Bejelentette salgótarjáni jelöltjét az MSZP - Fotók

Publikálás dátuma
2015.12.30. 06:05
MTI Fotó: Komka Péter
Fekete Zsoltot, Salgótarján szocialista alpolgármesterét indítja pártja a február 28-i időközi polgármester-választáson. Ezt az MSZP egyik vezető politikusa erősítette meg lapunknak, szerdán pedig sajtótájékoztatón jelentették be Fekete Zsolt indulását. A helyi szocialisták egyhangú döntést hoztak erről, mert az alpolgármestert jó jelöltnek tartják.

Olyan politikusnak, akit kedvelnek, elfogadnak a városban, ezért győzhet a februárban. Salgótarjánban január 9-én kezdődik a kampány. Az MSZP meg akarja tartani a baloldali bástyaként ismert megyeszékhelyet, amit viszont a Fidesz meg akar szerezni. A nógrádi megyeszékhelyen azért kell voksolást tartani, mert az előző polgármester, az MSZP-s Dóra Ottó november 29-én elhunyt. Miután Dóra tavaly mindössze 50 szavazattal nyert, így éles lesz a verseny. A képviselő-testületben viszont baloldali többség van.

MTI Fotó: Komka Péter

MTI Fotó: Komka Péter

A szocialisták hivatalosan szerdán jelentették be polgármesterjelöltjüket. Az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Munkáspárt 2006, valamint a Tarjáni Városlakó Egyesület nevű civil szervezet közös jelöltje kiemelte: megválasztása esetén stabil baloldali többség segíti munkáját a közgyűlésben, ezért bízik abban, hogy széles körű összefogással újra tudják építeni a nehéz helyzetben lévő megyei jogú várost. A legfontosabb tervek között említette a munkahelyteremtést, a felsőfokú oktatás újraindítását, Salgótarján lakosságmegtartó képességének növelését.

A Fidesz már korábban bejelentette, hogy Simon Tibort, a Klik köznevelési főosztályvezetőjét indítják. Simon korábban a Gagarin Általános Iskola igazgatója volt, két cikluson keresztül egyéni képviselőként tagja volt az önkormányzatnak is.

Szerző
Frissítve: 2015.12.30. 12:12

V. kerület - Juhász: szívesen elmegyek Polthoz

Publikálás dátuma
2015.12.30. 06:02

Egy éve tette meg a feljelentését Juhász Péter a belvárosi ingatlan-eladásokkal kapcsolatban. Az Együtt politikusa szerint bizonyíthatóan áron alul adják el a kerület ingatlanjait. A Fővárosi Főügyészség már négyszer hosszabbította meg a nyomozást, de Juhász szerint mindez csak időhúzás és a „fideszes haverok” védelmében történik. Az Együtt alelnöke akár személyesen is felkeresné Polt Pétert, hogy bemutathassa neki a mindenki által hozzáférhető, egyértelmű bizonyítékokat.

Követeljük, hogy Polt Péter számoljon be arról, hogyan áll a nyomozás a belvárosi ingatlanügyekben - jelentette ki tegnapi, budapesti sajtótájékoztatóján Juhász Péter. Az Együtt alelnöke emlékeztetett: egy éve tette meg a feljelentését az áron alul értékesített belvárosi ingatlanok kapcsán. Vajon miért nem áll a nyilvánosság elé a főügyész? – tette fel a kérdést az Együtt helyi képviselője, majd hozzátette: „szívesen elmegyek hozzá, és megmutatom azokat a mindenki számára hozzáférhető, egyértelmű bizonyítékokat, amelyek miatt körülbelül egy óra alatt vádemelésig vihető az ügy. Ha valamit nem ért Polt, elmagyarázom neki, bár az óvódás korú gyermekem mindenféle jogi végzettség nélkül is felfogja már. Az Együtt követeli, hogy kerüljenek börtönbe a tettesek – tette hozzá Juhász, kiemelve: már 220 olyan ingatlanról tudnak, amelyek biztosan áron alul keltek el. Tolvajok, akik lopnak, csalnak és hazudnak: erről szól az egész – konstatálta az ellenzéki politikus.

Megírtuk: az Együtt alelnöke még október végén a budapesti Alkotmány utca 21. szám alatti ház bejárata előtt tartott sajtótájékoztatót. Elmondta, az önkormányzat az épületben 150 millió forintért, vagyis 178 ezer forintos négyzetméteráron adott el egy 840 négyzetméteres ingatlant. Hangsúlyozta, hogy az utcában átlagosan négyzetméterenként, 800 ezer és 1,1 millió forint közötti összegért árulják a lakásokat. Az önkormányzati képviselő kiemelte, hogy az ingatlanról készült értékbecslés eredetileg 215 millió forintos árat állapított meg, de miután a vásárló fél éve már bérelte az ingatlant, ezért 30 százalékkal olcsóbban vehette meg a lakást. Kitért arra is, hogy az eladásról szóló döntést az önkormányzati testületi ülésen részt vevő ellenzéki képviselők nem szavazták meg.

Nem ez volt az első „érdekes” belvárosi ügy, hiszen korábban Juhász Péter a belvárosi ingatlanbotrányokkal kapcsolatban üzletszerűen, bűnszervezetben való hivatali visszaéléssel vádolt meg politikusokat, így a kerület korábbi polgármesterét, Rogán Antalt is. Feljelentése szerint az önkormányzat vagyongazdálkodása nem volt kiszámítható, saját szabályait sem tartotta be, és a vagyonvesztés mértéke túlmegy a hanyagság, a gondatlanság, a hozzá nem értés körén, szándékos bűncselekményt valósít meg. Juhász szerint a kerület vezetése több milliárd forinttal károsította meg a helyi költségvetést.

A kétszázötven milliárdos belvárosi ingatlanvagyonból nyolc év alatt eltűnt 50 milliárd – jelezte tegnap a politikus. Polt nem eredményeket akar, hanem időt húz, miközben súlyos összegekkel károsítják meg a belváros lakóit a fideszes politikusok és haverjaik. A Fővárosi Főügyészség eddig négyszer hosszabbította meg a Juhász által indított ingatlanügyek nyomozási határidejét, most éppen december 31-ig, de a politikus szerint sejthető, mi lesz a mostani „eredmény” is.

Szerző

Paul Lendvai: Orbán éve volt 2015

Publikálás dátuma
2015.12.30. 06:01
FOTÓ: Népszava
A menekültügyben több tagállam is ártalmasan önzőnek bizonyult és ez térdre kényszerítette az Európai Uniót - jelentette ki az ENSZ-főtitkár migránsügyi különmegbízottja. Peter Sutherland, aki korábban ír igazságügyi miniszter volt a The Irish Timesnak hozzátette, hogy a politikai bénultság és kettősség az EU jövőjét fenyegeti, továbbá az idegengyűlölő és rasszista pártok megerősödését eredményezi. 

Szerinte simán be lehetett volna fogadni akár egymillió embert is, ha ehhez meg lett volna egyes országok részéről az akarat, leszámítva Angela Merkel német kancellárt. Mint mondta, a szerb határon emelt szögesdrótkerítés nemcsak tragikus, hanem ironikus is, hiszen a magyarok oly sokáig be voltak zárva a vasfüggöny mögé. Nem beszélve a 200 ezer '56-os menekültről. Ehhez képest Orbán Viktor most a kvóta legállhatatosabb és leghangosabb ellenzője. És mivel nincs megállapodás a menekültek áttelepítéséről, a belső határok egyre inkább valósággá válnak. Márpedig ez tragédia - hangsúlyozta Sutherland, aki arra számít, hogy a feszültségek mind jobban éleződni fognak a tagállamok között.

2015 Orbán Viktor éve volt - írta eközben Paul Lendvai a Der Standard című bécsi lapban. A publicista szerint Orbán számítása egyaránt bevált idehaza és a nemzetközi színtéren. A Fidesz uralja a belpolitikát, a viszálykodó fantomellenzék pedig feltartóztathatatlanul pusztul. Lendvai szerint a szélsőjobbos veszély, legalábbis átmenetileg, korlátok közé szorult Magyarországon. Az internetadó visszavonása, a kétharmados többség elvesztése immár tavalyi hó. Orbán a menekültválságban már nyár óta épített a muzulmánokkal szembeni félelemre, ellenszenvre. A menekültek száma novemberben kétezer alá esett, miután megépült a kerítés, könnygázt vetettek be az érkezők tömegei ellen és jól szervezetten továbbszállították őket nyugatra. A magyarok 87 százaléka támogatja a kormány menekültpolitikáját, beleértve Konrád Györgyöt is, 77 százaléka gondolja úgy, hogy a befogadás fokozza a járványok és a terrorizmus veszélyét, hiába ágál közben a nyugat a bezárkózás ellen. Orbán joggal hivatkozhat arra, hogy egyetért vele a szlovák és a lengyel vezetés, Kaczynski Lengyelországa élharcosként és példaképként ünnepli.

Szerző