Előfizetés

Elindul a Nők 40+ program

A kormány jövőre indítja el a Nők 40+ programot, amellyel elősegíti az álláskeresőként nyilvántartott és döntően koruk miatt elhelyezkedési esélyekkel nem bíró nők foglalkoztatását, ezzel együtt a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges hiányzó jogosultsági idő megszerzését - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

A programban azok a legalább 1 hónapja álláskeresőként nyilvántartott nők vehetnek majd részt, akik 60. életévüket betöltötték, esetükben a jogosultsági idejüket nem veszik figyelembe. Beléphetnek továbbá az 55. életévüket betöltöttek is, nekik azonban rendelkezniük kell legalább 37 év jogosultsági idővel - tették hozzá.

Azoknak a munkaadóknak, akik vállalják, hogy a program keretében foglalkoztatják a célcsoportba tartozó nőket, a munkabér és a ténylegesen kifizetett szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 százalékát téríti meg az állam - írták.

A támogatás összegének megítélésénél havi munkabérként legfeljebb a 2015. évi garantált bérminimum 120 százaléka, legfeljebb 146 400 forint vehető figyelembe.

A program keretében főszabály szerint a teljes munkaidős, napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, de lehetőség van részmunkaidős (napi 4-6 órás) munkavégzés támogatására is - közölték.

A támogatás időtartama egyénenként legfeljebb 8 hónap lehet, ugyanakkor nem lehet több mint a 40 éves munkaviszony megszerzéséhez hiányzó hónapok száma. A munkáltatónak a támogatás időtartamának felével megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia.

A munkaerőpiaci program, amelynek összköltsége 1 milliárd forint, 2016. január 1-jétől 2016. április 30-ig tart, a szükséges forrásokat a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 2016. évi kerete biztosítja.

A rendelkezésre álló forrás optimális felhasználásával mintegy 1000-1300, 55. életévét betöltött álláskereső nő tartós foglalkoztatása válik lehetőéve. Az NGM célja, hogy a támogatásba bevontak többsége megszerezze az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges jogosultsági időt.

A programot a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálásával a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok valósítják meg.

Túl a milliárdos bevételen az új Star Wars

Publikálás dátuma
2015.12.30. 15:33
Az ébredő erő premiere Kínában. Forrás: Facebook
Mindössze tizenkét nappal premierjét követően elérte és átlépte az 1 milliárd dolláros bevételt a Star Wars: Az ébredő Erő című film. A filmtörténelem során még egy film sem érte el a milliárdos bevételt ilyen rövid idő alatt. A legutóbbi rekorddöntő, a szintén francise Jurassic World a nyáron tizenhárom nap alatt érte el az 1 milliárdos álomhatárt.

A film amerikai forgalmazójának, a Buena Vistának a szerdai közleménye szerint a produkció összbevétele jelenleg 1,18 milliárd dollár, amelynek fele az amerikai, fele a külföldi bevételből származik. Rekorderedményével a film a valaha készült tizedik legtöbb bevételt hozó játékfilm lett. A magyarok is szeretik a feltámasztott Csillagok háborúját: a legfrissebb magyar nézettségi adatok szerint eddig több mint 650 ezer magyar váltott jegyet a filmre.

Röhrig Géza az év legjobb színésze

Publikálás dátuma
2015.12.30. 15:28
Forrás: Röhrig Géza/Facebook
Röhrig Gézának, a Saul fia című világsikert elért magyar filmdráma főszereplőjének játékát választotta az év legjobb férfi alakításának a Collider.com amerikai internetes filmes lap. 

A tíz éve működő filmes oldal újságírója az alábbi méltatással indokolta az első helyet: "Ebben az évben egy férfi főszereplő játéka sem döfte át annyira a vásznat, mint Röhrig Géza jelenléte a Saul fiában. Nem pusztán a film minden egyes pillanatában érzékelhető jelenléte erős, hanem a rettentő arckifejezése is. Ez színészileg nem egy igazán nagy teljesítmény, de leírja a kimondhatatlan borzalmakat, amiket a nácik fogságában átélt és látott."

A 48 éves művész fiatalkorában underground zenészként vált ismertté, a Huckleberry punkegyüttes alapítója és frontembere volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendezői szakát a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjával kitüntetett Szabó István osztályában végezte. 2000 óta New Yorkban él, eddig kilenc verseskötete jelent meg. Röhrig külön című verseskötete márciusban jelenik meg a Magvető Kiadónál.