A dzsihadisták felfedezték a Nyugat Achilles-sarkát

Publikálás dátuma
2015.12.31. 07:23

The Guardian

Nem könnyű ellenállni a fenyegetéseknek és a hisztériának, ám a nyílt társadalom számára éppen a félelem jelenti a legnagyobb veszélyt, ami persze mindig is jelen van. Napjainkban leginkább a párizsi és más merényletek, illetve főként amiatt, ahogyan Franciaország reagált. A dzsihadisták felfedezték a nyugati társadalmak Achilles-sarkát, hogy az emberek félnek a haláltól. A szélsőségesek a maguk rettenetes módján ráerősítenek erre az érzésre, aminek az lesz a következménye, hogy sokan feladják az ésszerűséget eddig nyitott rendszerekben - nyilatkozta Soros György. Arra figyelmeztet, hogy nem szabad engedni a terroristáknak és a demagógoknak, mert ők azt akarják, hogy megijedjen a világ. A tettesek ugyanakkor azt szeretnék, hogy a riadalom felébressze és felerősítse a szunnyadó muzulmán-ellenes érzelmeket a fejlett világban, beleértve, hogy potenciális terroristának tekintsenek minden muszlimot, így létrejön a táptalaj a potenciális terroristák számára. Miként lehet semlegesíteni a dzsihadista veszélyt? Soros szerint az Iszlám állam napjai meg vannak számlálva Irakban és Szíriában, de közben nem szabad megfeledkezni arról, hogy meg kell erősíteni az elkötelezettséget a nyílt társadalom elvei iránt.

Szerző

Blatterék a süllyesztőben

Publikálás dátuma
2015.12.31. 06:58

Vesztes és lúzer között van különbség. Akad ugyanis olyan sportoló, aki rengeteget dolgozott a sikerért, ám balszerencse, vagy egyéb okok miatt mégsem éri el a célját. Időnként előfordul az is, hogy bírói tévedés miatt nem valósul meg a nagy álom. Akad azonban példa olyanra is, s ez már teljesen más kategória, ha valaki tiltott szer, netalán korrupció miatt kénytelen feladni karrierjét. E szempontok miatt sem egyszerű megválasztani az év TOP 10 lúzerjét, ezért is engedtessék meg nekünk némi szubjektivitás e tekintetben.

Rafa Benítez

Nem egyszerű feladat egy edzőnek elfogadtatni magát a Real Madrid szurkolóival, de Rafa Benítez esetében még bonyolultabb volt a helyzet. A királyiakat a hőn áhított 10. Bajnokok Ligája-serleghez hozzásegítő Carlo Ancelottit egy kevésbé jól sikerült szezon után elküldték, mely feszültséget gerjesztett a klub körül. Hiába merültek fel olyan

sztáredzők utódjelöltként, mint Jürgen Klopp, végül „csak” Benítez jutott a blancóknak. Igaz, a Bajnokok Ligájából csoportelsőként továbbjutottak, de a spanyol bajnokságban már három vereséget is összeszedtek, melyek közül a mélypontot a Madridban lejátszott, Barcelona elleni 4-0-s vereség jelentette. A slusszpoén pedig nem sokkal ezután következett: a Cádiz elleni Király Kupa meccsen jogtalanul szerepeltette Benítez az orosz Gyenisz Cserisevet, így kizárták a csapatot a sorozatból.

Karim Benzema

A Real Madrid francia sztárja, Karim Benzema kétségkívül a világ egyik legjobb befejező csatára. Idén nem is a sportteljesítményével érdemelte ki a „lúzer” címet, hanem a magánéletbeli ténykedései miatt. Könnyen előfordulhat, hogy lemarad a 2016-os Európa-bajnokságról, melyet hazája rendez, miután egy erotikus tartalmú videóval kapcsolatos zsarolási

ügybe keveredett. Az áldozat a válogatottbeli társa, Mathieu Valbuena volt, akit Benzema az egyik közeli barátjával zsarolt meg a felvétellel. A botrány kirobbanása után a sztár vádlottnak egy éjszakát őrizetben kellett töltenie, nem sokkal később beismerő vallomást tett. Az eset után Noël Le Graët, a Francia Labdarúgó-szövetség elnöke bejelentette, hogy határozatlan ideig eltiltják a királyi gárda ászát a válogatottól.

Blatter-Platini páros

Az év veszteseiről szóló összefoglalóból semmiképpen sem maradhat ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalban lévő elnöke. Eleinte úgy tűnt ugyan, hogy a FIFA korrupciós botránya csak Blattert rántja magával, ám egy kétmillió svájci frankos tanácsadói díj átutalása miatt, amely nem szerepelt a nemzetközi szövetség könyvelésében, Platini is eltűnhet a süllyesztőben. Blatter hatalmasat bukott. Egy pénzügyi konglomerátum élén állt, hatalma megkérdőjelezhetetlen volt, még májusban is újraválasztották, amikor kiderült, hogy a FIFA

ezer sebből vérzik. Helyzete később tarthatatlanná vált, s a FIFA etikai bizottsága nyolc éve eltiltással sújtotta, csakúgy, mint Platinit, akiről azt hihettük, ő követi majd Blattert a FIFA élén. Eltiltásuk még nem jelenti azt, hogy a FIFA tiszta szervezetté válik a februári tisztújítás után.

Vladimir Klicsko

Az évtized legnagyobb meglepetése nehézsúlyban, hogy az előzetesen inkább showmannek, mintsem bokszbajnoknak tartott brit Tyson Fury november 28-án legyőzte Vladimir Klicskót. Az ukrán óriás – aki az idei másik meccsén, áprilisban pontozással verte Bryant Jenningst – az elmúlt években kivívta magának az elismerést, hogy helye van a legnagyobbak közt: ez vált semmissé Düsseldorfban. Szakmailag szinte értelmezhetetlennek tűnt, hogy a 198 centis Klicsko képtelen volt mit kezdeni a nála nyolc centivel magasabb, gyors, ám keménynek semmiképpen sem mondható Furyval. A súlycsoport trónjait csaknem egy évtizede uraló ukrán alig-alig ütött, a pusztítónak tartott egyeneseit meg sem próbálta bevinni, lényegében asszisztált a bombameglepetéshez. A 64 győzelemmel és négy vereséggel álló, a Fury elleni ütközetet megelőzően 2004 áprilisában veszítő Vladimir Klicsko visszavágót követel, egyelőre nem tudni, az ír származású „ringbohóc” ismét kiáll-e ellene.

Kucsera Gábor

Az év egyik legnagyobb vesztese Kucsera Gábor volt. A kétszeres világbajnok kajakos azután, hogy kiharcolta a helyét a milánói olimpiai kvalifikációs vb-re K-1 1000 méteren, kokaint találtak a szervezetében, így válogatottbeli tagságát azonnali hatállyal megszüntették. A sportoló többéves eltiltás kapott. A háromszoros Európa-bajnok az eset után úgy nyilatkozott: vélhetően végleg befejezi sportkarrierjét. A 2015-ös évben nem Kucsera volt az egyetlen kajakos, akit eltiltottak. Áprilisban ugyanezen drog használata miatt zárták ki az ötszörös világbajnok és négyszeres Eb-győztes Csipes Tamarát, valamint Dombvári Bencét is. Mindkét sportoló 10 hónapos eltiltás kapott.

Magyar férfi vízilabda-válogatott

Úgy fest, végérvényesen lezárható a magyar férfi pólósok aranykorszaka. Már a londoni olimpia ötödik helyezése is árulkodó jel volt, ám azután még nyert egy világbajnokságot Benedek Tibor együttese. A nyári, kazanyi vb már közel sem volt diadalmenet, és akkor még finoman fogalmaztunk. A mieink ugyan rommá verték az ellenfeleket a torna C csoportjában, ám a kazah, a dél-afrikai és

az argentin fiúk inkább tekinthetők lelkes amatőröknek, mint erős riválisnak. Ha pedig valódi ellenállás érkezett, máris megállt a magyar tudomány. A negyeddöntőben Olaszország, majd az ötödik helyért vívott összecsapáson Montenegró győzött egy góllal, vagyis vereséggel és hatodik hellyel zártak Madarasék. Nehéz lenne pontosan megmondani, hol van a mieink helye a szerbek uralta mezőnyben, mindenesetre hatalmas pofon lenne, ha a sorozatban három olimpiai bajnoki címet szerző válogatott ki sem jutna Rióba…

Magyar női kézilabda-válogatott

Bizakodó hangulatban várta a magyar női kézilabda-válogatott a dániai világbajnokságot. A csapat irányítója, Szucsánszki Zita az elutazás előtt a legjobb négy közé kerülést sem tartotta elképzelhetetlennek, ám óriási kudarc lett a vége. Németh András lányai másodikként jutottak tovább az A csoportból, ám a nyolcaddöntőben vereséget szenvedtek Lengyelországtól, s 11. helyen zárták a vb-t, így 2012 után 2016-ban sem lesznek ott Görbicz Anitáék az olimpián. A történtek után lemondott a kapitány. A magyar szövetség még nem jelölte ki az új szakvezetőt.

José Mourinho

December közepén robbant a futballvilág bombája: a Chelsea klubvezetősége azonnali hatállyal menesztette José Mourinho menedzsert. A pökhendi, ám hallatlanul eredmény portugál szakvezető a hírek szerint éppen a legfőbb bizalmasaival rúgta össze a port - a saját labdarúgóival. Az angol élvonal címvédője a megszégyenítő 16. helyig csúszott le, Mourinhóval az a csúfság is megesett, ami 15 éves edzői pályáján még soha: korábban egyik csapatával sem veszített egy idényen belül kilenc bajnoki mérkőzést. A londoni kékek játéka láttán egyértelműnek tűnt, hogy porszem került a gépezetbe, hiszen a világsztárok (Costa, Willian, Hazard, Terry, Pedro) egymást múlták alul. Az Internél és a Real Madridnál tett sikeres, illetve kevésbé sikeres kitérő után Mourinho 2013-ban tért vissza a Chelsea-hez, amellyel alig több mint fél éve megnyerte a Premier League-et és a Ligakupát. A milliárdos orosz tulajdonos, Roman Abramovics sokáig kitartott a kedvenc edzője mellett, ám végül belátta, váltania kell.

Orosz atlétikai válogatott

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) felfüggesztette az orosz atléták részvételét a nagy nemzetközi viadalokon, ami elvben akár azt is jelentheti, hogy nem vehetnek részt a jövő évi riói olimpián. Igaz, nehéz megmondani, hogy erre valójában mekkora az esély. Moszkva érdeke is az, hogy megállapodásra jusson ebben a kérdésben. Oroszország jelezte azt is, három hónapos programot dolgoz ki, amellyel biztosítani kívánja, hogy teljesen tisztává, doppingmentessé váljon az orosz atlétika. Az orosz atlétikát megrázó botrány tavaly decemberben robbant ki, amikor a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Louis Van Gaal

Nem sok edző van a világon, aki annyi pénzből gazdálkodhatott volna, mint a holland tréner a Manchester Unitednél. Tavaly nyár óta több mint 250 millió fontnyi összeget költhetett új játékosokra. A 2014-2015-ös szezonban sem ment még a szekér, ám akkor még azzal érvelt, hogy Alex Fergusonnak is idő kellett a csapatépítéshez, s az ő filozófiájának érvényre juttatása sem megy egyik napról a másikra. Csakhogy az idei szezonban már eredményeket kellene felmutatnia, ehhez képest a játék annyira siralmas, hogy még egyes győztes találkozók után is kifütyülték

az együttest. Van Gaal kemény kézzel irányítja a csapatot, a kreatívabb játékosokkal azonban nem tud bánni. Meglepő lenne, ha sikerülne ezt a szezont kihúznia már csak azért is, mert a szurkolók túlnyomó többsége ellene fordult. Kivált azután, hogy együttese nyolc meccs óta képtelen nyerni.

Szerző

Az Arsenal zárja az élen az évet

Publikálás dátuma
2015.12.31. 06:56
Fotó: Shaun Botterill/Getty Images
Eldőlt, az Arsenal zárja az élen a 2015-ös évet a Premier League-ben, miután a Leicester City a kedden este megrendezett rangadón nem tudta legyőzni a Manchester Cityt. Az „ágyúsok” így jobb gólarányukkal állnak az első helyen Claudio Ranieri alakulata előtt.

A Leicester-Manchester City mérkőzésen született gól nélküli döntetlen nemcsak a hazaiak, a vendégek számára sem volt valami kedvező. Ha ugyanis nyertek volna a manchesteriek, akkor megelőzték volna a tabellán a Leicestert. A Manchester City idegenbeli mérlege amúgy nem túl acélos, Kun Agüeróék utoljára szeptember 12-én szerezték meg vendégként a három pontot, akkor a Crystal Palace otthonában arattak diadalt. Ettől függetlenül trénerük, Manuel Pellegrini, nem volt elégedetlen a pályán látottakkal: „A fiúk mentek előre, több helyzetünk volt ellenfelünknél. De ha már nem tudtunk nyerni az a legfontosabb, hogy nem veszítettük el a mérkőzést” – nyilatkozta az összecsapást követő sajtótájékoztatón.

Az eddigi listavezető rókák viszont kisebb hullámvölgybe kerültek. A keddi döntetlen előtti, múlt szombaton megrendezett fordulóban kikaptak Liverpoolban. Claudio Ranieri mégsem volt bosszús a találkozót követően: „Úgy gondolom egy remek meccset játszott a két csapat. Nehéz összecsapás volt, sok helyzetet tudtunk összehozni. Láttam a játékosokon, hogy törleszteni szerettek volna a szurkolóknak az Anfield-en elszenvedett vereségért” – nyilatkozta a BT Sportnak.

A Manchester City kapusa nem volt annyira derűs kedvében. Joe Hart szerint a csapat jelenleg nem az őt megillető helyen szerepel a tabellán. „Nekünk az összes mérkőzésünket meg kell nyernünk. A Leicester ellen is meg kellett volna szereznünk a három pontot, ám ez most sem sikerült” – nyilatkozta a hálóőr a klub hivatalos honlapjának. A Leicester hétvégén az újonc Bournemouth ellen javíthat, a Manchester City pedig a Watfordhoz látogat. De az biztos, hogy az Arsenal hazai pályán sem adja olcsón a tabella első helyét a Newcastle ellen.