7-en a 7-ről - Ön megünnepli, hogy 2016 lesz az Orbán-uralom 10. éve?

Arató András

Klubrádió

Ikszipszilon kárpátmedencei átlagpógár válasza: ha visszakapom a nyugdíjamat; megkapom a protézisemet (és nem kell vinnem szappant-gyógyszert-kötszert a kórházba); vasárnap vásárolhatok bútort-zsemlyét-porszívót; magam programozhatom a kábeltévémet; a gyerekeim eldönthetik, melyik tankönyvből tanulják a történelmet, nem kell hittanra-erkölcstanra járniuk; a kaszinók is adókötelesek lesznek, megszűnik a kultúra Feketesége és ha szombaton is ingyen lehet parkolni, akkor meg minek.

Avar János

újságíró

Megünnepelni?! És mi tessék rajta? – kérdhetném Luciferrel, s utána szabadon: hogy néhány oligarcha más-más tulajdonokkal felruházva vonzza, űzi és taszítja egymást? Hogy Orbánnak e tíz év alatt sikerült a hajdani legvidámabb barakkból az Európai Unió legröhejesebb országát kreálnia, amely belülről egyáltalán nem kacagtató? S ha már Ember tragédiája: Ádámmal ellentétben csak azt a véget nem tudom feledni, de miért is akarnám, ha alig várom. Az nem lehetne már jövőre?

Bolgár György

rádiós újságíró

Nem, én majd csak a századik évfordulót ünneplem meg. Feltéve, ha Orbán megéri. Jövőre az önuralmam tizedik évfordulójáról fogok megemlékezni.

Farkasházy Tivadar

Hócipő

Nehezen törődök bele, hogy a közélet iránt érdeklődő fiatalok többsége azt hiszi, ráér, amíg kialakul valami ellenállásféle. Érzem a kérdés iróniáját, de most az újév elején nem tudok viccelődni, az utolsó pillanatban vagyunk, hogy keresztbe tegyünk nekik. Három rendszer szilárdult meg az elmúlt 150 évben, betonozódott bele egyre jobban a hatalomba, s pont addig tartott, leszámítva a háborúkat és pár év örömet a rendszerváltáskor. Szeretnék még egyszer örülni, ezért mindenre képes vagyok.

Horváth István

hírlapíró

Meg bizony! Együtt ünnepelek majd a miniszterelnökömmel, ajándékba kap tőlem egy hangtompítót. Szegényt ugyanis zavarja a kertje végében rákényszerített stadion zaja. Úgy érzi, mintha autópálya dübörgése mellett kellene kipihennie a kereszténység megvédésében elszenvedett szűnni nem akaró fáradalmait. Hogy mitől van a zaj, nem tudni. Néző alig van, talán a Makovecz gerendák csikorogva száradhatnak. Mindenesetre a TEK a terror hangrobbanás megalapozott gyanújával vizsgálja az ügyet. Lesz itt csönd!

Horváth Zoltán

újságíró

Én a demokrácia 10. évfordulóját ünnepeltem meg. Aztán az újabb tizediket. És remélem, egyszer még megérem a harmadszor tizediket is...

Veress Jenő

a Népszava főmunkatársa

Tényleg, már tízet lehúzott? Mintha csak ma lett volna, hogy a fejünkre tiport – ne mi tiporjuk a legtöbbet, vallotta eleinte. Csak viccelek! Valójában azt érzem, hogy uralma mintha időtlen ideje tartana, és tart az idők végezetéig. Emlékeztetnék viszont rá, hogy Kádár János országlása tizedik évében, újévkor a Munkásőrség köszöntését tartotta a legfontosabbnak. Végül demenciával búcsúzott hatalma romjaitól. Az orbáni összeomlásra nem várunk negyven évig. A Vezér burjánzó elkádárosodását, na azt ünneplem!

Szerző

Balhés szilveszter: ünnep és sok baj

Publikálás dátuma
2016.01.02. 06:12
Pokoli torony Dubajban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCOIS NEL
Országszerte több mint háromezer, ebből csak a fővárosban mintegy ezer riasztást kaptak a mentők szilveszter éjjelén. Alkohol vagy valamilyen drog hatása miatt 74 kiskorút kellett kórházba szállítani. A tűzoltókat 19 alkalommal riasztották tűzijáték miatti tűzesetekhez, de a rendőröknek is mozgalmas éjszakájuk volt: közúti balesetben hárman haltak meg. Külföldön sem volt gondoktól mentes a szilveszter, Dubajban egy 63 emeletes luxushotel kapott lángra.

Újabb mozgalmas szilvesztert tudhatnak a hátuk mögött a mentők, a rendőrök és a tűzoltók. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a tűzoltókat szilveszter éjszaka országosan összesen 19 pirotechnikai termék miatti tűzesethez riasztották, ebből 17 szabadtéri tűz volt: elsősorban tuják, illetve kukák gyulladtak meg a tűzijátékoktól. A Nógrád megyei Ősagárdon egy forgalomból kivont személygépkocsi is kigyulladt. Két esetben lakóházban keletkezett tűz pirotechnikai termékek miatt: Nyíregyházán egy családi ház padlásterén kis mennyiségű papír égett, illetve Veszprémben egy első emeleti lakás erkélyén gyulladtak ki az ott tárolt használati tárgyak.

A mentők országszerte 3402, ebből csak a fővárosban 1173 riasztást kaptak a mostani szilveszteren - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Tájékoztatása szerint az éjfél és a hajnali négy óra közötti időszak volt különösen nehéz, ekkor Budapesten csaknem 300 segélyhívás érkezett. A mentőket országszerte tíz pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez riasztották. Jellemzően könnyebb égési sérüléseket kellett ellátni, de Heves megyében egy férfi súlyos, roncsolt kézsérülést szenvedett egy petárdától.

A budapesti babát Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója is köszöntötte FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

A budapesti babát Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója is köszöntötte FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Megszülettek az első babák

Éjfél után 18 perccel született az új év első babája Győr-Moson-Sopron megyében. Németh Noel a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban jött világra. A kórház tájékoztatása szerint a kisfiú természetes úton született, és a győri szülők első gyermeke. A fővárosban - az állami fenntartású intézményeket tekintve - egy kislány lett az új év első babája, aki a Semmelweis Egyetem II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján jött világra. A kislány 0 óra 35 perckor született és a Flóra nevet kapta.

Sok részeg, esetleg valamilyen drog hatása alatt álló fiatalt kellett kórházba vinni, köztük 74 kiskorú (18 év alatti) gyermeket is - tette a szóvivő. A fiatalok között volt egy 16 éves lány is, aki egy egész üveg vodkát hajtott fel - mondta példaként. Alkoholmérgezéssel mintegy százan kerültek kórházba; minden tizedik ápolt kiskorú volt. A toxikológiai adatok egyébként javuló tendenciát mutatnak, tavaly ilyenkor ugyanis mintegy kétszázan kerültek kórházba alkoholmérgezés miatt.

Nem volt problémamentes a szilveszter külföldön sem: London utcáin több százezren búcsúztatták az óévet. Sokan nem fogták vissza magukat: a Daily Mail beszámolói szerint többen összeverekedtek vagy csak részegen feküdtek az utcán. A brit fővárosban összesen 48 embert tartóztattak le szilveszter éjjelén, közülük öten rendőrökre támadtak. Egyiptomban 13 ember életét vesztette, amikor egy kompként közlekedő hajó elsüllyedt a Níluson, Kairótól mintegy 140 kilométerre.

Továbbra is sok a baleset

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szilveszter napján három közlekedési balesetben három ember vesztette életét az ország közútjain. Emellett a rendőrök 33 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek. A halálos baleseteken felül tíz esetnél súlyosan, húsz balesetben könnyebben sérültek meg. Összesen 145 embert állítottak elő, köztük 58 embert bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt és további 14 embert ittas vezetés gyanúja miatt.

Dubajban hatalmas tűz ütött ki egy 63 emeletes luxushotelben, helyi idő szerint csütörtök éjjel 9 óra 30 perc körül. A CNN információi szerint a huszadik emelet egy lakosztályában a függönyök fogtak tüzet. Szerencsére senki nem halt meg, ám 16 ember megsérült, egyvalaki pedig szívrohamot kapott. A lángokat gyorsan, két óra alatt megfékezték, az újévi ünnepségeket pedig a terveknek megfelelően folytatják, az e célra tartogatott 1,6 tonna tűzijátékot is a levegőbe lőtték. A tűz keletkezésének okát még vizsgálják.

Szilveszterig negyven ember fagyott halálra
Az óév végéig negyvenen fagytak meg Magyarországon, közülük tizennyolcan fűtetlen otthonukban hűltek ki - közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF). December második felében csaknem háromszor annyian hűltek ki fűtetlen otthonukban, mint ahányan közterületen, a szabad ég alatt. A MSZF szerint a tragédia hátterében az áll, hogy sok embernek választania kell, vajon egyen vagy fűtsön-e, mert mindkettőre nem futja a szerény jövedelemből. Elsősorban a magányosan élő, magukra maradt idős emberek életét fenyegeti a zord időjárás.
A tények arra utalnak, hogy a szociális ellátó rendszer sok kívánni valót hagy maga után, ezért a MSZF a lakosságtól kér fokozott segítséget. Arra kéri az embereket, hogy jobban figyeljenek oda és segítsenek a nehéz körülmények között élőkre, különösen az egyedül élő idős emberekre. Legfőképpen az érintettek szomszédjait kéri fokozott segítőkészségre. Szolidaritással életet lehet menteni - hangsúlyozza az emberjogi szervezet.

Szerző
Frissítve: 2016.01.01. 21:00

Levelet írt a megvert lengyel újságíró

Megszüntette az eljárást a rendőrség azzal a lengyel újságíróval szemben, akit a röszkei határátkelőnél szeptemberben lezajlott zavargások során a magyar rendőrök megvertek és be is vittek - derül ki az Index szerint a Jacek Taciknak küldött határozatból. Az újságíró felháborodott és nyílt levélben válaszolt, amelyben rendőri hibákat és törvénytelenségeket sorolt fel az ügyével kapcsolatban.

A menekültválságról tudósító újságírót szeptember 16-án Horgosnál a magyar rendőrök megverték, megbilincselték, előállítottak és Szegeden fogdába zárták, nem hagyták neki, hogy felvegye a kapcsolatot országa nagykövetségével. Azzal vádolták, hogy rátámadt egy rendőrre és illegálisan lépett be az országba. Az eljárás lezárásáról szóló határozatot a férfi magyarul és lengyelül is megkapta. Tacik nyílt leveléből kiderül, hogy a lengyel közmédia újságírója a munkáját végezte, nem volt résztvevője a zavargásnak, és nem lépett jogosulatlanul, a határzáron keresztül Magyarországra. Az úgynevezett senki földjén volt, ahol a menekültek is, és ott verték meg a magyar rendőrök, majd vitték magukkal a magyar oldalra.

Tacikot két órán át hallgatták ki, de állítása szerint a törvényi előírás ellenére sem kapott másolatot arról, hogy végül mi került a vallomásába. Állítása szerint a hatóságok meghamisították a vallomását, amikor azt vették jegyzőkönyvbe, véletlenül lépte át a határt. "Ez nem igaz. Én ilyet nem mondtam. Sőt, eleve az önök emberei kényszerítettek, hogy belépjek Magyarországra" - írta az újságíró. Az állításairól az Index megkérdezte a rendőrséget, de még nem kapott válaszokat. Tacik végül nem perelte be a magyar hatóságokat. A médiamunkatárs interjút kért Orbán Viktortól, ám erre azt a választ kapta, hogy a magyar kormányfő nem tud rá időt szakítani. A lengyel újságíró mellett a szerb állami televízió (RTS) is azt állította szeptemberben, hogy a migránsválságról tudósító egyik stábját megverték gumibotos magyar rendőrök, és összetörték kamerájukat Röszkén, noha sajtósként azonosították magukat. Az RTS szerint a magyar rendőrök akkor egy falnak lökték az operatőrt, majd a fejét és a hátát ütötték gumibottal, mielőtt összetörték a munkaeszközét. A riporternek a karja sérült meg.

Szerző