Előfizetés

Balhés szilveszter: ünnep és sok baj

Publikálás dátuma
2016.01.02. 06:12
Pokoli torony Dubajban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCOIS NEL
Országszerte több mint háromezer, ebből csak a fővárosban mintegy ezer riasztást kaptak a mentők szilveszter éjjelén. Alkohol vagy valamilyen drog hatása miatt 74 kiskorút kellett kórházba szállítani. A tűzoltókat 19 alkalommal riasztották tűzijáték miatti tűzesetekhez, de a rendőröknek is mozgalmas éjszakájuk volt: közúti balesetben hárman haltak meg. Külföldön sem volt gondoktól mentes a szilveszter, Dubajban egy 63 emeletes luxushotel kapott lángra.

Újabb mozgalmas szilvesztert tudhatnak a hátuk mögött a mentők, a rendőrök és a tűzoltók. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a tűzoltókat szilveszter éjszaka országosan összesen 19 pirotechnikai termék miatti tűzesethez riasztották, ebből 17 szabadtéri tűz volt: elsősorban tuják, illetve kukák gyulladtak meg a tűzijátékoktól. A Nógrád megyei Ősagárdon egy forgalomból kivont személygépkocsi is kigyulladt. Két esetben lakóházban keletkezett tűz pirotechnikai termékek miatt: Nyíregyházán egy családi ház padlásterén kis mennyiségű papír égett, illetve Veszprémben egy első emeleti lakás erkélyén gyulladtak ki az ott tárolt használati tárgyak.

A mentők országszerte 3402, ebből csak a fővárosban 1173 riasztást kaptak a mostani szilveszteren - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Tájékoztatása szerint az éjfél és a hajnali négy óra közötti időszak volt különösen nehéz, ekkor Budapesten csaknem 300 segélyhívás érkezett. A mentőket országszerte tíz pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez riasztották. Jellemzően könnyebb égési sérüléseket kellett ellátni, de Heves megyében egy férfi súlyos, roncsolt kézsérülést szenvedett egy petárdától.

A budapesti babát Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója is köszöntötte FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

A budapesti babát Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója is köszöntötte FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Megszülettek az első babák

Éjfél után 18 perccel született az új év első babája Győr-Moson-Sopron megyében. Németh Noel a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban jött világra. A kórház tájékoztatása szerint a kisfiú természetes úton született, és a győri szülők első gyermeke. A fővárosban - az állami fenntartású intézményeket tekintve - egy kislány lett az új év első babája, aki a Semmelweis Egyetem II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján jött világra. A kislány 0 óra 35 perckor született és a Flóra nevet kapta.

Sok részeg, esetleg valamilyen drog hatása alatt álló fiatalt kellett kórházba vinni, köztük 74 kiskorú (18 év alatti) gyermeket is - tette a szóvivő. A fiatalok között volt egy 16 éves lány is, aki egy egész üveg vodkát hajtott fel - mondta példaként. Alkoholmérgezéssel mintegy százan kerültek kórházba; minden tizedik ápolt kiskorú volt. A toxikológiai adatok egyébként javuló tendenciát mutatnak, tavaly ilyenkor ugyanis mintegy kétszázan kerültek kórházba alkoholmérgezés miatt.

Nem volt problémamentes a szilveszter külföldön sem: London utcáin több százezren búcsúztatták az óévet. Sokan nem fogták vissza magukat: a Daily Mail beszámolói szerint többen összeverekedtek vagy csak részegen feküdtek az utcán. A brit fővárosban összesen 48 embert tartóztattak le szilveszter éjjelén, közülük öten rendőrökre támadtak. Egyiptomban 13 ember életét vesztette, amikor egy kompként közlekedő hajó elsüllyedt a Níluson, Kairótól mintegy 140 kilométerre.

Továbbra is sok a baleset

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szilveszter napján három közlekedési balesetben három ember vesztette életét az ország közútjain. Emellett a rendőrök 33 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek. A halálos baleseteken felül tíz esetnél súlyosan, húsz balesetben könnyebben sérültek meg. Összesen 145 embert állítottak elő, köztük 58 embert bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt és további 14 embert ittas vezetés gyanúja miatt.

Dubajban hatalmas tűz ütött ki egy 63 emeletes luxushotelben, helyi idő szerint csütörtök éjjel 9 óra 30 perc körül. A CNN információi szerint a huszadik emelet egy lakosztályában a függönyök fogtak tüzet. Szerencsére senki nem halt meg, ám 16 ember megsérült, egyvalaki pedig szívrohamot kapott. A lángokat gyorsan, két óra alatt megfékezték, az újévi ünnepségeket pedig a terveknek megfelelően folytatják, az e célra tartogatott 1,6 tonna tűzijátékot is a levegőbe lőtték. A tűz keletkezésének okát még vizsgálják.

Szilveszterig negyven ember fagyott halálra
Az óév végéig negyvenen fagytak meg Magyarországon, közülük tizennyolcan fűtetlen otthonukban hűltek ki - közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF). December második felében csaknem háromszor annyian hűltek ki fűtetlen otthonukban, mint ahányan közterületen, a szabad ég alatt. A MSZF szerint a tragédia hátterében az áll, hogy sok embernek választania kell, vajon egyen vagy fűtsön-e, mert mindkettőre nem futja a szerény jövedelemből. Elsősorban a magányosan élő, magukra maradt idős emberek életét fenyegeti a zord időjárás.
A tények arra utalnak, hogy a szociális ellátó rendszer sok kívánni valót hagy maga után, ezért a MSZF a lakosságtól kér fokozott segítséget. Arra kéri az embereket, hogy jobban figyeljenek oda és segítsenek a nehéz körülmények között élőkre, különösen az egyedül élő idős emberekre. Legfőképpen az érintettek szomszédjait kéri fokozott segítőkészségre. Szolidaritással életet lehet menteni - hangsúlyozza az emberjogi szervezet.

2015 (is) Felcsút sikerét hozta

Szánthó Péter
Publikálás dátuma
2016.01.02. 06:03
Ki kinek a szomszédja? Orbánék felcsúti háza és a stadion FOTÓ: NÉPSZAVA
Felcsút 2015-ben sem tért le arról az útról, amelyre Orbán Viktor kormányra kerülése, és Mészáros Lőrinc polgármester megválasztása után lépett, a kormányfő most miniszterelnöki biztost nevezett ki a fejlesztések koordinálására. Az 1800 lelkes faluban többek közt kisvasút és több futballal kapcsolatos létesítmény is épült. Mindezeket javarészt állami támogatásokból finanszírozták.

Orbán Viktor Tessely Zoltán volt bicskei polgármestert nevezte ki Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy - itt található Felcsút is - területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá. A Fejér megyei fideszes képviselő részt vesz a térség fejlesztésére vonatkozó koncepció kidolgozásában és végrehajtásában, továbbá koordinálja a térséghez közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó fejlesztési források terhére támogatott projektek megvalósítását. Az újdonsült biztost korábban a Magyar Narancs szúrta ki a Videoton stadionjának VIP páholyában, éppen kedélyesen beszélgetett idősebb Orbán Győzővel, a kormányfő édesapjával - egy kis időre félre is vonultak.

A fejlesztések már meg is kezdődtek, a napokban több mint egymilliárd forintot csoportosított át az Orbán-kormány december 29-i döntésével mintegy száz magyarországi település önkormányzati feladatainak támogatására – derült ki a Magyar Közlönyből. Mindebből Orbán Viktor kedvenc faluja, Felcsút 40 millió forintot kapott út- és járdaépítésre. Ez az összeg igen csekély, hiszen amióta Orbán Viktor hatalmon van egyes számítások szerint a kormányfő kedvenc falujában egy lakosra 4 millió forintnyi támogatási pénz jut. Orbán ebben nem lát semmiféle kivetnivalót, hiszen Felcsút „mindig is tehetséges falu” volt, és csupán azért támadják a Fejér megyei települést, mert „történik valami a faluban”.

Annyi biztos, az idén sok minden történt Felcsúton, például egy kisvasút-projekt is megkezdődött 600 millió forintnyi uniós forrásból. A kétes hitelességű tanulmányok alapján megálmodott vasútvonalat számos támadás érte, ezzel kapcsolatban Orbán a falu óvodájának 60. születésnapján azt mondta, „ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig". A beruházást korábban kiemeltté nyilvánította a kormány, azaz az engedélyeztetési folyamatokat kikerülhetik, az építési pályázatot pedig a Mészáros Lőrinc polgármester elnökölte Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány nyerte el, akik a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-t bízták meg a munkával. Amennyiben további bírálatok nem érkeznek, a felcsúti kisvasút a Pancho Arénától a szintén a Puskás Akadémia által fenntartott alcsúti arborétumig közlekedik majd. Az 5,7 kilométer hosszú pályát eredetileg október 31-én kellett volna átadni, ám az esős idő miatt igencsak megcsúszott az építkezés. A tanulmányok szerint a vonalon napi átlag 2-7 ezren utazhatnak majd. Összehasonlításképp a budapesti Gyermekvasút a legforgalmasabb hónapokban is legfeljebb 1500 utast szállít naponta, így a felcsúti becslések enyhén fogalmazva is irreálisnak tűnnek - az új stadion és az arborétum nem vonzhat annyi turistát, a településen pedig kétezernél kevesebben laknak. A kisvasút-projekt az Uniónak is szemet szúrt: a Figyelő szerint az EU csalásellenes hivatala, az OLAF májusban vizsgálódni kezdett az ügyben, ám erről azóta nem sokat hallani. A vasúti beruházás mellett egy csónakázótó felépítése is felmerült az év elején, ám erről azóta nem hallani.

Felcsút fociban is tehetséges, legalábbis ha nem lenne az, biztosan nem kapna ennyi közpénz-támogatást. A 2015/2016-os idényre a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 1,73 milliárd forintos társaságiadó-támogatást (tao) hagyott jóvá a felcsúti alapítványnak, az összeget az utolsó fillérig el kell költeni – az utóbbi évek tapasztalatai alapján ezzel nem lesz gond. A csapat az idén kapott egy Makovecz-stílusú kazánt, illetve fűtött edzőpályákat, mintegy 3 milliárd forint értékben - ebből 2 milliárd tao-támogatás. Az 1800 lelkes falu a futball mellet más sportágakban is fel akar kerülni a térképre: az MLSZ a hetekben döntött arról, hogy egy kézilabda mérkőzések lebonyolítására is alkalmas sportcsarnok is épülhet Orbán kedvenc falujában, ehhez 1,36 milliárd forintot is biztosítottak - persze tao-pénzekből.

Mi is a tao-felajánlás?
Az Orbán-kormány egy 2011-es törvénymódosítással tette lehetővé, hogy a fizetendő társasági adó egy része a költségvetés gyarapítása helyett meghatározott sportcélokra legyen felajánlható olyan sportszervezetek számára, amelyek erre lehetőséget kaptak az öt látvány-csapatsportág (futball, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda) szövetségének valamelyikétől. A Lehet Más a Politika (LMP) szerint változtatni kell tao-támogatás rendszerén. Komlósi Csaba szakszóvivő az egyik problémát abban látja, hogy a tao-pénzek különböző "ügyeskedések" révén részben visszaáramlanak a "feladókhoz".

2015 (is) Felcsút sikerét hozta

Szánthó Péter
Publikálás dátuma
2016.01.02. 06:03
Ki kinek a szomszédja? Orbánék felcsúti háza és a stadion FOTÓ: NÉPSZAVA
Felcsút 2015-ben sem tért le arról az útról, amelyre Orbán Viktor kormányra kerülése, és Mészáros Lőrinc polgármester megválasztása után lépett, a kormányfő most miniszterelnöki biztost nevezett ki a fejlesztések koordinálására. Az 1800 lelkes faluban többek közt kisvasút és több futballal kapcsolatos létesítmény is épült. Mindezeket javarészt állami támogatásokból finanszírozták.

Orbán Viktor Tessely Zoltán volt bicskei polgármestert nevezte ki Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy - itt található Felcsút is - területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá. A Fejér megyei fideszes képviselő részt vesz a térség fejlesztésére vonatkozó koncepció kidolgozásában és végrehajtásában, továbbá koordinálja a térséghez közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó fejlesztési források terhére támogatott projektek megvalósítását. Az újdonsült biztost korábban a Magyar Narancs szúrta ki a Videoton stadionjának VIP páholyában, éppen kedélyesen beszélgetett idősebb Orbán Győzővel, a kormányfő édesapjával - egy kis időre félre is vonultak.

A fejlesztések már meg is kezdődtek, a napokban több mint egymilliárd forintot csoportosított át az Orbán-kormány december 29-i döntésével mintegy száz magyarországi település önkormányzati feladatainak támogatására – derült ki a Magyar Közlönyből. Mindebből Orbán Viktor kedvenc faluja, Felcsút 40 millió forintot kapott út- és járdaépítésre. Ez az összeg igen csekély, hiszen amióta Orbán Viktor hatalmon van egyes számítások szerint a kormányfő kedvenc falujában egy lakosra 4 millió forintnyi támogatási pénz jut. Orbán ebben nem lát semmiféle kivetnivalót, hiszen Felcsút „mindig is tehetséges falu” volt, és csupán azért támadják a Fejér megyei települést, mert „történik valami a faluban”.

Annyi biztos, az idén sok minden történt Felcsúton, például egy kisvasút-projekt is megkezdődött 600 millió forintnyi uniós forrásból. A kétes hitelességű tanulmányok alapján megálmodott vasútvonalat számos támadás érte, ezzel kapcsolatban Orbán a falu óvodájának 60. születésnapján azt mondta, „ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig". A beruházást korábban kiemeltté nyilvánította a kormány, azaz az engedélyeztetési folyamatokat kikerülhetik, az építési pályázatot pedig a Mészáros Lőrinc polgármester elnökölte Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány nyerte el, akik a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-t bízták meg a munkával. Amennyiben további bírálatok nem érkeznek, a felcsúti kisvasút a Pancho Arénától a szintén a Puskás Akadémia által fenntartott alcsúti arborétumig közlekedik majd. Az 5,7 kilométer hosszú pályát eredetileg október 31-én kellett volna átadni, ám az esős idő miatt igencsak megcsúszott az építkezés. A tanulmányok szerint a vonalon napi átlag 2-7 ezren utazhatnak majd. Összehasonlításképp a budapesti Gyermekvasút a legforgalmasabb hónapokban is legfeljebb 1500 utast szállít naponta, így a felcsúti becslések enyhén fogalmazva is irreálisnak tűnnek - az új stadion és az arborétum nem vonzhat annyi turistát, a településen pedig kétezernél kevesebben laknak. A kisvasút-projekt az Uniónak is szemet szúrt: a Figyelő szerint az EU csalásellenes hivatala, az OLAF májusban vizsgálódni kezdett az ügyben, ám erről azóta nem sokat hallani. A vasúti beruházás mellett egy csónakázótó felépítése is felmerült az év elején, ám erről azóta nem hallani.

Felcsút fociban is tehetséges, legalábbis ha nem lenne az, biztosan nem kapna ennyi közpénz-támogatást. A 2015/2016-os idényre a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 1,73 milliárd forintos társaságiadó-támogatást (tao) hagyott jóvá a felcsúti alapítványnak, az összeget az utolsó fillérig el kell költeni – az utóbbi évek tapasztalatai alapján ezzel nem lesz gond. A csapat az idén kapott egy Makovecz-stílusú kazánt, illetve fűtött edzőpályákat, mintegy 3 milliárd forint értékben - ebből 2 milliárd tao-támogatás. Az 1800 lelkes falu a futball mellet más sportágakban is fel akar kerülni a térképre: az MLSZ a hetekben döntött arról, hogy egy kézilabda mérkőzések lebonyolítására is alkalmas sportcsarnok is épülhet Orbán kedvenc falujában, ehhez 1,36 milliárd forintot is biztosítottak - persze tao-pénzekből.

Mi is a tao-felajánlás?
Az Orbán-kormány egy 2011-es törvénymódosítással tette lehetővé, hogy a fizetendő társasági adó egy része a költségvetés gyarapítása helyett meghatározott sportcélokra legyen felajánlható olyan sportszervezetek számára, amelyek erre lehetőséget kaptak az öt látvány-csapatsportág (futball, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda) szövetségének valamelyikétől. A Lehet Más a Politika (LMP) szerint változtatni kell tao-támogatás rendszerén. Komlósi Csaba szakszóvivő az egyik problémát abban látja, hogy a tao-pénzek különböző "ügyeskedések" révén részben visszaáramlanak a "feladókhoz".