi is az oka e nagyarányú gázszivárgásnak, hol a hiba a rendszerben, és eddig minden próbálkozásuk a gáz "megállítására" kudarcot vallott. Hétfői hírek szerint a szakemberek most olyan megoldással, cementtel való betöméssel próbálkoznak majd, mint amilyet a Mexikói-öbölnél a BP Deep Horizon katasztrófájánál alkalmaztak, 2010-ben. A Porter Ranch-i gázömlést egyébként a 2010-es Mexikói-öbölbeli olajkitörés óta a második legnagyobb természeti katasztrófának minősítik.

A gázömlés helyszínét meglátogatta Erin Brockovich, környezetvédelmi aktivista is (akiről film készült Julia Roberts főszereplésével), és arról számolt be újságíróknak, hogy önmagán is észleli a mérgezéses tüneteket.

A metán a földgáz fő alkotórésze, de előfordul kisebb mennyiségben, a kőolajban is – mondta lapunk megkeresésére Bodnár Ferenc katasztrófa szakértő, aki szerint az ilyen típusú gázzal több probléma is akad. „A metán egy klímagáz, ami által bármilyen fagyott talaj olvadásnak indulhat, a levegővel keveredve (bizonyos koncentrációban) robbanóelegyet alkot, s a legfontosabb, hogy mérgező” – mondta. A kiömlő gázt ki lehetne nyerni ugyan a levegőből, de ehhez speciális műszerekre és tömérdek pénzre lenne szükség. Ugyanakkor megnyugtatott, hogy a kontinensünkön és hazánkban élőknek nem kell aggódnia, a gázömlés „már a baleset 50 kilométeres körzetén kívül sem okoz semmilyen veszélyt”. Hazánk sokkal inkább a másodlagos hatásoktól tarthat. Ha a felfelé tartó légáramlat következtében nagy mennyiségű metángáz száll fel, akkor burkot alkot, megakadályozva a hő távozását a légkörből (üvegházhatást hoz létre). Összesűrűsödve, a napsugarakat sem engedi át, és nagymértékben károsítja az ózon réteget - mondta.

Bodnár Ferenc véleménye szerint az amerikai eset komoly iparbiztonsági kérdéseket is felvet. Egy fúráskor gyakran szabadul fel metángáz a Földből, amire a szakembereknek fel kellett volna készülniük. Ezt ők nyilvánvalóan elmulasztották, ezért történhetett meg a baj – fűzte hozzá.

Lapunk megkereste az ügyben a Greenpeace magyarországi szervezetét is, hogy megtudjuk, mégis mivel érdemes számolni egy ilyen baleset után. Hunyadi Réka, a szervezet munkatársa tájékoztatott: lapunk kérdéseit elküldték az illetékes amerikai kollégáknak, a válasz megérkezésére azonban várnunk kell.

Pusztaszőlős, 2000. augusztus 18.
Pusztaszőlősön, 2000. augusztus 18-án a Psz-34-es számú kútnál egy ománi tulajdonban lévő cég munkásai a homokszűrő szerelvényét akarták lecserélni.
A karbantartás közben történt meg a magyar olajipar történetének egyik legnagyobb balesete. A kútból 100 bar nyomással tört fel a gáz, a falu szélső házaitól mintegy 500 méterre. A gáz nem sokkal a kitörése után berobbant. A lángok 60-80 méteres magasságig értek. Távhőmérővel a tűzfészek közelében 800 Celsius fokot mértek.
A gáz- és olajipari, és a katasztrófavédelmi szakemberek első két elfojtási kísérlete nem járt sikerrel, hiába vetették be a Nagy Szelet, a két MIG motorral felszerelt oltójárművet és az amerikai szakértők segítségét. Végül november 16-án, a kitörés utáni 91. napon sikerült visszapréselni a földbe a gázt, amit folyékony cementtel zártak le mindörökre.
A Magyar Bányászati Hatóság megállapítása szerint a Mol által a karbantartással megbízott cég dolgozói a munka során megszegték a bányászatról szóló törvény előírásait. A Mol Rt.-nek csaknem 5 milliárd forintba került a gázkitörés. A bíróság 2005-ben 2,5 milliárd forint megfizetésére kötelezte a karbantartást végző vállalkozást.

Szerző
Frissítve: 2015.12.29. 16:50