Párizsi terror - Belgiumban újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe

Belgiumban újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a november 13-i párizsi merényletekkel összefüggésben - jelentette be a belga szövetségi ügyészség szerdán.

Thierry Werts, a vádhatóság szóvivője közölte, hogy a rendőrség szerdán két helyszínen is házkutatást tartott a belga főváros Molenbeek nevű kerületében, melyek során egy embert őrizetbe vettek a párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban.
A férfi kihallgatása jelenleg is tart. A bíróság csütörtökön dönt arról, előzetes letartóztatásba helyezi-e a gyanúsítottat.

A Le Soir francia nyelvű belga napilap szerint a másik házkutatást egy, a párizsitól független, de szintén terrorizmussal kapcsolatos ügyben tartották.

Még mindig nem sikerült ugyanakkor kézre keríteni az ország első számú körözött személyének számító Salah Abdeslamot, akiről azt gyanítják, hogy a logisztikai felelőse volt a párizsi terrorcselekményeknek. A magát Yassine Baghlinak is nevező belga születésű férfi ellen a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azóta is szökésben van, és azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.

A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált fiatalember két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hétvégén őrizetbe vették a brüsszeli Molenbeekben, kihallgatták, majd nem sokkal később szabadon engedték.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett merényletekben 130 ember halt meg.

Szerző

Terroristák őrizetben?

Két terrorgyanús személyt vettek őrizetbe Ankarában, akik a török hatóságok szerint az Iszlám Állam megbízásából akartak Újév napján öngyilkos merényletet végrehajtani. Egy török illetékes az AFP-nek elmondta, a hatóságok feltételezései szerint a fővárosban készültek terrorcselekményre. Más források annyit közöltek, hogy a két gyanúsítottat szerda reggel, Ankara Mamak nevű elővárosában vették őrizetbe.

Médiaértesülések szerint a két férfire már korábban felfigyeltek a helyi hatóságok. Törökországban az október 10-i véres, több mint száz ember halálát okozó ankarai vérfürdő óta a legmagasabb a készültség foka. Ankara akkor azt közölte, hogy az akciót az IS öngyilkos merénylői hajtották végre. Európa más államaiban terrortámadásoktól tartanak a szilveszteri ünnepségek kapcsán. Belgiumban kedden jelentették be két férfi letartóztatását, akik merényletre készültek a fővárosban, Brüsszelben. Lakásukon az Iszlám Állam propagandaanyagait találták meg. Mindketten a Kamikaze Riders nevű motorosklub tagjai voltak.

Iszlamisták rejtőznek Ramadiban

Az Egyesült Államok szerint az Iszlám Államnak továbbra is több száz fegyveres rejtőzködhet Ramadi városában, amelyet múlt vasárnap foglaltak vissza a dzsihadistáktól az iraki kormányerők. Az amerikaiak által irányított IS-elleni koalíció egyik szóvivője azt is közölte, hogy a szélsőséges iszlamisták robbanószerkezeteket helyeztek el a város különböző pontjain. Emiatt azonban egyre későbbre tolódhat a polgári személyek visszatérése Ramadiba. A város még májusban került az iszlamisták kezére. A nemzetközi koalíció szóvivőjének becslései szerint mintegy 400 szélsőséges fegyveres tartózkodhat még a városban. Ramaditól keletre, további 300 dizsihadista foglalhatta el pozícióit.

Washington szerint a szíriai bevetésen lévő orosz gépek iskolákat, piacokat, orvosi objektumokat is eltaláltak, s polgári személyek százait ölték meg. Ezt Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője jelentette be. Közlése szerint októberben 130 ezer újabb szíriai volt kénytelen elhagyni lakhelyét, elsősorban az orosz légitámadások miatt. Több emberi jogi szervezet, köztük az Amnesty International, a Human Rights Watch, valamint szíriai aktivisták nemrégiben ugyanezekkel a vádakkal illették az oroszokat.

Szerző

150 millió dollárra perlik zenészek a Spotify-t

Legalább 150 millió dollárra, azaz mintegy 43 milliárd forintra perli előadók egy csoportja a Spotify-t, amiért véleményük szerint a zenemegosztó tudatosan, a jogdíjak megfizetése nélkül terjesztette zenéjüket - írja a The Guardian.

A kereset szerint - amelyet David Lowery, a Camper Van Beethoven és a Cracker amerikai rockzenekarok frontembere nyújtott be a Los Angeles-i bíróságon - az Almond Grove, a Get on Down the Road, a King of Bakersfield és a Tonight I Cross the Border című Cracker-számokat a Spotify 75 millió felhasználónak tette elérhetővé, miközben meg sem próbálta értesíteni erről a jogtulajdonosokat.

A svéd zenemegosztó szolgáltatás sajtóinformációk szerint 25 millió dollárt (7,1 milliárd forint) különített el jogdíjakkal kapcsolatos viták rendezésére. A mostani keresethez más zenészek is csatlakozhatnak, amennyiben engedély nélkül forgalmazott dalaikra bukkannak a Spotify-on.

"Elkötelezettek vagyunk abban, hogy minden fillért megfizessünk a dalszerzőknek és a kiadóknak" - nyilatkozta Jonathan Prince, a Spotify kommunikációs vezetője.

Mint fogalmazott, az Egyesült Államokban gyakran nem lehet fellelni a megfelelő információt a szerzői jogok tulajdonosainak azonosításához. Amikor a jogtulajdonosok kiléte nem azonnal egyértelmű, félreteszik a dalok után járó jogdíjakat, amíg nem sikerül megerősíteni, kinek járna jogszerűen a pénz.

Hozzátette azt is, együttműködnek az amerikai zeneműkiadók szövetségével, hogy megtalálják a félretett jogdíjak pontos megfizetésének legjobb módját, valamint dolgoznak egy átfogó adminisztrációs rendszeren is, amely véglegesen megoldhatná a problémát.

A megosztóportálok által fizetett jogdíjak mértékét gyakran keveslik a művészek. Mariah Carey népszerű All I Want for Christmas Is You című számát az idei karácsonyt megelőző hét napban összesen 9,1 milliószor játszották le a Spotify-on, mindez azonban összesen csak 66 ezer dollár (19 millió forint) szerzői jogdíjat termelt.

Szerző