7-en a 7-ről - Ön megünnepli, hogy 2016 lesz az Orbán-uralom 10. éve?

Arató András

Klubrádió

Ikszipszilon kárpátmedencei átlagpógár válasza: ha visszakapom a nyugdíjamat; megkapom a protézisemet (és nem kell vinnem szappant-gyógyszert-kötszert a kórházba); vasárnap vásárolhatok bútort-zsemlyét-porszívót; magam programozhatom a kábeltévémet; a gyerekeim eldönthetik, melyik tankönyvből tanulják a történelmet, nem kell hittanra-erkölcstanra járniuk; a kaszinók is adókötelesek lesznek, megszűnik a kultúra Feketesége és ha szombaton is ingyen lehet parkolni, akkor meg minek.

Avar János

újságíró

Megünnepelni?! És mi tessék rajta? – kérdhetném Luciferrel, s utána szabadon: hogy néhány oligarcha más-más tulajdonokkal felruházva vonzza, űzi és taszítja egymást? Hogy Orbánnak e tíz év alatt sikerült a hajdani legvidámabb barakkból az Európai Unió legröhejesebb országát kreálnia, amely belülről egyáltalán nem kacagtató? S ha már Ember tragédiája: Ádámmal ellentétben csak azt a véget nem tudom feledni, de miért is akarnám, ha alig várom. Az nem lehetne már jövőre?

Bolgár György

rádiós újságíró

Nem, én majd csak a századik évfordulót ünneplem meg. Feltéve, ha Orbán megéri. Jövőre az önuralmam tizedik évfordulójáról fogok megemlékezni.

Farkasházy Tivadar

Hócipő

Nehezen törődök bele, hogy a közélet iránt érdeklődő fiatalok többsége azt hiszi, ráér, amíg kialakul valami ellenállásféle. Érzem a kérdés iróniáját, de most az újév elején nem tudok viccelődni, az utolsó pillanatban vagyunk, hogy keresztbe tegyünk nekik. Három rendszer szilárdult meg az elmúlt 150 évben, betonozódott bele egyre jobban a hatalomba, s pont addig tartott, leszámítva a háborúkat és pár év örömet a rendszerváltáskor. Szeretnék még egyszer örülni, ezért mindenre képes vagyok.

Horváth István

hírlapíró

Meg bizony! Együtt ünnepelek majd a miniszterelnökömmel, ajándékba kap tőlem egy hangtompítót. Szegényt ugyanis zavarja a kertje végében rákényszerített stadion zaja. Úgy érzi, mintha autópálya dübörgése mellett kellene kipihennie a kereszténység megvédésében elszenvedett szűnni nem akaró fáradalmait. Hogy mitől van a zaj, nem tudni. Néző alig van, talán a Makovecz gerendák csikorogva száradhatnak. Mindenesetre a TEK a terror hangrobbanás megalapozott gyanújával vizsgálja az ügyet. Lesz itt csönd!

Horváth Zoltán

újságíró

Én a demokrácia 10. évfordulóját ünnepeltem meg. Aztán az újabb tizediket. És remélem, egyszer még megérem a harmadszor tizediket is...

Veress Jenő

a Népszava főmunkatársa

Tényleg, már tízet lehúzott? Mintha csak ma lett volna, hogy a fejünkre tiport – ne mi tiporjuk a legtöbbet, vallotta eleinte. Csak viccelek! Valójában azt érzem, hogy uralma mintha időtlen ideje tartana, és tart az idők végezetéig. Emlékeztetnék viszont rá, hogy Kádár János országlása tizedik évében, újévkor a Munkásőrség köszöntését tartotta a legfontosabbnak. Végül demenciával búcsúzott hatalma romjaitól. Az orbáni összeomlásra nem várunk negyven évig. A Vezér burjánzó elkádárosodását, na azt ünneplem!

Szerző

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája

Publikálás dátuma
2019.03.19 21:34

Fotó: Népszava
A tavaly az év magyarországi fájának választott, a Havas Boldogasszony-templomnál álló mandulafa több mint 45 ezer voksot kapott a nemzetközi online szavazáson.
A pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - tudatta közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden. A győztes tavaly az év magyarországi fája versenyének megnyerésével "kvalifikált" a kontinens-szintű megmérettetésre.
A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a pécsi fa 45 132 szavazatot kapott.
Az online szavazáson 14 "vetélytársat" maga mögé utasítva győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket:
A voksoláson, valamivel több mint 5000 szavazattal lemaradva, az oroszországi abramtsevói tölgy végzett második helyen.

Magyarország immár negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája címet.
Frissítve: 2019.03.19 21:51

Hiába a bírósági ítélet, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Publikálás dátuma
2019.03.19 21:10
Illusztráció
Fotó: MOLNÁR ÁDÁM
A strasbourgi törvényszék megerősítette: a kormány gyakorlatilag monopolpiacot hozott létre az iskolai tankönyvellátásban. A pert indító kiadók esetleges kártérítésről később döntenek majd.
Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) öttagú tanácsa kedden elutasította a kormány fellebbezését abban az ügyben, amelyben a törvényszék első fokon elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac állami monopolizálása miatt - írja az MTI.

A strasbourgi székhelyű törvényszék még októberben adott hely első fokon a felperesek - azaz a Könyv-Tár Kft., a Suli-Könyv Kft. és a Tankönyv-Ker Bt. - panaszának, akik a magyarországi tankönyvkiadás- és forgalmazás 2011-es, illetve 2012-es centralizálása miatt indítottak eljárást.

Az EJEB akkor kimondta: a hatóságok megsértették ezen, iskolai tankönyvek forgalmazásával foglalkozó cégek jogait, mivel az átalakítás tisztességtelen terheket rótt rájuk, megfosztva őket korábbi vevőkörüktől,
a változtatások pedig gyakorlatilag monopolpiac kialakulásához vezettek az iskolai tankönyvellátásban.
A bírói testület rámutatott, hogy a törvényileg meghatározott átmeneti időszak rövid volt, mindössze másfél évig tartott, a szóban forgó cégeket pedig nem kérték fel részvételre az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által kiírt új, zárt tenderek semelyikén, és annak ellenére sem kaptak semmilyen kártérítést veszteségeik után, hogy gyakorlatilag teljesen kiszorultak a piacról.
Végezetül megállapították azt is, hogy sem a szülőknek, sem a diákoknak nem származott semmiféle valódi hasznuk az új rendszerből.
Az elsőfokú ítélet szerint a hatóságok ezzel megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magántulajdon védelméről szóló cikkét.

A magyar állam fellebbezést nyújtott be a verdikt ellen, ezt azonban kedden elutasította a fellebbviteli fórumként eljáró bírói tanács. Az elmarasztaló ítélet így jogerőre emelkedett, esetleges kártérítésről azonban csak később fognak dönteni. Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni akkor, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel.

Reagált az EMMI: a kormány kitart az új rendszer mellett

A kormány továbbra is kitart a tankönyvellátás megújult rendszere mellett, amelyről az Emberi Jogok Európai Bírósága immár jogerősen is kimondta, hogy gyakorlatilag monopolpiachoz vezetett. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ezt azzal indokolta, hogy a tankönyvek iskolákba, tanulókhoz való eljuttatása átláthatóbb, biztonságosabb, kiszámíthatóbb és ellenőrzöttebb lett, ráadásul a tankönyvellátás megújult rendszere tette lehetővé a ingyenes tankönyvprogramot is.

Frissítve: 2019.03.19 21:26